Re: [Alsa-user] arecord command line options

2020-09-29 Thread Ralf Mardorf
Oops Begin forwarded message: Date: Tue, 29 Sep 2020 05:19:54 +0200 From: Ralf Mardorf To: alsa-user@lists.sourceforge.net Subject: PS: [Alsa-user] arecord command line options >It's for 24 bit, 192000 Hz sample rate. FWIW professional >studio audio recordings are usually done at 48

Re: [Alsa-user] arecord command line options

2020-09-28 Thread Ralf Mardorf
On Mon, 28 Sep 2020 22:02:10 -0400, Alan Corey wrote: >On 9/28/20, Zsolt Ero wrote: >> I have a few questions related to arecord, which I couldn't find in >> the man pages nor anywhere on the internet. >> >> My use case is very simple, I'd like to record stereo 24/192 audio >> into a WAV file

Re: [Alsa-user] USB Mic not recognised

2020-08-27 Thread Ralf Mardorf
On Thu, 27 Aug 2020 17:13:36 +, Stuart Naylor wrote: >rock@rockpis:~$ lsusb -s 002:005 -v > >  > >Bus 002 Device 005: ID ffef:0f00 > >Couldn't open device, some information will be missing Hi, you likely need to run sudo lsusb or if you don't have set up sudo, first su before running

Re: [Alsa-user] This appears to be the problem I am getting with this list - and now other lists - DMARC / DKIM / SPF

2020-08-04 Thread Ralf Mardorf
hoo address. I had no 'mailman 2' bounce score, nothing odd happened, excepted that my posts had the header 'From: Ralf Mardorf via freebsd-questions' showing the mailing list address. I migrated to a 'riseup.net' address for this list and now the header is 'From: Ralf Mardorf' showing my addr

Re: [Alsa-user] Class-2 compliant USB device (RODECaster Pro) unable to retrieve number of sample rates

2020-06-26 Thread Ralf Mardorf
On Fri, 26 Jun 2020 14:02:37 +0100, James Conroy-Finn wrote: >pulseaudio Hi, I can't comment on the RØDECaste Pro. However, at least for troubleshooting consider to disable or remove pulseaudio. Test with plain ALSA and/or the jack soundserver. All my Linux machines are using plain ALSA or jack

Re: [Alsa-user] RME HDSPe AIO and AO4S -192 AIO

2020-05-19 Thread Ralf Mardorf
On Tue, 2020-05-19 at 11:03 +0200, Maurizio M wrote: > Yes I confirm that the RME cards work without problems on Linux, only I > tried to understand how to enable the other 2 outputs but if you are not > aware of the situation ok I understand, don't worry. Hi Maurizio, do not count your

Re: [Alsa-user] Out AO4S 192 AIO

2020-05-18 Thread Ralf Mardorf
On Mon, 2020-05-18 at 19:54 +0200, Maurizio M wrote: > Hi Ralph, yes I was missing the third part in fact you are absolutely > right. I did step 3 and already saved 2 presets thank you very much. I > wanted to ask you for more information then if possible, I have 2 more > outputs from the

Re: [Alsa-user] RME HDSPe AIO + RME AO4S 192 AIO

2020-05-18 Thread Ralf Mardorf
On Mon, 18 May 2020 18:30:08 +0200, Ralf Mardorf wrote: >Take a look at the attached pic. You only made step 1, but you need to >do step 2 and step 3, too. It seems you made step 1 and step 2, but you are missing step 3, "Make current file default". If you already made step 2

Re: [Alsa-user] RME HDSPe AIO + RME AO4S 192 AIO

2020-05-18 Thread Ralf Mardorf
Hi Maurizio, thank you for reporting back. Take a look at the attached pic. You only made step 1, but you need to do step 2 and step 3, too. CCing, since the attached png might not make it through the mailing list. Regards, Ralf ___ Alsa-user

Re: [Alsa-user] RME Exspansion

2020-05-13 Thread Ralf Mardorf
Hi Maurizio, I'm not an ALSA developer. Likely most subscribers of this users mailing list aren't ALSA developers. Perhaps most of us are users or developers of other software. Regards, Ralf ___ Alsa-user mailing list Alsa-user@lists.sourceforge.net

Re: [Alsa-user] HDSPConf in the RME HDSPe AIO

2020-05-11 Thread Ralf Mardorf
On Mon, 11 May 2020 20:24:40 +0200, Maurizio M wrote: >Hi Ralf, thanks for your reply. If you tell me it can't be used then >ok, it means that everything is normal and not a bug in the Power >version. I use AlsaMixer and HDSPMixer even though I noticed that if I >save the AlsaMixer settings and

Re: [Alsa-user] HDSPConf in the RME HDSPe AIO

2020-05-11 Thread Ralf Mardorf
PS: Maybe you don't see the menu bar of hdspmixer. When using a top panel, it could happen, that hdspmixer opens with the menu bar hidden under the top panel. I'm using a script to automagically move the window. Almost all, if not all window managers allow to move the window by holding the Alt-key

Re: [Alsa-user] HDSPConf in the RME HDSPe AIO

2020-05-10 Thread Ralf Mardorf
On Sun, 2020-05-10 at 20:01 +0200, Maurizio M wrote: > Hello excuse me, I am writing to you because I have a problem with your > application dedicated to RME HDSPe AIO sound cards. When I install Alsa > Tools Gui, both the HDSPE Mixer and the hammer icon called HDSPconf are > installed on the

Re: [Alsa-user] Fulla Schiit asound file

2020-01-25 Thread Ralf Mardorf
On Sat, 2020-01-25 at 13:43 +, Dmitri Seletski wrote: > > Oops: > > > > > However, accessing the software mixer requires a driver. > >^^ > >actually it's the device's hardware mixer > >that is

Re: [Alsa-user] Fulla Schiit asound file

2020-01-25 Thread Ralf Mardorf
On Sat, 2020-01-25 at 10:49 +0100, Ralf Mardorf wrote: > On Fri, 2020-01-24 at 23:30 +, Dmitri Seletski wrote: > > https://www.schiit.com/products/fulla-1 > > Since it's an USB device, it's most likely class compliant... > > > Just connected it, alsa works by defaul

Re: [Alsa-user] Fulla Schiit asound file

2020-01-25 Thread Ralf Mardorf
On Fri, 2020-01-24 at 23:30 +, Dmitri Seletski wrote: > https://www.schiit.com/products/fulla-1 Since it's an USB device, it's most likely class compliant... > Just connected it, alsa works by default, but no software mixer. ...this means that it works for Linux and Apple without the need

Re: [Alsa-user] How to redirect audio to a stream (e.g. as input for mpd)

2020-01-19 Thread Ralf Mardorf
On Sat, 18 Jan 2020 21:53:23 +0100, Jürgen Gluch wrote: >I want to redirect audio within alsa to stream, so that another >software can use it other output. > >Let me explain my setup. My multiroom audio for 4 rooms runs on my >sever and the audio is hard wired to 4 stereo amplifiers. The server

Re: [Alsa-user] Help with getting Traktor Kontroller Z1 to work

2019-07-30 Thread Ralf Mardorf
Hi, actually the pulseaudio sound server does use the ALSA driver to get access to the audio interface. If pulseaudio has already grabbed the audio interface via the ALSA driver, you first need to disable pulseaudio, before other software can access the hardware by the ALSA driver. I can't help

[Alsa-user] MIDI in for VirtualBox iOS guest

2019-03-31 Thread Ralf Mardorf
Hi, the Synth One open-source project [ https://github.com/AudioKit/AudioKitSynthOne ], unfortunately not available for Linux, runs fine installed to an iOS 12.2 VirtualBox guest [ https://i.imgur.com/4rHkCs4.jpg ]. Audio out works and is available for usage by the Linux host.

Re: [Alsa-user] AMD RX Vega 11 HDMI - audio limited to 16bit/48KHz

2018-12-23 Thread Ralf Mardorf
On Sun, 2018-12-23 at 11:57 -0600, Paul wrote: > On 12/23/18 5:38 AM, Ralf Mardorf wrote: > > On Sun, 23 Dec 2018 09:36:13 +0100, Ralf Mardorf wrote: > > > HDMI > > Oops, so the analog domain isn't on board :D. However, the culprit for > > odd audio qua

Re: [Alsa-user] AMD RX Vega 11 HDMI - audio limited to 16bit/48KHz

2018-12-23 Thread Ralf Mardorf
On Sun, 23 Dec 2018 18:45:56 +0100, Ralf Mardorf wrote: >On Sun, 23 Dec 2018 08:03:42 -0800, chris hermansen wrote: >>Actually it appears that it is possible to distinguish high resolution >>content > >Some people that have done similar tests, claim that artificial >straw

Re: [Alsa-user] AMD RX Vega 11 HDMI - audio limited to 16bit/48KHz

2018-12-23 Thread Ralf Mardorf
On Sun, 23 Dec 2018 08:03:42 -0800, chris hermansen wrote: >Actually it appears that it is possible to distinguish high resolution >content Some people that have done similar tests, claim that artificial strawberry flavour does taste more natural, than a strawberry. It was my job to build

Re: [Alsa-user] AMD RX Vega 11 HDMI - audio limited to 16bit/48KHz

2018-12-23 Thread Ralf Mardorf
On Sun, 23 Dec 2018 09:36:13 +0100, Ralf Mardorf wrote: >HDMI Oops, so the analog domain isn't on board :D. However, the culprit for odd audio quality remains the analog domain. ___ Alsa-user mailing list Alsa-user@lists.sourceforge.net ht

Re: [Alsa-user] AMD RX Vega 11 HDMI - audio limited to 16bit/48KHz

2018-12-23 Thread Ralf Mardorf
On Sat, 22 Dec 2018 20:16:28 -0600, Paul via Alsa-user wrote: >Hi, > >I have Ryzen 5 2400G CPU with built-in Vega 11 GPU - checking out >available codecs on Fedora 29 (kernel 4.19.10) I get the following: > >Codec: ATI R6xx HDMI >Address: 0 >AFG Function Id: 0x1 (unsol 0) >Vendor Id: 0x1002aa01

Re: [Alsa-user] Bower's & Wilkins PX headphone - snd-usb-audio error

2018-08-30 Thread Ralf Mardorf
On Thu, 30 Aug 2018 21:36:42 +0200, Philipp Ludwig wrote: >On 08/29/2018 07:20 AM, Takashi Iwai wrote: >Searching on the net for viable test files was without success, but >if you might have some files handy, I'm happy to test everything. >At least 48kHz seem to work. >> aplay -v -Dplughw:1

Re: [Alsa-user] Bower's & Wilkins PX headphone - snd-usb-audio error

2018-08-30 Thread Ralf Mardorf
On Fri, 31 Aug 2018 03:48:55 +0200, Ralf Mardorf wrote: >On Thu, 30 Aug 2018 21:36:42 +0200, Philipp Ludwig wrote: >>On 08/29/2018 07:20 AM, Takashi Iwai wrote: >>Searching on the net for viable test files was without success, but >>if you might have some files handy, I'm hap

Re: [Alsa-user] Phonic Helix Board 12 Universal: Recording is silent

2018-07-04 Thread Ralf Mardorf
On Wed, 4 Jul 2018 22:37:36 +0200, Andreas Böhler wrote: >The device does not work when the sample rate is changed >using Ardour. Are you using Ardour with plain ALSA or with jack using the ALSA backend? Some audio device only work when using jack. --

Re: [Alsa-user] Phonic Helix Board 12 Universal: Recording is silent

2018-07-04 Thread Ralf Mardorf
On Wed, 4 Jul 2018 22:53:33 +0200, Ralf Mardorf wrote: >On Wed, 4 Jul 2018 22:37:36 +0200, Andreas Böhler wrote: >>The device does not work when the sample rate is changed >>using Ardour. > >Are you using Ardour with plain ALSA or with jack using the ALSA >backend

Re: [Alsa-user] USB Audio and selecting optical out

2018-04-22 Thread Ralf Mardorf
On Sun, 22 Apr 2018 14:07:04 +0200, Marc Haber wrote: >> 2. If you wish to continue using a DAT recorder in combination with >> your computer, then consider to spend more than 23,85 € for your >> computer's audio device. > >I'm open for suggestions. My apologies, it's a bad idea, now I notice

Re: [Alsa-user] USB Audio and selecting optical out

2018-04-08 Thread Ralf Mardorf
On Sun, 8 Apr 2018 16:41:08 +0200, Marc Haber wrote: >Ping? noone? All my DAT recorder drives are broken, the only reason to keep them is to have DACs and ADCs I could use via S/PDIF, in addition to the analog I/Os and ADAT I/Os of my audio devices, just in case I ever should need additional

Re: [Alsa-user] ALSA: Unknown device state '3'

2018-03-11 Thread Ralf Mardorf
PPS: On Sun, 11 Mar 2018 09:46:21 +0100, Дмитрий wrote: >RPi box Oops, my apologies, I have not the slightest idea if Meltdown and Spectre mitigation are affecting ARM cores at all. The Internet clams that "Raspberry Pi isn’t susceptible to these vulnerabilities", but perhaps the PTI related

Re: [Alsa-user] ALSA: Unknown device state '3'

2018-03-11 Thread Ralf Mardorf
PS: >On Sun, 11 Mar 2018 09:46:21 +0100, Дмитрий wrote: >>I use a piece software called ecasound to push a stream from digital >>input to the output. I've been using it on RPi box with Raspbian since >>"Jessie" release. After updating it to "Stretch" I started to get such >>error messages when I

Re: [Alsa-user] ALSA: Unknown device state '3'

2018-03-11 Thread Ralf Mardorf
On Sun, 11 Mar 2018 09:46:21 +0100, Дмитрий wrote: >I use a piece software called ecasound to push a stream from digital >input to the output. I've been using it on RPi box with Raspbian since >"Jessie" release. After updating it to "Stretch" I started to get such >error messages when I run

Re: [Alsa-user] alsactl sometimes fails to restore mixer settings at boot

2018-02-04 Thread Ralf Mardorf
On Sun, 4 Feb 2018 13:22:43 +0100, Clemens Ladisch via Alsa-user wrote: >Nikos Chantziaras wrote: >> How do I assign numbers? > >With a line > > options snd slots=snd-virtuoso,snd-usb-audio > >in some .conf file in /etc/modprobe.d/. FWIW "some .conf file" means you could name it as you want, a

Re: [Alsa-user] can play back but can't capture

2017-11-23 Thread Ralf Mardorf
On Thu, 23 Nov 2017 08:59:44 +0100, Clemens Ladisch via Alsa-user wrote: >> Please find the aadebug.log below. > >I did not find it. It isn't below, it's attached. -- Check out the vibrant tech community on one of the

Re: [Alsa-user] Off-topic: Changing device while stream is running

2017-10-22 Thread Ralf Mardorf
On Sun, 22 Oct 2017 15:09:15 -0400, John Z. wrote: >Well, truth to be told, it *is* possible to build firefox with alsa >support by flicking on a config switch. Its just unfortunate my distro >(arch) dropped the alsa support with newest updates due to conflicts >with some other features they'd

[Alsa-user] Off-topic: Changing device while stream is running

2017-10-22 Thread Ralf Mardorf
On Sun, 22 Oct 2017 12:18:43 -0400, John Z. wrote: >Aside this switching issue, and few stubborn applications (hello there, >firefox), I really fail to see the reason to use PA on top of alsa. Off-topic: For Firefox consider to use https://github.com/i-rinat/apulse .

Re: [Alsa-user] Slot assignment not working

2017-10-08 Thread Ralf Mardorf
On Sun, 8 Oct 2017 11:44:06 -0700, Paul D. DeRocco wrote: >> From: Clemens Ladisch via Alsa-user >> >> > I tried the following, and nothing changed: >> > >> > options snd cards_limit=8 \ >> > slots=snd-soc-hifiberry-dacplus,vc4,snd-bcm2835,snd-usb-audio >> >> Are these drivers

[Alsa-user] I know...

2017-09-04 Thread Ralf Mardorf
...subscribers shouldn't send test mails to mailing lists. But since sourceforge is buggy for other users, too, I risk to send this test mail, since seemingly the issue described at https://lists.linuxaudio.org/pipermail/linux-audio-user/2017-September/108596.html disappeared for my new account.

Re: [Alsa-user] Fedora 23 x86_64; Pulseaudio removed; playing from multiple sources serially - a little progress . . UPDATE

2017-09-04 Thread Ralf Mardorf
On Mon, 04 Sep 2017 15:30:46 +1000, Philip Rhoades wrote: >apulse google-chrome Hi, google-chrome still has got alsa support. I run google-chrome without apulse and firefox with apulse, because firefox dropped alsa support. Regarding screen recording I don't have experiences, I just heard that

Re: [Alsa-user] Fedora 23 x86_64; Pulseaudio removed; playing from multiple sources serially - a little progress . . UPDATE

2017-09-03 Thread Ralf Mardorf
On Mon, 04 Sep 2017 00:50:24 +1000, Philip Rhoades wrote: >I now want to use "recordmydesktop" which is working fine with the mic >but not recording sound from videos that are playing eg from YouTube >or local mpv etc - hopefully an alsa guru will have a solution for me? Sorry, I can't help, but

Re: [Alsa-user] Native Instruments Komplete Audio 6 SPDIF-out issue

2017-08-09 Thread Ralf Mardorf
On Wed, 9 Aug 2017 20:42:30 +0200, Philip wrote: >ALSA in Linux Mint 18.1 does not set up the SPDIF by default. Only an >analog output with the respective profiles are shown in the end in the >Pulse Audio controls. Hi, perhaps not an ALSA issue, but a pulseaudio issue? Seemingly the device

Re: [Alsa-user] Fwd: RE: RE: inventory

2017-08-09 Thread Ralf Mardorf
On Wed, 2017-08-09 at 08:42 +0200, Benjamin via Alsa-user wrote: > Oh sorry that last email was a mistake! Could you please remove that! 1. Most links to archives provided by https://www.alsa-project.org/main/index.php/Mailing-lists#alsa-user_at_lists.sourceforge.net are dead links, even

Re: [Alsa-user] Route input to output with minimal latency

2017-07-20 Thread Ralf Mardorf
On Thu, 20 Jul 2017 18:14:07 +, Robert Bielik wrote: >No, software input to output, i.e. capture data and send to playback >directly with minimal latency. > >But I realize that mmapping is not possible since capture and playback >device will have separate buffers, so I still have to copy from

Re: [Alsa-user] Route input to output with minimal latency

2017-07-20 Thread Ralf Mardorf
On Thu, 20 Jul 2017 17:47:17 +, Robert Bielik wrote: >I want to route input to output with minimal possible latency, this >will run on a Raspberry Pi, and the latency should be < 1 ms. > >I was thinking... if the ALSA capture and playback device is mmapped >to the same buffer area, this should

Re: [Alsa-user] cards is moving around

2017-07-03 Thread Ralf Mardorf
On Mon, 3 Jul 2017 19:42:15 +0200, Kristoffer Gustafsson wrote: >I want to use my hda-intel card. >when i use aplay-l it is listed as card 1. >I edit /usr/share/alsa.conf to 1. >but when I edit it and reboot the intel card is card 2, so it uses the >wrong card. >What can I do about this? Hi,

Re: [Alsa-user] Stub for libpulse

2017-03-19 Thread Ralf Mardorf
On Sun, 19 Mar 2017 17:42:56 +0100, Ralf Mardorf wrote: >On Sun, 19 Mar 2017 17:36:20 +0100, Nicolas George wrote: >>Thanks for the info. I tested with ogg123 because I did not want to >>upgrade Firefox before being sure to have a solution. Strangely >>enough, it works with F

Re: [Alsa-user] Stub for libpulse

2017-03-19 Thread Ralf Mardorf
On Sun, 19 Mar 2017 17:36:20 +0100, Nicolas George wrote: >Thanks for the info. I tested with ogg123 because I did not want to >upgrade Firefox before being sure to have a solution. Strangely enough, >it works with Firefox indeed (tested with "Für Elise" from Wikipedia >rather than youtube, but

Re: [Alsa-user] Stub for libpulse

2017-03-19 Thread Ralf Mardorf
On Sun, 19 Mar 2017 12:36:46 +0100, Nicolas George wrote: >I have found this project: >https://github.com/i-rinat/apulse >but it seems unable to get something as simple as ogg123 working. Worked for me with Firefox 52.0 when at least making a test with YouTube. Does it work for you with YouTube?

Re: [Alsa-user] RME HDSPe AES32 linux debian 7

2017-03-08 Thread Ralf Mardorf
Hi Remy, I can't help you with your issue, but I at least can report my experiences with another HDSPe card. The following output speaks for itself. [rocketmouse@archlinux ~]$ hdspconf HDSPConf 1.4 - Copyright (C) 2003 Thomas Charbonnel This program comes WITH ABSOLUTELY

Re: [Alsa-user] Create account on alsa-project wiki

2016-12-18 Thread Ralf Mardorf
On Sun, 18 Dec 2016 21:17:47 +0800, Adam Ward wrote: >I am referring to account creation at http://www.alsa-project.org > >The URL I see is > >http://www.alsa-project.org/main/index.php?title=Special:UserLogin=signup=Help:Howto-Edit > My apologies, IIUC asking on this mailing list is the right

Re: [Alsa-user] Create account on alsa-project wiki

2016-12-18 Thread Ralf Mardorf
On Sun, 18 Dec 2016 16:02:25 +0800, Adam Ward wrote: >I want to add details for the sun4i_codec. >The wiki makes a point about captchas, but I do not see one. Hi, if it doesn't work, then try https://en.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Request_an_account FWIW I see a CAPTCHA at

Re: [Alsa-user] ice1712 recording

2016-12-08 Thread Ralf Mardorf
On Thu, 8 Dec 2016 12:18:47 -0600, James Shatto wrote: >As well as a few CLI options for the same. Sox is good for that. For SpaceFM I wrote a script to split and/or merge stereo wav. Written on the fly, so most likely not good shell script writing, but it does what it should do and IIRC ffmpeg

Re: [Alsa-user] ice1712 recording

2016-12-05 Thread Ralf Mardorf
On Mon, 5 Dec 2016 14:27:22 +, zcx wrote: >On 04/12/16 21:09, Ralf Mardorf wrote: >> Only one app can grab the device, if you run two instances of the >> same app, only one instance can grab the device. > >Yes, this appears to be the case. But do you know why? A ca

Re: [Alsa-user] ice1712 recording

2016-12-04 Thread Ralf Mardorf
On Sun, 4 Dec 2016 20:18:24 +, zcx wrote: >I have a Delta 44 sound card here that uses the ice1712 chipset. > >Am I right in thinking that although the card has 4 mono inputs, it >can only capture one stream at a time? arecord seems to think so... Only one app can grab the device, if you run

Re: [Alsa-user] sans-pulseaudio Firefox? was: a strange thing

2016-11-28 Thread Ralf Mardorf
On Mon, 28 Nov 2016 18:00:49 +0100, Miroslav Rovis wrote: >You are a dev, and I respect that. JFTR I'm not an ALSA dev. -- ___ Alsa-user mailing list

Re: [Alsa-user] sans-pulseaudio Firefox? was: a strange thing

2016-11-17 Thread Ralf Mardorf
Miroslav, you don't need to know the Arch package manager commands, just the output is important. I'm using Firefox without pulseaudio. You don't need to switch to Arch Linux, this works on other distros, too. Firefox doesn't require pulseaudio. Arch Linux does use systemd and it's more or less

Re: [Alsa-user] sans-pulseaudio Firefox? was: a strange thing

2016-11-16 Thread Ralf Mardorf
On Wed, 16 Nov 2016 14:48:23 +0100, Miroslav Rovis wrote: >"build your own Firefox with ALSA enabled" libpulse is just a make dependency, but even if it should be installed, it doesn't matter. https://www.archlinux.org/packages/extra/x86_64/firefox/

Re: [Alsa-user] a strange thing

2016-11-14 Thread Ralf Mardorf
ime is wanted, without taking care about another sound server, such as jackd, or using another alternative such as dmix. I assume it was not intended to send it off-list: Begin forwarded message: Date: Mon, 14 Nov 2016 16:37:28 +0100 From: "John P. Hartmann" To: Ralf Mardorf Subject: R

Re: [Alsa-user] a strange thing

2016-11-14 Thread Ralf Mardorf
My apologies, >> On Mon, 14 Nov 2016 06:33:28 -0800, chris hermansen wrote: >http://kodi.wiki/view/PulseAudio/HOW-TO:_Disable_PulseAudio_and_use_ALSA_(without_removing_PulseAudio)_for_Ubuntu I agree, for troubleshooting purpose disabling pulseaudio is a good idea. I don't know how to do this,

Re: [Alsa-user] a strange thing

2016-11-14 Thread Ralf Mardorf
On Mon, 14 Nov 2016 06:33:28 -0800, chris hermansen wrote: >On Nov 14, 2016 06:18, "Kristoffer Gustafsson" wrote: >> Is there a way to remove pulse audio then and just use alsa? >> If so I can use my soundcard without having to buy Another one. > >Please read the following >

Re: [Alsa-user] a strange thing

2016-11-14 Thread Ralf Mardorf
On Mon, 14 Nov 2016 15:15:18 +0100, Kristoffer Gustafsson wrote: >Is there a way to remove pulse audio then and just use alsa? >If so I can use my soundcard without having to buy Another one. Actually we need to know what you exactly want to do, with audio. Sure, assuming your GNOME desktop

Re: [Alsa-user] a strange thing

2016-11-14 Thread Ralf Mardorf
On Mon, 14 Nov 2016 09:37:18 +0100, Kristoffer Gustafsson wrote: >Today I tried installing debian without gnome just to have fun. >then the card worked! >how can this be? Two of several possibilities 1. No pulseaudio 2. Randomly it becomes the default hw:0 at startup, without an

Re: [Alsa-user] all soundcards you use

2016-11-14 Thread Ralf Mardorf
PCI TerraTec EWX 24/96 works without limitation very cheap at ebay usable audio quality Linux mixer for this card is available did not test Ardour ALSA without jackd PCIe RME HDSPe AIO Only 2 of 8 ADAT IOs are accessible (this issue doesn't happen on FreeBSD or Windows) Linux mixer for this

Re: [Alsa-user] why does alsa want jack

2016-10-24 Thread Ralf Mardorf
Hi Kristoffer, On Tue, 25 Oct 2016 02:01:07 +0200, Kristoffer Gustafsson wrote: >I get that error all the time on my computer abot jack server is not >running or cannot be started. it for sure isn't ALSA that wants jack, most likely an app requires jack. You need to describe more precisely when

Re: [Alsa-user] Logitech Webcam C270; sound not working

2016-09-19 Thread Ralf Mardorf
On Mon, 19 Sep 2016 15:01:51 +0200, Vladimir Savic wrote: >On Mon, Sep 19, 2016 at 2:14 PM, Ralf Mardorf >> your old syntax was _incomplete_. > >Funnily enough, I never touched that file. I haven't manually >configured anything. Strange... Hi, you mentioned "Ant

Re: [Alsa-user] Logitech Webcam C270; sound not working

2016-09-19 Thread Ralf Mardorf
o the list and bottom post... Regards, Ralf ...and remove signatures, respl. everything unneeded, like the "---"... >On Mon, Sep 19, 2016 at 9:40 AM, Ralf Mardorf wrote: > >> On Mon, 19 Sep 2016 09:07:28 +0200, Vladimir Savic wrote: >> >$ cat alsa-base.con

Re: [Alsa-user] Logitech Webcam C270; sound not working

2016-09-19 Thread Ralf Mardorf
On Mon, 19 Sep 2016 09:07:28 +0200, Vladimir Savic wrote: >$ cat alsa-base.conf >options snd_hda_intel index=0 >options snd_usb_audio index=1 Delete this and edit alsa-base.conf to options snd slots=snd_hda_intel,snd_usb_audio or if you should insist in using the old index method edit it

Re: [Alsa-user] Logitech Webcam C270; sound not working

2016-09-19 Thread Ralf Mardorf
On Mon, 19 Sep 2016 08:48:24 +0200, Clemens Ladisch wrote: >Vladimir Savic wrote: >> [ 395.494123] snd-usb-audio 1-12:1.2: cannot find the slot for >> index 1 (range 0-1), error: -16 > >Some configuration settings in some .conf file in /etc/modprobe.d/ are >wrong. Try running cat

Re: [Alsa-user] Microphone volume on USB soundcard very low, are there any snd_usb_audio options?

2016-08-02 Thread Ralf Mardorf
On Tue, 2 Aug 2016 11:38:59 +0200, Ralf Mardorf wrote: >are you using pulseaudio? My apologies, I missed "The tools I'm using are ALSA only". -- ___ Alsa-user mail

Re: [Alsa-user] Microphone volume on USB soundcard very low, are there any snd_usb_audio options?

2016-08-02 Thread Ralf Mardorf
On Tue, 2 Aug 2016 10:05:36 +0200, Schmidt, Christian Thorge wrote: >Hello all, > >I have a problem with the microphones volume being way too low >(compared to what the same connector does under macOS) on a USB >"soundcard". I have described the whole ordeal here (with pictures and >system info):

Re: [Alsa-user] config files

2016-07-06 Thread Ralf Mardorf
On Wed, 6 Jul 2016 12:13:22 +0200, Kristoffer Gustafsson wrote: >I just sucseeded in what I wanted. hearing my microphone for example. >I didn't think that was possible without latency, but it was! Even a relatively long delay could be inaudible and even if it should be audible for musicians, it

Re: [Alsa-user] usb audio. should this not work?

2016-07-01 Thread Ralf Mardorf
PS: Are you using a desktop environment with a sound server other than jack, but most likely pulseaudio? You might need a tool like   pavucontrol  to make the USB device available. -- Attend Shape: An AT Tech Expo July

Re: [Alsa-user] usb audio. should this not work?

2016-07-01 Thread Ralf Mardorf
On Fri, 1 Jul 2016 12:56:55 +0200, Kristoffer Gustafsson wrote: >The things you said on this list on using mu ysb soundcard didn't work >at all. to use my intel card i created a file called default.conf >and inside that file I type >options snd-hda-intel index=1 >so I tried to replase it with

Re: [Alsa-user] how to make sure internal card is card 0

2016-06-03 Thread Ralf Mardorf
On Fri, 03 Jun 2016 02:30:16 -0400, cov...@ccs.covici.com wrote: >Ralf Mardorf <ralf.mard...@alice-dsl.net> wrote: > >> On Fri, 27 May 2016 04:58:44 -0400, cov...@ccs.covici.com wrote: >> >I have an alsa.conf, but not alsa-base.conf. >> >> Assumed

Re: [Alsa-user] Mutiple soundcards

2016-05-31 Thread Ralf Mardorf
On Tue, 31 May 2016 16:20:27 -0300, José Luis Artuch wrote: >I do not understand what has been the problem ... Perhaps a bad connection. Issues for my motherboard also were caused by a weak CMOS battery, without getting informed about the weak battery. One time I even thought my mobo is

Re: [Alsa-user] how to make sure internal card is card 0

2016-05-27 Thread Ralf Mardorf
On Fri, 27 May 2016 04:58:44 -0400, cov...@ccs.covici.com wrote: >I have an alsa.conf, but not alsa-base.conf. Assumed the alsa.conf should be located in /etc/modprobe.d/, then add options snd slots=snd_emu10k1 to the bottom of this file. Regards, Ralf

Re: [Alsa-user] how to make sure internal card is card 0

2016-05-27 Thread Ralf Mardorf
Regarding https://sourceforge.net/p/alsa/mailman/alsa-user/?style=flat neither somebodies reply, nor my reply came through the list, that's why I resend my reply and Cc now. Begin forwarded message: Date: Fri, 27 May 2016 10:16:21 +0200 To: alsa-user@lists.sourceforge.net Subject: Re:

Re: [Alsa-user] how to make sure internal card is card 0

2016-05-27 Thread Ralf Mardorf
Hi, write /etc/modprobe.d/alsa-base.conf [1] with the content options snd slots=snd_emu10k1 assumed snd_emu10k1 (snd-emu10k1) should be the module for your internal sound card. The Emu card then always will be hw:0 and the USB device always hw:1. Regards, Ralf [1] For my machine USB devices

Re: [Alsa-user] combine usb microphones

2016-04-15 Thread Ralf Mardorf
On Fri, 15 Apr 2016 13:52:28 + (UTC), joop wrote: >Hi all, > >i have 4 usb microphones connected to my system that i would like to >combine into one virtual 'sound card' with 4 seperate mic channels. > >i've researched this but could not find an answer... > >what would i put in my .asoundrc?

Re: [Alsa-user] Alsa Multitrack Line In

2016-03-10 Thread Ralf Mardorf
Hi, why not using jack with the ALSA backend, together with pulseaudio or without pulseaudio at all, instead of using ALSA directly? http://www.jackaudio.org/ There might be reasons to not use jack, but at least for multi-track recording this IMO is the best and easiest approach. FWIW Ardour

Re: [Alsa-user] intel hda vs asus xonar STX

2015-09-27 Thread Ralf Mardorf
Perhaps a sound server defaults to use the integrated sound device? Pulseaudio nowadays seems to be installed as the default sound server by most Linux distros that provide an out of the box working desktop environment and even for other distros it's an annoying dependency. For my Linux installs

Re: [Alsa-user] Unbalanced stereo input as balanced mono input

2015-08-24 Thread Ralf Mardorf
On Sun, 23 Aug 2015 18:07:32 -0700 (PDT), Bill Unruh wrote: Now, that may mean that there is common mode noise, in which case running the balanced into an unbalanced would be very noisy, or the noise was all in the ground wire, in which case bal-unbal might work. It's the nature of unbalanced

Re: [Alsa-user] Unbalanced stereo input as balanced mono input

2015-08-24 Thread Ralf Mardorf
On Mon, 24 Aug 2015, Gunnar Arndt wrote: Btw, that noise is actually from the on-board wiring - it's there even if nothing is connected to line input. If nothing is connected even the best discrete circuits could be noisy. For e.g. phono pre-amps it's common to insert short circuit connectors,

Re: [Alsa-user] Unbalanced stereo input as balanced mono input

2015-08-24 Thread Ralf Mardorf
Hi Gunnar, no bad feelings here. I was neither aggressive, nor sarcastic. I worked a little bit as audio engineer and a little bit for one of the two more known German mic companies. I'm currently configuring DSP-based crossovers for active speakers, which involves measurements of the speakers'

Re: [Alsa-user] Unbalanced stereo input as balanced mono input

2015-08-23 Thread Ralf Mardorf
On Sun, 23 Aug 2015 19:11:17 +0200, Gunnar Arndt wrote: I have a measurement microphone with an integrated amplifier and a balanced mono output which should be connected to consumer sound devices with an `ordinary' unbalanced input AFAIK Audacity supports LADSPA plugins, so perhaps a plugin does

[Alsa-user] PS: Unbalanced stereo input as balanced mono input

2015-08-23 Thread Ralf Mardorf
On Sun, 23 Aug 2015 20:18:42 +0200, I wrote: On Sun, 23 Aug 2015 19:11:17 +0200, Gunnar Arndt wrote: I have a measurement microphone with an integrated amplifier and a balanced mono output which should be connected to consumer sound devices with an `ordinary' unbalanced input AFAIK Audacity

Re: [Alsa-user] Unbalanced stereo input as balanced mono input

2015-08-23 Thread Ralf Mardorf
On Sun, 23 Aug 2015 14:20:46 -0700, Robert M. Riches Jr. wrote: That solution is to just ground one of the balanced wires and use the other as signal. This (an unbalanced wiring) is the only sane solution for this kind of setup. Faked balanced input or real balanced input by using a transformer

Re: [Alsa-user] starters help (help!)

2015-08-16 Thread Ralf Mardorf
Perhaps this does help: https://wiki.debian.org/echoaudio Mixxx seems to support jack: http://www.mixxx.org/manual/latest/chapters/configuration.html Consider to use jack for audio productions. Perhaps http://ubuntustudio.org/ is a better distro for a newbie, than Mint is. It has got a user

Re: [Alsa-user] Problem with alsa driver compilation script

2015-07-10 Thread Ralf Mardorf
On Fri, 10 Jul 2015 00:55:31 -0300, Ílson Bolzan wrote: I found that the problem is because is expected that patch --version | head -1 | cut -d ' ' -f 1 would return 'patch' Indeed, it would fail on Arch Linux too [1]. Since it's from http://www.alsa-project.org/ and because there's no

Re: [Alsa-user] USB Audio with multiple Devices

2015-05-16 Thread Ralf Mardorf
On Sat, 16 May 2015 13:25:24 +0200, Marc Haber wrote: Alsamixer says about the DDJ-WeGo2 Chip: USB Mixer, This sound device does not have any controls. Hi Marc, does it have got any mixer controls? Scrolling through the manual

Re: [Alsa-user] assign Midi port client number

2015-05-08 Thread Ralf Mardorf
On Fri, 8 May 2015 21:20:18 +0200, Menno Knevel wrote: Hi Ralf, i think this solved the problem - thanks! You're welcome! Btw. you broke subject and thread, this easily could become an issue. Using MIME Digest http://www.list.org/mailman-member/node28.html you could reply to a digest, by

Re: [Alsa-user] assign Midi port client number

2015-05-06 Thread Ralf Mardorf
On Wed, 6 May 2015 20:23:44 +0200, Menno Knevel wrote: Is there a way to assign my M Audio Delta 1010 midi port to a fixed number, for example 20? I suspect that you device sometimes is hw:0 and sometimes hw:1 To /etc/modprobe.d/alsa-base.conf add # ALSA module ordering options snd

Re: [Alsa-user] How to set default sound card (solved)

2015-02-15 Thread Ralf Mardorf
On Sun, 15 Feb 2015 13:22:33 -0800, jim phelps wrote: I tried Ralf Mardorf's suggestion about editing /etc/modprobe.d/alsa-base.conf and addiing the statement: # ALSA module ordering options snd slots=snd_ca0106,snd_hda_intel,snd_hda_intel So far, Ive logged in on three separate occasions and

Re: [Alsa-user] Playing and recording html5

2015-02-07 Thread Ralf Mardorf
On Sat, 07 Feb 2015 13:31:36 +, mcmurchy1917-a...@yahoo.co.uk wrote: https://www.kickstarter.com/projects/301993907/lplc-too-internet-of-things-microprocessor Firefox 35.0.1 without flash or something like that does play it with audio here. I tried it several times, sometimes I needed to

Re: [Alsa-user] Playing and recording html5

2015-02-07 Thread Ralf Mardorf
On Sat, 07 Feb 2015 13:31:36 +, mcmurchy1917-a...@yahoo.co.uk wrote: aplay -l For the second time I see that aplay -l doesn't show card 0. That's strange. One card should be hw:0, the default device. [rocketmouse@archlinux ~]$ aplay -l List of PLAYBACK Hardware Devices card 0:

Re: [Alsa-user] Help with RME alsa driver

2015-02-06 Thread Ralf Mardorf
On Fri, 06 Feb 2015 14:54:28 +0100, Takashi Iwai wrote: I'm confused... Does openSUSE 11.2 work or not? My apologies, I don't use this RME card. The RME card I'm using wasn't supported and even not sold that time. I just wanted to hint at the typo ;). Bruce didn't reply to the list. I guess

Re: [Alsa-user] Help with RME alsa driver

2015-02-06 Thread Ralf Mardorf
On Fri, 06 Feb 2015 23:11:54 +1100, Bruce wrote: Suse 11 with kernel 11.3.22 and alsa 1.0.18 doesn't work for me. ^^ that's a typo, Suse 11.3 yes, kernel 11.3 no :) [rocketmouse@archlinux ~]$ ls -hAl /mnt/suse11.2/boot/vmlinuz-* -rw-r--r-- 1 root root 4.0M Oct 27 2009

Re: [Alsa-user] How to set default sound card

2015-02-05 Thread Ralf Mardorf
Did you test the newer slot method too? [rocketmouse@archlinux ~]$ cat /etc/modprobe.d/alsa-base.conf # ALSA module ordering options snd slots=snd_hdspm,snd_ice1712,snd_ice1712 Problems with alsa.conf and udev On modern GNU/Linux systems, udev takes care of discovering hardware and

Re: [Alsa-user] Setup Alsa on Arch linux

2015-01-06 Thread Ralf Mardorf
On Mon, 5 Jan 2015 18:38:33 +0100, Csányi Pál wrote: Uninstall any pulse package except: libao libpulse lib32-libpulse These can't be purged because of dependencies with other applications ( like xulrunner, etc. ). I build an empty dummy package for pulseaudio, the other packages

  1   2   >