Re: [SlimDevices: SqueezeCenter] LMS crashing frequently

2019-09-19 Thread Michael Herger

I enabled INFO logging for Spotty. This morning I was woken by the
annoying default alarm on my Radio and sure enough the network indicator
was red. The alarm was set for 6.00am and in the past if the internet
was down for any reason the alarm would always sound at the correct time
but this time unless I slept through it the alarm did not fire until
around 6.11am. At around 6.18am the network indicator turned white
again.


(Unfortunately) this log shows something I feared it might show: 
sometimes the spotty helper is locking up LMS while trying to get a 
token. I thought I had implemented an async routine for this. Alas it 
seems not to be working. I'll have to review that and find some other 
solution :-(. Why this is only a problem on some systems, I don't know.


--

Michael
___
Squeezecenter mailing list
Squeezecenter@lists.slimdevices.com
http://lists.slimdevices.com/mailman/listinfo/squeezecenter


Re: [SlimDevices: SqueezeCenter] LMS crashing frequently

2019-09-19 Thread slartibartfast


mherger wrote: 
> > This is still happening. This morning playback stopped for 8 minutes
> > then recovered. Nothing in server log.
> 
> Are you using Spotty? If so, could you please enable INFO logging for 
> Spotty and see whether there's been activity around when LMS is locking
> 
> up? Also make sure (and I'm sure I've mentioned this already...) you run
> 
> the very latest LMS 7.9.
> 
> -- 
> 
> Michael

I enabled INFO logging for Spotty. This morning I was woken by the
annoying default alarm on my Radio and sure enough the network indicator
was red. The alarm was set for 6.00am and in the past if the internet
was down for any reason the alarm would always sound at the correct time
but this time unless I slept through it the alarm did not fire until
around 6.11am. At around 6.18am the network indicator turned white
again.
The attached log shows a large gap before 6.18am where nothing appears
to be happening. This is also the first time I have knowingly
experienced the issue when nothing was playing. The other mystery is why
did the alarm fail to go off at 6.00am










i


+---+
|Filename: server.log   |
|Download: http://forums.slimdevices.com/attachment.php?attachmentid=28221|
+---+


slartibartfast's Profile: http://forums.slimdevices.com/member.php?userid=35609
View this thread: http://forums.slimdevices.com/showthread.php?t=110912

___
Squeezecenter mailing list
Squeezecenter@lists.slimdevices.com
http://lists.slimdevices.com/mailman/listinfo/squeezecenter


Re: [SlimDevices: SqueezeCenter] LMS crashing frequently

2019-09-17 Thread bpa


slartibartfast wrote: 
> To run this monitor I suppose I need to add  the command line option
> when LMS is started. Is there an easy way to do that?
It varies according to how LMS is started.  I'd expect Max2play to
provide a Web page in an "Advanced"  section to enable you to specify
command line options.



bpa's Profile: http://forums.slimdevices.com/member.php?userid=1806
View this thread: http://forums.slimdevices.com/showthread.php?t=110912

___
Squeezecenter mailing list
Squeezecenter@lists.slimdevices.com
http://lists.slimdevices.com/mailman/listinfo/squeezecenter


Re: [SlimDevices: SqueezeCenter] LMS crashing frequently

2019-09-17 Thread slartibartfast


bpa wrote: 
> The AnyEvent scheduler is just within LMS - it shares out the time
> between tasks looking after webpages, playing audio and other network
> access. So plugins have to play nice or it will just lockup LMS. Other
> application in the Max2play will be unaffected.
> 
> As the AnyEvent scheduler shares time among LMS core tasks - it can
> requested to broadly monitor time spent by tasks -  if one task take a
> long time it becomes very obvious. 
> It is enabled using the command line option ""--perfwarn=0.5" where the
> 0.5 is the time threshold in seconds and output is in the log file
> perfmon.log with an etry for each time the threshold is exceeded.
> 
> It is not a great tool for finding problem but may show something up.

To run this monitor I suppose I need to add  the command line option
when LMS is started. Is there an easy way to do that?

Sent from my SM-G900F using Tapatalk





slartibartfast's Profile: http://forums.slimdevices.com/member.php?userid=35609
View this thread: http://forums.slimdevices.com/showthread.php?t=110912

___
Squeezecenter mailing list
Squeezecenter@lists.slimdevices.com
http://lists.slimdevices.com/mailman/listinfo/squeezecenter


Re: [SlimDevices: SqueezeCenter] LMS crashing frequently

2019-09-17 Thread bpa


slartibartfast wrote: 
> It is only LMS that hangs.
The AnyEvent scheduler is just within LMS - it shares out the time
between tasks looking after webpages, playing audio and other network
access. So plugins have to play nice or it will just lockup LMS. Other
application in the Max2play will be unaffected.

As the AnyEvent scheduler shares time among LMS core tasks - it can
requested to broadly monitor time spent by tasks -  if one task take a
long time it becomes very obvious. 
It is enabled using the command line option ""--perfwarn=0.5" where the
0.5 is the time threshold in seconds and output is in the log file
perfmon.log with an etry for each time the threshold is exceeded.

It is not a great tool for finding problem but may show something up.



bpa's Profile: http://forums.slimdevices.com/member.php?userid=1806
View this thread: http://forums.slimdevices.com/showthread.php?t=110912

___
Squeezecenter mailing list
Squeezecenter@lists.slimdevices.com
http://lists.slimdevices.com/mailman/listinfo/squeezecenter


Re: [SlimDevices: SqueezeCenter] LMS crashing frequently

2019-09-17 Thread slartibartfast


bpa wrote: 
> I would interpret this as your IO:Socket:SSL is up to date with your OS
> version/libSSL but then I guess it means lots of other users are OK with
> 2.044.
> 
> However, as your system seems to lock up and it doesn't happen to many
> others - we have to look for the "edge" conditions and "What is
> different about your system". 
> 
> I see likely cause of the long hangup either being a plugin getting
> stuck in a loop and not releasing back to the AnyEvent scheduler - or a
> network related issue which is locking the system.It is only LMS that hangs. 
> I can still access the Max2Play web page and
the MusicIP web page. It seems to happen every two or three days but I
am pretty sure it started happening relatively recently.

Sent from my SM-G900F using Tapatalk





slartibartfast's Profile: http://forums.slimdevices.com/member.php?userid=35609
View this thread: http://forums.slimdevices.com/showthread.php?t=110912

___
Squeezecenter mailing list
Squeezecenter@lists.slimdevices.com
http://lists.slimdevices.com/mailman/listinfo/squeezecenter


Re: [SlimDevices: SqueezeCenter] LMS crashing frequently

2019-09-17 Thread bpa


slartibartfast wrote: 
> Just tried updating and apparently I am up to date on the Pi.

I would interpret this as your IO:Socket:SSL is up to date with your OS
version/libSSL but then I guess it means lots of other users are OK with
2.044.

However, as your system seems to lock up and it doesn't happen to many
others - we have to look for the "edge" conditions and "What is
different about your system". 

I see likely cause of the long hangup either being a plugin getting
stuck in a loop and not releasing back to the AnyEvent scheduler - or a
network related issue which is locking the system.



bpa's Profile: http://forums.slimdevices.com/member.php?userid=1806
View this thread: http://forums.slimdevices.com/showthread.php?t=110912

___
Squeezecenter mailing list
Squeezecenter@lists.slimdevices.com
http://lists.slimdevices.com/mailman/listinfo/squeezecenter


Re: [SlimDevices: SqueezeCenter] LMS crashing frequently

2019-09-17 Thread slartibartfast


bpa wrote: 
> I had to do an explicit apt get to get it updated.  It has dependencies
> which may be holding it back.
> 
> edit:
> My update was not on a Pi but an Ubuntu.Just tried updating and apparently I 
> am up to date on the Pi.[image:
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20190917/9ac7aa778fa4dea982b27ffece1f1dc4.jpg]

Sent from my SM-G900F using Tapatalk





slartibartfast's Profile: http://forums.slimdevices.com/member.php?userid=35609
View this thread: http://forums.slimdevices.com/showthread.php?t=110912

___
Squeezecenter mailing list
Squeezecenter@lists.slimdevices.com
http://lists.slimdevices.com/mailman/listinfo/squeezecenter


Re: [SlimDevices: SqueezeCenter] LMS crashing frequently

2019-09-17 Thread bpa


slartibartfast wrote: 
> I do occasional apt-get upgrades. Doesn't IO:Socket:SSL get updated?  

I had to do an explicit apt get to get it updated.  It has dependencies
which may be holding it back.

edit:
My update was not on a Pi but an Ubuntu.



bpa's Profile: http://forums.slimdevices.com/member.php?userid=1806
View this thread: http://forums.slimdevices.com/showthread.php?t=110912

___
Squeezecenter mailing list
Squeezecenter@lists.slimdevices.com
http://lists.slimdevices.com/mailman/listinfo/squeezecenter


Re: [SlimDevices: SqueezeCenter] LMS crashing frequently

2019-09-17 Thread slartibartfast


bpa wrote: 
> 2.044 is 2.5 years old.
> If you accessing any site which uses TLS 1.3 - it may hang - not sure
> what the TLS fallback prcoeduire is.I do occasional apt-get upgrades. Doesn't 
> IO:Socket:SSL get updated?  

Sent from my SM-G900F using Tapatalk





slartibartfast's Profile: http://forums.slimdevices.com/member.php?userid=35609
View this thread: http://forums.slimdevices.com/showthread.php?t=110912

___
Squeezecenter mailing list
Squeezecenter@lists.slimdevices.com
http://lists.slimdevices.com/mailman/listinfo/squeezecenter


Re: [SlimDevices: SqueezeCenter] LMS crashing frequently

2019-09-17 Thread bpa


slartibartfast wrote: 
> IO:Socket:SSL 2.044 on a Pi3B. It normally happens while listening to
> Virgin Radio but probably only coincidence. I cannot remember it ever
> happening while playing local music.

2.044 is 2.5 years old.
If you accessing any site which uses TLS 1.3 - it may hang - not sure
what the TLS fallback prcoeduire is.



bpa's Profile: http://forums.slimdevices.com/member.php?userid=1806
View this thread: http://forums.slimdevices.com/showthread.php?t=110912

___
Squeezecenter mailing list
Squeezecenter@lists.slimdevices.com
http://lists.slimdevices.com/mailman/listinfo/squeezecenter


Re: [SlimDevices: SqueezeCenter] LMS crashing frequently

2019-09-17 Thread slartibartfast


bpa wrote: 
> Just in case it is old https problem as https can results in very long
> hangups/delays.
> What version is your IO::Socket::SSL library ?IO:Socket:SSL 2.044 on a Pi3B. 
> It normally happens while listening to
Virgin Radio but probably only coincidence. I cannot remember it ever
happening while playing local music.

Sent from my SM-G900F using Tapatalk





slartibartfast's Profile: http://forums.slimdevices.com/member.php?userid=35609
View this thread: http://forums.slimdevices.com/showthread.php?t=110912

___
Squeezecenter mailing list
Squeezecenter@lists.slimdevices.com
http://lists.slimdevices.com/mailman/listinfo/squeezecenter


Re: [SlimDevices: SqueezeCenter] LMS crashing frequently

2019-09-17 Thread bpa


Just in case it is old https problem as https can results in very long
hangups/delays.
What version is your IO::Socket::SSL library ?



bpa's Profile: http://forums.slimdevices.com/member.php?userid=1806
View this thread: http://forums.slimdevices.com/showthread.php?t=110912

___
Squeezecenter mailing list
Squeezecenter@lists.slimdevices.com
http://lists.slimdevices.com/mailman/listinfo/squeezecenter


Re: [SlimDevices: SqueezeCenter] LMS crashing frequently

2019-09-17 Thread Michael Herger

This is still happening. This morning playback stopped for 8 minutes
then recovered. Nothing in server log.


Are you using Spotty? If so, could you please enable INFO logging for 
Spotty and see whether there's been activity around when LMS is locking 
up? Also make sure (and I'm sure I've mentioned this already...) you run 
the very latest LMS 7.9.


--

Michael
___
Squeezecenter mailing list
Squeezecenter@lists.slimdevices.com
http://lists.slimdevices.com/mailman/listinfo/squeezecenter


Re: [SlimDevices: SqueezeCenter] LMS crashing frequently

2019-09-17 Thread slartibartfast


mherger wrote: 
> > LMS crashed again this morning and there was no sign of LMS as a
> running
> > process in top as shown in the first screenshot. The second screenshot
> > shows the situation after restarting LMS. LMS is now at the top of the
> > list but the number of running processes is still one for some
> > reason.
> 
> Those screenshots only show about 1/3 of all processes. LMS could be far
> 
> down the list... ordering the list by memory consumption ("M") would 
> usually bring it high up. Or us "ps" rather than "top".
> 
> What about the system log files?
> 
> -- 
> 
> MichaelThis is still happening. This morning playback stopped for 8 minutes
then recovered. Nothing in server log.

Sent from my SM-G900F using Tapatalk





slartibartfast's Profile: http://forums.slimdevices.com/member.php?userid=35609
View this thread: http://forums.slimdevices.com/showthread.php?t=110912

___
Squeezecenter mailing list
Squeezecenter@lists.slimdevices.com
http://lists.slimdevices.com/mailman/listinfo/squeezecenter


Re: [SlimDevices: SqueezeCenter] LMS crashing frequently

2019-09-13 Thread slartibartfast


mherger wrote: 
> > LMS crashed again this morning and there was no sign of LMS as a
> running
> > process in top as shown in the first screenshot. The second screenshot
> > shows the situation after restarting LMS. LMS is now at the top of the
> > list but the number of running processes is still one for some
> > reason.
> 
> Those screenshots only show about 1/3 of all processes. LMS could be far
> 
> down the list... ordering the list by memory consumption ("M") would 
> usually bring it high up. Or us "ps" rather than "top".
> 
> What about the system log files?
> 
> -- 
> 
> MichaelOK after it crashed again this morning I looked further down  the list
in top and found some squeeze items. Now while writing this after around
5 minutes music has started to play again so how can I find the cause.
Maybe a plugin is playing up.[image:
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20190913/180f0a3131a030733a3ca0ed5e09bcd0.jpg]

Sent from my SM-G900F using Tapatalk





slartibartfast's Profile: http://forums.slimdevices.com/member.php?userid=35609
View this thread: http://forums.slimdevices.com/showthread.php?t=110912

___
Squeezecenter mailing list
Squeezecenter@lists.slimdevices.com
http://lists.slimdevices.com/mailman/listinfo/squeezecenter


Re: [SlimDevices: SqueezeCenter] LMS crashing frequently

2019-09-12 Thread TomAmes


Your issue may or may not be related to mine as reported here:
https://forums.slimdevices.com/showthread.php?110767-Disappearing-Re-appearing-LMS

After my final post in that thread LMS vanished again so I reinstalled
Windows 10 and set everything up again. LMS runs fine on my Windows 10
PC with Material Skin but crashes soon after I add the Music and Artist
Information plugin. I may have an issue in how my system is configured,
but if you are running the M plugin, I would take a look at that.



TomAmes's Profile: http://forums.slimdevices.com/member.php?userid=27792
View this thread: http://forums.slimdevices.com/showthread.php?t=110912

___
Squeezecenter mailing list
Squeezecenter@lists.slimdevices.com
http://lists.slimdevices.com/mailman/listinfo/squeezecenter


Re: [SlimDevices: SqueezeCenter] LMS crashing frequently

2019-09-12 Thread Michael Herger

LMS crashed again this morning and there was no sign of LMS as a running
process in top as shown in the first screenshot. The second screenshot
shows the situation after restarting LMS. LMS is now at the top of the
list but the number of running processes is still one for some
reason.


Those screenshots only show about 1/3 of all processes. LMS could be far 
down the list... ordering the list by memory consumption ("M") would 
usually bring it high up. Or us "ps" rather than "top".


What about the system log files?

--

Michael
___
Squeezecenter mailing list
Squeezecenter@lists.slimdevices.com
http://lists.slimdevices.com/mailman/listinfo/squeezecenter


Re: [SlimDevices: SqueezeCenter] LMS crashing frequently

2019-09-12 Thread slartibartfast


mherger wrote: 
> > Recently I have found I need to restart LMS after playback stops on
> all
> > players. When this happens LMS is unreachable. LMS is on a Raspberry
> Pi
> > using Max2Play and the latest 7.9.2. There is nothing in the server
> log
> > related to the crash. What can I log to investigate this.
> 
> Check the system's log files (/var/log/messages) to see whether there 
> has been an issue on the system itself. OOM or network or whatever.
> 
> When this happens, would there still be a LMS process on the system, but
> 
> hanging?
> 
> -- 
> 
> MichaelLMS crashed again this morning and there was no sign of LMS as a 
> running
process in top as shown in the first screenshot. The second screenshot
shows the situation after restarting LMS. LMS is now at the top of the
list but the number of running processes is still one for some
reason.[image:
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20190912/941550973481c2e41314e2443f9d2b01.jpg][image:
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20190912/f78ff071a282e75e3fd70e211e4a2774.jpg]

Sent from my SM-G900F using Tapatalk





slartibartfast's Profile: http://forums.slimdevices.com/member.php?userid=35609
View this thread: http://forums.slimdevices.com/showthread.php?t=110912

___
Squeezecenter mailing list
Squeezecenter@lists.slimdevices.com
http://lists.slimdevices.com/mailman/listinfo/squeezecenter


Re: [SlimDevices: SqueezeCenter] LMS crashing frequently

2019-08-29 Thread slartibartfast


mherger wrote: 
> > Recently I have found I need to restart LMS after playback stops on
> all
> > players. When this happens LMS is unreachable. LMS is on a Raspberry
> Pi
> > using Max2Play and the latest 7.9.2. There is nothing in the server
> log
> > related to the crash. What can I log to investigate this.
> 
> Check the system's log files (/var/log/messages) to see whether there 
> has been an issue on the system itself. OOM or network or whatever.
> 
> When this happens, would there still be a LMS process on the system, but
> 
> hanging?
> 
> -- 
> 
> Michael

The only message in /var/log/messages is 


Code:

Aug 29 08:59:01 max2play liblogging-stdlog: action 'action 16' suspended, 
next retry is Thu Aug 29 09:00:31 2019 [v8.24.0 try 
http://www.rsyslog.com/e/2007 ]



repeated every 2 minutes. I didn't check with "top" but max2play
reported that LMS was running. Next time I will run top. Can I turn on
logging for anything useful?



slartibartfast's Profile: http://forums.slimdevices.com/member.php?userid=35609
View this thread: http://forums.slimdevices.com/showthread.php?t=110912

___
Squeezecenter mailing list
Squeezecenter@lists.slimdevices.com
http://lists.slimdevices.com/mailman/listinfo/squeezecenter


Re: [SlimDevices: SqueezeCenter] LMS crashing frequently

2019-08-29 Thread Michael Herger

Recently I have found I need to restart LMS after playback stops on all
players. When this happens LMS is unreachable. LMS is on a Raspberry Pi
using Max2Play and the latest 7.9.2. There is nothing in the server log
related to the crash. What can I log to investigate this.


Check the system's log files (/var/log/messages) to see whether there 
has been an issue on the system itself. OOM or network or whatever.


When this happens, would there still be a LMS process on the system, but 
hanging?


--

Michael
___
Squeezecenter mailing list
Squeezecenter@lists.slimdevices.com
http://lists.slimdevices.com/mailman/listinfo/squeezecenter