Re: UVM Page Fault with Ralink wlan and Best login/net fs config?

2012-11-18 Thread sbienddr...@googlemail.com

Ta Mike for suggestion.

Using binary snapshot so decided to perform upgrade.

From:OpenBSD 5.2-current (GENERIC.MP) #98: Tue Nov 13 13:18:33 MST 2012
dera...@i386.openbsd.org:/usr/src/sys/arch/i386/compile/GENERIC.MP

To:OpenBSD 5.2-current (GENERIC.MP) #104: Sat Nov 17 13:36:20 MST 2012
dera...@i386.openbsd.org:/usr/src/sys/arch/i386/compile/GENERIC.MP

It seems to have resolved the issue, no page faults reported, multiple 
removal and insertion of usb device seems to hold it's own.


Will try and get a chance to diff db_access.c

Ta for suggestions.
M

On 11/16/12 18:52, Mike Belopuhov wrote:

On Fri, Nov 16, 2012 at 18:44 +,sbienddr...@googlemail.com  wrote:

As requested.

ddb{0} uvm_fault(0xd0a50760, 0x0, 0, 1) - e
kernel: page fault trap, code=0
Stopped atdb_read_bytes+0x14:movzbl0(%esi,%ecx,1),%eax
ddb{0} ddb{0} db_read_bytes(0,1,f58ded94,0,2) at db_read_bytes+0x14
db_get_value(0,1,0,0,f58dee84) at db_get_value+0x2e
db_disasm(0,0,d03fa3f0,0,f58def10) at db_disasm+0x31
db_print_loc_and_inst(0,f58dee6c,f58dee74,d03b8bdd,d0b0c5c0) at
db_print_loc_and_inst+0x3e
db_trap(6,0,58,0,f58deeb0) at db_trap+0x83
kdb_trap(6,0,f58def10,1,e) at kdb_trap+0x107
trap() at trap+0x2e7
--- trap (number -772428976) ---
Bad frame pointer: 0xd1f59000
0:
ddb{0} ddb{0} syncing disks...


could you please obtain the trace once again with the diff below.

Index: sys/ddb/db_access.c
===
RCS file: /home/cvs/src/sys/ddb/db_access.c,v
retrieving revision 1.10
diff -u -p -r1.10 db_access.c
--- sys/ddb/db_access.c 15 Mar 2007 17:10:22 -  1.10
+++ sys/ddb/db_access.c 30 Sep 2011 08:09:15 -
@@ -51,6 +51,9 @@ db_get_value(db_addr_t addr, size_t size
db_expr_t value, extend;
int i;
  
+	if (addr == 0)

+   return (0);
+
  #ifdef DIAGNOSTIC
if (size  sizeof data)
size = sizeof data;




UVM Page Fault with Ralink wlan and Best login/net fs config?

2012-11-16 Thread sbienddr...@googlemail.com
1. Just a quick note, has anyone else experienced a page fault when 
using a Ralink adapter at either bootup or when running netstat? Seems 
to be temperamental.


2. Throwing it out to the masses, what's the best login and net fs 
provision? (No-to NFS!!!)


:)

uvm_fault(0xd0a50760, 0x0, 0, 1) - e
kernel: page fault trap, code=0
Stopped at0:uvm_fault(0xd0a50760, 0x0, 0, 1) - e
kernel: page fault trap, code=0
Stopped atdb_read_bytes+0x14:movzbl0(%esi,%ecx,1),%eax
ddb{0} syncing disks...

OpenBSD 5.2-current (GENERIC.MP) #98: Tue Nov 13 13:18:33 MST 2012
dera...@i386.openbsd.org:/usr/src/sys/arch/i386/compile/GENERIC.MP
RTC BIOS diagnostic error 80clock_battery
cpu0: Intel(R) Atom(TM) CPU N280 @ 1.66GHz (GenuineIntel 686-class) 
1.67 GHz
cpu0: 
FPU,V86,DE,PSE,TSC,MSR,PAE,MCE,CX8,APIC,SEP,MTRR,PGE,MCA,CMOV,PAT,CFLUSH,DS,ACPI,MMX,FXSR,SSE,SSE2,SS,HTT,TM,PBE,SSE3,DTES64,MWAIT,DS-CPL,EST,TM2,SSSE3,xTPR,PDCM,MOVBE,LAHF,PERF

real mem  = 1062227968 (1013MB)
avail mem = 1033895936 (986MB)
mainbus0 at root
bios0 at mainbus0: AT/286+ BIOS, date 11/24/09, SMBIOS rev. 2.4 @ 
0xea780 (31 entries)

bios0: vendor LENOVO version 1ACN22WW(V1.13) date 11/24/2009
bios0: LENOVO 2957
acpi0 at bios0: rev 2
acpi0: sleep states S3 S4 S5
acpi0: tables DSDT FACP SSDT HPET APIC MCFG ASF! SLIX BOOT
acpi0: wakeup devices LID0(S3) P32_(S0) UHC1(S3) UHC4(S3) ECHI(S3) 
EXP1(S4) EXP2(S4) EXP3(S4) EXP4(S4) AZAL(S0) MODM(S0)

acpitimer0 at acpi0: 3579545 Hz, 24 bits
acpihpet0 at acpi0: 14318179 Hz
acpimadt0 at acpi0 addr 0xfee0: PC-AT compat
cpu0 at mainbus0: apid 0 (boot processor)
cpu0: apic clock running at 166MHz
cpu1 at mainbus0: apid 1 (application processor)
cpu1: Intel(R) Atom(TM) CPU N280 @ 1.66GHz (GenuineIntel 686-class) 
1.67 GHz
cpu1: 
FPU,V86,DE,PSE,TSC,MSR,PAE,MCE,CX8,APIC,SEP,MTRR,PGE,MCA,CMOV,PAT,CFLUSH,DS,ACPI,MMX,FXSR,SSE,SSE2,SS,HTT,TM,PBE,SSE3,DTES64,MWAIT,DS-CPL,EST,TM2,SSSE3,xTPR,PDCM,MOVBE,LAHF,PERF

ioapic0 at mainbus0: apid 4 pa 0xfec0, version 20, 24 pins
ioapic0: misconfigured as apic 0, remapped to apid 4
acpimcfg0 at acpi0 addr 0xe000, bus 0-255
acpiprt0 at acpi0: bus 0 (PCI0)
acpiprt1 at acpi0: bus 5 (P32_)
acpiprt2 at acpi0: bus 1 (EXP1)
acpiprt3 at acpi0: bus 2 (EXP2)
acpiprt4 at acpi0: bus 3 (EXP3)
acpiprt5 at acpi0: bus 4 (EXP4)
acpiec0 at acpi0
acpicpu0 at acpi0: C3, C2, C1, PSS
acpicpu1 at acpi0: C3, C2, C1, PSS
acpitz0 at acpi0: critical temperature is 102 degC
acpibtn0 at acpi0: PWRB
acpibtn1 at acpi0: LID0
acpibtn2 at acpi0: SLPB
acpibat0 at acpi0: BAT0 model GC86508SAT0  type LION oem SANYO 
acpiac0 at acpi0: AC unit online
acpivideo0 at acpi0: OVGA
acpivout0 at acpivideo0: LCD_
bios0: ROM list: 0xc/0xec00! 0xcf000/0x1000
cpu0: Enhanced SpeedStep 1663 MHz: speeds: 1333, 1066, 800 MHz
pci0 at mainbus0 bus 0: configuration mode 1 (bios)
pchb0 at pci0 dev 0 function 0 Intel 82945GME Host rev 0x03
vga1 at pci0 dev 2 function 0 Intel 82945GME Video rev 0x03
wsdisplay0 at vga1 mux 1: console (80x25, vt100 emulation)
wsdisplay0: screen 1-5 added (80x25, vt100 emulation)
intagp0 at vga1
agp0 at intagp0: aperture at 0x4000, size 0x1000
inteldrm0 at vga1: apic 4 int 16
drm0 at inteldrm0
Intel 82945GM Video rev 0x03 at pci0 dev 2 function 1 not configured
azalia0 at pci0 dev 27 function 0 Intel 82801GB HD Audio rev 0x02: msi
azalia0: codecs: Realtek ALC272
audio0 at azalia0
ppb0 at pci0 dev 28 function 0 Intel 82801GB PCIE rev 0x02: apic 4 int 16
pci1 at ppb0 bus 1
ppb1 at pci0 dev 28 function 1 Intel 82801GB PCIE rev 0x02: apic 4 int 17
pci2 at ppb1 bus 2
Broadcom BCM4315 rev 0x01 at pci2 dev 0 function 0 not configured
ppb2 at pci0 dev 28 function 2 Intel 82801GB PCIE rev 0x02: apic 4 int 18
pci3 at ppb2 bus 3
re0 at pci3 dev 0 function 0 Realtek 8101E rev 0x02: RTL8102EL 
(0x2480), apic 4 int 18, address 00:01:02:03:04:06

rlphy0 at re0 phy 7: RTL8201L 10/100 PHY, rev. 1
ppb3 at pci0 dev 28 function 3 Intel 82801GB PCIE rev 0x02: apic 4 int 19
pci4 at ppb3 bus 4
uhci0 at pci0 dev 29 function 0 Intel 82801GB USB rev 0x02: apic 4 int 16
uhci1 at pci0 dev 29 function 1 Intel 82801GB USB rev 0x02: apic 4 int 17
uhci2 at pci0 dev 29 function 2 Intel 82801GB USB rev 0x02: apic 4 int 18
uhci3 at pci0 dev 29 function 3 Intel 82801GB USB rev 0x02: apic 4 int 19
ehci0 at pci0 dev 29 function 7 Intel 82801GB USB rev 0x02: apic 4 int 16
usb0 at ehci0: USB revision 2.0
uhub0 at usb0 Intel EHCI root hub rev 2.00/1.00 addr 1
ppb4 at pci0 dev 30 function 0 Intel 82801BAM Hub-to-PCI rev 0xe2
pci5 at ppb4 bus 5
ichpcib0 at pci0 dev 31 function 0 Intel 82801GBM LPC rev 0x02: PM 
disabled
pciide0 at pci0 dev 31 function 1 Intel 82801GB IDE rev 0x02: DMA, 
channel 0 configured to compatibility, channel 1 configured to compatibility

pciide0: channel 0 disabled (no drives)
pciide0: channel 1 ignored (disabled)
ahci0 at pci0 dev 31 function 2 Intel 82801GBM AHCI rev 0x02: msi, 
AHCI 1.1

scsibus0 at ahci0: 32 targets
sd0 at scsibus0 targ 0 lun 0: ATA, KINGSTON SS100S2, D100 SCSI3 

Re: UVM Page Fault with Ralink wlan and Best login/net fs config?

2012-11-16 Thread sbienddr...@googlemail.com

Hi Mike,

run0 is a external edimax usb device. Page fault occurs when 
netstart/dhclient is being processed. Boot up without this network 
device installed, insert device and manually sh /etc/netstart throws out 
a page fault.


This can happen 2/3 times then finally, whilst performing the above 
process, I am able to successfully bring up the device.


Reading uvm man page on a Friday night, I should have a beer instead ...

Regards,
M

PS - if it helps, I hate Lenovo - 2 dead keyboards, 2 dead disks, a 
BCM4315 and a poor bios


On 11/16/12 18:02, Mike Larkin wrote:

On Fri, Nov 16, 2012 at 10:13:19AM +, sbienddr...@googlemail.com wrote:

1. Just a quick note, has anyone else experienced a page fault when
using a Ralink adapter at either bootup or when running netstat?
Seems to be temperamental.

2. Throwing it out to the masses, what's the best login and net fs
provision? (No-to NFS!!!)

:)


What makes you think this has anything to do at all with Ralink?

-ml


uvm_fault(0xd0a50760, 0x0, 0, 1) - e
kernel: page fault trap, code=0
Stopped at0:uvm_fault(0xd0a50760, 0x0, 0, 1) - e
kernel: page fault trap, code=0
Stopped atdb_read_bytes+0x14:movzbl0(%esi,%ecx,1),%eax
ddb{0} syncing disks...

OpenBSD 5.2-current (GENERIC.MP) #98: Tue Nov 13 13:18:33 MST 2012
dera...@i386.openbsd.org:/usr/src/sys/arch/i386/compile/GENERIC.MP
RTC BIOS diagnostic error 80clock_battery
cpu0: Intel(R) Atom(TM) CPU N280 @ 1.66GHz (GenuineIntel
686-class) 1.67 GHz
cpu0: 
FPU,V86,DE,PSE,TSC,MSR,PAE,MCE,CX8,APIC,SEP,MTRR,PGE,MCA,CMOV,PAT,CFLUSH,DS,ACPI,MMX,FXSR,SSE,SSE2,SS,HTT,TM,PBE,SSE3,DTES64,MWAIT,DS-CPL,EST,TM2,SSSE3,xTPR,PDCM,MOVBE,LAHF,PERF
real mem  = 1062227968 (1013MB)
avail mem = 1033895936 (986MB)
mainbus0 at root
bios0 at mainbus0: AT/286+ BIOS, date 11/24/09, SMBIOS rev. 2.4 @
0xea780 (31 entries)
bios0: vendor LENOVO version 1ACN22WW(V1.13) date 11/24/2009
bios0: LENOVO 2957
acpi0 at bios0: rev 2
acpi0: sleep states S3 S4 S5
acpi0: tables DSDT FACP SSDT HPET APIC MCFG ASF! SLIX BOOT
acpi0: wakeup devices LID0(S3) P32_(S0) UHC1(S3) UHC4(S3) ECHI(S3)
EXP1(S4) EXP2(S4) EXP3(S4) EXP4(S4) AZAL(S0) MODM(S0)
acpitimer0 at acpi0: 3579545 Hz, 24 bits
acpihpet0 at acpi0: 14318179 Hz
acpimadt0 at acpi0 addr 0xfee0: PC-AT compat
cpu0 at mainbus0: apid 0 (boot processor)
cpu0: apic clock running at 166MHz
cpu1 at mainbus0: apid 1 (application processor)
cpu1: Intel(R) Atom(TM) CPU N280 @ 1.66GHz (GenuineIntel
686-class) 1.67 GHz
cpu1: 
FPU,V86,DE,PSE,TSC,MSR,PAE,MCE,CX8,APIC,SEP,MTRR,PGE,MCA,CMOV,PAT,CFLUSH,DS,ACPI,MMX,FXSR,SSE,SSE2,SS,HTT,TM,PBE,SSE3,DTES64,MWAIT,DS-CPL,EST,TM2,SSSE3,xTPR,PDCM,MOVBE,LAHF,PERF
ioapic0 at mainbus0: apid 4 pa 0xfec0, version 20, 24 pins
ioapic0: misconfigured as apic 0, remapped to apid 4
acpimcfg0 at acpi0 addr 0xe000, bus 0-255
acpiprt0 at acpi0: bus 0 (PCI0)
acpiprt1 at acpi0: bus 5 (P32_)
acpiprt2 at acpi0: bus 1 (EXP1)
acpiprt3 at acpi0: bus 2 (EXP2)
acpiprt4 at acpi0: bus 3 (EXP3)
acpiprt5 at acpi0: bus 4 (EXP4)
acpiec0 at acpi0
acpicpu0 at acpi0: C3, C2, C1, PSS
acpicpu1 at acpi0: C3, C2, C1, PSS
acpitz0 at acpi0: critical temperature is 102 degC
acpibtn0 at acpi0: PWRB
acpibtn1 at acpi0: LID0
acpibtn2 at acpi0: SLPB
acpibat0 at acpi0: BAT0 model GC86508SAT0  type LION oem SANYO 
acpiac0 at acpi0: AC unit online
acpivideo0 at acpi0: OVGA
acpivout0 at acpivideo0: LCD_
bios0: ROM list: 0xc/0xec00! 0xcf000/0x1000
cpu0: Enhanced SpeedStep 1663 MHz: speeds: 1333, 1066, 800 MHz
pci0 at mainbus0 bus 0: configuration mode 1 (bios)
pchb0 at pci0 dev 0 function 0 Intel 82945GME Host rev 0x03
vga1 at pci0 dev 2 function 0 Intel 82945GME Video rev 0x03
wsdisplay0 at vga1 mux 1: console (80x25, vt100 emulation)
wsdisplay0: screen 1-5 added (80x25, vt100 emulation)
intagp0 at vga1
agp0 at intagp0: aperture at 0x4000, size 0x1000
inteldrm0 at vga1: apic 4 int 16
drm0 at inteldrm0
Intel 82945GM Video rev 0x03 at pci0 dev 2 function 1 not configured
azalia0 at pci0 dev 27 function 0 Intel 82801GB HD Audio rev 0x02: msi
azalia0: codecs: Realtek ALC272
audio0 at azalia0
ppb0 at pci0 dev 28 function 0 Intel 82801GB PCIE rev 0x02: apic 4 int 16
pci1 at ppb0 bus 1
ppb1 at pci0 dev 28 function 1 Intel 82801GB PCIE rev 0x02: apic 4 int 17
pci2 at ppb1 bus 2
Broadcom BCM4315 rev 0x01 at pci2 dev 0 function 0 not configured
ppb2 at pci0 dev 28 function 2 Intel 82801GB PCIE rev 0x02: apic 4 int 18
pci3 at ppb2 bus 3
re0 at pci3 dev 0 function 0 Realtek 8101E rev 0x02: RTL8102EL
(0x2480), apic 4 int 18, address 00:01:02:03:04:06
rlphy0 at re0 phy 7: RTL8201L 10/100 PHY, rev. 1
ppb3 at pci0 dev 28 function 3 Intel 82801GB PCIE rev 0x02: apic 4 int 19
pci4 at ppb3 bus 4
uhci0 at pci0 dev 29 function 0 Intel 82801GB USB rev 0x02: apic 4 int 16
uhci1 at pci0 dev 29 function 1 Intel 82801GB USB rev 0x02: apic 4 int 17
uhci2 at pci0 dev 29 function 2 Intel 82801GB USB rev 0x02: apic 4 int 18
uhci3 at pci0 dev 29 function 3 Intel 82801GB USB rev 0x02: apic 4 int 19
ehci0

Re: UVM Page Fault with Ralink wlan and Best login/net fs config?

2012-11-16 Thread sbienddr...@googlemail.com

On it's way next bounce.

M
On 11/16/12 18:19, Mike Larkin wrote:

On Fri, Nov 16, 2012 at 06:16:12PM +, sbienddr...@googlemail.com wrote:

Hi Mike,

run0 is a external edimax usb device. Page fault occurs when
netstart/dhclient is being processed. Boot up without this network
device installed, insert device and manually sh /etc/netstart throws
out a page fault.

This can happen 2/3 times then finally, whilst performing the above
process, I am able to successfully bring up the device.

Reading uvm man page on a Friday night, I should have a beer instead ...


How about a ddb trace?

-ml


Regards,
M

PS - if it helps, I hate Lenovo - 2 dead keyboards, 2 dead disks, a
BCM4315 and a poor bios

On 11/16/12 18:02, Mike Larkin wrote:

On Fri, Nov 16, 2012 at 10:13:19AM +, sbienddr...@googlemail.com wrote:

1. Just a quick note, has anyone else experienced a page fault when
using a Ralink adapter at either bootup or when running netstat?
Seems to be temperamental.

2. Throwing it out to the masses, what's the best login and net fs
provision? (No-to NFS!!!)

:)


What makes you think this has anything to do at all with Ralink?

-ml


uvm_fault(0xd0a50760, 0x0, 0, 1) - e
kernel: page fault trap, code=0
Stopped at0:uvm_fault(0xd0a50760, 0x0, 0, 1) - e
kernel: page fault trap, code=0
Stopped atdb_read_bytes+0x14:movzbl0(%esi,%ecx,1),%eax
ddb{0} syncing disks...

OpenBSD 5.2-current (GENERIC.MP) #98: Tue Nov 13 13:18:33 MST 2012
dera...@i386.openbsd.org:/usr/src/sys/arch/i386/compile/GENERIC.MP
RTC BIOS diagnostic error 80clock_battery
cpu0: Intel(R) Atom(TM) CPU N280 @ 1.66GHz (GenuineIntel
686-class) 1.67 GHz
cpu0: 
FPU,V86,DE,PSE,TSC,MSR,PAE,MCE,CX8,APIC,SEP,MTRR,PGE,MCA,CMOV,PAT,CFLUSH,DS,ACPI,MMX,FXSR,SSE,SSE2,SS,HTT,TM,PBE,SSE3,DTES64,MWAIT,DS-CPL,EST,TM2,SSSE3,xTPR,PDCM,MOVBE,LAHF,PERF
real mem  = 1062227968 (1013MB)
avail mem = 1033895936 (986MB)
mainbus0 at root
bios0 at mainbus0: AT/286+ BIOS, date 11/24/09, SMBIOS rev. 2.4 @
0xea780 (31 entries)
bios0: vendor LENOVO version 1ACN22WW(V1.13) date 11/24/2009
bios0: LENOVO 2957
acpi0 at bios0: rev 2
acpi0: sleep states S3 S4 S5
acpi0: tables DSDT FACP SSDT HPET APIC MCFG ASF! SLIX BOOT
acpi0: wakeup devices LID0(S3) P32_(S0) UHC1(S3) UHC4(S3) ECHI(S3)
EXP1(S4) EXP2(S4) EXP3(S4) EXP4(S4) AZAL(S0) MODM(S0)
acpitimer0 at acpi0: 3579545 Hz, 24 bits
acpihpet0 at acpi0: 14318179 Hz
acpimadt0 at acpi0 addr 0xfee0: PC-AT compat
cpu0 at mainbus0: apid 0 (boot processor)
cpu0: apic clock running at 166MHz
cpu1 at mainbus0: apid 1 (application processor)
cpu1: Intel(R) Atom(TM) CPU N280 @ 1.66GHz (GenuineIntel
686-class) 1.67 GHz
cpu1: 
FPU,V86,DE,PSE,TSC,MSR,PAE,MCE,CX8,APIC,SEP,MTRR,PGE,MCA,CMOV,PAT,CFLUSH,DS,ACPI,MMX,FXSR,SSE,SSE2,SS,HTT,TM,PBE,SSE3,DTES64,MWAIT,DS-CPL,EST,TM2,SSSE3,xTPR,PDCM,MOVBE,LAHF,PERF
ioapic0 at mainbus0: apid 4 pa 0xfec0, version 20, 24 pins
ioapic0: misconfigured as apic 0, remapped to apid 4
acpimcfg0 at acpi0 addr 0xe000, bus 0-255
acpiprt0 at acpi0: bus 0 (PCI0)
acpiprt1 at acpi0: bus 5 (P32_)
acpiprt2 at acpi0: bus 1 (EXP1)
acpiprt3 at acpi0: bus 2 (EXP2)
acpiprt4 at acpi0: bus 3 (EXP3)
acpiprt5 at acpi0: bus 4 (EXP4)
acpiec0 at acpi0
acpicpu0 at acpi0: C3, C2, C1, PSS
acpicpu1 at acpi0: C3, C2, C1, PSS
acpitz0 at acpi0: critical temperature is 102 degC
acpibtn0 at acpi0: PWRB
acpibtn1 at acpi0: LID0
acpibtn2 at acpi0: SLPB
acpibat0 at acpi0: BAT0 model GC86508SAT0  type LION oem SANYO 
acpiac0 at acpi0: AC unit online
acpivideo0 at acpi0: OVGA
acpivout0 at acpivideo0: LCD_
bios0: ROM list: 0xc/0xec00! 0xcf000/0x1000
cpu0: Enhanced SpeedStep 1663 MHz: speeds: 1333, 1066, 800 MHz
pci0 at mainbus0 bus 0: configuration mode 1 (bios)
pchb0 at pci0 dev 0 function 0 Intel 82945GME Host rev 0x03
vga1 at pci0 dev 2 function 0 Intel 82945GME Video rev 0x03
wsdisplay0 at vga1 mux 1: console (80x25, vt100 emulation)
wsdisplay0: screen 1-5 added (80x25, vt100 emulation)
intagp0 at vga1
agp0 at intagp0: aperture at 0x4000, size 0x1000
inteldrm0 at vga1: apic 4 int 16
drm0 at inteldrm0
Intel 82945GM Video rev 0x03 at pci0 dev 2 function 1 not configured
azalia0 at pci0 dev 27 function 0 Intel 82801GB HD Audio rev 0x02: msi
azalia0: codecs: Realtek ALC272
audio0 at azalia0
ppb0 at pci0 dev 28 function 0 Intel 82801GB PCIE rev 0x02: apic 4 int 16
pci1 at ppb0 bus 1
ppb1 at pci0 dev 28 function 1 Intel 82801GB PCIE rev 0x02: apic 4 int 17
pci2 at ppb1 bus 2
Broadcom BCM4315 rev 0x01 at pci2 dev 0 function 0 not configured
ppb2 at pci0 dev 28 function 2 Intel 82801GB PCIE rev 0x02: apic 4 int 18
pci3 at ppb2 bus 3
re0 at pci3 dev 0 function 0 Realtek 8101E rev 0x02: RTL8102EL
(0x2480), apic 4 int 18, address 00:01:02:03:04:06
rlphy0 at re0 phy 7: RTL8201L 10/100 PHY, rev. 1
ppb3 at pci0 dev 28 function 3 Intel 82801GB PCIE rev 0x02: apic 4 int 19
pci4 at ppb3 bus 4
uhci0 at pci0 dev 29 function 0 Intel 82801GB USB rev 0x02: apic 4 int 16
uhci1 at pci0 dev 29 function 1 Intel 82801GB USB rev 0x02: apic 4

Re: UVM Page Fault with Ralink wlan and Best login/net fs config?

2012-11-16 Thread sbienddr...@googlemail.com

As requested.

ddb{0} uvm_fault(0xd0a50760, 0x0, 0, 1) - e
kernel: page fault trap, code=0
Stopped atdb_read_bytes+0x14:movzbl0(%esi,%ecx,1),%eax
ddb{0} ddb{0} db_read_bytes(0,1,f58ded94,0,2) at db_read_bytes+0x14
db_get_value(0,1,0,0,f58dee84) at db_get_value+0x2e
db_disasm(0,0,d03fa3f0,0,f58def10) at db_disasm+0x31
db_print_loc_and_inst(0,f58dee6c,f58dee74,d03b8bdd,d0b0c5c0) at 
db_print_loc_and_inst+0x3e

db_trap(6,0,58,0,f58deeb0) at db_trap+0x83
kdb_trap(6,0,f58def10,1,e) at kdb_trap+0x107
trap() at trap+0x2e7
--- trap (number -772428976) ---
Bad frame pointer: 0xd1f59000
0:
ddb{0} ddb{0} syncing disks...

M

On 11/16/12 18:19, Mike Larkin wrote:

On Fri, Nov 16, 2012 at 06:16:12PM +, sbienddr...@googlemail.com wrote:

Hi Mike,

run0 is a external edimax usb device. Page fault occurs when
netstart/dhclient is being processed. Boot up without this network
device installed, insert device and manually sh /etc/netstart throws
out a page fault.

This can happen 2/3 times then finally, whilst performing the above
process, I am able to successfully bring up the device.

Reading uvm man page on a Friday night, I should have a beer instead ...


How about a ddb trace?

-ml


Regards,
M

PS - if it helps, I hate Lenovo - 2 dead keyboards, 2 dead disks, a
BCM4315 and a poor bios

On 11/16/12 18:02, Mike Larkin wrote:

On Fri, Nov 16, 2012 at 10:13:19AM +, sbienddr...@googlemail.com wrote:

1. Just a quick note, has anyone else experienced a page fault when
using a Ralink adapter at either bootup or when running netstat?
Seems to be temperamental.

2. Throwing it out to the masses, what's the best login and net fs
provision? (No-to NFS!!!)

:)


What makes you think this has anything to do at all with Ralink?

-ml


uvm_fault(0xd0a50760, 0x0, 0, 1) - e
kernel: page fault trap, code=0
Stopped at0:uvm_fault(0xd0a50760, 0x0, 0, 1) - e
kernel: page fault trap, code=0
Stopped atdb_read_bytes+0x14:movzbl0(%esi,%ecx,1),%eax
ddb{0} syncing disks...

OpenBSD 5.2-current (GENERIC.MP) #98: Tue Nov 13 13:18:33 MST 2012
dera...@i386.openbsd.org:/usr/src/sys/arch/i386/compile/GENERIC.MP
RTC BIOS diagnostic error 80clock_battery
cpu0: Intel(R) Atom(TM) CPU N280 @ 1.66GHz (GenuineIntel
686-class) 1.67 GHz
cpu0: 
FPU,V86,DE,PSE,TSC,MSR,PAE,MCE,CX8,APIC,SEP,MTRR,PGE,MCA,CMOV,PAT,CFLUSH,DS,ACPI,MMX,FXSR,SSE,SSE2,SS,HTT,TM,PBE,SSE3,DTES64,MWAIT,DS-CPL,EST,TM2,SSSE3,xTPR,PDCM,MOVBE,LAHF,PERF
real mem  = 1062227968 (1013MB)
avail mem = 1033895936 (986MB)
mainbus0 at root
bios0 at mainbus0: AT/286+ BIOS, date 11/24/09, SMBIOS rev. 2.4 @
0xea780 (31 entries)
bios0: vendor LENOVO version 1ACN22WW(V1.13) date 11/24/2009
bios0: LENOVO 2957
acpi0 at bios0: rev 2
acpi0: sleep states S3 S4 S5
acpi0: tables DSDT FACP SSDT HPET APIC MCFG ASF! SLIX BOOT
acpi0: wakeup devices LID0(S3) P32_(S0) UHC1(S3) UHC4(S3) ECHI(S3)
EXP1(S4) EXP2(S4) EXP3(S4) EXP4(S4) AZAL(S0) MODM(S0)
acpitimer0 at acpi0: 3579545 Hz, 24 bits
acpihpet0 at acpi0: 14318179 Hz
acpimadt0 at acpi0 addr 0xfee0: PC-AT compat
cpu0 at mainbus0: apid 0 (boot processor)
cpu0: apic clock running at 166MHz
cpu1 at mainbus0: apid 1 (application processor)
cpu1: Intel(R) Atom(TM) CPU N280 @ 1.66GHz (GenuineIntel
686-class) 1.67 GHz
cpu1: 
FPU,V86,DE,PSE,TSC,MSR,PAE,MCE,CX8,APIC,SEP,MTRR,PGE,MCA,CMOV,PAT,CFLUSH,DS,ACPI,MMX,FXSR,SSE,SSE2,SS,HTT,TM,PBE,SSE3,DTES64,MWAIT,DS-CPL,EST,TM2,SSSE3,xTPR,PDCM,MOVBE,LAHF,PERF
ioapic0 at mainbus0: apid 4 pa 0xfec0, version 20, 24 pins
ioapic0: misconfigured as apic 0, remapped to apid 4
acpimcfg0 at acpi0 addr 0xe000, bus 0-255
acpiprt0 at acpi0: bus 0 (PCI0)
acpiprt1 at acpi0: bus 5 (P32_)
acpiprt2 at acpi0: bus 1 (EXP1)
acpiprt3 at acpi0: bus 2 (EXP2)
acpiprt4 at acpi0: bus 3 (EXP3)
acpiprt5 at acpi0: bus 4 (EXP4)
acpiec0 at acpi0
acpicpu0 at acpi0: C3, C2, C1, PSS
acpicpu1 at acpi0: C3, C2, C1, PSS
acpitz0 at acpi0: critical temperature is 102 degC
acpibtn0 at acpi0: PWRB
acpibtn1 at acpi0: LID0
acpibtn2 at acpi0: SLPB
acpibat0 at acpi0: BAT0 model GC86508SAT0  type LION oem SANYO 
acpiac0 at acpi0: AC unit online
acpivideo0 at acpi0: OVGA
acpivout0 at acpivideo0: LCD_
bios0: ROM list: 0xc/0xec00! 0xcf000/0x1000
cpu0: Enhanced SpeedStep 1663 MHz: speeds: 1333, 1066, 800 MHz
pci0 at mainbus0 bus 0: configuration mode 1 (bios)
pchb0 at pci0 dev 0 function 0 Intel 82945GME Host rev 0x03
vga1 at pci0 dev 2 function 0 Intel 82945GME Video rev 0x03
wsdisplay0 at vga1 mux 1: console (80x25, vt100 emulation)
wsdisplay0: screen 1-5 added (80x25, vt100 emulation)
intagp0 at vga1
agp0 at intagp0: aperture at 0x4000, size 0x1000
inteldrm0 at vga1: apic 4 int 16
drm0 at inteldrm0
Intel 82945GM Video rev 0x03 at pci0 dev 2 function 1 not configured
azalia0 at pci0 dev 27 function 0 Intel 82801GB HD Audio rev 0x02: msi
azalia0: codecs: Realtek ALC272
audio0 at azalia0
ppb0 at pci0 dev 28 function 0 Intel 82801GB PCIE rev 0x02: apic 4 int 16
pci1 at ppb0 bus 1
ppb1 at pci0 dev 28 function 1 Intel