Re: TLS Handshake and Certificate problems

2020-04-09 Thread Thomas Fernandez
Hello Thomas,

On Fri, 10 Apr 2020 10:59:30 +0700 GMT (10-Apr-20, 10:59 +0700 GMT),
Thomas Fernandez wrote:

> Hello Maxim,

> On Thu, 9 Apr 2020 16:17:04 +0300 GMT (09-Apr-20, 20:17 +0700 GMT),
> Maxim Masiutin via TBUDL wrote:

>> Thursday, April 9, 2020, 4:11:08 PM, you wrote:

>>> Yes I did, and restarted the computer.
>>> Program version 20.2.2401 (build 20.2.5130.567)

>>> However, I just switched the servers back to googlemail.com and now
>>> there is no problem. I'll watch it, as it was also intermittent in the
>>> past, and will report if the problem occurs again.

>> Can you switch the server to pop.gmail.com?

>> I've just found that somebody else is also experiencing this issue:
>> https://www.computerbase.de/forum/threads/gmail-mailabruf-mit-the-bat-und-avast.1936644/

> That didn't help for exporting the cert from avast, but this did:
> https://support.postbox-inc.com/hc/en-us/articles/204602300-Invalid-Security-Certificate-Error-when-using-AVAST
> Scroll down to "Alternative Solution".

> I successfully exported the cert (in *.der format) and stored it on my
> HD.

> When trying to import the cert into TB (Addressbook - View - Windows
> Certificates - Trusted Root), the browse option was set to defaults
> *.cer, *.crt. There are some other options in the drop-down menu but
> not *.der.

> So I imported the cert anyway (using the All option), but still get
> the same error. I believe TB cannot read the cert format.

Update: Avast allows the export of the cert as *.crt (I didn't see
that before), and now I imported it successfully at the above path.
However, even after restart of TB, still the same problem.

--


Cheers,
Thomas.

Message reply created with The Bat! Version 9.1.12 (64-bit)
under Windows 10.0 Build 18362



Current version is 8.0.18 | 'Using TBUDL' information:
http://www.silverstones.com/thebat/TBUDLInfo.html


Re: TLS Handshake and Certificate problems

2020-04-09 Thread Thomas Fernandez
Hello Maxim,

On Thu, 9 Apr 2020 16:17:04 +0300 GMT (09-Apr-20, 20:17 +0700 GMT),
Maxim Masiutin via TBUDL wrote:

> Thursday, April 9, 2020, 4:11:08 PM, you wrote:

>> Yes I did, and restarted the computer.
>> Program version 20.2.2401 (build 20.2.5130.567)

>> However, I just switched the servers back to googlemail.com and now
>> there is no problem. I'll watch it, as it was also intermittent in the
>> past, and will report if the problem occurs again.

> Can you switch the server to pop.gmail.com?

> I've just found that somebody else is also experiencing this issue:
> https://www.computerbase.de/forum/threads/gmail-mailabruf-mit-the-bat-und-avast.1936644/

That didn't help for exporting the cert from avast, but this did:
https://support.postbox-inc.com/hc/en-us/articles/204602300-Invalid-Security-Certificate-Error-when-using-AVAST
Scroll down to "Alternative Solution".

I successfully exported the cert (in *.der format) and stored it on my
HD.

When trying to import the cert into TB (Addressbook - View - Windows
Certificates - Trusted Root), the browse option was set to defaults
*.cer, *.crt. There are some other options in the drop-down menu but
not *.der.

So I imported the cert anyway (using the All option), but still get
the same error. I believe TB cannot read the cert format.

--


Cheers,
Thomas.

Message reply created with The Bat! Version 9.1.12 (64-bit)
under Windows 10.0 Build 18362



Current version is 8.0.18 | 'Using TBUDL' information:
http://www.silverstones.com/thebat/TBUDLInfo.html


Re[3]: TLS Handshake and Certificate problems

2020-04-09 Thread Andrew Savchenko
Hello Paul,

Friday, April 10, 2020, 7:43:01 AM, you wrote:

>>> I'm comfy with the late v.8, I would appreciate very much if I could 
>>> downgrade
>>> and keep on with that while v.9 grows mature.

S>> I wholeheartedly agree!
S>> The customization, where even available, doesn't stick. It reverts
S>> back to the default after each restart!

> The behavior is the same here.

Latest v8 beta available in public:
https://mega.nz/file/JktHDQDT#zki2R-F6loABaYNkKeVa_H5nPtPt4Wg9QaMEUDH9KSk
http://uploaded.net/file/gvpoinfr




-- 
Regards,
A



Current version is 8.0.18 | 'Using TBUDL' information:
http://www.silverstones.com/thebat/TBUDLInfo.html


Re[2]: TLS Handshake and Certificate problems

2020-04-09 Thread Paul Van Noord
4/9/2020  6:10 PM

Hi Susanne,

On 4/9/2020 Susanne wrote:

S> Thursday, April 9, 2020, 10:27:36 AM, Luca wrote:

>> I'm comfy with the late v.8, I would appreciate very much if I could 
>> downgrade
>> and keep on with that while v.9 grows mature.

S> I wholeheartedly agree!
S> The customization, where even available, doesn't stick. It reverts
S> back to the default after each restart!

The behavior is the same here.

- --
Paul

The Bat! v.9.1.12 on Windows 7 Pro 64 bit 6.1.7600
No IMAP  No OTFE



Current version is 8.0.18 | 'Using TBUDL' information:
http://www.silverstones.com/thebat/TBUDLInfo.html


Re: TLS Handshake and Certificate problems

2020-04-09 Thread Susanne
Hello,

Thursday, April 9, 2020, 10:27:36 AM, Luca wrote:

> I'm comfy with the late v.8, I would appreciate very much if I could downgrade
> and keep on with that while v.9 grows mature.

I wholeheartedly agree!
The customization, where even available, doesn't stick. It reverts back to the 
default after each restart!


-- 
Best regards,
 Susannemailto:sisk...@gmail.com

Using The Bat! 9.1.10
OS: Windows 10.0 Build 17763 

Current version is 8.0.18 | 'Using TBUDL' information:
http://www.silverstones.com/thebat/TBUDLInfo.html


Re: TLS Handshake and Certificate problems

2020-04-09 Thread Luca via TBUDL
Maxim Masiutin via TBUDL:

> Will release an updated MSI within a few hours.

I just installed Voyager 9.1.10.1, problem with Gmail is gone, but... is there
another way to cope with this recurrent problem? I wouldn't update right now,
I think v.9 is not ready. All my personal buttons on the toolbar are gone and
I can't see a way to get them back, and TB dies trying, already froze a couple
of times in the 'customize' section.

I'm comfy with the late v.8, I would appreciate very much if I could downgrade
and keep on with that while v.9 grows mature.

-- 
Windows 10 Professional 64
The Bat! Voyager Professional Edition 9.1.10.1 (OTFE) 

Luca - e-mail: p.stevens at libero.it



Current version is 8.0.18 | 'Using TBUDL' information:
http://www.silverstones.com/thebat/TBUDLInfo.html


Column width / UI bugs

2020-04-09 Thread Andrew Savchenko
Hello,

I am fighting the battle with the quirks of TheBat! interface and it
seems like I am not exactly winning here.

The interface is not adaptive and riddled with tiny annoying glitches 
that get on your nerves daily. I am aware of the "switch to summary view"
option, that is not it.

If I have to summarise, the most annoying ones are:

[1] Lack of "automatic" width scaling. Ever used Total Commander? Does
not matter what windows size is, there are no ugly gaps on the sides.
  
If window is resized, TC would automatically adjust width of the
"Name" column while leaving Date/Extension/Size the same. If window 
is resized back to its initial scale - TC returns to precisely the 
same layout without user's intervention. Logical? Yes, very much so.

What TheBat offers instead? You have guessed it right, horizontal
scroller...
  
[2] Column width is constantly changing when switching between folders 
that share the same "View Mode". I have no logical explanation here. 

Have tried to delete all custom views and set two folders to the "No 
View Mode" setting - still the same, width of columns changes 
seemingly at random.

[3] Daily "access violation" errors. Most of them refer to thebat64.exe
attempting to utilize non-existing object (reading FF/00).
Logs and screenshots submitted to Mantis.

While I do not want to complain, this situation leaves me questioning
own life choices.

I have paid for a commercial software in hope it will offer certain
advantages over an open-source and free-as-in-beer MUA* I have been
using previously.

To the day, it has been a fight with non-operational GPG (v8 builds),
appalling testing of releases (or lack thereof) and above-mentioned
interface nuisances.


* Claws Mail.

-- 
Cheers,
A



Current version is 8.0.18 | 'Using TBUDL' information:
http://www.silverstones.com/thebat/TBUDLInfo.html


Re: TLS Handshake and Certificate problems

2020-04-09 Thread Maxim Masiutin via TBUDL
Hello Thomas,

Thursday, April 9, 2020, 4:11:08 PM, you wrote:

> Yes I did, and restarted the computer.
> Program version 20.2.2401 (build 20.2.5130.567)

> However, I just switched the servers back to googlemail.com and now
> there is no problem. I'll watch it, as it was also intermittent in the
> past, and will report if the problem occurs again.

Can you switch the server to pop.gmail.com?

I've just found that somebody else is also experiencing this issue: 
https://www.computerbase.de/forum/threads/gmail-mailabruf-mit-the-bat-und-avast.1936644/

-- 
Maxim Masiutin
Ritlabs, SRL
Director



Current version is 8.0.18 | 'Using TBUDL' information:
http://www.silverstones.com/thebat/TBUDLInfo.html


Re: TLS Handshake and Certificate problems

2020-04-09 Thread Thomas Fernandez
Hello Thomas,

On Thu, 9 Apr 2020 20:11:08 +0700 GMT (09-Apr-20, 20:11 +0700 GMT),
Thomas Fernandez wrote:

> Hello Maxim,

> On Thu, 9 Apr 2020 15:49:58 +0300 GMT (09-Apr-20, 19:49 +0700 GMT),
> Maxim Masiutin via TBUDL wrote:

>> Hello Thomas,

>> Thursday, April 9, 2020, 2:44:31 PM, you wrote:

09-Apr-20, 18:37:07: FETCH - Issuer: generated by avast! antivirus for 
SSL/TLS scanning, avast! Web/Mail Shield, avast! Web/Mail Shield Root.
>>> !09-Apr-20, 18:37:08: FETCH - TLS protocol error: Internal error 
>>> BuildClientKeyExchange.

>> Are you sure that you have indeed updated Avast? What version of
>> Avast are you using? We've got information from one persion that
>> after he updated Avast today, the BuildClientKeyExchange error vanished.

> Yes I did, and restarted the computer.
> Program version 20.2.2401 (build 20.2.5130.567)

> However, I just switched the servers back to googlemail.com and now
> there is no problem. I'll watch it, as it was also intermittent in the
> past, and will report if the problem occurs again.

And here we go:

>09-Apr-20, 20:13:45: FETCH - Certificate S/N: 
>55ABDA4795C64E4EA2615599FC93D1DC, algorithm: 1.2.840.10045.2.1 (256 bits), 
>issued from 24-Mar-20 06:48:03 to 16-Jun-20 06:48:03, for 1 host(s): 
>pop.gmail.com.
>09-Apr-20, 20:13:45: FETCH - Owner: US, California, Mountain View, Google LLC, 
>pop.gmail.com.
>09-Apr-20, 20:13:45: FETCH - Issuer: generated by avast! antivirus for SSL/TLS 
>scanning, avast! Web/Mail Shield, avast! Web/Mail Shield Root.
!09-Apr-20, 20:13:45: FETCH - TLS protocol error: Internal error 
BuildClientKeyExchange.

--


Cheers,
Thomas.

Message reply created with The Bat! Version 9.1.10 (64-bit)
under Windows 10.0 Build 18362



Current version is 8.0.18 | 'Using TBUDL' information:
http://www.silverstones.com/thebat/TBUDLInfo.html


Re: TLS Handshake and Certificate problems

2020-04-09 Thread Thomas Fernandez
Hello Maxim,

On Thu, 9 Apr 2020 15:49:58 +0300 GMT (09-Apr-20, 19:49 +0700 GMT),
Maxim Masiutin via TBUDL wrote:

> Hello Thomas,

> Thursday, April 9, 2020, 2:44:31 PM, you wrote:

>>>09-Apr-20, 18:37:07: FETCH - Issuer: generated by avast! antivirus for 
>>>SSL/TLS scanning, avast! Web/Mail Shield, avast! Web/Mail Shield Root.
>> !09-Apr-20, 18:37:08: FETCH - TLS protocol error: Internal error 
>> BuildClientKeyExchange.

> Are you sure that you have indeed updated Avast? What version of
> Avast are you using? We've got information from one persion that
> after he updated Avast today, the BuildClientKeyExchange error vanished.

Yes I did, and restarted the computer.
Program version 20.2.2401 (build 20.2.5130.567)

However, I just switched the servers back to googlemail.com and now
there is no problem. I'll watch it, as it was also intermittent in the
past, and will report if the problem occurs again.

--


Cheers,
Thomas.

Message reply created with The Bat! Version 9.1.10 (64-bit)
under Windows 10.0 Build 18362



Current version is 8.0.18 | 'Using TBUDL' information:
http://www.silverstones.com/thebat/TBUDLInfo.html


Re: TLS Handshake and Certificate problems

2020-04-09 Thread Maxim Masiutin via TBUDL
Hello Thomas,

Thursday, April 9, 2020, 2:44:31 PM, you wrote:

>>09-Apr-20, 18:37:07: FETCH - Issuer: generated by avast! antivirus for 
>>SSL/TLS scanning, avast! Web/Mail Shield, avast! Web/Mail Shield Root.
> !09-Apr-20, 18:37:08: FETCH - TLS protocol error: Internal error 
> BuildClientKeyExchange.

Are you sure that you have indeed updated Avast? What version of Avast are you 
using? We've got information from one persion that after he updated Avast 
today, the BuildClientKeyExchange error vanished.

-- 
Maxim Masiutin
Ritlabs, SRL
Director



Current version is 8.0.18 | 'Using TBUDL' information:
http://www.silverstones.com/thebat/TBUDLInfo.html


Re: TLS Handshake and Certificate problems

2020-04-09 Thread Thomas Fernandez
Hello Luca,

On Thu, 09 Apr 2020 13:13:36 +0200 GMT (09-Apr-20, 18:13 +0700 GMT),
Luca via TBUDL wrote:

>> >> >   starting today, I have intermittent problems sending emails in one 
>> >> > account (so far).
>> >> >   Error message in the log is TLS handshake failure. Invalid server
>> >> > certificate (The certificate cannot be used for this purpose).
>> >> >
>> >> >   Is there a fix for that?
>> >> >
>> >> >   Found this online:
>> >> > https://support.google.com/mail/thread/38537691?hl=en
>> >>
>> >> Did you try this solution (from the website you linked):
>> >>
>> >> change the smtp.gmail.com into
>> >> smtp.googlemail.com
>>
>> > It doesn't work. Same problem here with IMAP.
>>
>> if you fill
>> in the smtp server deetails in the Receiving Mail section, you won't
>> be able to receive any mails in any case.

> I am well aware of that. smtp.googlemail.com doesn't work here as SMTP server.

>> This is what happened over here: Suddenly I couldn't receive mails
>> from gmail any more on my laptop, changed to googlemail. It worked.

> Doesn't work either here.

Funny thing this: I updated TheBat to the latest version, and avast
antivirus. Now my Gmail account works reliably using the gmail.com
servers. If I use googlemail.com, I see an error message in TheBat's
protocol which appears to come from avast (if I read it correctly):

 09-Apr-20, 18:37:07: FETCH - receiving mail messages
 09-Apr-20, 18:37:07: FETCH - Connecting to POP3 server pop.googlemail.com on 
port 995
 09-Apr-20, 18:37:07: FETCH - Initiating TLS handshake
>09-Apr-20, 18:37:07: FETCH - Certificate S/N: 
>50D0051BC4485D4E8AA50D42F12A832B, algorithm: 1.2.840.10045.2.1 (256 bits), 
>issued from 24-Mar-20 06:48:05 to 16-Jun-20 06:48:05, for 1 host(s): 
>pop.googlemail.com.
>09-Apr-20, 18:37:07: FETCH - Owner: US, California, Mountain View, Google LLC, 
>pop.googlemail.com.
>09-Apr-20, 18:37:07: FETCH - Issuer: generated by avast! antivirus for SSL/TLS 
>scanning, avast! Web/Mail Shield, avast! Web/Mail Shield Root.
!09-Apr-20, 18:37:08: FETCH - TLS protocol error: Internal error 
BuildClientKeyExchange.

>> So, as others have said, the problem is intermittent and certainly a
>> problem in Google's side, not TB.

> I do think it's The Bat, because I have the same account with the same
> configuration on my Android smartphone, using K-9 as a client, and there are
> no problem with it.

What anti-virus software are you using?

--


Cheers,
Thomas.

Message reply created with The Bat! Version 9.1.10 (64-bit)
under Windows 10.0 Build 18362



Current version is 8.0.18 | 'Using TBUDL' information:
http://www.silverstones.com/thebat/TBUDLInfo.html


Re: TLS Handshake and Certificate problems

2020-04-09 Thread Luca via TBUDL
Thomas Fernandez:

> Hello Luca,
> 
> On Wed, 08 Apr 2020 12:07:30 +0200 GMT (08-Apr-20, 17:07 +0700 GMT),
> Luca via TBUDL wrote:
> 
> > Thomas Fernandez:
> 
> >> Hello Susanne,
> >>
> >> On Tue, 7 Apr 2020 14:04:34 -0700 GMT (08-Apr-20, 4:04 +0700 GMT),
> >> Susanne wrote:
> >>
> >> >   starting today, I have intermittent problems sending emails in one 
> >> > account (so far).
> >> >   Error message in the log is TLS handshake failure. Invalid server
> >> > certificate (The certificate cannot be used for this purpose).
> >> >
> >> >   Is there a fix for that?
> >> >
> >> >   Found this online:
> >> > https://support.google.com/mail/thread/38537691?hl=en
> >>
> >> Did you try this solution (from the website you linked):
> >>
> >> change the smtp.gmail.com into
> >> smtp.googlemail.com
> 
> > It doesn't work. Same problem here with IMAP.
> 
> if you fill
> in the smtp server deetails in the Receiving Mail section, you won't
> be able to receive any mails in any case.

I am well aware of that. smtp.googlemail.com doesn't work here as SMTP server.

> This is what happened over here: Suddenly I couldn't receive mails
> from gmail any more on my laptop, changed to googlemail. It worked.

Doesn't work either here.

> I could still receive mails on my PC, using gmail. Then suddenly, I
> could not. I was too lazy to change it, and now I can receive them
> again.
> 
> On my laptop, I suddenly could not receive mails from googlemail any
> more. Being busy, I didn't do anything, and now I can receive them
> again.
> 
> So, as others have said, the problem is intermittent and certainly a
> problem in Google's side, not TB.

I do think it's The Bat, because I have the same account with the same
configuration on my Android smartphone, using K-9 as a client, and there are
no problem with it.

-- 
Windows 10 pro 64
The Bat! Voyager Professional Edition 8.8.9.11 (OTFE) 

Luca - e-mail: p.stevens at libero.it






Current version is 8.0.18 | 'Using TBUDL' information:
http://www.silverstones.com/thebat/TBUDLInfo.html