[qubes-users] How to open Systemgui

2019-12-14 Thread Myros
Hi,

I installed Win10 and that worked without a problem, but then i installed 
the windows tools on it, and now nothing opens at all. i think that has to 
do with seamless-mode... (i forgot to give the vm internet, so it was 
unable to download certain things)

So not only for my win-vm, how can i open the system-GUI of an installed 
OS, like not only a single program, but the whole VM?

Greez Myros

-- 
You received this message because you are subscribed to the Google Groups 
"qubes-users" group.
To unsubscribe from this group and stop receiving emails from it, send an email 
to qubes-users+unsubscr...@googlegroups.com.
To view this discussion on the web visit 
https://groups.google.com/d/msgid/qubes-users/74bff95b-1e5e-4d32-bd8b-91c6111f63ad%40googlegroups.com.


[qubes-users] Re: to use different OS

2019-12-14 Thread Myros


Am Sonntag, 15. Dezember 2019 00:40:40 UTC+1 schrieb marioski:
>
> Hi,
>
> simple question:
> Can i choose different OS (Windows, Linux, MacOS) in Qubes OS?
> as if I had a trial boot on my pc reserved for Qubes OS
>
> thanks
>

I just installed Ubuntu and windows on it, but dont know about MacOS

-- 
You received this message because you are subscribed to the Google Groups 
"qubes-users" group.
To unsubscribe from this group and stop receiving emails from it, send an email 
to qubes-users+unsubscr...@googlegroups.com.
To view this discussion on the web visit 
https://groups.google.com/d/msgid/qubes-users/6d9bca1d-39be-4695-ba03-02aa46c85b58%40googlegroups.com.


[qubes-users] to use different OS

2019-12-14 Thread 'marioski' via qubes-users
Hi,

simple question:
Can i choose different OS (Windows, Linux, MacOS) in Qubes OS?
as if I had a trial boot on my pc reserved for Qubes OS

thanks

-- 
You received this message because you are subscribed to the Google Groups 
"qubes-users" group.
To unsubscribe from this group and stop receiving emails from it, send an email 
to qubes-users+unsubscr...@googlegroups.com.
To view this discussion on the web visit 
https://groups.google.com/d/msgid/qubes-users/0d54a3c0-0ec9-4d9f-86b4-bc72e8624ae8%40googlegroups.com.


Re: [qubes-users] cant update template because of to long name

2019-12-14 Thread 'awokd' via qubes-users
Myros:
> 
>>
>>> Workarounds would be to upgrade Whonix from 14 to 15 per the docs on 
>>> their site, or to use Qubes 4.0.2rc2 which comes with upgraded Whonix 
>>> templates. 
>>>
>> Make that 4.0.2rc3. 
>>
> 
> can i just dist-upgrade in dom 0? 
> 
No, that won't get your templates upgraded. If you don't want to
reinstall, the Whonix upgrade isn't too bad. See
https://www.whonix.org/wiki/Qubes/Install.

-- 
- don't top post
Mailing list etiquette:
- trim quoted reply to only relevant portions
- when possible, copy and paste text instead of screenshots

-- 
You received this message because you are subscribed to the Google Groups 
"qubes-users" group.
To unsubscribe from this group and stop receiving emails from it, send an email 
to qubes-users+unsubscr...@googlegroups.com.
To view this discussion on the web visit 
https://groups.google.com/d/msgid/qubes-users/132ca810-a417-36ad-2dff-8746585531fb%40danwin1210.me.


Re: [qubes-users] cant update template because of to long name

2019-12-14 Thread Myros

>
> > Workarounds would be to upgrade Whonix from 14 to 15 per the docs on 
> > their site, or to use Qubes 4.0.2rc2 which comes with upgraded Whonix 
> > templates. 
> > 
> Make that 4.0.2rc3. 
>

can i just dist-upgrade in dom 0? 

-- 
You received this message because you are subscribed to the Google Groups 
"qubes-users" group.
To unsubscribe from this group and stop receiving emails from it, send an email 
to qubes-users+unsubscr...@googlegroups.com.
To view this discussion on the web visit 
https://groups.google.com/d/msgid/qubes-users/a4526f60-6e91-4069-860e-e885c53402ba%40googlegroups.com.


Re: [qubes-users] Re: New Install is Missing sys-USB, How to recover - Update

2019-12-14 Thread 'awokd' via qubes-users
r...@aarden.me:

> It has taken four years to get to here.  I have tried this with Debian and 
> Qube OS.  I could not get Xen on Debian to work due to my wireless only 
> networking of my laptop.  With Qubes, it has been getting wireless and USB 
> to both work.  This time, wireless worked maybe.
> 
> There is a sys-USB qube.  This will be my next challenge.  I want to be 
> able to use a mouse and, as this is a laptop, and I would like to connect 
> to my USB3 docking station and test out the functionality.  

Mouse shouldn't be too hard, but some USB controllers don't like running
inside a qube. To see the log, you need to be in su mode in a dom0
session, so "sudo nano /var/log/libvirt/libxl/libxl-driver.log" should
work. Check it shortly after attempting to start sys-usb if it is
failing to start.

-- 
- don't top post
Mailing list etiquette:
- trim quoted reply to only relevant portions
- when possible, copy and paste text instead of screenshots

-- 
You received this message because you are subscribed to the Google Groups 
"qubes-users" group.
To unsubscribe from this group and stop receiving emails from it, send an email 
to qubes-users+unsubscr...@googlegroups.com.
To view this discussion on the web visit 
https://groups.google.com/d/msgid/qubes-users/800374d2-f11e-1bf4-758b-8fc4c8c4c8ac%40danwin1210.me.


Re: [qubes-users] cant update template because of to long name

2019-12-14 Thread 'awokd' via qubes-users
'awokd' via qubes-users:

> Workarounds would be to upgrade Whonix from 14 to 15 per the docs on
> their site, or to use Qubes 4.0.2rc2 which comes with upgraded Whonix
> templates.
> 
Make that 4.0.2rc3.

-- 
- don't top post
Mailing list etiquette:
- trim quoted reply to only relevant portions
- when possible, copy and paste text instead of screenshots

-- 
You received this message because you are subscribed to the Google Groups 
"qubes-users" group.
To unsubscribe from this group and stop receiving emails from it, send an email 
to qubes-users+unsubscr...@googlegroups.com.
To view this discussion on the web visit 
https://groups.google.com/d/msgid/qubes-users/d5e4007f-0b8f-39bf-5a32-d9f20114d2cd%40danwin1210.me.


Re: [qubes-users] cant update template because of to long name

2019-12-14 Thread 'awokd' via qubes-users
Myros:
> Hello,
> 
> As suggested by the doc i should use this commands after first boot:
> 
> $ sudo qubes-dom0-update --enablerepo=qubes-templates-community 
> --action=upgrade qubes-template-whonix-gw-14
> $ sudo qubes-dom0-update --enablerepo=qubes-templates-community 
> --action=upgrade qubes-template-whonix-ws-14
> 
> both of them are not working because the system tries to backup the vm's, and 
> the backup name is to long.
> 
> qubes update gui cant upgrade ether, i guess its for the same reason.
> 
> Greez Myros
> 
Which documentation are you following?

Workarounds would be to upgrade Whonix from 14 to 15 per the docs on
their site, or to use Qubes 4.0.2rc2 which comes with upgraded Whonix
templates.

-- 
- don't top post
Mailing list etiquette:
- trim quoted reply to only relevant portions
- when possible, copy and paste text instead of screenshots

-- 
You received this message because you are subscribed to the Google Groups 
"qubes-users" group.
To unsubscribe from this group and stop receiving emails from it, send an email 
to qubes-users+unsubscr...@googlegroups.com.
To view this discussion on the web visit 
https://groups.google.com/d/msgid/qubes-users/8fbd6dbd-c127-d7e0-8acd-e7323e104159%40danwin1210.me.


Re: [qubes-users] Installations Problems

2019-12-14 Thread 'awokd' via qubes-users
Markus Tester:
> Hello Everyone
> Today i tried to install Cubes OS on my new Laptop (Acer Nitro 5 with a 
> Nvidea 
> Geforce GTX 1050). I checked the BIOS for VTX and VTD, both are enabled 
> alongside of UEFI and Secure boot.
> I downloaded Qubes-R4.0.1-x86_64.iso checked the signature, and tried to boot 
> it. The only response i was given was Security Boot Fail. i tried it without 
> secure boot, sadly i was just given a blank screen and the noise of the fans 
> going to max.
> Back in the BIOS i discovered that my laptop don't have a legacy option.
> So i went to "Installation freezes before displaying installer" in the doc, 
> and 
> after figuring out that the ANACONDA partition is the one to edit commented 
> |noexitboot=1 mapbs=1 out.|
> So finally i got to the installer, touch-pad sadly not working. After 5 
> seconds 
> the screen went blank. I rebooted and tried again but still after 5 seconds i 
> got a black screen.
> And that's the Point i am now completely stuck.
> Greedings Markus

Sounds like you are pretty close. Check
https://www.qubes-os.org/doc/nvidia-troubleshooting/#disabling-nouveau
and add nouveau.modeset=0 to the appropriate line in that same file you
edited before.

-- 
- don't top post
Mailing list etiquette:
- trim quoted reply to only relevant portions
- when possible, copy and paste text instead of screenshots

-- 
You received this message because you are subscribed to the Google Groups 
"qubes-users" group.
To unsubscribe from this group and stop receiving emails from it, send an email 
to qubes-users+unsubscr...@googlegroups.com.
To view this discussion on the web visit 
https://groups.google.com/d/msgid/qubes-users/d7881c09-943b-bf89-0185-021d5d4fc9ca%40danwin1210.me.


Re: [qubes-users] Re: New Install is Missing sys-USB, How to recover - Update

2019-12-14 Thread ray

>
> These are notes on the solution path used.  rc2 was tried one day, rc3 the 
> next.


 
20191212
Qubes OS R4.02-rc2-86_64
I would like to have network connection and USB support.  On installation 
to a Toshiba laptop and booting up the first time, I was able to use a USB 
mouse and selected the enable system and template updates over the Tor 
anonymity network using Whonix and the combined net and usb qube option.

The system rebooted.  It reported:
(Dom0) Error starting Qube!
Start failed: internal error: Unable to reset PCI device .00:14: 
internal error: libxenlight failed to create new domain /sys-net', see 
/var/log/libvirt/libxl/libxl-driver.log.   When attempting to read the log, 
permission denied was returned.
The USB mouse did not work.

I would expect to see sys-net to connect, USB mouse to work, and be able to 
view the referenced file.  The first two failed and when attempting to view 
the referenced file with cat, the system reported permission denied.  I can 
cd to 'var', then 'log', but when cd to libvirt, I get a permission denied.

How might I go about resolving the sysnet/usb issue and how might I access 
the referenced file?

I attempted to start sys-net from the qube manager but the computer 
rebooted.  


20191213
Used Rufus 3.4 to write Qubes-R4.0.2-rc3-x86_64.iso the 32GB stick as a 
DD.  Installed Qubes OS without Using sys-net for both networking and USB.
System rebooted
Saw Debian loading, Qubes configuration, setting up networking ... Screen 
went black, after touching touch pad:
[Dom0] error
['systemctl', 'start', 'qubes-vm@sys-usb.service'] failed:
stdout:""
stderr:"Job for qubes-vm@sys-usb.service failed because the control process 
exited with error code.  
See 'systemctl status qubes-vm@sys-usb.service' and "journalctl -xe" for 
details.
OK

Then the initial setup page started
stated
System 
Qubes os
Clicking on "Qubes OS" openned up the page that provides for a repeated 
selection opportunity setups such as 'Create default system qubes, Creat 
defau...Use sys-net qube for both networking and USB devices.  
I did not change any (left sys-net for USB unchecked).
I selected 'Done'
It started Qubes OS Setup again.  


New error message:
[Dom0] Error
['/usr/bin/qvm-start-firewall] failed:
stdout:""
stderr: "domain sys-firewall is already running"
OK

I repeated the click on Qubes OS and the configuration started again.  

The previous error repeated.

Rather than clicking on Qubes OS, I clicked on Finish Configuration.  

A sign-on screen came up.  I successfully logged in.  
As this is a 4K display, the font is very small so I openned System 
tools|display and an icon came up on the desktop (usually, it just opens 
the tool).  When I clicked the icon, a warning came up as Dom0 Untrusted 
application launcher stating the executable not in the right location and 
stated to open it if I trusted it.  I clicked on it and a second pop up 
opened stating the launch failed, something about a wrong location.  
So I closed these to start again from the menu.  This time it worked (I can 
read the display much better at lower resolution).  I removed the icon from 
the desktop.

Qube Manager shows sys-firewall and sys-net running.  A red icon in the 
upper right corner displays no network connected.  Clicking on the red icon 
produced a menu to select Ethernet or wireless with an ID of my hotspot.  
After finally entering the correct password, it stated a connection was 
made.  I started a fedora firefox and was able to browse.

It has taken four years to get to here.  I have tried this with Debian and 
Qube OS.  I could not get Xen on Debian to work due to my wireless only 
networking of my laptop.  With Qubes, it has been getting wireless and USB 
to both work.  This time, wireless worked maybe.

There is a sys-USB qube.  This will be my next challenge.  I want to be 
able to use a mouse and, as this is a laptop, and I would like to connect 
to my USB3 docking station and test out the functionality.  

I appreciate the help from everyone here in helping me learn.

-- 
You received this message because you are subscribed to the Google Groups 
"qubes-users" group.
To unsubscribe from this group and stop receiving emails from it, send an email 
to qubes-users+unsubscr...@googlegroups.com.
To view this discussion on the web visit 
https://groups.google.com/d/msgid/qubes-users/9beab449-0f39-45de-b9c3-98a9c9f5a7b1%40googlegroups.com.


[qubes-users] cant update template because of to long name

2019-12-14 Thread Myros
Hello,

As suggested by the doc i should use this commands after first boot:

$ sudo qubes-dom0-update --enablerepo=qubes-templates-community 
--action=upgrade qubes-template-whonix-gw-14
$ sudo qubes-dom0-update --enablerepo=qubes-templates-community 
--action=upgrade qubes-template-whonix-ws-14

both of them are not working because the system tries to backup the vm's, and 
the backup name is to long.

qubes update gui cant upgrade ether, i guess its for the same reason.

Greez Myros

-- 
You received this message because you are subscribed to the Google Groups 
"qubes-users" group.
To unsubscribe from this group and stop receiving emails from it, send an email 
to qubes-users+unsubscr...@googlegroups.com.
To view this discussion on the web visit 
https://groups.google.com/d/msgid/qubes-users/dcc40c9f-906d-46a6-b475-e6e5535b5afe%40googlegroups.com.


[qubes-users] Installations Problems

2019-12-14 Thread Markus Tester
Hello Everyone Today i tried to install Cubes OS on my new Laptop (Acer Nitro 5 with a Nvidea Geforce GTX 1050). I checked the BIOS for VTX and VTD, both are enabled alongside of UEFI and Secure boot.I downloaded Qubes-R4.0.1-x86_64.iso checked the signature, and tried to boot it. The only response i was given was Security Boot Fail. i tried it without secure boot, sadly i was just given a blank screen and the noise of the fans going to max.Back in the BIOS i discovered that my laptop don't have a legacy option. So i went to "Installation freezes before displaying installer" in the doc, and after figuring out that the ANACONDA partition is the one to edit commented noexitboot=1 mapbs=1 out. So finally i got to the installer, touch-pad sadly not working. After 5 seconds the screen went blank. I rebooted and tried again but still after 5 seconds i got a black screen. And that's the Point i am now completely stuck. Greedings Markus



-- 
You received this message because you are subscribed to the Google Groups "qubes-users" group.
To unsubscribe from this group and stop receiving emails from it, send an email to qubes-users+unsubscr...@googlegroups.com.
To view this discussion on the web visit https://groups.google.com/d/msgid/qubes-users/12719481576338319%40sas8-93eeb7dac565.qloud-c.yandex.net.


Re: [qubes-users] Re: How do I attach a hard drive to a VM on boot?

2019-12-14 Thread David Hobach

On 12/13/19 8:33 PM, billol...@gmail.com wrote:

No, it's been consistent for a few weeks now, so I'm not going to worry
about it.  I did find another way to screw up, though.  I attached the
drive persistently to my "untrusted" VM, and then put the mount in
/etc/fstab in the debian-10 template, so it would persist also.  That
worked fine for the untrusted VM, but none of the other debian-based VMs
would start, since they couldn't mount /dev/sda3.  Sigh.  So, now I have to
figure out how to add that to the fstab just for "untrusted."  I saw some
instructions, involving adding an echo command to an rc script, but haven't
tried it yet.


Yes, simply use your mount in /rw/config/rc.local, cf. [1].

[1] https://www.qubes-os.org/doc/config-files/

--
You received this message because you are subscribed to the Google Groups 
"qubes-users" group.
To unsubscribe from this group and stop receiving emails from it, send an email 
to qubes-users+unsubscr...@googlegroups.com.
To view this discussion on the web visit 
https://groups.google.com/d/msgid/qubes-users/d5dcf2af-6290-1acc-6bee-20fba3647d41%40hackingthe.net.


smime.p7s
Description: S/MIME Cryptographic Signature


[qubes-users] Re: has google- chrome slowed down for anyone else?

2019-12-14 Thread Daniil Travnikov
Actually the same problem I have in Brave Browser which use chromium.

Try this:
1. Open chrome://flags
2. Change 'Override software rendering list' on 'Enabled'.


On Thursday, December 12, 2019 at 9:56:27 AM UTC+3, pixel fairy wrote:
>
> after the last dom0 update (and, i think a chrome one) chrome has been 
> really slow, to the point where some sites just freeze up for a bit, though 
> the browser still takes input so you can keep typing and just wait for it 
> to catch up. firefox seems fine, but the sites that need chrome are the 
> heavy js ones. dont know what dom0 would have to do with it, just noticed 
> that at the same time. maybe an input / refresh thing?
>

-- 
You received this message because you are subscribed to the Google Groups 
"qubes-users" group.
To unsubscribe from this group and stop receiving emails from it, send an email 
to qubes-users+unsubscr...@googlegroups.com.
To view this discussion on the web visit 
https://groups.google.com/d/msgid/qubes-users/83a15584-5d2a-404f-9eb0-46aa3b4d8c14%40googlegroups.com.