Re: How to bring forward the community?

2012-02-29 Thread Harald Koenig
On Feb 27, Nikita V. Youshchenko wrote:

 today's devices and I want to return. Unfortunately N900 changed my mind 
 and now I consider hardware qwerty keyboard not an option but a must.
 
 I will immediately order any GTA04 successor that will have qwerty 
 keyboard.

using a bluetooth keyboard might be an option (which is what I'm considering) 
like these,
unfortuneately they are QWERTZ and not QWERTY, but that's only labeling...

   http://www.pearl.de/a-PX2563-1002.shtml?query=bluetooth+keyboard

does anyone know similar keyboards with real QWERTY layout ?


Harald
-- 
I hope to die  ___   _
before I *have* to use Microsoft Word.,   0--,|/OOO\
Donald E. Knuth, 02-Oct-2001 in Tuebingen._/  /  /OOO\
\  \/OOO\
  \ O|//
   \/\/\/\/\/\/\/\/\/
Harald Koenig   //  / \\  \
koe...@tat.physik.uni-tuebingen.de ^   ^

___
Openmoko community mailing list
community@lists.openmoko.org
http://lists.openmoko.org/mailman/listinfo/community


Re: qi: use \r\n in serial console?

2011-06-24 Thread Harald Koenig
On Jun 24, Timo Juhani Lindfors wrote:

 so clearly Qi and Linux are sending different line endings.
 
 Can somebody else with a debug board confirm?

in your linux console, run stty -a and in this output look for onlcr or 
-onlcr !

for my (non-openmoko) linux this gives

stty -a | grep onlcr
opost -olcuc -ocrnl onlcr -onocr -onlret -ofill -ofdel nl0 cr0 tab0 bs0 
vt0 ff0
^

where the man page explains

   * [-]onlcr
  translate newline to carriage return-newline


that's why a single \n results on \r\n on a real terminal, this is 
standard unix termial behaviour for the last decades.
and it's standard unix that you can change this settings -- just try

stty -onlcr


so yes, \r\n *is* the correct output at the more physical layer...


have fun,

Harald
-- 
I hope to die  ___   _
before I *have* to use Microsoft Word.,   0--,|/OOO\
Donald E. Knuth, 02-Oct-2001 in Tuebingen._/  /  /OOO\
\  \/OOO\
  \ O|//
   \/\/\/\/\/\/\/\/\/
Harald Koenig   //  / \\  \
koe...@tat.physik.uni-tuebingen.de ^   ^

___
Openmoko community mailing list
community@lists.openmoko.org
http://lists.openmoko.org/mailman/listinfo/community


how to use JTAG on debug board ?

2010-10-27 Thread Harald Koenig
Hi OM developers,

I'd like to use the OM debug board v3 for JTAG connection to my GTA02.
I found

  http://people.openmoko.org/werner/openocd.cfg
on
  http://lists.openmoko.org/pipermail/openmoko-kernel/2008-January/000708.html

but this file does not work for any openocd release version I was able to find 
(I tried 0.1.0, 0.2.0, 0.3.1, 0.4.0 and git head).


up to version 0.3.1 it only has this error

   invalid command name daemon_startup_attach

and many warnings about lots of deprecated commands.
even the oldest availabe version 0.1.0 already complains about jtag_speed:

   jtag_speed: 8
   OLD SYNTAX: DEPRECATED - translating to new syntax

which does not work anymore at all in 0.4.0 and newer...

where can I find/get an openocd.cfg file for the GTA02 for a recent version of 
openocd ?



thanks for any pointers how to get started with the debug board these days!!

Harald
-- 
I hope to die  ___   _
before I *have* to use Microsoft Word.,   0--,|/OOO\
Donald E. Knuth, 02-Oct-2001 in Tuebingen._/  /  /OOO\
\  \/OOO\
  \ O|//
   \/\/\/\/\/\/\/\/\/
Harald Koenig   //  / \\  \
koe...@tat.physik.uni-tuebingen.de ^   ^

___
Openmoko community mailing list
community@lists.openmoko.org
http://lists.openmoko.org/mailman/listinfo/community


openocd cfg file for GTA02 ?

2010-10-24 Thread Harald Koenig
Hi,

where can I find a openocd.cfg file for the GTA02 for a recent openocd version ?

I'm trying to use my om debug board v3 for the first time for jtag connection 
to my GTA02.
I found

  http://people.openmoko.org/werner/openocd.cfg
on
  http://lists.openmoko.org/pipermail/openmoko-kernel/2008-January/000708.html

but this file does not work for any openocd release version I can find (tried
0.1.0, 0.2.0, 0.3.1, 0.4.0 and git head).

up to 0.3.1 it only has this error

   invalid command name daemon_startup_attach

while even 0.1.0 already complains abot jtag_speed

   jtag_speed: 8
   OLD SYNTAX: DEPRECATED - translating to new syntax

which does not work anymore at all in 0.4.0 and newer...



thanks for any pointers how to get started with the debug board these days!!

Harald
-- 
I hope to die  ___   _
before I *have* to use Microsoft Word.,   0--,|/OOO\
Donald E. Knuth, 02-Oct-2001 in Tuebingen._/  /  /OOO\
\  \/OOO\
  \ O|//
   \/\/\/\/\/\/\/\/\/
Harald Koenig   //  / \\  \
koe...@tat.physik.uni-tuebingen.de ^   ^

___
Openmoko community mailing list
community@lists.openmoko.org
http://lists.openmoko.org/mailman/listinfo/community


SD card read error in u-boot

2008-12-16 Thread Harald Koenig
Hi,

I tried to switch from the original 512MB SD card (which works fine with my 
gta02v5)
to a 2GB Kingston card labeled SDC/2GB 30870-001.A00LF TAIWAN.  but with this 
2GB card
I get read errors even in u-boot (both NOR from May 9 and NAND from Oct 7).

mmcinit shows 
---
GTA02v5 # mmcinit
cmd 0x8, arg 0x1aa flags 0x75
Error after cmd: 0xfffc
Card Type:  SD
Manufacturer:   0x41, OEM 42
Product name:   SD2GB, revision 1.0
Serial number:  336592896
Manufacturing date: 4/2007
MMC/SD size:503MiB
---

note the cmd error and wrong size :-(

that 2GB SD card works fine in my notebook and a Nokia mobile phone.


ext2ls  usually only shows the following error 

GTA02v5 # ext2ls mmc 1:2
Failed to mount ext2 filesystem...
** Bad ext2 partition or disk - mmc 1:2 **

sometimes there is some dir listing, but typically intercepted with ext2 read 
errors:

GTA02v5 # ext2ls mmc 1:2
DIR   1024 .
DIR   1024 ..
DIR  12288 lost+found
DIR261 sys
cmd 0x10, arg 0x200 flags 0x15
Error after cmd: 0xfffc
cmd 0x11, arg 0x1dd96a00 flags 0x235
Error after cmd: 0xfffc
cmd 0x10, arg 0x200 flags 0x15
Error after cmd: 0xfffc
cmd 0x11, arg 0x1dd96a00 flags 0x235
Error after cmd: 0xfffc
[...]
cmd 0x10, arg 0x200 flags 0x15
Error after cmd: 0xfffc
cmd 0x11, arg 0x1dd96a00 flags 0x235
Error after cmd: 0xfffc
DIR   2048 etc
DIR 262146 tmp
cmd 0x10, arg 0x200 flags 0x15
Error after cmd: 0xfffc
cmd 0x11, arg 0x1dd96a00 flags 0x235
Error after cmd: 0xfffc
cmd 0x10, arg 0x200 flags 0x15
Error after cmd: 0xfffc
cmd 0x11, arg 0x1dd96a00 flags 0x235
Error after cmd: 0xfffc
DIR   2048 sbin
DIR   1024 usr
DIR   1024 opt
DIR   1024 lib
DIR   1024 proc
DIR   1024 home
DIR   2048 bin
DIR   1024 media
DIR   1024 var
DIR   1024 boot
DIR   1024 dev
DIR   1024 mnt
GTA02v5 # 



fatls on partition 1 typically works, I can load the kernel from fat,
but the kernel never is able to mount the ext2 rootfs.

fsck of that e2 partition with my notebook doesn't show errors


is it possible in u-boot to tune/test different glamo sd settings (clk, power) ?

is there any chance to use this (such a) card _reliably_ inclding u-boot  
(not only with kernel parameters like glamo_mci.sd_post_power_clock=100) ?



thanks for any help!

Harald
-- 
I hope to die  ___   _
before I *have* to use Microsoft Word.,   0--,|/OOO\
Donald E. Knuth, 02-Oct-2001 in Tuebingen._/  /  /OOO\
\  \/OOO\
  \ O|//
   \/\/\/\/\/\/\/\/\/
Harald Koenig   //  / \\  \
koe...@tat.physik.uni-tuebingen.de ^   ^

___
Openmoko community mailing list
community@lists.openmoko.org
http://lists.openmoko.org/mailman/listinfo/community


OM BOF at Linux-Kongress in Hamburg ?

2008-10-06 Thread Harald Koenig
Hi,

is anyone planing to go to the 15th International Linux System Technology 
Conference
7.10.-10.10.2008 at the University of Hamburg, Germany ?

 http://www.linux-kongress.org/2008/

if yes, what about a BOF about OM ?


thanks,

Harald
-- 
I hope to die  ___   _
before I *have* to use Microsoft Word.,   0--,|/OOO\
Donald E. Knuth, 02-Oct-2001 in Tuebingen._/  /  /OOO\
\  \/OOO\
  \ O|//
   \/\/\/\/\/\/\/\/\/
Harald Koenig   //  / \\  \
[EMAIL PROTECTED] ^   ^

___
Openmoko community mailing list
community@lists.openmoko.org
http://lists.openmoko.org/mailman/listinfo/community


display black: how to change backlight/pcf50633-bl/actual_brightness ?

2008-09-19 Thread Harald Koenig
Hi,

sometimes my FR just stays black while the Xglamo is still responsive.
actual_brightness is zero, but it's not writable, so I can't change it
from the shell:

[EMAIL PROTECTED]:~# head  
/sys/devices/platform/s3c2440-i2c/i2c-adapter/i2c-0/0-0073/backlight/pcf50633-bl/*brightness
== 
/sys/devices/platform/s3c2440-i2c/i2c-adapter/i2c-0/0-0073/backlight/pcf50633-bl/actual_brightness
 ==
0

== 
/sys/devices/platform/s3c2440-i2c/i2c-adapter/i2c-0/0-0073/backlight/pcf50633-bl/brightness
 ==
63

== 
/sys/devices/platform/s3c2440-i2c/i2c-adapter/i2c-0/0-0073/backlight/pcf50633-bl/max_brightness
 ==
63

[EMAIL PROTECTED]:~# ls -l 
/sys/devices/platform/s3c2440-i2c/i2c-adapter/i2c-0/0-0073/backlight/pcf50633-bl/*brightness
-r--r--r--1 root root0 Sep 19 15:04 
/sys/devices/platform/s3c2440-i2c/i2c-adapter/i2c-0/0-0073/backlight/pcf50633-bl/actual_brightness
-rw-r--r--1 root root0 Sep 19 15:05 
/sys/devices/platform/s3c2440-i2c/i2c-adapter/i2c-0/0-0073/backlight/pcf50633-bl/brightness
-r--r--r--1 root root 4096 Sep 19 15:04 
/sys/devices/platform/s3c2440-i2c/i2c-adapter/i2c-0/0-0073/backlight/pcf50633-bl/max_brightness


[EMAIL PROTECTED]:~# echo 63  
/sys/devices/platform/s3c2440-i2c/i2c-adapter/i2c-0/0-0073/backlight/pcf50633-bl/actual_brightness
bash: 
/sys/devices/platform/s3c2440-i2c/i2c-adapter/i2c-0/0-0073/backlight/pcf50633-bl/actual_brightness:
 Permission denied




what can I do or check to switch on the the display ?

btw:

[EMAIL PROTECTED]:~# apm -s
apm: Device or resource busy



Harald
-- 
I hope to die  ___   _
before I *have* to use Microsoft Word.,   0--,|/OOO\
Donald E. Knuth, 02-Oct-2001 in Tuebingen._/  /  /OOO\
\  \/OOO\
  \ O|//
   \/\/\/\/\/\/\/\/\/
Harald Koenig   //  / \\  \
[EMAIL PROTECTED] ^   ^

___
Openmoko community mailing list
community@lists.openmoko.org
http://lists.openmoko.org/mailman/listinfo/community


Re: expected write speed on microSD

2008-09-19 Thread Harald Koenig
  650340   5163033
   22592 K34.36510.4050  673189   2589338
   23616 K34.75290.3878  695849   2703616
   24640 K35.02840.2755  720311   3805917
   25664 K35.47720.4488  740755   2336362
   26688 K35.89400.4168  761366   2515831
   27712 K36.07030.1762  786717   5949637
   28736 K49.5933   13.5231  593339 77539
   29760 K50.81141.2181  599751860848
   30784 K53.89763.0862  584864339759
   31808 K57.07533.1777  570673329982
   32832 K59.92142.8461  561068368431
   33856 K64.40264.4813  538309233990
   34880 K69.90635.5037  510928190523
   35904 K71.15961.2533  516665836654
   36928 K71.59610.4365  528161   2402373
   37952 K72.15280.5568  538618   1883336
   38976 K72.53310.3803  550251   2757552
   4 K73.30970.7766  558725   1350272
   41024 K73.93290.6233  568198   1682386
   42048 K74.48920.5562  578032   1885117
   43072 K75.07100.5818  587520   1802311
   44096 K75.40050.3295  598859   3181996
   45120 K75.83200.4315  609279   2430128
   46144 K76.23420.4022  619819   2607126
   47168 K77.02480.7907  627070   1326208
   48192 K77.54200.5171  636411   2027718
   49216 K91.7279   14.1859  549420 73916
   50240 K95.27853.5506  539951295320
   51264 K   100.37925.1007  522960205574
   52288 K   100.55800.1788  532457   5864125
   53312 K   101.89431.3362  535766784723
   54336 K   104.17662.2824  534093459423
   55360 K   104.68520.5085  541515   2061905
   56384 K   105.46770.7825  547440   1340082
   57408 K   108.67803.2103  540917326626
   58432 K   113.85345.1754  525538202605
   59456 K   118.74424.8908  512723214399
   60480 K   122.08623.3420  507277313758
   61504 K   122.71460.6285  513224   1668458
   62528 K   123.42430.7097  518768   1477516
   63552 K   123.94390.5196  525053   2017947
   64576 K   124.43110.4872  531425   2152390
   65600 K   125.18050.7494  536620   1399170
   66624 K   125.70240.5219  542733   2009112
   67648 K   125.93220.2297  550070   4564960
   68672 K   126.28530.3532  556835   2968805
   69696 K   140.4959   14.2105  507977 73788
   70720 K   146.80446.3085  493290166215
   71744 K   150.89744.0930  486859256186
   72768 K   150.95840.0610  493609  17201332
   73792 K   151.02080.0624  500348  16807604
   74816 K   151.08100.0603  507089  17394801
   75840 K   151.14300.0619  513819  16934366
   76864 K   151.27580.1329  520299   7891684


btw: this does not really change/improve performace:

echo 1  /sys/module/glamo_mci/parameters/sd_idleclk


Harald
-- 
I hope to die  ___   _
before I *have* to use Microsoft Word.,   0--,|/OOO\
Donald E. Knuth, 02-Oct-2001 in Tuebingen._/  /  /OOO\
\  \/OOO\
  \ O|//
   \/\/\/\/\/\/\/\/\/
Harald Koenig   //  / \\  \
[EMAIL PROTECTED] ^   ^

___
Openmoko community mailing list
community@lists.openmoko.org
http://lists.openmoko.org/mailman/listinfo/community


Re: expected write speed on microSD

2008-09-19 Thread Harald Koenig
On Sep 19, Nicolas Chauvat wrote:

 On Fri, Sep 19, 2008 at 12:38:49PM +, Jan R wrote:
  Assuming the file system on the card is ext2, check that it is not 
  mounted with the sync option (automount usually mounts it that way).
  I had the same speed problem, and it magically vanished after remounting 
  it without synchronous I/O.
 
 $ mount -o remount,async /dev/mmcblk0p2
 
 solved my problem. Thanks !

gaaa!  this also affects my recent performace numbers :-(

I used direct read/write to /dev/mmcblk0p3 but this partition 
still was sync-mounted!  after unmounting I get

~1.1 Mbyte/sec read:

1088 K 0.93550.9355 1190935   1120880
2112 K 1.87440.9389 1153796   1116793
3136 K 2.83410.9597 1133093   1092654
4160 K 3.76210.9281 1132293   1129850
5184 K 4.70920.9470 1127252   1107226

~1.4 Mbyte/sec write:

   78912 K52.97820.2834 1525267   3699933
   79936 K57.84664.8685 1415025215381
   80960 K58.01130.1647 1429083   6367664
   81984 K58.29170.2804 1440198   3739745
   83008 K58.61440.3227 1450158   3249453


but it's still worse than in August, and enable/disable sd_idleclk
doesn'tseem to make any difference...

Harald
-- 
I hope to die  ___   _
before I *have* to use Microsoft Word.,   0--,|/OOO\
Donald E. Knuth, 02-Oct-2001 in Tuebingen._/  /  /OOO\
\  \/OOO\
  \ O|//
   \/\/\/\/\/\/\/\/\/
Harald Koenig   //  / \\  \
[EMAIL PROTECTED] ^   ^

___
Openmoko community mailing list
community@lists.openmoko.org
http://lists.openmoko.org/mailman/listinfo/community


Re: MonoMakefile: how to build navit-svn instead of navit-0.0.4 ?

2008-09-15 Thread Harald Koenig
->
















  
  Re: MonoMakefile: how to build navit-svn instead of navit-0.0.4 ?
  
  
  
  
  
  








	

	community 

	
		
			-- Thread --
			-- Date --
			





			
		
	



	
	
	





		
			Re: MonoMakefile: how to build navit-svn instead of navit-0.0.4 ?
			Harald Koenig
			Mon, 15 Sep 2008 06:28:42 -0700
		


 




<!--
google_ad_client = "pub-7266757337600734";
google_alternate_ad_url = "http://www.mail-archive.com/blank.png";
google_ad_width = 160;
google_ad_height = 600;
google_ad_format = "160x600_as";
google_ad_channel = "8427791634";
google_color_border = "FF";
google_color_bg = "FF";
google_color_link = "006792";
google_color_url = "006792";
google_color_text = "00";
//-->







MonoMakefile: how to build navit-svn instead of navit-0.0.4 ?
Harald Koenig


Re: MonoMakefile: how to build navit-svn instead of navit-0.0.4 ?
Nicola Mfb


Re: MonoMakefile: how to build navit-svn instead of navit-0.0.4 ?
Harald Koenig


Re: MonoMakefile: how to build navit-svn instead of navit-0.0.4 ?
Rod Whitby


Re: MonoMakefile: how to build navit-svn instead of navit-0.0.4 ?
Nicola Mfb


Re: MonoMakefile: how to build navit-svn instead of navit-0.0.4 ?
Rod Whitby


Re: MonoMakefile: how to build navit-svn instead of navit-0.0.4 ?
Nicola Mfb


Re: MonoMakefile: how to build navit-svn instead of navit-0.0.4 ?
Rod Whitby



Re: MonoMakefile: how to build navit-svn instead of navit-0.0.4 ?
Harald Koenig
 

















 






  
  





Reply via email to



  
  





 
 







MonoMakefile: how to build navit-svn instead of navit-0.0.4 ?

2008-09-12 Thread Harald Koenig
Hi,

using MonoMakefile I'd like to build navit_svn but this fails:

  make build-package-navit-svn
  ...
  ERROR: Nothing PROVIDES 'navit-svn' (but '[]' DEPENDS on or otherwise 
requires it)

  make build-package-navit_svn
  ...
  ERROR: Nothing PROVIDES 'navit_svn' (but '[]' DEPENDS on or otherwise 
requires it)

while make build-package-navit and make build-package-navit-0.0.4 both work 
fine
(so does e.g. make build-package-gdb-6.8 to get a specific version...).

there are bb files for both versions, but how to I use/build the svn version ?

  ./openembedded/packages/navit/navit_0.0.4.bb
  ./openembedded/packages/navit/navit_svn.bb


thanks,

Harald
-- 
I hope to die  ___   _
before I *have* to use Microsoft Word.,   0--,|/OOO\
Donald E. Knuth, 02-Oct-2001 in Tuebingen._/  /  /OOO\
\  \/OOO\
  \ O|//
   \/\/\/\/\/\/\/\/\/
Harald Koenig   //  / \\  \
[EMAIL PROTECTED] ^   ^

___
Openmoko community mailing list
community@lists.openmoko.org
http://lists.openmoko.org/mailman/listinfo/community


Re: MonoMakefile: how to build navit-svn instead of navit-0.0.4 ?

2008-09-12 Thread Harald Koenig
On Sep 12, Nicola Mfb wrote:

 In my oe tree i have navit_cvs and not navit_svn, 

and can you start a build for navit_cvs (I'd guess for you 
it's  make build-package-navit-cvs then?)


 are you using asu as branch?

I'd guess no (looks like FSO?!) but how do I know ?  

as suggested here 

   http://wiki.openmoko.org/wiki/MokoMakefile

I'm using this makefile (without modifications)

http://www.rwhitby.net/files/openmoko/Makefile
http://svn.projects.openmoko.org/svnroot/mokomakefile/trunk/Makefile


which starts like this

--- 
 
OM_GIT_SITE := git.openmoko.org
OM_GIT_REPO := git/openmoko.git
OM_GIT_BRANCH := org.openmoko.dev

BB_GIT_SITE := git.openmoko.org
BB_GIT_BRANCH := bitbake-om

MM_SVN_SITE := svn.projects.openmoko.org
MM_SVN_PATH := svnroot/mokomakefile/trunk

.PHONY: all
all:openmoko-devel-image \
fso-image fso-image-light \
openmoko-qtopia-x11-image \
build-qemu \
openmoko-feed openmoko-toolchain \
openmoko-devel-tools

.PHONY: image
image: openmoko-devel-image

.PHONY: fso
fso: fso-image
--- 
 

the MokoMakefile wiki page says for this branch url:

 OM_GIT_BRANCH := org.openmoko.dev # OM2007.2 (enabled by default)


Harald
-- 
I hope to die  ___   _
before I *have* to use Microsoft Word.,   0--,|/OOO\
Donald E. Knuth, 02-Oct-2001 in Tuebingen._/  /  /OOO\
\  \/OOO\
  \ O|//
   \/\/\/\/\/\/\/\/\/
Harald Koenig   //  / \\  \
[EMAIL PROTECTED] ^   ^

___
Openmoko community mailing list
community@lists.openmoko.org
http://lists.openmoko.org/mailman/listinfo/community


Re: Timing issue

2008-09-09 Thread Harald Koenig
On Sep 09, Andreas Fischer wrote:

 Does anyone else have the problem of the internal clock being off by a
 few hours after rebooting the device? It seems to happen randomly to me
 (I have not yet determined a definite cause for it) - but sometimes
 after a reboot, the time on the phone is 2h earlier than it should be.
 I'd suspect some inconsistency with the timezone, but it hasn't changed
 and is still displayed correctly (Germany/Berlin). Has anyone else
 experienced this?

it's not random but the difference between your time zone (MEST) and UTC. 
see

https://docs.openmoko.org/trac/ticket/1851


Harald
-- 
I hope to die  ___   _
before I *have* to use Microsoft Word.,   0--,|/OOO\
Donald E. Knuth, 02-Oct-2001 in Tuebingen._/  /  /OOO\
\  \/OOO\
  \ O|//
   \/\/\/\/\/\/\/\/\/
Harald Koenig   //  / \\  \
[EMAIL PROTECTED] ^   ^

___
Openmoko community mailing list
community@lists.openmoko.org
http://lists.openmoko.org/mailman/listinfo/community


Re: Time and Timezone issues...

2008-09-04 Thread Harald Koenig
On Sep 04, Rod Whitby wrote:

 Marco Trevisan (TreviƱo) wrote:
  better not set TZ but do once (once after every update/upgrade?!):
 
 cp /usr/share/zoneinfo/Europe/Rome /etc/localtime
 
 Even better to make that a symlink, then if your city ever changes it's
 daylight savings rule, then you will automatically get the update.

down side of symlinks (and hard links too, like used in some PC linux distro):  

if some other script or tool does a 

 cp some-holiday-timezone-file /etc/localtime

then you'll trash the original home zone timezone file:-(


Harald
-- 
I hope to die  ___   _
before I *have* to use Microsoft Word.,   0--,|/OOO\
Donald E. Knuth, 02-Oct-2001 in Tuebingen._/  /  /OOO\
\  \/OOO\
  \ O|//
   \/\/\/\/\/\/\/\/\/
Harald Koenig   //  / \\  \
[EMAIL PROTECTED] ^   ^

___
Openmoko community mailing list
community@lists.openmoko.org
http://lists.openmoko.org/mailman/listinfo/community


who uses exmap and exmap-console ?

2008-09-02 Thread Harald Koenig
Hi,

does anyone already use exmap and exmap-console on OM/FR and can provide
(a) binaries/packages and (b) some hints and tricks how to get started ?

exmap seems to be a nice memory analyzer (and more), but needs 
a specific kernel module (exmap.ko): 

  http://archive.fosdem.org/2007/slides/devrooms/embedded/exmap/slide-00.html



thanks for pointers,

Harald
-- 
I hope to die  ___   _
before I *have* to use Microsoft Word.,   0--,|/OOO\
Donald E. Knuth, 02-Oct-2001 in Tuebingen._/  /  /OOO\
\  \/OOO\
  \ O|//
   \/\/\/\/\/\/\/\/\/
Harald Koenig   //  / \\  \
[EMAIL PROTECTED] ^   ^

___
Openmoko community mailing list
community@lists.openmoko.org
http://lists.openmoko.org/mailman/listinfo/community


why much cpu-time for SDIO Helper

2008-09-01 Thread Harald Koenig
Hi,

why does [SDIO Helper] get quite some CPU time without really using
the SD card (it's mounted, but I don't access/use it at all...) :

[EMAIL PROTECTED]:~# uptime
 11:55:17 up 2 days, 13:50,  3 users,  load average: 2.65, 5.16, 6.47

[EMAIL PROTECTED]:~# ps up 301
USER   PID %CPU %MEMVSZ   RSS TTY  STAT START   TIME COMMAND
root   301  1.8  0.0  0 0 ?S   Aug29  68:30 [SDIO Helper]



Harald
-- 
I hope to die  ___   _
before I *have* to use Microsoft Word.,   0--,|/OOO\
Donald E. Knuth, 02-Oct-2001 in Tuebingen._/  /  /OOO\
\  \/OOO\
  \ O|//
   \/\/\/\/\/\/\/\/\/
Harald Koenig   //  / \\  \
[EMAIL PROTECTED] ^   ^

___
Openmoko community mailing list
community@lists.openmoko.org
http://lists.openmoko.org/mailman/listinfo/community


Re: USB cable hacking

2008-08-27 Thread Harald Koenig
On Aug 27, Daniel Dadap wrote:

 Hello Community,
 
 I just bought a portable USB battery pack ( one of these:
 http://apc.com/products/family/index.cfm?id=314 ) to use with my
 FreeRunner so that I could keep tangogps running to log a track for me
 during a bike ride. It worked quite well: I was able to keep the unit
 powered on for over 12 hours and still had some juice left over to
 make some phone calls at the end of the day. However, I noticed that
 the FR was only drawing 100mA. I was sort of hoping that the battery
 pack would emulate a USB host and negotiate current, but it looks like
 it just has available power.

have a look at 

 http://wiki.openmoko.org/wiki/Forcing_fast_charge_mode

for 
 http://hdr.meetr.de/neo/openmoko/battery/battery_0.20080721_armv4t.ipk


which works nice for me (you can force charge mode to 500/1000 mA), 
after patching pygtk:

 https://docs.openmoko.org/trac/ticket/1718 

and if the icon doesn't show up:

 http://n2.nabble.com/Battery-Charge-Solution(Not)-td684534.html



I've modified battery.py a bit to display the (de)charging current too,
my script version attached...

Harald
-- 
I hope to die  ___   _
before I *have* to use Microsoft Word.,   0--,|/OOO\
Donald E. Knuth, 02-Oct-2001 in Tuebingen._/  /  /OOO\
\  \/OOO\
  \ O|//
   \/\/\/\/\/\/\/\/\/
Harald Koenig   //  / \\  \
[EMAIL PROTECTED] ^   ^
#!/usr/bin/env python
# -*- coding: utf-8 -*-
# GUI for battery on Neo Freerunner
# written by HdR [EMAIL PROTECTED]
# battery status icons made by Kore Nordmann [EMAIL PROTECTED]
# start icon from tango icons http://tango.freedesktop.org/Tango_Desktop_Project
#
# ! this script comes with explicit no warranty !
# License: gpl

import gobject,gtk
import os

class BatteryGUI:
   charger_type = /sys/class/i2c-adapter/i2c-0/0-0073/charger_type
   capacity = /sys/devices/platform/bq27000-battery.0/power_supply/bat/capacity
   voltage = /sys/devices/platform/bq27000-battery.0/power_supply/bat/voltage_now
   current = /sys/devices/platform/bq27000-battery.0/power_supply/bat/current_now

   status = /sys/devices/platform/bq27000-battery.0/power_supply/bat/status
   image_dir = /usr/share/battery/
   usb_limit = /sys/class/i2c-adapter/i2c-0/0-0073/force_usb_limit_dangerous
   #charger_type = charger_type
   #capacity = capacity
   #voltage = voltage
   #status = status
   #image_dir = ./

   def delete_event(self, widget, event=None, data=None):
  gtk.main_quit()
  return False

   # Check the current amperage
   def check_type(self):
  self.f = open(self.charger_type, 'r')
  self.type = self.f.readline().rstrip('\n')
  self.f.close()

  try:
 self.current_range = self.type.split( )[3]
  except:
 return False

  if (self.current_range == '1A'):
 self.amperage = 1000;
  elif (self.current_range == '500mA'):
 self.amperage = 500;
  elif (self.current_range == '100mA'):
 self.amperage = 100;
  else:
 self.amperage = False;

  return (self.amperage)
   
   # Check current battery capacity
   def check_capacity(self):
  self.f = open(self.capacity, 'r')
  self.q = self.f.readline().rstrip('\n')
  self.f.close()
  return (int(self.q))

   # Check current battery voltage
   def check_voltage(self):
  self.f = open(self.voltage, 'r')
  self.q = float(self.f.readline().rstrip('\n'))
  self.f.close()
  self.v = self.q/100;
  return (self.v)

   # Check current battery current
   def check_current(self):
  self.f = open(self.current, 'r')
  self.q = float(self.f.readline().rstrip('\n'))
  self.f.close()
  self.v = - self.q/1000;
  return (self.v)

   # Check current status (Charging/Discharging)
   def check_status(self):
  self.f = open(self.status, 'r')
  self.q = self.f.readline().rstrip('\n')
  self.f.close()
  return(self.q)
   
   # Set the load amperage manually
   def set_charge_limit(self, button, limit):
  if (self.check_type()):
 os.system(echo %d  %s % (limit,self.usb_limit))
  return True
   
   # Update the capacity label
   def update_capacity(self, label, image):
  cap = self.check_capacity()
  label.set_text (Battery capacity: %d%% % cap)
  if (cap = 5):
 image.set_from_file(self.image_dir+battery_stat_00.png)
  elif (cap = 20):
 image.set_from_file(self.image_dir+battery_stat_11.png)
  elif (cap = 38):
 image.set_from_file(self.image_dir+battery_stat_23.png)
  elif (cap = 56):
 image.set_from_file(self.image_dir+battery_stat_42.png)
  elif (cap = 85):
 image.set_from_file

Re: SSD Latency and Throughput

2008-08-24 Thread Harald Koenig
On Aug 25, Esben Stien wrote:

 Anyone done any measurement on latency and throughput on the internal
 256 Mio flash versus any general SD cards?

only read throughput so far:

 http://lists.openmoko.org/nabble.html#nabble-td669004


Harald
-- 
I hope to die  ___   _
before I *have* to use Microsoft Word.,   0--,|/OOO\
Donald E. Knuth, 02-Oct-2001 in Tuebingen._/  /  /OOO\
\  \/OOO\
  \ O|//
   \/\/\/\/\/\/\/\/\/
Harald Koenig   //  / \\  \
[EMAIL PROTECTED] ^   ^

___
Openmoko community mailing list
community@lists.openmoko.org
http://lists.openmoko.org/mailman/listinfo/community


Re: Battery Charge Solution(Not)

2008-08-22 Thread Harald Koenig
On Aug 10, Scott wrote:

 The first one that is packaged up
 
 http://hdr.meetr.de/neo/openmoko/battery/battery_0.20080721_armv4t.ipk

thanks for the pointer -- great tool!!!

 I installed but no icon on the desktop. It installed a desktop file and 
 icon file in the  correct place but nothing is displayed.

I had the same problem and it took me a while to find out that in

/usr/share/applications/battery.desktop

changing the line

Categories=Application;System;
to
Categories=Application;


makes the icon apear (at least for me;).

also have a look on

 http://docs.openmoko.org/trac/ticket/1718

in case of python (pygtk) errors...



I have no idea what's about the system category icons,
if/when/where the should show up.  in my Om 2008.8 setup
I have two more such system desktop files:

  assassin.desktop
  qtopia-clock.desktop

any hints on the desktop icon/category stuff ?


Harald
-- 
I hope to die  ___   _
before I *have* to use Microsoft Word.,   0--,|/OOO\
Donald E. Knuth, 02-Oct-2001 in Tuebingen._/  /  /OOO\
\  \/OOO\
  \ O|//
   \/\/\/\/\/\/\/\/\/
Harald Koenig   //  / \\  \
[EMAIL PROTECTED] ^   ^

___
Openmoko community mailing list
community@lists.openmoko.org
http://lists.openmoko.org/mailman/listinfo/community


Re: gsm no longer registers on 2008.8

2008-08-19 Thread Harald Koenig
On Aug 19, Tim Coggins wrote:

 This is a known issue for 2008.8:
 
   http://wiki.openmoko.org/wiki/2008.8#Known_Issues

I had the same problem with 2007.2 and FSO too for a 
vodafone prepaid card in ireland recently.  

credit balance could be checked by calling *174# which never worked
with my FR -- I had to use a nokia phone to check :-(


Harald
-- 
I hope to die  ___   _
before I *have* to use Microsoft Word.,   0--,|/OOO\
Donald E. Knuth, 02-Oct-2001 in Tuebingen._/  /  /OOO\
\  \/OOO\
  \ O|//
   \/\/\/\/\/\/\/\/\/
Harald Koenig   //  / \\  \
[EMAIL PROTECTED] ^   ^

___
Openmoko community mailing list
community@lists.openmoko.org
http://lists.openmoko.org/mailman/listinfo/community


atd: how to start a job every 10 minutes ?

2008-08-15 Thread Harald Koenig
Hi,

I'd like to trigger at jobs every ~10 minutes (so that RTC resumes from suspend)
but somehow atd (Om 2008.8) behaves strange

any hints how to deal with atd and trigger jobs ?


thanks,

Harald
-- 
I hope to die  ___   _
before I *have* to use Microsoft Word.,   0--,|/OOO\
Donald E. Knuth, 02-Oct-2001 in Tuebingen._/  /  /OOO\
\  \/OOO\
  \ O|//
   \/\/\/\/\/\/\/\/\/
Harald Koenig   //  / \\  \
[EMAIL PROTECTED] ^   ^

___
Openmoko community mailing list
community@lists.openmoko.org
http://lists.openmoko.org/mailman/listinfo/community


Re: Use gps for clock correction

2008-08-15 Thread Harald Koenig
On Aug 14, Russell Sears wrote:

  GPS would be perfect for updating time, cause the time sent is more 
  exact then the times, you can get by any other way. What about ntpd, can 
  it handle gps-data?
 
 http://time.qnan.org/

ntp has full gps/nmea support, even with PPS:

http://www.eecis.udel.edu/~mills/ntp/html/drivers/driver20.html
http://www.eecis.udel.edu/~mills/ntp/html/refclock.html

 Does the FR have access to the PPS signal from the GPS chip?  That might 

if not, please add that feature request for GTA03++ !

is there a chance to solder a wire from ublox to some free digital input line
which can trigger an interrupt (serial handshake line or similar) for gta02 ?
having PPS would be really nice...

 I wonder how hard it would be to add GSM time broadcast support to NTP...

I've been told that time quality of GSM is (or at least has been?) _very_ bad,
(errors from seconds to minutes, at least on germany) ?!?  
not exactly what you'd expect as time source for ntp then ;-)


Harald
-- 
I hope to die  ___   _
before I *have* to use Microsoft Word.,   0--,|/OOO\
Donald E. Knuth, 02-Oct-2001 in Tuebingen._/  /  /OOO\
\  \/OOO\
  \ O|//
   \/\/\/\/\/\/\/\/\/
Harald Koenig   //  / \\  \
[EMAIL PROTECTED] ^   ^

___
Openmoko community mailing list
community@lists.openmoko.org
http://lists.openmoko.org/mailman/listinfo/community


Re: atd: how to start a job every 10 minutes ?

2008-08-15 Thread Harald Koenig
On Aug 15, Roland Mas wrote:

 You may want ot look at cron instead of at.  at is for one-time jobs,
 cron is for recurring jobs.

will cron work while FR being suspended ?

haven't checked yet, but so far I've read this only from atd,
and atd exclusively opens /dev/rtc (see hwclock problems...)

bute maybe there is a OM cron version which interfaces with atd ?!
I'll check, thanks for the pointer...


Harald
-- 
I hope to die  ___   _
before I *have* to use Microsoft Word.,   0--,|/OOO\
Donald E. Knuth, 02-Oct-2001 in Tuebingen._/  /  /OOO\
\  \/OOO\
  \ O|//
   \/\/\/\/\/\/\/\/\/
Harald Koenig   //  / \\  \
[EMAIL PROTECTED] ^   ^

___
Openmoko community mailing list
community@lists.openmoko.org
http://lists.openmoko.org/mailman/listinfo/community


Re: Alpha 2 Release of Accelerometer-based Gestures, and Screen Orientation

2008-08-14 Thread Harald Koenig
Hi Paul,

On Aug 14, Paul-Valentin Borza wrote:

 There's a quick way to install it, and a more detailed way... Read
 http://wiki.openmoko.org/wiki/Gestures

really nice work!  
a quick hint how to start from ssh login, just use

DISPLAY=:0 /etc/init.d/gesl start

instead of

/etc/init.d/gesl start


Harald
-- 
I hope to die  ___   _
before I *have* to use Microsoft Word.,   0--,|/OOO\
Donald E. Knuth, 02-Oct-2001 in Tuebingen._/  /  /OOO\
\  \/OOO\
  \ O|//
   \/\/\/\/\/\/\/\/\/
Harald Koenig   //  / \\  \
[EMAIL PROTECTED] ^   ^

___
Openmoko community mailing list
community@lists.openmoko.org
http://lists.openmoko.org/mailman/listinfo/community


(NAND) boot problems with empty batteries ?

2008-08-13 Thread Harald Koenig
Hi,

when my gta02v5 battery is completely empty I have two problems booting again 
at all:

1) NAND u-boot does not work:

after connecting AC charger I can start only NOR boot (aux button first),
but the NAND boot (no aux button, only pwr button for 10+ seconds just
does nothing, the aux button doesn't blink then either).

removing power and battery for some 10 seconds doesn't help.

just charging 10 minutes (using AC charger) before trying [nand] boot doesn't 
help right now either.

update (I write this email because right now I'm that out of power mode 
again:-(

after 10+ minutes connection to AC charger (still powered off) I can't even 
get into the NOR boot anymore.   
I removed the battery and AC, reconnected both and NOR boot came up.  
here I selected power off and tried to do a regular NAND boot (no aux) -- 
doesn't react.
now NOR boot doesn't work either.
after some waiting (1 min?) NOR boot comes up again, now I selected reboot 
(is this supposed to re-boot the nand uboot?).  the screen got white for ~2 
seconds,
than black again and that's it:-(

what's going wrong here ??


2) boot process crashes (switches off) with usb power from notebook

if I connect the FR to my notebook (Lenovo T61p) for power and once I manage to 
boot,
the boot just crashes after a while (1-2+ minutes), I only have a black screen 
then
and all I can do to boot again (long pwr on).  usually in this situation all 
futher 
tries to boot won't come up either.

I'm not sure if these crashes might be triggered by the notebook having some 
USB problems
(device not accepting address ...) and thus disabling usb power for that port
(port 2 disabled by hub (EMI?), re-enabling...) or if that hub-disabling is 
only
a result of the FR already being crashed or switched off during boot.



solution in this case: I removed the empty battery, replaced it with the 
battery 
of my real (nokia) phone (nokia). then boot works, and while FR is running and
connected to the notebook I swap batteries again and charge the empty FR 
battery.

I had this situation(2) at least 3-4 times before using various 
uboot/kernel/distro versions,
I only started using the AC charger yesterday and realized, that it supplies 
much higher current and charging goes much faster (almost a fator 3 in charging 
rate!)




are these known problems ?
how can I get the FR up with empty batteries, how to charge an empty battery ?


thanks for any hint or comment,

Harald
-- 
I hope to die  ___   _
before I *have* to use Microsoft Word.,   0--,|/OOO\
Donald E. Knuth, 02-Oct-2001 in Tuebingen._/  /  /OOO\
\  \/OOO\
  \ O|//
   \/\/\/\/\/\/\/\/\/
Harald Koenig   //  / \\  \
[EMAIL PROTECTED] ^   ^

___
Openmoko community mailing list
community@lists.openmoko.org
http://lists.openmoko.org/mailman/listinfo/community


which updates for Om 2008.8 ?

2008-08-13 Thread Harald Koenig
Hi,

in Om 2008.8  all feeds in /etc/opkg/ go to 

  http://downloads.openmoko.org/repository/Om2008.8/

is it ok to use

  http://buildhost.openmoko.org/daily/freerunner/200808/MMDD/

as update feed for Om 2008.8 ?  
if not, is there a recommended update feed for Om 2008.8 ?


thanks,

Harald
-- 
I hope to die  ___   _
before I *have* to use Microsoft Word.,   0--,|/OOO\
Donald E. Knuth, 02-Oct-2001 in Tuebingen._/  /  /OOO\
\  \/OOO\
  \ O|//
   \/\/\/\/\/\/\/\/\/
Harald Koenig   //  / \\  \
[EMAIL PROTECTED] ^   ^

___
Openmoko community mailing list
community@lists.openmoko.org
http://lists.openmoko.org/mailman/listinfo/community


Re: What will be in GTA03?

2008-08-10 Thread Harald Koenig
On Aug 09, Monkey D. Luffy wrote:

 1) camera (decent one, 3MP or more)
 Will it be possible to record movies with sound? What resolution?

if there will be a camera, please make the hardware so modular 
that it's possible to remove the camera without big hassle like 
cutting PCBs etc. (and include a small plastic thing to close
the hole left by the removed camera).

there are environments where one is not allowed to use nor carry a camera,
and I'd like to keep and use my OM there too


Harald
-- 
I hope to die  ___   _
before I *have* to use Microsoft Word.,   0--,|/OOO\
Donald E. Knuth, 02-Oct-2001 in Tuebingen._/  /  /OOO\
\  \/OOO\
  \ O|//
   \/\/\/\/\/\/\/\/\/
Harald Koenig   //  / \\  \
[EMAIL PROTECTED] ^   ^

___
Openmoko community mailing list
community@lists.openmoko.org
http://lists.openmoko.org/mailman/listinfo/community


Re: Navit?

2008-08-05 Thread Harald Koenig
On Aug 05, Dale Maggee wrote:

 Thanks, but I've got the map problem sorted out, I think... now I just 
 need to get it working with gpsd...

when I first compiled navit for openmoko I had to add libgps devel 
to my (cross) build environment to make ./configure add the gpsd support
(check the tail of the output of configure!), then it worked quite fine.

here I have tar files (no ipk yet, sorry) from two builds form July 12
and August 4, just extract them in / and run navit in a terminal...

http://www.tat.physik.uni-tuebingen.de/~koenig/navit.arm.1.tgz
http://www.tat.physik.uni-tuebingen.de/~koenig/navit.arm.2.tgz


Harald
-- 
I hope to die  ___   _
before I *have* to use Microsoft Word.,   0--,|/OOO\
Donald E. Knuth, 02-Oct-2001 in Tuebingen._/  /  /OOO\
\  \/OOO\
  \ O|//
   \/\/\/\/\/\/\/\/\/
Harald Koenig   //  / \\  \
[EMAIL PROTECTED] ^   ^

___
Openmoko community mailing list
community@lists.openmoko.org
http://lists.openmoko.org/mailman/listinfo/community


Re: Navit?

2008-08-05 Thread Harald Koenig
On Aug 05, KaZeR wrote:

 You can also try the web download interface at
 http://maps.navit-project.org/download/

 Seems the maps for single countries are a bit out of date. Near my home,
 I think coverage has doubled since the maps were created in january.

 Weird, they should be updated every wednesday.
 Which map in particular are you using?

all european maps are from January 18:

http://maps.navit-project.org/europe/

only the huge planet.bin (1.5 GB) is up to date (july 31).


Harald
-- 
I hope to die  ___   _
before I *have* to use Microsoft Word.,   0--,|/OOO\
Donald E. Knuth, 02-Oct-2001 in Tuebingen._/  /  /OOO\
\  \/OOO\
  \ O|//
   \/\/\/\/\/\/\/\/\/
Harald Koenig   //  / \\  \
[EMAIL PROTECTED] ^   ^

___
Openmoko community mailing list
community@lists.openmoko.org
http://lists.openmoko.org/mailman/listinfo/community