Re: [SlimDevices: SqueezeCenter] LMS Bad (?) Install on armel debian

2019-09-21 Thread mikeh49


Yes, we have a 5.2.9 kernel using 1.8 GB of memory and running buster. 
So far, we can only run the old stock u-boot, but it does work.  You can
read the whole story on this thread in the doozan forum:


Code:

Linux version 5.2.9-kirkwood-tld-2 (root@tldDebian) (gcc version 6.3.0 
20170516 (Debian 6.3.0-18+deb9u1)) #1 PREEMPT Wed Aug 28 03:55:21 PDT 2019



https://forum.doozan.com/read.php?2,61344

You are not the only person disappointed that it is only available at a
reasonable price in the US.  One of the few advantages being here these
days.  But, if you're in the UK...

This box has a fairly narrow use case; the Pi is really a better choice
with more features, more support, especially with the Pi3 and Pi4.  But,
if your situation matches this device, it's a really good deal. 
Fortunately, mine does.  

Again thanks for the help on this.



mikeh49's Profile: http://forums.slimdevices.com/member.php?userid=48620
View this thread: http://forums.slimdevices.com/showthread.php?t=110979

___
Squeezecenter mailing list
Squeezecenter@lists.slimdevices.com
http://lists.slimdevices.com/mailman/listinfo/squeezecenter


Re: [SlimDevices: SqueezeCenter] LMS Bad (?) Install on armel debian

2019-09-20 Thread mrw


mikeh49 wrote: 
> Interesting.  So the deb package installer will leave the
> CPAN/5.28/arch/armel directory in place while replacing (or not) the
> other arch directories.
Yes. To be precise, the
-CPAN/arch/5.28/arm-linux-gnueabi-thread-multi-64int- directory. This
particular sub-tree simply isn't part of the Debian package. That would
be why you were left with some "stranded" stuff when you were -dpkg
-r-'ing earlier.

Be aware that the contents of -Bin/arm-linux- are also needed on armel
platform, and are supplied as part of the Debian package, so no problem
there. These are not perl version specific, which makes the thing rather
more manageable.

> It's running great on the Dell Kace M300. $15 on ebay.
In the US... neither vendor I found publicly advertises global shipping
availability. And then one may need to procure a suitable 240V power
supply. Enclosure looks smart. My guess is that a modern Raspberry Pi
plus audio board plus "upmarket" enclosure is probably not much
different in price, although wouldn't have an SSD inside.

Has any one managed to build a more modern kernel than that which will
have shipped with it ?



mrw's Profile: http://forums.slimdevices.com/member.php?userid=38299
View this thread: http://forums.slimdevices.com/showthread.php?t=110979

___
Squeezecenter mailing list
Squeezecenter@lists.slimdevices.com
http://lists.slimdevices.com/mailman/listinfo/squeezecenter


Re: [SlimDevices: SqueezeCenter] LMS Bad (?) Install on armel debian

2019-09-20 Thread mikeh49


Interesting.  So the deb package installer will leave the
CPAN/5.28/arch/armel directory in place while replacing (or not) the
other arch directories.  Or, do these not change once compiled for a
specific perl version?  This perl version stuff is a pain.  There are 6
or so different versions supported in the package.  

Again, thanks for your help on this. Scanned 1700 tracks in 50 seconds
on a SSD.  It's running great on the Dell Kace M300 with an internal
SSD.  $15 on ebay.



mikeh49's Profile: http://forums.slimdevices.com/member.php?userid=48620
View this thread: http://forums.slimdevices.com/showthread.php?t=110979

___
Squeezecenter mailing list
Squeezecenter@lists.slimdevices.com
http://lists.slimdevices.com/mailman/listinfo/squeezecenter


Re: [SlimDevices: SqueezeCenter] LMS Bad (?) Install on armel debian

2019-09-20 Thread mikeh49


Interesting.  So the deb package installer will leave the
CPAN/5.28/arch/armel directory in place while replacing (or not) the
other arch directories.  Or, do these not change once compiled for a
specific perl version?  This perl version stuff is a pain.  There are 6
or so different versions supported in the package.  

Again, thanks for your help on this.  It's running great on the Dell
Kace M300.  $15 on ebay.



mikeh49's Profile: http://forums.slimdevices.com/member.php?userid=48620
View this thread: http://forums.slimdevices.com/showthread.php?t=110979

___
Squeezecenter mailing list
Squeezecenter@lists.slimdevices.com
http://lists.slimdevices.com/mailman/listinfo/squeezecenter


Re: [SlimDevices: SqueezeCenter] LMS Bad (?) Install on armel debian

2019-09-20 Thread mrw


mikeh49 wrote: 
> Will the armel perl modules be picked up in a future 7.9.2 nightly?

I suggest that you assume not. The binaries only benefit a handful of
users.

But, once installed, the binaries do not conflict with the regular LMS
debian package, so you should be able to update LMS without having to
reinstall them. They will just stay where they are.

If, one day, they were to be incorporated into an updated LMS deb
package, then you would find out when installing that update, as the
install process would flag up the conflict.



mrw's Profile: http://forums.slimdevices.com/member.php?userid=38299
View this thread: http://forums.slimdevices.com/showthread.php?t=110979

___
Squeezecenter mailing list
Squeezecenter@lists.slimdevices.com
http://lists.slimdevices.com/mailman/listinfo/squeezecenter


Re: [SlimDevices: SqueezeCenter] LMS Bad (?) Install on armel debian

2019-09-19 Thread mikeh49


Will the armel perl modules be picked up in a future 7.9.2 nightly?



mikeh49's Profile: http://forums.slimdevices.com/member.php?userid=48620
View this thread: http://forums.slimdevices.com/showthread.php?t=110979

___
Squeezecenter mailing list
Squeezecenter@lists.slimdevices.com
http://lists.slimdevices.com/mailman/listinfo/squeezecenter


Re: [SlimDevices: SqueezeCenter] LMS Bad (?) Install on armel debian

2019-09-19 Thread mrw


Well done ! Looks like a nice device.

mikeh49 wrote: 
> I don't understand the install where it says the home directory
> /usr/share/squeezeboxserver was not created.  It was.

It probably already existed, hence not created because no need...



mrw's Profile: http://forums.slimdevices.com/member.php?userid=38299
View this thread: http://forums.slimdevices.com/showthread.php?t=110979

___
Squeezecenter mailing list
Squeezecenter@lists.slimdevices.com
http://lists.slimdevices.com/mailman/listinfo/squeezecenter


Re: [SlimDevices: SqueezeCenter] LMS Bad (?) Install on armel debian

2019-09-18 Thread mikeh49


Works now with @mwr compiled perl 5.28 for armel.  Thanks!!!

I don't understand the install where it says the home directory
/usr/share/squeezeboxserver was not created.  It was.  

All good for the moment.  Listening to internet radio.  Now to get the
favorites, etc from the Arch server.



mikeh49's Profile: http://forums.slimdevices.com/member.php?userid=48620
View this thread: http://forums.slimdevices.com/showthread.php?t=110979

___
Squeezecenter mailing list
Squeezecenter@lists.slimdevices.com
http://lists.slimdevices.com/mailman/listinfo/squeezecenter


Re: [SlimDevices: SqueezeCenter] LMS Bad (?) Install on armel debian

2019-09-18 Thread mikeh49


I just checked the various directories again, and it's there.  I use
WinSCP to move files around and check directories on a linux box; I
don't know why it wasn't seeing things.  I'm now using Terminal on a Mac
and it's all there.  Strange.



mikeh49's Profile: http://forums.slimdevices.com/member.php?userid=48620
View this thread: http://forums.slimdevices.com/showthread.php?t=110979

___
Squeezecenter mailing list
Squeezecenter@lists.slimdevices.com
http://lists.slimdevices.com/mailman/listinfo/squeezecenter


Re: [SlimDevices: SqueezeCenter] LMS Bad (?) Install on armel debian

2019-09-18 Thread mikeh49


The easy stuff first, the Dell M300:

https://forum.doozan.com/read.php?2,61344

I followed these instructions for jessie, and this sequence:

https://forum.doozan.com/read.php?2,28737


- As root, installed LMS, for Jessie I used the _all deb package
- Copy the Perl binaries for armel into the /CPAN/arch/5.20 folder
- Created an owner
- It worked
- 
  

I'll try again as not root.



mikeh49's Profile: http://forums.slimdevices.com/member.php?userid=48620
View this thread: http://forums.slimdevices.com/showthread.php?t=110979

___
Squeezecenter mailing list
Squeezecenter@lists.slimdevices.com
http://lists.slimdevices.com/mailman/listinfo/squeezecenter


Re: [SlimDevices: SqueezeCenter] LMS Bad (?) Install on armel debian

2019-09-18 Thread mrw


mikeh49 wrote: 
> @mwr - Thanks, got them will try with a new install.

I really don't know what issues you are having.

The first paragraph or two of this thread shows how I install an LMS
'deb' package from the command line, using -apt-.
https://forums.slimdevices.com/showthread.php?108744-Debian-packages-update-Possible-dpkg-failure

I would download the 'arm' deb, because it contains most of what you
need without too much X86/etc crud. That you seem to have done.

But we can expect that LMS will simply die horribly, or silently, or in
some other manner, on your armel system because the necessary binaries
aren't there. In fact, you may need to kill it off yourself with a
suitable -sudo systemctl stop logitechmediaserver- or similar stanza.
You'll have to put those binaries in the right place before you see any
useful result. Chickens and eggs spring to mind. I really don't remember
what the sequence of events was.

I can see no reason for the relevant start up file in -/etc/init.d- not
being there. Given that LMS was clearly starting up I rather think it
must be. And you seem to be logged in as -root@Dell-M300-, so I don't
know what the issue about being, or not being, root is. I always log in
to my SheevaPlug as regular user, and use -sudo- to do this stuff,
because you do need root privileges.

Are you doing this on an otherwise working Debian Buster system ? I know
nothing about the M300, and I haven't come across it before.



mrw's Profile: http://forums.slimdevices.com/member.php?userid=38299
View this thread: http://forums.slimdevices.com/showthread.php?t=110979

___
Squeezecenter mailing list
Squeezecenter@lists.slimdevices.com
http://lists.slimdevices.com/mailman/listinfo/squeezecenter


Re: [SlimDevices: SqueezeCenter] LMS Bad (?) Install on armel debian

2019-09-18 Thread mrw


mherger wrote: 
> You could add that link to 
> https://github.com/Logitech/slimserver/issues/269 ;-)
> 

Why didn't I think of that !

Duly linked:
https://github.com/Logitech/slimserver/issues/269#issuecomment-532895009



mrw's Profile: http://forums.slimdevices.com/member.php?userid=38299
View this thread: http://forums.slimdevices.com/showthread.php?t=110979

___
Squeezecenter mailing list
Squeezecenter@lists.slimdevices.com
http://lists.slimdevices.com/mailman/listinfo/squeezecenter


Re: [SlimDevices: SqueezeCenter] LMS Bad (?) Install on armel debian

2019-09-18 Thread mikeh49


@mwr - Thanks, got them will try with a new install.  

New install of the latest _arm package:

Code:

root@Dell-M300:~# dpkg -i logitechmediaserver_7.9.2~1568726655_arm.deb
  Selecting previously unselected package logitechmediaserver.
  (Reading database ... 24151 files and directories currently installed.)
  Preparing to unpack logitechmediaserver_7.9.2~1568726655_arm.deb ...
  Unpacking logitechmediaserver (7.9.2~1568726655) ...
  Setting up logitechmediaserver (7.9.2~1568726655) ...
  Adding system user `squeezeboxserver' (UID 112) ...
  Adding new user `squeezeboxserver' (UID 112) with group `nogroup' ...
  Not creating home directory `/usr/share/squeezeboxserver'.
  Making sure that Logitech Media Server is not running first: No process in 
pidfile '/var/run/logitechmediaserver.pid' found running; none killed.
  Starting Logitech Media Server.


Also, the startup script is not in the init.d directory. 

Seems to be the same problem I had in the previous attempt.  Is there
some checking on the architecture?  I have armel and the package only
had armhf, I think.  On jessie, I was able to use the _all package; I
was trying to use a smaller package, don't need the i386 and everything
else.

Should I not be installing as root?  Permissions problem someplace?

Code:

root@Dell-M300:~# stat /usr/share
  File: /usr/share
  Size: 4096Blocks: 8  IO Block: 4096   directory
  Device: 801h/2049d  Inode: 188420  Links: 70
  Access: (0755/drwxr-xr-x)  Uid: (0/root)   Gid: (0/root)
  Access: 2019-09-12 15:14:22.135228869 -0700
  Modify: 2019-09-16 10:12:59.654258111 -0700
  Change: 2019-09-16 10:12:59.654258111 -0700
  Birth: -




mikeh49's Profile: http://forums.slimdevices.com/member.php?userid=48620
View this thread: http://forums.slimdevices.com/showthread.php?t=110979

___
Squeezecenter mailing list
Squeezecenter@lists.slimdevices.com
http://lists.slimdevices.com/mailman/listinfo/squeezecenter


Re: [SlimDevices: SqueezeCenter] LMS Bad (?) Install on armel debian

2019-09-18 Thread Michael Herger

I've pushed a commit with the binaries I have built to a forked LMS,
under a branch -my_feature/armel_5.28_binaries-. You should be able to
retrieve them from that.

Commit is here:
https://github.com/mw9/slimserver/commit/46c22a3c7e69187a2ead9392c53f1c90790a03fa


You could add that link to 
https://github.com/Logitech/slimserver/issues/269 ;-)



--

Michael
___
Squeezecenter mailing list
Squeezecenter@lists.slimdevices.com
http://lists.slimdevices.com/mailman/listinfo/squeezecenter


Re: [SlimDevices: SqueezeCenter] LMS Bad (?) Install on armel debian

2019-09-18 Thread mrw


mikeh49 wrote: 
> AFAIK, the 5.28 arm build supplied in the package is for armhf, e.g.,
> rPi.
Correct.

mikeh49 wrote: 
> I need it for armel

I've pushed a commit with the binaries I have built to a forked LMS,
under a branch -my_feature/armel_5.28_binaries-. You should be able to
retrieve them from that.

Commit is here:
https://github.com/mw9/slimserver/commit/46c22a3c7e69187a2ead9392c53f1c90790a03fa

mikeh49 wrote: 
> 
> I've tried to build for 5.28 3 times, takes 2 hours and doesn't
> complete.  The compiler exits but the prompt doesn't return, the log
> just ends, and the modules are left in a mess.
I don't recall having that kind of problem, and I won't attempt to guess
what your issues were. I would agree with you that the built modules
could use a bit of sorting out after the event. I might make a proposal,
provided it doesn't over-complicate matters.

Debian Buster only has perl 5.28 (by default, anyway) so the build
script does find and use that. Perhaps it should be explicitly checked
for, I'm not sure.



mrw's Profile: http://forums.slimdevices.com/member.php?userid=38299
View this thread: http://forums.slimdevices.com/showthread.php?t=110979

___
Squeezecenter mailing list
Squeezecenter@lists.slimdevices.com
http://lists.slimdevices.com/mailman/listinfo/squeezecenter


Re: [SlimDevices: SqueezeCenter] LMS Bad (?) Install on armel debian

2019-09-18 Thread mikeh49


AFAIK, the 5.28 arm build supplied in the package is for armhf, e.g.,
rPi.  I need it for armel, e.g. kirkwood SOC typically used in "plug"
devices.  Kirkwood does not have a hardware floating point unit, so it's
done in software.  The latest armel CPAN that I know of is 5.20 which is
the standard for jessie.  I've tried to build for 5.28 3 times, takes 2
hours and doesn't complete.  The compiler exits but the prompt doesn't
return, the log just ends, and the modules are left in a mess.  I'm
wondering if the buildme script has a problem; the checking for perl
version only goes to 5.26, but it seems to find the 5.28 on the system. 
If you have a 5.28 for armel, I'm in.



mikeh49's Profile: http://forums.slimdevices.com/member.php?userid=48620
View this thread: http://forums.slimdevices.com/showthread.php?t=110979

___
Squeezecenter mailing list
Squeezecenter@lists.slimdevices.com
http://lists.slimdevices.com/mailman/listinfo/squeezecenter


Re: [SlimDevices: SqueezeCenter] LMS Bad (?) Install on armel debian

2019-09-18 Thread mrw


mikeh49 wrote: 
> I think the stuff in the CPAN 5.28 sub directories is wreckage from my
> attempt to build the CPAN modules for Perl 5.28.
I am 99.9% certain that you are right. I would expect you to find
therein the sub-folders + files that you put in there, and that are not
part of the Debian package. So you would need to remove those manually.

I found the armel perl module build for Buster (perl 5.28) worked
without issues. Although I have done it before...
You're welcome to the result of my build. E, of course, but they seem
to be working fine.



mrw's Profile: http://forums.slimdevices.com/member.php?userid=38299
View this thread: http://forums.slimdevices.com/showthread.php?t=110979

___
Squeezecenter mailing list
Squeezecenter@lists.slimdevices.com
http://lists.slimdevices.com/mailman/listinfo/squeezecenter


Re: [SlimDevices: SqueezeCenter] LMS Bad (?) Install on armel debian

2019-09-18 Thread mikeh49


OK, moving too fast, I guess, read too far to the right...


Code:

root@Dell-M300:~# dpkg -l logitech*
  Desired=Unknown/Install/Remove/Purge/Hold
  | Status=Not/Inst/Conf-files/Unpacked/halF-conf/Half-inst/trig-aWait/Trig-pend
  |/ Err?=(none)/Reinst-required (Status,Err: uppercase=bad)
  ||/ NameVersion  Architecture Description
  
+++-===---=
  rc  logitechmediaserver 7.9.2~1567938514 all  Streaming Audio Server



Resut of dpkg -r ...

Code:

root@Dell-M300:~# dpkg -r logitechmediaserver
  dpkg: warning: ignoring request to remove logitechmediaserver, only the config
  files of which are on the system; use --purge to remove them too



Result of dpkg -P ...

Code:

root@Dell-M300:~# dpkg -P logitechmediaserver
  (Reading database ... 24167 files and directories currently installed.)
  Purging configuration files for logitechmediaserver (7.9.2~1567938514) ...
  Removing user `squeezeboxserver' ...
  Warning: group `nogroup' has no more members.
  Done.
  dpkg: warning: while removing logitechmediaserver, directory 
'/usr/share/squeezeboxserver/CPAN/arch/5.28/DBI/DBD' not empty so not removed
  dpkg: warning: while removing logitechmediaserver, directory 
'/usr/share/squeezeboxserver/CPAN/arch/5.28/DBD/SQLite' not empty so not removed



I think the stuff in the CPAN 5.28 sub directories is wreckage from my
attempt to build the CPAN modules for Perl 5.28.  Is this the right
forum for discussing Perl versions and what to do about them.  Or
building for armel platform?  Or Linux/Unix?

Thanks for the help.



mikeh49's Profile: http://forums.slimdevices.com/member.php?userid=48620
View this thread: http://forums.slimdevices.com/showthread.php?t=110979

___
Squeezecenter mailing list
Squeezecenter@lists.slimdevices.com
http://lists.slimdevices.com/mailman/listinfo/squeezecenter


Re: [SlimDevices: SqueezeCenter] LMS Bad (?) Install on armel debian

2019-09-18 Thread Michael Herger

root@Dell-M300:~# dpkg -r logitechmediaserver 7.9.2\~1567938514 all
dpkg: error: --remove needs a valid package name but '7.9.2~1567938514'
is not: illegal package name in specifier '7.9.2~1567938514': character
'~' not allowed (only letters, digits and characters '-+._')


Isn't the package name just "logitechmediaserver"?

--

Michael
___
Squeezecenter mailing list
Squeezecenter@lists.slimdevices.com
http://lists.slimdevices.com/mailman/listinfo/squeezecenter


Re: [SlimDevices: SqueezeCenter] LMS Bad (?) Install on armel debian

2019-09-18 Thread mrw


mikeh49 wrote: 
> Good suggestions, unfortunately don't work.  I had already tried quotes,
> here's the escape attempt:

This works fine for me: 
Code:

dpkg -r logitechmediaserver




mrw's Profile: http://forums.slimdevices.com/member.php?userid=38299
View this thread: http://forums.slimdevices.com/showthread.php?t=110979

___
Squeezecenter mailing list
Squeezecenter@lists.slimdevices.com
http://lists.slimdevices.com/mailman/listinfo/squeezecenter


Re: [SlimDevices: SqueezeCenter] LMS Bad (?) Install on armel debian

2019-09-18 Thread mikeh49


Good suggestions, unfortunately don't work.  I had already tried quotes,
here's the escape attempt:

> root@Dell-M300:~# dpkg -r logitechmediaserver 7.9.2\~1567938514 all
> dpkg: error: --remove needs a valid package name but '7.9.2~1567938514'
> is not: illegal package name in specifier '7.9.2~1567938514': character
> '~' not allowed (only letters, digits and characters '-+._')
>



mikeh49's Profile: http://forums.slimdevices.com/member.php?userid=48620
View this thread: http://forums.slimdevices.com/showthread.php?t=110979

___
Squeezecenter mailing list
Squeezecenter@lists.slimdevices.com
http://lists.slimdevices.com/mailman/listinfo/squeezecenter


Re: [SlimDevices: SqueezeCenter] LMS Bad (?) Install on armel debian

2019-09-18 Thread Michael Herger

directories.  Attempting to start over,  I tried to uninstall LMS using
dpkg and it fails because the package name contains ~, an invalid


Maybe all you have to do is escape that character (\~) or put the name 
in quotes?


--

Michael
___
Squeezecenter mailing list
Squeezecenter@lists.slimdevices.com
http://lists.slimdevices.com/mailman/listinfo/squeezecenter