Re: Another potential ksh bug?

2020-12-07 Thread Noth
mably is using ksh88 as it hasn't been updated since circa 1992 and it does abort at the same place. Screenshot here: http://casper.nineinchnetworks.ch/images/kshtest.png . Cheers, Noth

Re: [SPAM] Re: APU4 hardware network interfaces tied together

2020-11-16 Thread Noth
Buy a switch, and buy the APU4. Two ports don't get used, so what? It'll be more reliable long term than a RPi4. A router with only one physical port isn't a router, it's a host, no matter how many vlans you throw at it. Cheers, Noth On 16/11/2020 18:06, Mihai Popescu wrote: bridge(4

Re: Support of the AX1650 card

2020-11-05 Thread Noth
of those too. Cheers, Noth

Re: Problem with isc_named

2020-05-31 Thread Noth
es in /var/named/tmp? That's probably the source of the problem. Use /var/named/{master,slave} for those... Cheers, Noth

Re: [SPAM] Re: upgrade 6.6 -> 6.7

2020-05-20 Thread Noth
using uefi as the bootloader, so none of these extra steps are needed. Made for flawless upgrade with sysupgrade for me. Cheers, Noth

Re: booting from a SD card on APU2: ERR R

2020-04-22 Thread Noth
Try changing the boot order so it goes to the SD card first. I had this issue a few months ago when I added an external USB drive. Cheers, Noth On 22/04/2020 23:54, Jan Stary wrote: This is my brand new APU2.e2 (dmesg below). I put a 16GB SD card into it, installed current/amd64 on a USB

Re: experience setting up a low memory machine

2020-02-14 Thread Noth
r projects in the pipeline that will make that situation even worse. The only thing I can recommend is to stick to an older version of the OS and not use the machine for anything needing web browsing. It can still be a useful console terminal to headless devices, for example. Good luck, Noth

Re: Low throughput with 1 GigE interface

2020-02-04 Thread Noth
On 30/01/2020 15:43, livio wrote: Dear all, I am unable to achieve decent throughput with a 1 GigE interface (Intel I210) on OpenBSD 6.6. When running iperf3 I get around 145Mbit/s. The config/setup is: APU2c4, Win10 notebook, no switch, Cat.6a cable, MTU 1500, 1000baseT, full-duplex, pf

Re: OpenBSD 6.6 wlan DHCP no link .... sleeping

2019-11-21 Thread Noth
ought I might be having a similar issue but I know too little about internet configurations to make much of it. https://serverfault.com/a/581162 As for it being incompatible or not, I can't tell, I'm not a ThinkPad specialist. Cheers, Noth

Re: vi in ramdisk?

2019-11-15 Thread Noth
, but if your use case is using vi to fix a config file on an existing installation, just do this (assuming you mounted everything into /mnt): chroot /mnt /bin/ksh export TERM=vt100 vi /etc/yourfile Cheers, Noth

6.6 VMs need 320Mb of ram in bhyve

2019-10-25 Thread Noth
issues. I don't know what's changed but I thought it'd be worth reporting. I'm using bhyve on FreeBSD 12.0. Cheers, Noth

Re: can't find libpcap

2019-08-17 Thread Noth
On 17/08/2019 14:01, shadrock uhuru wrote: hi everyone is there a package for pcap or libpcap or do i have to download the source and compile shadrock libpcap is in base, see man pcap. It lives in /usr/lib.

APU2/3/4 get ACPI GPIO & IOMMU support

2019-08-13 Thread Noth
+Engines+Open+Source+Firmware+Release_campaign=8e5255d4da-EMAIL_CAMPAIGN_2019_05_10_09_20_COPY_01_medium=email_term=0_b9727cda45-8e5255d4da-48008233 Cheers, Noth

Re: Postscript printer recommendations

2019-07-13 Thread Noth
On 13/07/2019 08:06, Jonathan Drews wrote: Hi Folks: I need some recommendations on what brand of printers will work with Ghostscript (Postscript). The cartridges for my 15 year old HP Deskjet have gotten too expensive. I know Xerox makes some Postscript printers. Are there any other

Re: [mark.kette...@xs4all.nl: Check your machdep.allowaperture setting]

2019-06-11 Thread Noth
On 12/06/2019 00:58, Marc Espie wrote: I think this is generic enough to belong on misc@ - Forwarded message from Mark Kettenis - Date: Tue, 11 Jun 2019 19:54:04 +0200 (CEST) From: Mark Kettenis To: t...@openbsd.org Subject: Check your machdep.allowaperture setting These days most

Re: Duplicity & /etc/daily.local

2019-05-23 Thread Noth
On 22/05/2019 04:46, Patrick Wildt wrote: On Mon, May 20, 2019 at 11:50:13PM +0200, Noth wrote: Hi misc@,   I'm trying to run daily backups to a sftp server for various VMs and devices on my network, and want to use /etc/daily.local for this. I'm calling this script from the daily.local

Duplicity & /etc/daily.local

2019-05-20 Thread Noth
st:/hostname/var /usr/local/bin/duplicity incremental /etc sftp://user@backuphost:/hostname/etc /usr/local/bin/duplicity incremental /root sftp://user@backuphost:/hostname/root Can daily.local even handle this or is the environment too limited? Cheers, Noth

Re: 6.5 PowerPC Packages

2019-05-09 Thread Noth
to IBM's opensource people not seeing it as viable because of lack of demand from their customers. I doubt this will change any time soon I'm afraid. Cheers, Noth

Re: Upgrade procedure (6.4 -> 6.5)

2019-05-04 Thread Noth
is never touched once installed and doesn't require 1G of space. I'm not at all convinced /usr/obj & /usr/src need partitions either if the computer isn't going to be used to run -current. Noth

Re: Upgrade procedure (6.4 -> 6.5)

2019-05-03 Thread Noth
On 03/05/2019 10:48, Gonzalo L. Rodriguez wrote: On Thu, 02 May 2019 at 11:46:20 +0200, Noth wrote: On 02/05/2019 11:02, Consus wrote: On 10:27 Thu 02 May, Markus Hennecke wrote: Am 02.05.2019 um 09:52 schrieb Consus: I've upgraded my systems from 6.4 to 6.5 without a glitch, but I see

Re: Upgrade procedure (6.4 -> 6.5)

2019-05-02 Thread Noth
-rf "${line}" ; done sysclean65.txt is obtained by running sysclean -a >>sysclean65.txt . I don't run that line in sysclean65.sh because the files have to be reviewed to prevent deletion of any additional files you may have added, like certs or scripts. HTH Noth

Re: Migrating smtpd from OpenBSD 6.3 to 6.4 problems

2019-04-24 Thread Noth
On 24/04/2019 10:16, Bruno Flückiger wrote: On 23.04., Noth wrote: Hi,   I'm trying to migrate my setups for smtpd+dovecot, and I'm about half there. The scenario is this: - OpenBSD client machines have smtpd set up to send the daily/weekly mails to an address u...@example.org handled

Re: Migrating smtpd from OpenBSD 6.3 to 6.4 problems

2019-04-24 Thread Noth
On 24/04/2019 02:13, Edgar Pettijohn wrote: On Apr 23, 2019 6:35 PM, Noth wrote: On 23/04/2019 23:51, Edgar Pettijohn wrote: On Apr 23, 2019 2:49 PM, Noth wrote: Hi,     I'm trying to migrate my setups for smtpd+dovecot, and I'm about half there. The scenario is this: - OpenBSD client

Re: Migrating smtpd from OpenBSD 6.3 to 6.4 problems

2019-04-23 Thread Noth
On 23/04/2019 23:51, Edgar Pettijohn wrote: On Apr 23, 2019 2:49 PM, Noth wrote: Hi,   I'm trying to migrate my setups for smtpd+dovecot, and I'm about half there. The scenario is this: - OpenBSD client machines have smtpd set up to send the daily/weekly mails to an address u

Re: Migrating smtpd from OpenBSD 6.3 to 6.4 problems

2019-04-23 Thread Noth
On 23/04/2019 23:51, Edgar Pettijohn wrote: On Apr 23, 2019 2:49 PM, Noth wrote: Hi,   I'm trying to migrate my setups for smtpd+dovecot, and I'm about half there. The scenario is this: - OpenBSD client machines have smtpd set up to send the daily/weekly mails to an address u

Migrating smtpd from OpenBSD 6.3 to 6.4 problems

2019-04-23 Thread Noth
Hi,   I'm trying to migrate my setups for smtpd+dovecot, and I'm about half there. The scenario is this: - OpenBSD client machines have smtpd set up to send the daily/weekly mails to an address u...@example.org handled by central server also running smtpd - Central server running OpenBSD

Re: X hangs again while on integrated

2019-04-23 Thread Noth
On 23/04/2019 17:42, Paco Esteban wrote: On Tue, 23 Apr 2019, Gregory Edigarov wrote: Hello misc@ it happens with no traces in logs. most of the time while in chromium, but in firefox too. (with firefox it just needs more time) Same here on i5-6500 (Intel HD Graphics 530). I've noticed

Re: Dmesg for Dell XPS 9370 second edition

2019-04-19 Thread Noth
On 14/04/2019 23:30, Mike Larkin wrote: On Sun, Apr 14, 2019 at 11:18:26PM +0200, Noth wrote: Works: audio, brightness (with intel_backlight), touchpad (once you turn off dwiic* in kernel), Xorg Doesn't work: suspend, hibernate, wifi hibernate and suspend might have been fixed after

Re: GNOME extensions won't load in 6.5

2019-04-15 Thread Noth
Please disregard, after a reboot, it all now loads, not that of course the sensor based extensions function but they can be tweaked to support OpenBSD instead of Linux, I'm sure. Sorry for the noise, Noth On 15/04/2019 08:26, Noth wrote: Hi,   I'm trying to extend the GNOME desktop

GNOME extensions won't load in 6.5

2019-04-15 Thread Noth
. Googling barely got me anywhere apart from information on manually installing. Hopefully someone has an idea how to fix this? Haven't tried gnome on openbsd in a couple of years so don't remember if the extensions worked or not back then. Cheers, Noth

Dmesg for Dell XPS 9370 second edition

2019-04-14 Thread Noth
Works: audio, brightness (with intel_backlight), touchpad (once you turn off dwiic* in kernel), Xorg Doesn't work: suspend, hibernate, wifi OpenBSD 6.5 (GENERIC.MP) #857: Thu Apr 11 08:02:35 MDT 2019 dera...@amd64.openbsd.org:/usr/src/sys/arch/amd64/compile/GENERIC.MP real mem =

Re: Black screen when starting Xorg with Dell XPS 13 9350

2019-04-13 Thread Noth
Sorry about that, I totally messed up the names. I want to thank jcs@ not jostein@ and the github link is https://github.com/jcs/intel_backlight_fbsd . I somehow included a totally irrelevant youtube channel I don't even remember clicking. My apologies, Noth On 14/04/2019 05:05, Alessandro

Re: Black screen when starting Xorg with Dell XPS 13 9350

2019-04-13 Thread Noth
" 3200x1800 screens in a 11.6" size laptop, I can only but recommend this model. <https://www.youtube.com/channel/UCkZr2mbA4EbQdSprBgQpb9g> I also tried the same fixes on the XPS 9370, and got the same succesful result. However suspend & hibernation don't work for the time bei

Re: Black screen when starting Xorg with Dell XPS 13 9350

2019-04-13 Thread Noth
It worked around 6.1 but no longer does, Xorg stopped working with 6.2 and only just started working with the snapshot I tried yesterday. I hadn't updated in 1-2 months, so not sure when the fix went in for inteldrm. On 13/04/2019 17:06, joshua stein wrote: On 13/04/2019 16:49, Noth wrote

Re: Black screen when starting Xorg with Dell XPS 13 9350

2019-04-13 Thread Noth
csibus4 at softraid0: 256 targets softraid0: sd1 was not shutdown properly sd1 at scsibus4 targ 1 lun 0: SCSI2 0/direct fixed sd1: 243192MB, 512 bytes/sector, 498057342 sectors root on sd1a (e8047f3f3f75c8b9.a) swap on sd1b dump on sd1b WARNING: / was not properly unmounted iwm0: hw rev 0x200, fw ver

Re: Black screen when starting Xorg with Dell XPS 13 9350

2019-04-13 Thread Noth
and my new 9370. Same results on both (do make sure you have the latest firmware installed via fw_update). Cheers, Noth On 03/03/2019 04:31, Bryan Avery wrote: Thanks for the help, Fred. Unfortunately, I'm still getting a black screen. I didn't previously have a ~/.xsession, but I created one

Re: GMA500 drivers

2019-03-25 Thread Noth
On 25/03/2019 09:44, Jonathan Gray wrote: On Mon, Mar 25, 2019 at 07:50:30AM +, Maurice McCarthy wrote: On 23/03/2019, Normen Wohner wrote: I have now successfully installed OpenBSD on my Netbook, however Graphics performance is abysmal. I know that sadly Linux uses binary blobs for the

Re: Black screen when starting Xorg with Dell XPS 13 9350

2019-03-02 Thread Noth
The problem is with the ACPI stack, it's known not to work with this laptop (I have the same one). It worked for one release (6.1 iirc) and then a regression was introduced that stopped it from working. hth Noth On 03/03/2019 01:01, Fred Crowson wrote: do you have an .xsession file in your

Re: Xorg hangs on startup (skylake)

2018-03-10 Thread Noth
On 10/03/18 12:29, Stefan Sperling wrote: On Sat, Mar 10, 2018 at 02:18:16PM +0300, abi wrote: Hello, I'm new to OpenBSD, but I'm old FreeBSD user. I've installed OpenBSD 6.2 to XPS 13 /Skylake/ laptop (it runs FreeBSD with unsignificant issues). However, the system hangs (blackscreen,

Re: Black screen when starting Xorg with new laptop.

2018-02-28 Thread Noth
Can you boot without X running, copy /var/log/Xorg.0.log and dmesg to a usb stick or another machine and then upload those to this thread? This is an ongoing acpi issue with inteldrm I believe, it stopped working in 6.2 for Skylake and newer intel GPUs. No change in sight... Noth On 26/02

Re: Suggestions home server

2017-12-15 Thread Noth
for 4 extra cores. I decided to boost my MicroServer G8 to the max whilst I save up for the SuperMicro... Noth

Re: Image viewer alternative to eog

2017-11-26 Thread Noth
geeqie is nice and old school. On 25/11/17 20:51, x9p wrote: Hi, Is there a good/safe and light image viewer? Was used to eog, but it has too many "vfprintf %s NULL" in messages. gimp is too big and good for play with images, In need of smth fast. cheers. x9p

Re: l2tp and openbsd 6.1

2017-10-05 Thread Noth
Try pppx instead of pppx0, it'll work in pf.conf, including as a macro. On 05/10/17 18:35, Charles Amstutz wrote: This works as well: Pass in quick on pppx0 Pass out quick on pppx0 This doesn't work Pass in quick on pppx0 from pppx0 as it complains there is no IP. Assigning pppx0 to a

Re: l2tp and openbsd 6.1

2017-10-05 Thread Noth
5.5, apart from no longer being supported, allows by default for weaker ciphers that aren't since 5.9. This was the release that broke android 6.x/7.x configs if you didn't specify which mod group you wanted. On 05/10/17 06:51, Vivek Vinod wrote: I do not understand the question ‎but this

Re: l2tp and openbsd 6.1

2017-10-03 Thread Noth
ing but by then isakmpd was having none of it... Cheers, Noth On 03/10/17 00:49, Charles Amstutz wrote: Hello Sterling, Thanks for the response. I changed it to ike passive esp transport \ proto udp from $public_ip to any port 1701 \ main auth "hmac-sha1" enc "aes-256" group

Re: How does dpb sign packages in 6.1 ?

2017-04-05 Thread Noth
Ok thanks Stuart & Marc, and of course I managed to pebkac through my ports update script... G. On 05/04/17 10:43, Marc Espie wrote: dpb no longer does. Use pkg_sign(1) directly like sthen says. Before, signing directly during pkg_create(1) made some sense, since the archive was built

How does dpb sign packages in 6.1 ?

2017-04-04 Thread Noth
Any ideas? Cheers, Noth

Re: DPB can't do it's job in 6.0

2016-08-25 Thread Noth
On 25/08/16 14:39, Marc Espie wrote: On Fri, Aug 19, 2016 at 08:06:09PM +0200, Noth wrote: Hi misc@ I'm a bit disappointed with dpb in 6.0, I haven't tried the chrooting stuff but was hoping it could still work as before. All I can get it to do now is start downloading src tarballs

Re: DPB can't do it's job in 6.0

2016-08-22 Thread Noth
On 22/08/16 17:29, trondd wrote: On Mon, August 22, 2016 11:17 am, Noth wrote: Once that's all sorted out building works as root with dpb subdir/port. However I can't seem to make it use my list of ports to build, it just complains about a bad pkgpath. Where do you have the file containing

Re: DPB can't do it's job in 6.0

2016-08-22 Thread Noth
, Noth

DPB can't do it's job in 6.0

2016-08-19 Thread Noth
build anything, much less x11/gnome. I'd love to know what I can to do rectify this... Cheers, Noth

Re: OpenBSD on AMD Embedded G-Series T40E APU?

2016-03-14 Thread Noth
As of today, a new firmware is available on PC Engines' website that enables iPXE & SD card booting. Last feature missing is ECC Ram, hopefully we won't have to wait too long for that. I've flashed my APU2B4, seems to work fine. Cheers, Noth

Re: OpenBSD on AMD Embedded G-Series T40E APU?

2016-03-07 Thread Noth
On 03/07/16 20:07, Daniel Ouellet wrote: On 3/7/16 1:55 PM, Theo de Raadt wrote: On 3/7/16 12:43 PM, Noth wrote: On 03/07/16 02:04, Theo de Raadt wrote: Hey folks, The website does not seem to have a lot of info on what CPUs are supported. I'm looking at this box for a home firewall

Re: OpenBSD on AMD Embedded G-Series T40E APU?

2016-03-07 Thread Noth
models 1D & D4 and 2C2 & 2C4 are fully supported, although you need -CURRENT or the upcoming 5.9 release to get the correct identity of the thermal sensor. They're very good boxes for home & SMB usage. Cheers, Noth

Dualbooting with GRUB in a UEFI environment

2016-02-29 Thread Noth
orking out the grub2 syntax. Cheers, Noth P.S: Don't CC me, I'm subscribed to the mailing list.

Re: Extend RAID 5

2015-06-21 Thread Noth
had to test it in a VM. Unfortunately the bootloader can't read the disklabel for sr0a (the whole OS is on a 3 disk RAID5 softraid disk). Is this normal at this stage? Cheers, Noth

Re: Softraid 1 takes forever to declare disk space free after delete

2015-06-12 Thread Noth
On 12/06/15 18:11, Joel Sing wrote: On Saturday 13 June 2015, Joel Sing wrote: On Friday 12 June 2015, Noth wrote: Hi misc@ I've got a couple of softraid 1 volumes on a server and the /home one was filling up a bit too much so I had to delete a bunch of isos and other non necessary items

Re: Softraid 1 takes forever to declare disk space free after delete

2015-06-12 Thread Noth
On 12/06/15 14:57, Jan Stary wrote: On Jun 11 19:47:43, nothingn...@citycable.ch wrote: Hi misc@ I've got a couple of softraid 1 volumes on a server and the /home one was filling up a bit too much so I had to delete a bunch of isos and other non necessary items. I did this yesterday and it

Re: Softraid 1 takes forever to declare disk space free after delete

2015-06-12 Thread Noth
[Fri Jun 12 16:59:18] homeuser@casper: ~ $ sync ; sync ; sync ; df -h Filesystem SizeUsed Avail Capacity Mounted on /dev/sd3a 19.7G5.6G 13.1G30%/ /dev/sd2a 906G819G 41.6G95%/home [Fri Jun 12 16:59:23] homeuser@casper: ~ $ dd if=/dev/zero of=file

Re: Softraid 1 takes forever to declare disk space free after delete

2015-06-12 Thread Noth
On 12/06/15 18:15, Noth wrote: On 12/06/15 18:11, Joel Sing wrote: On Saturday 13 June 2015, Joel Sing wrote: On Friday 12 June 2015, Noth wrote: Hi misc@ I've got a couple of softraid 1 volumes on a server and the /home one was filling up a bit too much so I had to delete a bunch

Softraid 1 takes forever to declare disk space free after delete

2015-06-11 Thread Noth
.a) swap on sd3b dump on sd3b Is there any solution to this apart from waiting for days on end? Noth P.S. Don't CC me I'm subscribed to the mailing list!

Re: Softraid 1 takes forever to declare disk space free after delete

2015-06-11 Thread Noth
homeuser ksh10774 12 /home12595654 -rw-r--r-- rw 13169 homeuser screen 4623 wd /home12595200 drwxr-xr-x r 3584 root ksh25183 wd /home 2 drwxr-xr-x r 512 On 11/06/15 21:55, Alexander Hall wrote: On June 11, 2015 7:47:43 PM GMT+02:00, Noth nothingn