Re: [QtMoko] GSM not turning on / registering

2014-05-20 Thread Nick
Quoth Michael Spacefalcon: Because I am the kind of guy who finds it easier to write his own program than to learn how to use one that already exists, I've been using my own ad hack tool called engcons to talk AT commands to the modem in my Neo FR. The engcons.c source is appended at the end

Re: [QtMoko] GSM not turning on / registering

2014-05-20 Thread Michael Spacefalcon
Nick openmoko-commun...@njw.me.uk wrote: Interesting results: [...] AT+COPS=? +COPS: (1,T-Mobile ,T-Mobile,310260) OK [...] If I'm not mistaken the above means that only T-Mobile is found. Yes, it does. 310260 aka T-Mobile USA is the only thing your FR can hear in the PCS1900 band.

Re: [QtMoko] GSM not turning on / registering

2014-05-19 Thread Nick
Quoth Michael Spacefalcon: Nick openmoko-commun...@njw.me.uk wrote: The phone that works is 3G, and it doesn't seem to have a 'force 2G' option anywhere. The option in question often goes by different names: it may also be named network type or network selection etc, with the choices

Re: [QtMoko] GSM not turning on / registering

2014-05-19 Thread joerg Reisenweber
Please consider that - it seems / I heard - several 850/900 and 1800/1900 cells are getting reassigned in USA from GSM to UMTS or even LTE during last year. Ongoing. good luck! jOERG On Mon 19 May 2014 08:27:15 Nick wrote: Quoth Michael Spacefalcon: Nick openmoko-commun...@njw.me.uk wrote:

Re: [QtMoko] GSM not turning on / registering

2014-05-19 Thread Michael Spacefalcon
joerg Reisenweber jo...@openmoko.org wrote: Please consider that - it seems / I heard - several 850/900 and 1800/1900 cells are getting reassigned in USA from GSM to UMTS or even LTE during last year. Ongoing. Yes, I heard that too. Dunno about Boston area, as I'm nowhere near there, but at

Re: [QtMoko] GSM not turning on / registering

2014-05-19 Thread Andrew Schenck
On 5/19/2014 12:28 PM, Michael Spacefalcon wrote: joerg Reisenweber jo...@openmoko.org wrote: I may end up doing that, but there isn't a T-Mobile store very conveniently located for me, I've heard that MetroPCS and Simple Mobile are T-Mobile resellers. If you spot either of these two in your

Re: [QtMoko] GSM not turning on / registering

2014-05-19 Thread Michael Spacefalcon
There is one more way to test/observe what 2G and 3G services and carriers are available at a given location: by giving that AT+COPS=? query command to a 3G USB modem stick that speaks AT commands. I've got a Huawei E303 (South American Claro branding), it is supported by recent versions of the

Re: [QtMoko] GSM not turning on / registering

2014-05-19 Thread joerg Reisenweber
On Mon 19 May 2014 20:08:36 Michael Spacefalcon wrote: - full name in quotes - short name in quotes - the true numeric ID sent by the cell network (the decoded names in the previous two fields come from a look-up table in the modem fw); Nope they shouldn't, that LUT-name is a 3rd way to get

Re: [QtMoko] GSM not turning on / registering

2014-05-19 Thread Nick
Alright, I'll go to a T-Mobile shop (or reseller) in the next few days to get a test SIM. In the meantime, I tried running the AT commands with socat, but didn't get very far. Maybe I'm using socat incorrectly - I haven't done it before, so forgive my ignorance. Following is the transcript

Re: [QtMoko] GSM not turning on / registering

2014-05-19 Thread Michael Spacefalcon
Nick openmoko-commun...@njw.me.uk wrote: In the meantime, I tried running the AT commands with socat, but didn't get very far. I've never used socat (I use my own tool, see below), so I don't have much to comment on that part, but the transcript you've posted shows that you managed to catch

Re: [QtMoko] GSM not turning on / registering

2014-05-18 Thread Nick
Apologies for not replying sooner. Thanks for the replies. I tried the SIM in another phone and it does work, and another SIM in this one does not (both the same network). Quoth Michael Spacefalcon: What modem firmware version is this? Revision is: GSM:

Re: [QtMoko] GSM not turning on / registering

2014-05-18 Thread Michael Spacefalcon
Nick openmoko-commun...@njw.me.uk wrote: I tried the SIM in another phone and it does work, and another SIM in this one does not (both the same network). OK, good observation. The problem is now narrowed down to the FR, rather than network coverage in your area, your service subscription or

Re: [QtMoko] GSM not turning on / registering

2014-05-18 Thread Nick
Quoth Michael Spacefalcon: Nick openmoko-commun...@njw.me.uk wrote: I tried the SIM in another phone and it does work, and another SIM in this one does not (both the same network). OK, good observation. The problem is now narrowed down to the FR, rather than network coverage in your

Re: [QtMoko] GSM not turning on / registering

2014-05-18 Thread Michael Spacefalcon
Nick openmoko-commun...@njw.me.uk wrote: The phone that works is 3G, and it doesn't seem to have a 'force 2G' option anywhere. The option in question often goes by different names: it may also be named network type or network selection etc, with the choices being GSM or WCDMA or both. Try

Re: [QtMoko] GSM not turning on / registering

2014-05-17 Thread Ed Kapitein
On 05/17/14 04:25, Nick wrote: Hi all, I haven't been using my phone much recently, but it's always been reasonably reliable when I have. Today I turned it on, and all day it has just said searching for network. I haven't moved, and I'm in an urban enough place that I don't think it's plausible

Re: [QtMoko] GSM not turning on / registering

2014-05-16 Thread Andrew Schenck
Does the info in System Info - Modem and SIM look reasonable? -Andrew On 5/16/2014 7:25 PM, Nick wrote: Hi all, I haven't been using my phone much recently, but it's always been reasonably reliable when I have. Today I turned it on, and all day it has just said searching for network. I

Re: [QtMoko] GSM not turning on / registering

2014-05-16 Thread Nick
Quoth Andrew Schenck: Does the info in System Info - Modem and SIM look reasonable? It does, yes, to my untrained eye; no not found or anything like that. Is there anything specific I should be looking for? Nick ___ Openmoko community mailing list

Re: [QtMoko] GSM not turning on / registering

2014-05-16 Thread Andrew Schenck
Nah, that was just a guess that the SIM wasn't seated properly. If you haven't used the SIM in months the carrier may have de-registered it. Other than that Radek might know a way of getting more debugging output. -Andrew On 5/16/2014 7:52 PM, Nick wrote: Quoth Andrew Schenck: Does the

Re: [QtMoko] GSM not turning on / registering

2014-05-16 Thread Michael Spacefalcon
Nick openmoko-commun...@njw.me.uk wrote: I haven't been using my phone much recently, but it's always been reasonably reliable when I have. Today I turned it on, and all day it has just said searching for network. [...] I'm not sure where to go or what to look for to debug this. I've