Re: Xorg hangs on startup (skylake)

2018-03-26 Thread fedelodo
abi wrote
> On 10.03.2018 14:29, Stefan Sperling wrote:
>> On Sat, Mar 10, 2018 at 02:18:16PM +0300, abi wrote:
>>> Hello,
>>>
>>> I'm new to OpenBSD, but I'm old FreeBSD user. I've installed
>>>
>>> OpenBSD 6.2 to XPS 13 /Skylake/ laptop (it runs FreeBSD with
>>> unsignificant
>>> issues).
>>>
>>> However, the system hangs (blackscreen, hard shutdown required) after
>>> startx
>>> command.
>> Please try a -current snapshot.
> The same behaviour, system hangs after glamor initialization.
> Logs: https://pastebin.com/0Hub2icY

I've got the same problem on an HD620, I heard it's an ACPI problem that
needs to be patched.



--
Sent from: http://openbsd-archive.7691.n7.nabble.com/openbsd-user-misc-f3.html



Re: Xorg hangs on startup (skylake)

2018-03-10 Thread abi

On 10.03.2018 18:19, Noth wrote:

On 10/03/18 12:29, Stefan Sperling wrote:

On Sat, Mar 10, 2018 at 02:18:16PM +0300, abi wrote:

Hello,

I'm new to OpenBSD, but I'm old FreeBSD user. I've installed

OpenBSD 6.2 to XPS 13 /Skylake/ laptop (it runs FreeBSD with 
unsignificant

issues).

However, the system hangs (blackscreen, hard shutdown required) 
after startx

command.

Please try a -current snapshot.

Latest snapshot still has this bug. It's ongoing since 6.2 was 
introduced unfortunately

I see. Are there any PRs around I can check ?



Re: Xorg hangs on startup (skylake)

2018-03-10 Thread Noth



On 10/03/18 12:29, Stefan Sperling wrote:

On Sat, Mar 10, 2018 at 02:18:16PM +0300, abi wrote:

Hello,

I'm new to OpenBSD, but I'm old FreeBSD user. I've installed

OpenBSD 6.2 to XPS 13 /Skylake/ laptop (it runs FreeBSD with unsignificant
issues).

However, the system hangs (blackscreen, hard shutdown required) after startx
command.

Please try a -current snapshot.

Latest snapshot still has this bug. It's ongoing since 6.2 was 
introduced unfortunately.




Re: Xorg hangs on startup (skylake)

2018-03-10 Thread abi

On 10.03.2018 14:29, Stefan Sperling wrote:

On Sat, Mar 10, 2018 at 02:18:16PM +0300, abi wrote:

Hello,

I'm new to OpenBSD, but I'm old FreeBSD user. I've installed

OpenBSD 6.2 to XPS 13 /Skylake/ laptop (it runs FreeBSD with unsignificant
issues).

However, the system hangs (blackscreen, hard shutdown required) after startx
command.

Please try a -current snapshot.

The same behaviour, system hangs after glamor initialization.
Logs: https://pastebin.com/0Hub2icY



Re: Xorg hangs on startup (skylake)

2018-03-10 Thread Stefan Sperling
On Sat, Mar 10, 2018 at 02:18:16PM +0300, abi wrote:
> Hello,
> 
> I'm new to OpenBSD, but I'm old FreeBSD user. I've installed
> 
> OpenBSD 6.2 to XPS 13 /Skylake/ laptop (it runs FreeBSD with unsignificant
> issues).
> 
> However, the system hangs (blackscreen, hard shutdown required) after startx
> command.

Please try a -current snapshot.

> 
> No alterations to the system was made after install, setup excluded games,
> laptop uses UEFI,
> 
> OpenBSD installed to usb stick.
> 
> I've done the following homework:
> 
> 1. Tried vesa driver -> No screens found. (I have the same with FreeBSD)
> 
> 2. Tried wsfb driver -> No screens found (If this is analog of FreeBSD's
> scfb, it worked there)
> 
> 3. Tried intel -> system hangs as with modesetting.
> 
> I expected difficulties, bot not too early :) I set machdep.allowaperture=1
> as X suggests.
> 
> Logs - https://pastebin.com/RkZz2b1y
> 
> The only errors are
> error: [drm:pid0:i915_firmware_load_error_print] *ERROR* failed to load
> firmware i915/skl_dmc_ver1.bin (-22)
> error: [drm:pid0:i915_gem_init_hw] *ERROR* Failed to initialize GuC, error
> -8 (ignored)
> 
> but they should be harmless
> 
> 
>