Re: Testing OS64 on XO1.5

2009-12-23 Thread milan zimmermann
On Sun, Dec 20, 2009 at 4:41 PM, James Cameron qu...@laptop.org wrote:
 On Sun, Dec 20, 2009 at 01:20:37PM -0500, milan zimmermann wrote:
 1) After reboot, or after a brief period of inactivity, the system
 sometimes does not connect to network, [...]

 Deficiency of the B2 hardware, won't be fixed in B2, but will be (is)
 fixed in the next hardware revision.

ok, thanks


 2) In the Record activity, sound does not work - I tried to record
 some fairly loud speach, saved it on the bottom, but on replay of the
 saved clipping, a very (etremely) low sound - almost no sound,
 certainly not distinquishable at all. Speakers were unmute and on max.

 Thanks, I've reproduced this and raised a new ticket. #9375.
 http://dev.laptop.org/ticket/9920

thanks


 3) Record activity does not maximize the camera view to the whole
 screen (aftger hitting the maximize button)

 Known problem, ticket #9890.
 http://dev.laptop.org/ticket/9890

 4) In Etoys, sound does work reasonably loud, but is very jittery.

 Known problem, ticket #9375.
 http://dev.laptop.org/ticket/9375

Apparently Sayamindu Dasgupta provided a fix which Bert submitted:

http://tracker.squeakland.org/browse/SQ-638


 5) With power unplugged, leaving the XO1.5 untouched for 15 minutes
 (or so, did not measure exactly), all lights go off, only the power
 light flashes. This is OK, but no mouse or keyboard action , only
 holding the power button for about 2 seconds, brought the system back
 from sleep . Is this normal or expected? It does not seem right..

 Intentional.

 6) There is no shell activity. Is that an intention to hide the
 filesystem?

 Intentional, yes.  It is only hidden.

that was dumb of me I forgot not every activity is a favourite :)

Thanks everyone for answers.

 --
 James Cameron
 http://quozl.linux.org.au/

___
Devel mailing list
Devel@lists.laptop.org
http://lists.laptop.org/listinfo/devel


Re: Testing OS64 on XO1.5

2009-12-22 Thread Ahmed MANSOUR
2009/12/20 James Cameron qu...@laptop.org:
 On Sun, Dec 20, 2009 at 01:20:37PM -0500, milan zimmermann wrote:
 1) After reboot, or after a brief period of inactivity, the system
 sometimes does not connect to network, [...]

 Deficiency of the B2 hardware, won't be fixed in B2, but will be (is)
 fixed in the next hardware revision.

The network was working but after my upgrade to OS64, I can no longer
get connected so it is more a software issue and not only releasted to
B2 hardware.
___
Devel mailing list
Devel@lists.laptop.org
http://lists.laptop.org/listinfo/devel


Re: Testing OS64 on XO1.5

2009-12-22 Thread Daniel Drake
On Tue, 2009-12-22 at 12:05 +, Ahmed MANSOUR wrote:
 The network was working but after my upgrade to OS64, I can no longer
 get connected so it is more a software issue and not only releasted to
 B2 hardware.

What type of network are you trying to connect to?

What is the failure condition? (is there an error message?)

Which version of the OS worked for you before?

Are you 100% sure that the machine has not been into suspend before you
try to connect to the network? Note that the screen is on as usual when
the system is in suspend, and the machine immediately wakes up to
keyboard and mouse activity  -- it is not obvious that the suspend has
actually taken place.

Thanks,
Daniel


___
Devel mailing list
Devel@lists.laptop.org
http://lists.laptop.org/listinfo/devel


Re: Testing OS64 on XO1.5

2009-12-20 Thread Ed McNierney
Milan -

 1) After reboot, or after a brief period of inactivity, the system
 sometimes does not connect to network, or disconnects from the
 network, and shows nothing on the network neigborhood screen (many
 dots button), only the middle xo symbol, while there are many wireless
 networks around  - this happened at least five times in 6 hours of
 testing, either aftrer reboot or after a brief inactivity. No such
 problem on the XO1.0 system tested in parallel. This seems the biggest
 issue.

Thanks for the testing.  All B2 XO-1.5 machines (virtually all of the ones 
distributed outside of OLPC) cannot resume properly after suspending.  The WLAN 
will disappear and won't come back until you reboot.  This sounds exactly like 
the symptom you're seeing.  It's been fixed on later hardware and will be fixed 
in the production version, but it will never work properly on a B2 machine.  If 
you need WLAN access after suspend/resume (which will indeed occur after a 
brief inactivity) use the Sugar Control Panel / Power settings to disable 
automatic power management - both checkboxes on that panel should be cleared).  
If you don't need WLAN operation, it is helpful if you don't clear this 
setting, so suspend/resume operation continues to be tested for more bugs.

- Ed
___
Devel mailing list
Devel@lists.laptop.org
http://lists.laptop.org/listinfo/devel


Re: Testing OS64 on XO1.5

2009-12-20 Thread Paul Fox
milan wrote:
  I was testing latest os (OS64) on XO1.5 with latest firmware (Q3A25)
  this weekend. There are some thing that I think may be bugs, but
 
  5) With power unplugged, leaving the XO1.5 untouched for 15 minutes
  (or so, did not measure exactly), all lights go off, only the power
  light flashes. This is OK, but no mouse or keyboard action , only
  holding the power button for about 2 seconds, brought the system back
  from sleep . Is this normal or expected? It does not seem right..

this is normal.  first the screen dims, but the laptop is still
awake.  after short time, the laptop will sleep, leaving the
screen on.  during this period keyboard/mouse activity will wake
it up.  10 minutes later, the laptop will turn off the screen. 
at this point only the power button or the lid will wake it up.

  
  6) There is no shell activity. Is that an intention to hide the filesystem?

Terminal is there, it's just not marked as a favorite by default.  on
the home screen go to the list view (click in the far upper right.  find
Termina. and click in the star to make it a favorite.  it will now appear
in the ring when you go back to the previous view.

paul
=-
 paul fox, p...@laptop.org
___
Devel mailing list
Devel@lists.laptop.org
http://lists.laptop.org/listinfo/devel


Re: Testing OS64 on XO1.5

2009-12-20 Thread James Cameron
On Sun, Dec 20, 2009 at 01:20:37PM -0500, milan zimmermann wrote:
 1) After reboot, or after a brief period of inactivity, the system
 sometimes does not connect to network, [...]

Deficiency of the B2 hardware, won't be fixed in B2, but will be (is)
fixed in the next hardware revision.

 2) In the Record activity, sound does not work - I tried to record
 some fairly loud speach, saved it on the bottom, but on replay of the
 saved clipping, a very (etremely) low sound - almost no sound,
 certainly not distinquishable at all. Speakers were unmute and on max.

Thanks, I've reproduced this and raised a new ticket. #9375.
http://dev.laptop.org/ticket/9920

 3) Record activity does not maximize the camera view to the whole
 screen (aftger hitting the maximize button)

Known problem, ticket #9890.
http://dev.laptop.org/ticket/9890

 4) In Etoys, sound does work reasonably loud, but is very jittery.

Known problem, ticket #9375.
http://dev.laptop.org/ticket/9375

 5) With power unplugged, leaving the XO1.5 untouched for 15 minutes
 (or so, did not measure exactly), all lights go off, only the power
 light flashes. This is OK, but no mouse or keyboard action , only
 holding the power button for about 2 seconds, brought the system back
 from sleep . Is this normal or expected? It does not seem right..

Intentional.

 6) There is no shell activity. Is that an intention to hide the
 filesystem?

Intentional, yes.  It is only hidden.

-- 
James Cameron
http://quozl.linux.org.au/
___
Devel mailing list
Devel@lists.laptop.org
http://lists.laptop.org/listinfo/devel