[NTG-context] problem with Persian feature

2013-08-07 Thread Mingranina Gingranina
 Dear All,
 Hello,

 I am completely new to ConTeXt and after searching and exploring the
 ConTeXt Garden wiki pages and other resources thoroughly, I decided
 to write my first document in Persian which reads:

\enableregime [utf-8]
\definefontfeature [persian] [mode=node,language=dflt,script=arab,
init=yes,medi=yes,fina=yes,isol=yes,liga=yes,dlig=yes,rlig=yes,clig=yes,
mark=yes,mkmk=yes,kern=yes,curs=yes]

\usemodule[simplefonts]
\setmainfont[arial][feature=persian]

\mainlanguage[pe]
\setupbodyfont[arial,12pt]

\starttext
\pagedir TRT\bodydir TRT\pardir TRT\textdir TRT
این یک آزمایش است.
\pagedir TLT\bodydir TLT\pardir TLT\textdir TLT
This is a test.
\stoptext

 As there are some UTF-8 characters in the document I have attached the
 document to this message too.

 The problem is that on my system the Persian part of the output is a set of
 Persian Isolated characters, but on http://live.contextgarden.net the Persian
 part does not appear at all.
 Could somebody please let me know what am I doing wrong?

 Thanks,
 Mingranina


my-first-doc.tex
Description: TeX document
___
If your question is of interest to others as well, please add an entry to the 
Wiki!

maillist : ntg-context@ntg.nl / http://www.ntg.nl/mailman/listinfo/ntg-context
webpage  : http://www.pragma-ade.nl / http://tex.aanhet.net
archive  : http://foundry.supelec.fr/projects/contextrev/
wiki : http://contextgarden.net
___

Re: [NTG-context] problem with Persian feature

2013-08-07 Thread Hans Hagen

On 8/7/2013 10:50 AM, Mingranina Gingranina wrote:

  Dear All,
  Hello,

  I am completely new to ConTeXt and after searching and exploring the
  ConTeXt Garden wiki pages and other resources thoroughly, I decided
  to write my first document in Persian which reads:

\enableregime [utf-8]
\definefontfeature [persian] [mode=node,language=dflt,script=arab,
init=yes,medi=yes,fina=yes,isol=yes,liga=yes,dlig=yes,rlig=yes,clig=yes,
mark=yes,mkmk=yes,kern=yes,curs=yes]

\usemodule[simplefonts]
\setmainfont[arial][feature=persian]

\mainlanguage[pe]
\setupbodyfont[arial,12pt]

\starttext
\pagedir TRT\bodydir TRT\pardir TRT\textdir TRT
این یک آزمایش است.
\pagedir TLT\bodydir TLT\pardir TLT\textdir TLT
This is a test.
\stoptext

  As there are some UTF-8 characters in the document I have attached the
  document to this message too.

  The problem is that on my system the Persian part of the output is a set of
  Persian Isolated characters, but on http://live.contextgarden.net the Persian
  part does not appear at all.
  Could somebody please let me know what am I doing wrong?


Here is a more minimal test:

\definefontfeature [persian] [arabic] % [...]

\mainlanguage[pe]

\starttext

\definedfont[arial*persian]

\setupalign[r2l]

این یک آزمایش است.

\setupalign[l2r]

This is a test.

\stoptext

If that works, you can try the simplefonts variant. Keep in mind that 
you need to end a paragraph with an empty line or \par because otherwise 
the last settings apply.


Hans


-
  Hans Hagen | PRAGMA ADE
  Ridderstraat 27 | 8061 GH Hasselt | The Netherlands
tel: 038 477 53 69 | voip: 087 875 68 74 | www.pragma-ade.com
 | www.pragma-pod.nl
-
___
If your question is of interest to others as well, please add an entry to the 
Wiki!

maillist : ntg-context@ntg.nl / http://www.ntg.nl/mailman/listinfo/ntg-context
webpage  : http://www.pragma-ade.nl / http://tex.aanhet.net
archive  : http://foundry.supelec.fr/projects/contextrev/
wiki : http://contextgarden.net
___

Re: [NTG-context] problem with Persian feature

2013-08-07 Thread Mingranina Gingranina
Dear Hans,
Hello,

Thank you very much for your reply. With your code the Persian part
disappears on my
system unless I insert the following two lines after \definefontfeature:
   \usemodule[simplefonts]
   \setmainfont[arial][feature=persian]

However the Persian characters still appears as isolated characters.

Thanks,
Mingranina

On 8/7/13, Hans Hagen pra...@wxs.nl wrote:
 On 8/7/2013 10:50 AM, Mingranina Gingranina wrote:
   Dear All,
   Hello,

   I am completely new to ConTeXt and after searching and exploring the
   ConTeXt Garden wiki pages and other resources thoroughly, I decided
   to write my first document in Persian which reads:

 \enableregime [utf-8]
 \definefontfeature [persian] [mode=node,language=dflt,script=arab,
 init=yes,medi=yes,fina=yes,isol=yes,liga=yes,dlig=yes,rlig=yes,clig=yes,
 mark=yes,mkmk=yes,kern=yes,curs=yes]

 \usemodule[simplefonts]
 \setmainfont[arial][feature=persian]

 \mainlanguage[pe]
 \setupbodyfont[arial,12pt]

 \starttext
 \pagedir TRT\bodydir TRT\pardir TRT\textdir TRT
 این یک آزمایش است.
 \pagedir TLT\bodydir TLT\pardir TLT\textdir TLT
 This is a test.
 \stoptext

   As there are some UTF-8 characters in the document I have attached the
   document to this message too.

   The problem is that on my system the Persian part of the output is a set
 of
   Persian Isolated characters, but on http://live.contextgarden.net the
 Persian
   part does not appear at all.
   Could somebody please let me know what am I doing wrong?

 Here is a more minimal test:

 \definefontfeature [persian] [arabic] % [...]

 \mainlanguage[pe]

 \starttext

  \definedfont[arial*persian]

  \setupalign[r2l]

  این یک آزمایش است.

  \setupalign[l2r]

  This is a test.

 \stoptext

 If that works, you can try the simplefonts variant. Keep in mind that
 you need to end a paragraph with an empty line or \par because otherwise
 the last settings apply.

 Hans


 -
Hans Hagen | PRAGMA ADE
Ridderstraat 27 | 8061 GH Hasselt | The Netherlands
  tel: 038 477 53 69 | voip: 087 875 68 74 | www.pragma-ade.com
   | www.pragma-pod.nl
 -
 ___
 If your question is of interest to others as well, please add an entry to
 the Wiki!

 maillist : ntg-context@ntg.nl /
 http://www.ntg.nl/mailman/listinfo/ntg-context
 webpage  : http://www.pragma-ade.nl / http://tex.aanhet.net
 archive  : http://foundry.supelec.fr/projects/contextrev/
 wiki : http://contextgarden.net
 ___
___
If your question is of interest to others as well, please add an entry to the 
Wiki!

maillist : ntg-context@ntg.nl / http://www.ntg.nl/mailman/listinfo/ntg-context
webpage  : http://www.pragma-ade.nl / http://tex.aanhet.net
archive  : http://foundry.supelec.fr/projects/contextrev/
wiki : http://contextgarden.net
___

Re: [NTG-context] problem with Persian feature

2013-08-07 Thread Mingranina Gingranina
Dear Hans,
Hello again,

I just noticed that your code works fine with Dejavusans TrueType font, but
not with some other TrueType fonts.

Thanks,

On 8/7/13, Mingranina Gingranina mingran...@gmail.com wrote:
 Dear Hans,
 Hello,

 Thank you very much for your reply. With your code the Persian part
 disappears on my
 system unless I insert the following two lines after \definefontfeature:
\usemodule[simplefonts]
\setmainfont[arial][feature=persian]

 However the Persian characters still appears as isolated characters.

 Thanks,
 Mingranina

 On 8/7/13, Hans Hagen pra...@wxs.nl wrote:
 On 8/7/2013 10:50 AM, Mingranina Gingranina wrote:
   Dear All,
   Hello,

   I am completely new to ConTeXt and after searching and exploring the
   ConTeXt Garden wiki pages and other resources thoroughly, I decided
   to write my first document in Persian which reads:

 \enableregime [utf-8]
 \definefontfeature [persian] [mode=node,language=dflt,script=arab,
 init=yes,medi=yes,fina=yes,isol=yes,liga=yes,dlig=yes,rlig=yes,clig=yes,
 mark=yes,mkmk=yes,kern=yes,curs=yes]

 \usemodule[simplefonts]
 \setmainfont[arial][feature=persian]

 \mainlanguage[pe]
 \setupbodyfont[arial,12pt]

 \starttext
 \pagedir TRT\bodydir TRT\pardir TRT\textdir TRT
 این یک آزمایش است.
 \pagedir TLT\bodydir TLT\pardir TLT\textdir TLT
 This is a test.
 \stoptext

   As there are some UTF-8 characters in the document I have attached the
   document to this message too.

   The problem is that on my system the Persian part of the output is a
 set
 of
   Persian Isolated characters, but on http://live.contextgarden.net the
 Persian
   part does not appear at all.
   Could somebody please let me know what am I doing wrong?

 Here is a more minimal test:

 \definefontfeature [persian] [arabic] % [...]

 \mainlanguage[pe]

 \starttext

  \definedfont[arial*persian]

  \setupalign[r2l]

  این یک آزمایش است.

  \setupalign[l2r]

  This is a test.

 \stoptext

 If that works, you can try the simplefonts variant. Keep in mind that
 you need to end a paragraph with an empty line or \par because otherwise
 the last settings apply.

 Hans


 -
Hans Hagen | PRAGMA ADE
Ridderstraat 27 | 8061 GH Hasselt | The Netherlands
  tel: 038 477 53 69 | voip: 087 875 68 74 | www.pragma-ade.com
   | www.pragma-pod.nl
 -
 ___
 If your question is of interest to others as well, please add an entry to
 the Wiki!

 maillist : ntg-context@ntg.nl /
 http://www.ntg.nl/mailman/listinfo/ntg-context
 webpage  : http://www.pragma-ade.nl / http://tex.aanhet.net
 archive  : http://foundry.supelec.fr/projects/contextrev/
 wiki : http://contextgarden.net
 ___

___
If your question is of interest to others as well, please add an entry to the 
Wiki!

maillist : ntg-context@ntg.nl / http://www.ntg.nl/mailman/listinfo/ntg-context
webpage  : http://www.pragma-ade.nl / http://tex.aanhet.net
archive  : http://foundry.supelec.fr/projects/contextrev/
wiki : http://contextgarden.net
___

Re: [NTG-context] problem with Persian feature

2013-08-07 Thread Hans Hagen

On 8/7/2013 2:38 PM, Mingranina Gingranina wrote:

Dear Hans,
Hello again,

I just noticed that your code works fine with Dejavusans TrueType font, but
not with some other TrueType fonts.


in which case you use fonts that have no arabic shapes

Hans



-
  Hans Hagen | PRAGMA ADE
  Ridderstraat 27 | 8061 GH Hasselt | The Netherlands
tel: 038 477 53 69 | voip: 087 875 68 74 | www.pragma-ade.com
 | www.pragma-pod.nl
-
___
If your question is of interest to others as well, please add an entry to the 
Wiki!

maillist : ntg-context@ntg.nl / http://www.ntg.nl/mailman/listinfo/ntg-context
webpage  : http://www.pragma-ade.nl / http://tex.aanhet.net
archive  : http://foundry.supelec.fr/projects/contextrev/
wiki : http://contextgarden.net
___


Re: [NTG-context] problem with Persian feature

2013-08-07 Thread Wolfgang Schuster

Am 07.08.2013 um 12:38 schrieb Mingranina Gingranina mingran...@gmail.com:

 Dear Hans,
 Hello,
 
 Thank you very much for your reply. With your code the Persian part
 disappears on my
 system unless I insert the following two lines after \definefontfeature:
   \usemodule[simplefonts]
   \setmainfont[arial][feature=persian]
 
 However the Persian characters still appears as isolated characters.

The name of the key is “features” and not “feature”.

Wolfgang
___
If your question is of interest to others as well, please add an entry to the 
Wiki!

maillist : ntg-context@ntg.nl / http://www.ntg.nl/mailman/listinfo/ntg-context
webpage  : http://www.pragma-ade.nl / http://tex.aanhet.net
archive  : http://foundry.supelec.fr/projects/contextrev/
wiki : http://contextgarden.net
___


Re: [NTG-context] problem with Persian feature

2013-08-07 Thread Mingranina Gingranina
On 8/7/13, Hans Hagen pra...@wxs.nl wrote:
 On 8/7/2013 2:38 PM, Mingranina Gingranina wrote:
 Dear Hans,
 Hello again,

 I just noticed that your code works fine with Dejavusans TrueType font,
 but
 not with some other TrueType fonts.

 in which case you use fonts that have no arabic shapes

For TrueType fonts which are in the directory '/usr/share/fonts/TTF/'
everything works fine,
but if the font is in '/usr/local/share/fonts/' then the code fails.
Please note that I have already
executed the commands:

OSFONTDIR=/usr/share/fonts;/usr/local/share/fonts;$HOME/.fonts
mtxrun --script fonts --reload
mtxrun --script fonts --list --all  --pattern=*

Thanks,
Mingranina
___
If your question is of interest to others as well, please add an entry to the 
Wiki!

maillist : ntg-context@ntg.nl / http://www.ntg.nl/mailman/listinfo/ntg-context
webpage  : http://www.pragma-ade.nl / http://tex.aanhet.net
archive  : http://foundry.supelec.fr/projects/contextrev/
wiki : http://contextgarden.net
___


Re: [NTG-context] problem with Persian feature

2013-08-07 Thread Otared Kavian
Hi Mingranina,

As Wolfgang said, if I fix the name of the key in \setmainfont (from « feature 
» to « features », see below), then your test works fine here (using Mac OS X 
10.8.4, and ConTeXt  ver: 2013.08.07 14:40 MKIV beta  fmt: 2013.8.7).
By the way in mkiv you don't need to add \enableregime[utf-8]: by default 
ConTeXt uses utf-8.


\definefontfeature [persian] [mode=node,language=dflt,script=arab,
init=yes,medi=yes,fina=yes,isol=yes,liga=yes,dlig=yes,rlig=yes,clig=yes,
mark=yes,mkmk=yes,kern=yes,curs=yes]

\usemodule[simplefonts]
\setmainfont[arial][features=persian] 
%%   ^^

\mainlanguage[pe]
\setupbodyfont[arial,12pt]

\starttext
\pagedir TRT\bodydir TRT\pardir TRT\textdir TRT
این یک آزمایش است.
\pagedir TLT\bodydir TLT\pardir TLT\textdir TLT
This is a test.
\stoptext

Best regards: OK

On 7 août 2013, at 12:38, Mingranina Gingranina mingran...@gmail.com wrote:

 Dear Hans,
 Hello,
 
 Thank you very much for your reply. With your code the Persian part
 disappears on my
 system unless I insert the following two lines after \definefontfeature:
   \usemodule[simplefonts]
   \setmainfont[arial][feature=persian]
 
 However the Persian characters still appears as isolated characters.
 
 Thanks,
 Mingranina
 
 On 8/7/13, Hans Hagen pra...@wxs.nl wrote:
 On 8/7/2013 10:50 AM, Mingranina Gingranina wrote:
  Dear All,
  Hello,
 
  I am completely new to ConTeXt and after searching and exploring the
  ConTeXt Garden wiki pages and other resources thoroughly, I decided
  to write my first document in Persian which reads:
 
 \enableregime [utf-8]
 \definefontfeature [persian] [mode=node,language=dflt,script=arab,
 init=yes,medi=yes,fina=yes,isol=yes,liga=yes,dlig=yes,rlig=yes,clig=yes,
 mark=yes,mkmk=yes,kern=yes,curs=yes]
 
 \usemodule[simplefonts]
 \setmainfont[arial][feature=persian]
 
 \mainlanguage[pe]
 \setupbodyfont[arial,12pt]
 
 \starttext
 \pagedir TRT\bodydir TRT\pardir TRT\textdir TRT
 این یک آزمایش است.
 \pagedir TLT\bodydir TLT\pardir TLT\textdir TLT
 This is a test.
 \stoptext
 
  As there are some UTF-8 characters in the document I have attached the
  document to this message too.
 
  The problem is that on my system the Persian part of the output is a set
 of
  Persian Isolated characters, but on http://live.contextgarden.net the
 Persian
  part does not appear at all.
  Could somebody please let me know what am I doing wrong?
 
 Here is a more minimal test:
 
 \definefontfeature [persian] [arabic] % [...]
 
 \mainlanguage[pe]
 
 \starttext
 
 \definedfont[arial*persian]
 
 \setupalign[r2l]
 
 این یک آزمایش است.
 
 \setupalign[l2r]
 
 This is a test.
 
 \stoptext
 
 If that works, you can try the simplefonts variant. Keep in mind that
 you need to end a paragraph with an empty line or \par because otherwise
 the last settings apply.
 
 Hans
 
 
 -
   Hans Hagen | PRAGMA ADE
   Ridderstraat 27 | 8061 GH Hasselt | The Netherlands
 tel: 038 477 53 69 | voip: 087 875 68 74 | www.pragma-ade.com
  | www.pragma-pod.nl
 -
 ___
 If your question is of interest to others as well, please add an entry to
 the Wiki!
 
 maillist : ntg-context@ntg.nl /
 http://www.ntg.nl/mailman/listinfo/ntg-context
 webpage  : http://www.pragma-ade.nl / http://tex.aanhet.net
 archive  : http://foundry.supelec.fr/projects/contextrev/
 wiki : http://contextgarden.net
 ___
 ___
 If your question is of interest to others as well, please add an entry to the 
 Wiki!
 
 maillist : ntg-context@ntg.nl / http://www.ntg.nl/mailman/listinfo/ntg-context
 webpage  : http://www.pragma-ade.nl / http://tex.aanhet.net
 archive  : http://foundry.supelec.fr/projects/contextrev/
 wiki : http://contextgarden.net
 ___

___
If your question is of interest to others as well, please add an entry to the 
Wiki!

maillist : ntg-context@ntg.nl / http://www.ntg.nl/mailman/listinfo/ntg-context
webpage  : http://www.pragma-ade.nl / http://tex.aanhet.net
archive  : http://foundry.supelec.fr/projects/contextrev/
wiki : http://contextgarden.net
___

Re: [NTG-context] problem with Persian feature

2013-08-07 Thread Pablo Rodríguez
On 08/07/2013 04:09 PM, Mingranina Gingranina wrote:
 [...]
 For TrueType fonts which are in the directory '/usr/share/fonts/TTF/'
 everything works fine,
 but if the font is in '/usr/local/share/fonts/' then the code fails.
 Please note that I have already
 executed the commands:
 
 OSFONTDIR=/usr/share/fonts;/usr/local/share/fonts;$HOME/.fonts
 mtxrun --script fonts --reload
 mtxrun --script fonts --list --all  --pattern=*

Hi Mingranina,

are the fonts from /usr/local/share/fonts listed with the last command
you mention?

If you don’t have other issues, you can always move all fonts from
/usr/local/share/fonts to /usr/share/fonts. This is an easy fix.

Just in case it helps,


Pablo
-- 
http://www.ousia.tk
___
If your question is of interest to others as well, please add an entry to the 
Wiki!

maillist : ntg-context@ntg.nl / http://www.ntg.nl/mailman/listinfo/ntg-context
webpage  : http://www.pragma-ade.nl / http://tex.aanhet.net
archive  : http://foundry.supelec.fr/projects/contextrev/
wiki : http://contextgarden.net
___


Re: [NTG-context] problem with Persian feature

2013-08-07 Thread Mingranina Gingranina
On 8/7/13, Pablo Rodríguez oi...@web.de wrote:
 On 08/07/2013 04:09 PM, Mingranina Gingranina wrote:
 [...]
 For TrueType fonts which are in the directory '/usr/share/fonts/TTF/'
 everything works fine,
 but if the font is in '/usr/local/share/fonts/' then the code fails.
 Please note that I have already
 executed the commands:

 OSFONTDIR=/usr/share/fonts;/usr/local/share/fonts;$HOME/.fonts
 mtxrun --script fonts --reload
 mtxrun --script fonts --list --all  --pattern=*

 Hi Mingranina,

 are the fonts from /usr/local/share/fonts listed with the last command
 you mention?

No, they are not listed.

 If you don’t have other issues, you can always move all fonts from
 /usr/local/share/fonts to /usr/share/fonts. This is an easy fix.

You are right. I think this is the only way to fix this problem.

Thanks,
Mingranina
___
If your question is of interest to others as well, please add an entry to the 
Wiki!

maillist : ntg-context@ntg.nl / http://www.ntg.nl/mailman/listinfo/ntg-context
webpage  : http://www.pragma-ade.nl / http://tex.aanhet.net
archive  : http://foundry.supelec.fr/projects/contextrev/
wiki : http://contextgarden.net
___


Re: [NTG-context] problem with Persian feature

2013-08-07 Thread Mingranina Gingranina
On 8/7/13, Wolfgang Schuster schuster.wolfg...@gmail.com wrote:

 Am 07.08.2013 um 12:38 schrieb Mingranina Gingranina
 mingran...@gmail.com:

 Dear Hans,
 Hello,

 Thank you very much for your reply. With your code the Persian part
 disappears on my
 system unless I insert the following two lines after \definefontfeature:
   \usemodule[simplefonts]
   \setmainfont[arial][feature=persian]

 However the Persian characters still appears as isolated characters.

 The name of the key is “features” and not “feature”.

Thanks for reminding me of this mistake.

Regards,
Mingranina
___
If your question is of interest to others as well, please add an entry to the 
Wiki!

maillist : ntg-context@ntg.nl / http://www.ntg.nl/mailman/listinfo/ntg-context
webpage  : http://www.pragma-ade.nl / http://tex.aanhet.net
archive  : http://foundry.supelec.fr/projects/contextrev/
wiki : http://contextgarden.net
___


Re: [NTG-context] problem with Persian feature

2013-08-07 Thread Mingranina Gingranina
On 8/7/13, Otared Kavian ota...@gmail.com wrote:

 As Wolfgang said, if I fix the name of the key in \setmainfont (from «
 feature » to « features », see below), then your test works fine here (using
 Mac OS X 10.8.4, and ConTeXt  ver: 2013.08.07 14:40 MKIV beta  fmt:
 2013.8.7).

Unfortunately, on my system it does not work.

 By the way in mkiv you don't need to add \enableregime[utf-8]: by default
 ConTeXt uses utf-8.

Thanks for this hint.

Regards,
Mingranina
___
If your question is of interest to others as well, please add an entry to the 
Wiki!

maillist : ntg-context@ntg.nl / http://www.ntg.nl/mailman/listinfo/ntg-context
webpage  : http://www.pragma-ade.nl / http://tex.aanhet.net
archive  : http://foundry.supelec.fr/projects/contextrev/
wiki : http://contextgarden.net
___