Re: strange problem with Intenso 4GB SDHC card

2008-08-11 Thread Joachim Steiger
Andy Green wrote: [...] Hey don't lose hope. There are two issues. First is just some big cards are too slow to respond at default 16MHz clock with Glamo 16-bit clock count timeout counter. See this https://docs.openmoko.org/trac/ticket/1743 Suspend / resume (partition overwrite is

Re: strange problem with Intenso 4GB SDHC card

2008-08-11 Thread Andy Green
-BEGIN PGP SIGNED MESSAGE- Hash: SHA1 Somebody in the thread at some point said: | i played with it a bit and came to the conclusion that it eats exactly | 1024byte from the beginning of the 'physical' blockdevice. atleast when | i backup these to nand, write them back via dd after

Re: strange problem with Intenso 4GB SDHC card

2008-08-08 Thread Gianluigi
Alle 01:16, sabato 26 luglio 2008, Thomas B. ha scritto: On Fri, Jul 25, 2008 at 11:44:37PM +0200, AVee wrote: On Friday 25 July 2008 10:54, arne anka wrote: i got a 4 gig card too (can't say if from intenso, have to check the wrapping). my card's boot sector is not erased but -- after

Re: strange problem with Intenso 4GB SDHC card

2008-08-08 Thread vale
yes i am loosing my partition table every couple of day. very annoying! i cant trust anymore my data beeing secure on the openmoko. i have a sandisk 8gb class4 sdhc card with one ext3 partition. i hope there will be a fix soon, but i'm loosing hope :( -- View this message in context:

Re: strange problem with Intenso 4GB SDHC card

2008-08-08 Thread Andy Green
-BEGIN PGP SIGNED MESSAGE- Hash: SHA1 Somebody in the thread at some point said: | yes i am loosing my partition table every couple of day. very annoying! i | cant trust anymore my data beeing secure on the openmoko. | | i have a sandisk 8gb class4 sdhc card with one ext3 partition. | | i

Re: strange problem with Intenso 4GB SDHC card

2008-07-27 Thread Andy Green
-BEGIN PGP SIGNED MESSAGE- Hash: SHA1 Somebody in the thread at some point said: | Andrew Burgess said (on the OLPC bug tracker): | | ...For me the SD card corruption is 100% fixed now. I run a swap to the | first sd card partition and I could guarantee partition wipe by turning | off

Re: strange problem with Intenso 4GB SDHC card

2008-07-27 Thread Andy Green
-BEGIN PGP SIGNED MESSAGE- Hash: SHA1 Somebody in the thread at some point said: | With all ext2 partitions, I get this in dmesg | | FAT: bogus number of reserved sectors | VFS: Can't find a valid FAT filesystem on dev mmcblk0. | FAT: bogus number of reserved sectors | VFS: Can't find a

Re: strange problem with Intenso 4GB SDHC card

2008-07-26 Thread Doug Jones
Joerg Reisenweber wrote: snip As I think this seems to be quite a good clue to what's really happening here, quote from the OLPC ticket #6532: snip Yes, anybody working on this issue really ought to read that ticket in its entirety: http://dev.laptop.org/ticket/6532 (keeping in mind that

Re: strange problem with Intenso 4GB SDHC card

2008-07-26 Thread Andy Green
-BEGIN PGP SIGNED MESSAGE- Hash: SHA1 Somebody in the thread at some point said: | As I think this seems to be quite a good clue to what's really happening here, | quote from the OLPC ticket #6532: | (HTH) | cc dilinger added | I've spend some time digging deep into the bowels of the

Re: strange problem with Intenso 4GB SDHC card

2008-07-26 Thread vale
i had the same problem here, with sandisk 8gb sdhc class 4 using ext2 partition. partition table was completley deleted :( hope this gets fixed soon. -- View this message in context: http://n2.nabble.com/strange-problem-with-Intenso-4GB-SDHC-card-tp579169p584908.html Sent from the Openmoko

Re: strange problem with Intenso 4GB SDHC card

2008-07-26 Thread thewtex
David Meder-Marouelli [EMAIL PROTECTED] writes: After the the card settles (see above in this thread), i can do the following: 1) fdisk -l /dev/mmcblk0 Result: error 2) fdisk -l /dev/mmcblk0 Result: empty partition table!!! 3) fdisk -l /dev/mmcblk0 Result: correct full

Re: strange problem with Intenso 4GB SDHC card

2008-07-26 Thread thewtex
thewtex [EMAIL PROTECTED] writes: David Meder-Marouelli [EMAIL PROTECTED] writes: After the the card settles (see above in this thread), i can do the following: 1) fdisk -l /dev/mmcblk0 Result: error 2) fdisk -l /dev/mmcblk0 Result: empty partition table!!! 3) fdisk

Re: strange problem with Intenso 4GB SDHC card

2008-07-25 Thread arne anka
i got a 4 gig card too (can't say if from intenso, have to check the wrapping). my card's boot sector is not erased but -- after a resume the card is mounted wrongly! fstab says as mountpoint /media/card and after booting that's where the card is. after suspend/resume the card (often) is

Re: strange problem with Intenso 4GB SDHC card

2008-07-25 Thread Andy Green
-BEGIN PGP SIGNED MESSAGE- Hash: SHA1 Somebody in the thread at some point said: | i got a 4 gig card too (can't say if from intenso, have to check the | wrapping). | my card's boot sector is not erased but -- after a resume the card is | mounted wrongly! | | fstab says as mountpoint

Re: strange problem with Intenso 4GB SDHC card

2008-07-25 Thread arne anka
This is definitely the signature of the old MMC resume problems, not anything else. oh, ok. thought it to be related to the wiped out boot sector and thus maybe helpful. I am deep down that mine at the minute, this is getting intensely looked at. is there a workaround for the time

Re: strange problem with Intenso 4GB SDHC card

2008-07-25 Thread Andy Green
-BEGIN PGP SIGNED MESSAGE- Hash: SHA1 Somebody in the thread at some point said: | This is definitely the signature of the old MMC resume problems, not | anything else. | | oh, ok. thought it to be related to the wiped out boot sector and thus | maybe helpful. It can be related, I expect

Re: strange problem with Intenso 4GB SDHC card

2008-07-25 Thread arne anka
btw: just checked and the default _device_ ist mmcblk0p1, after resume it disappears and instead there is mmcblk1p1. dunno if it is news to you ... ___ Openmoko community mailing list community@lists.openmoko.org

Re: strange problem with Intenso 4GB SDHC card

2008-07-25 Thread arne anka
well, the card is a kingston 4gb class 4. yesterday i downloaded a map with tangogps and meanwhile the fr went to suspend. afterwards a few directories were misisng. trying ls /media/card/Maps/om/adirectorynotthere/ gives errors (something w/ read access i think) so i decided to delete the

Re: strange problem with Intenso 4GB SDHC card

2008-07-25 Thread AVee
On Friday 25 July 2008 10:54, arne anka wrote: i got a 4 gig card too (can't say if from intenso, have to check the wrapping). my card's boot sector is not erased but -- after a resume the card is mounted wrongly! fstab says as mountpoint /media/card and after booting that's where the card

Re: strange problem with Intenso 4GB SDHC card

2008-07-25 Thread Thomas B.
On Fri, Jul 25, 2008 at 11:44:37PM +0200, AVee wrote: On Friday 25 July 2008 10:54, arne anka wrote: i got a 4 gig card too (can't say if from intenso, have to check the wrapping). my card's boot sector is not erased but -- after a resume the card is mounted wrongly! fstab says as

Re: strange problem with Intenso 4GB SDHC card

2008-07-25 Thread Joerg Reisenweber
Am Do 24. Juli 2008 schrieb Andy Green: Somebody in the thread at some point said: | Hi all, | | I can now reliably reproduce the issue, as dd'ing the mbr back to the | card so far restores sane behaviour : | | If sd_drive is set to 0, then after a resume from sync apm -s the | MBR of my

Re: strange problem with Intenso 4GB SDHC card

2008-07-24 Thread Doug Jones
Mikael Berthe wrote: * Doug Jones [EMAIL PROTECTED] [2008-07-24 01:21 +0200]: There have been some indications that partition type may have some effect on this problem on the OLPC. I doubt it. So, shrink the default vfat partition that came on the card and put an ext3 on there too. If

Re: strange problem with Intenso 4GB SDHC card

2008-07-24 Thread arne anka
Everybody, get a Micro-SD card and stick it in your Neo. Put some should that apply to multiboot or to _every_ use of the sd card? i use suspend/resume more or less successfully for a week or 10 days now and the files on my sd card (4gb, how do i determine the exact name from a running

Re: strange problem with Intenso 4GB SDHC card

2008-07-24 Thread Stefan Fröbe
Hi all, I can now reliably reproduce the issue, as dd'ing the mbr back to the card so far restores sane behaviour : If sd_drive is set to 0, then after a resume from sync apm -s the MBR of my 4GB SanDisk is wiped - so far I haven't noticed any other errors, but have not looked very closely. To

Re: strange problem with Intenso 4GB SDHC card

2008-07-24 Thread Andy Green
-BEGIN PGP SIGNED MESSAGE- Hash: SHA1 Somebody in the thread at some point said: | Hi all, | | I can now reliably reproduce the issue, as dd'ing the mbr back to the | card so far restores sane behaviour : | | If sd_drive is set to 0, then after a resume from sync apm -s the | MBR of my

Re: strange problem with Intenso 4GB SDHC card

2008-07-24 Thread David Meder-Marouelli
Hi Stefan, maybe it turn out to be the same problem that I also have. After the the card settles (see above in this thread), i can do the following: 1) fdisk -l /dev/mmcblk0 Result: error 2) fdisk -l /dev/mmcblk0 Result: empty partition table!!! 3) fdisk -l /dev/mmcblk0 Result:

Re: strange problem with Intenso 4GB SDHC card

2008-07-24 Thread Stefan Fröbe
Hi David, After the the card settles (see above in this thread), i can do the following: 1) fdisk -l /dev/mmcblk0 Result: error ... No matter how often I call this, it never changes as the MBR is completely zeroed out. To re-ead the partition table just start fdisk /dev/mmcblk0, verify

Re: strange problem with Intenso 4GB SDHC card

2008-07-24 Thread Stefan Fröbe
Hi Andy, sd_drive setting isn't actually used until next time we access the card, so provoking an access will do it, eg, touch /something ; sync. Good point, but now it is getting really strange (all with sd_drive=0 prior to suspend): Adding a touch /media/mmcblk0p4/suspending and it works,

Re: strange problem with Intenso 4GB SDHC card

2008-07-24 Thread Steven **
I experienced the same issue with my card (also the A-Data 8GB) after flashing the kernel and rootfs builds from the 22nd. My partition table seems to have been deleted. I'm pretty sure it happened after a suspend/resume cycle (what happens when you have power management set to dim first, then

Re: strange problem with Intenso 4GB SDHC card

2008-07-24 Thread Steven **
Does anyone know an equivalent tool for Linux? fdisk just says unable to open. So, I can't even re-write the data to the card. It's just dead! -Steven On Wed, Jul 23, 2008 at 4:15 PM, Stefan Fröbe [EMAIL PROTECTED] wrote: Hi, just a quick observation from my side that could possibly be

Re: strange problem with Intenso 4GB SDHC card

2008-07-24 Thread Steven **
Nevermind. Gparted could read it. -Steven On Thu, Jul 24, 2008 at 6:37 PM, Steven ** [EMAIL PROTECTED] wrote: Does anyone know an equivalent tool for Linux? fdisk just says unable to open. So, I can't even re-write the data to the card. It's just dead! -Steven On Wed, Jul 23, 2008 at

Re: strange problem with Intenso 4GB SDHC card

2008-07-24 Thread AVee
On Thursday 24 July 2008 08:39, Doug Jones wrote: Mikael Berthe wrote: * Doug Jones [EMAIL PROTECTED] [2008-07-24 01:21 +0200]: There have been some indications that partition type may have some effect on this problem on the OLPC. I doubt it. So, shrink the default vfat partition

Re: strange problem with Intenso 4GB SDHC card

2008-07-23 Thread Andy Green
-BEGIN PGP SIGNED MESSAGE- Hash: SHA1 Somebody in the thread at some point said: | glamo-mci glamo-mci.0: Error after cmd: 0x120 | glamo-mci glamo-mci.0: Error after cmd: 0x8120 | glamo-mci glamo-mci.0: Error after cmd: 0x120 | glamo-mci glamo-mci.0: Error after cmd: 0x8120 | glamo-mci

Re: strange problem with Intenso 4GB SDHC card

2008-07-23 Thread David Meder-Marouelli
Hi Andy, thanks for the quick reply. Andy Green schrieb: | mmc0: new high speed SDHC card at address b368 | mmcblk0: mmc0:b368 SD3931136KiB | mmcblk0:6glamo-mci glamo-mci.0: Error after cmd: 0x8310 | mmcblk0: error -110 sending read/write command This first real error is ETIMEDOUT.

Re: strange problem with Intenso 4GB SDHC card

2008-07-23 Thread Stefan Fröbe
Hi, just a quick observation from my side that could possibly be related: Until yesterday, my 4GB SanDisk card worked fine with a recent (e.g. 2008-07-22 or 21) kernel - after an opkg upgrade this morning that got me a new kernel I was surprised to see the card not beeing recognized anymore -

Re: strange problem with Intenso 4GB SDHC card

2008-07-23 Thread Andy Green
-BEGIN PGP SIGNED MESSAGE- Hash: SHA1 Somebody in the thread at some point said: | Hi, | | just a quick observation from my side that could possibly be related: | Until yesterday, my 4GB SanDisk card worked fine with a recent (e.g. | 2008-07-22 or 21) kernel - after an opkg upgrade this

Re: strange problem with Intenso 4GB SDHC card

2008-07-23 Thread Doug Jones
Stefan Fröbe wrote: Hi, just a quick observation from my side that could possibly be related: Until yesterday, my 4GB SanDisk card worked fine with a recent (e.g. 2008-07-22 or 21) kernel - after an opkg upgrade this morning that got me a new kernel I was surprised to see the card not

Re: strange problem with Intenso 4GB SDHC card

2008-07-23 Thread Matt Luzum
Andy Green wrote: There's a race of some kind in suspend / resume that can do this, the signature effect of it is on resume your device comes back as mmcblk1 and the logical filesystem in memory is corrupted. We didn't see this for a long time though. Maybe keep an eye out for such

Re: strange problem with Intenso 4GB SDHC card

2008-07-23 Thread Stefan Fröbe
Thanks for the link, seems to be quite valuable to me as it explains the background quite well! Something similar has been happening with SD cards on the OLPC laptop (another example of hardware specifically designed for the FOSS world) for at least the last six months. Last time I checked,

Re: strange problem with Intenso 4GB SDHC card

2008-07-23 Thread Andy Green
-BEGIN PGP SIGNED MESSAGE- Hash: SHA1 Somebody in the thread at some point said: | Thanks for the link, seems to be quite valuable to me as it explains the | background quite well! | | Something similar has been happening with SD cards on the OLPC laptop | (another example of

Re: strange problem with Intenso 4GB SDHC card

2008-07-23 Thread Doug Jones
Stefan Fröbe wrote: Thanks for the link, seems to be quite valuable to me as it explains the background quite well! Something similar has been happening with SD cards on the OLPC laptop (another example of hardware specifically designed for the FOSS world) for at least the last

Re: strange problem with Intenso 4GB SDHC card

2008-07-23 Thread Mikael Berthe
* Doug Jones [EMAIL PROTECTED] [2008-07-24 01:21 +0200]: There have been some indications that partition type may have some effect on this problem on the OLPC. I doubt it. So, shrink the default vfat partition that came on the card and put an ext3 on there too. If you want to be