[ovirt-users] Re: Unassigned hosts

2020-08-05 Thread Nardus Geldenhuys
Restarted vdsmd on host:

mom.log:
2020-08-06 07:21:19,053 - mom.GuestManager - INFO - Guest Manager ending
2020-08-06 07:21:20,483 - mom.HostMonitor - INFO - Host Monitor ending
2020-08-06 07:21:24,795 - mom - INFO - MOM starting
2020-08-06 07:21:24,833 - mom - INFO - hypervisor interface
vdsmjsonrpcclient
2020-08-06 07:21:24,833 - mom.HostMonitor - INFO - Host Monitor starting
2020-08-06 07:21:24,880 - mom - ERROR - Failed to initialize MOM threads
Traceback (most recent call last):
  File "/usr/lib/python2.7/site-packages/mom/__init__.py", line 29, in run
hypervisor_iface = self.get_hypervisor_interface()
  File "/usr/lib/python2.7/site-packages/mom/__init__.py", line 217, in
get_hypervisor_interface
return module.instance(self.config)
  File
"/usr/lib/python2.7/site-packages/mom/HypervisorInterfaces/vdsmjsonrpcclientInterface.py",
line 96, in instance
return JsonRpcVdsmClientInterface()
  File
"/usr/lib/python2.7/site-packages/mom/HypervisorInterfaces/vdsmjsonrpcclientInterface.py",
line 31, in __init__
self._vdsm_api = client.connect(host="localhost")
  File "/usr/lib/python2.7/site-packages/vdsm/client.py", line 157, in
connect
raise ConnectionError(host, port, use_tls, timeout, e)
ConnectionError: Connection to localhost:54321 with use_tls=True,
timeout=60 failed: [Errno 111] Connection refused
2020-08-06 07:21:30,085 - mom - INFO - MOM starting
2020-08-06 07:21:30,122 - mom.HostMonitor - INFO - Host Monitor starting
2020-08-06 07:21:30,123 - mom - INFO - hypervisor interface
vdsmjsonrpcclient
2020-08-06 07:21:30,217 - mom.HostMonitor - INFO - HostMonitor is ready
2020-08-06 07:21:30,221 - mom.GuestManager - INFO - Guest Manager starting:
multi-thread
2020-08-06 07:21:30,226 - mom.Policy - INFO - Loaded policy '00-defines'
2020-08-06 07:21:30,228 - mom.Policy - INFO - Loaded policy '01-parameters'
2020-08-06 07:21:30,241 - mom.Policy - INFO - Loaded policy '02-balloon'
2020-08-06 07:21:30,263 - mom.Policy - INFO - Loaded policy '03-ksm'
2020-08-06 07:21:30,290 - mom.Policy - INFO - Loaded policy '04-cputune'
2020-08-06 07:21:30,321 - mom.Policy - INFO - Loaded policy '05-iotune'
2020-08-06 07:21:30,321 - mom.PolicyEngine - INFO - Policy Engine starting
2020-08-06 07:21:30,322 - mom.RPCServer - INFO - Using unix socket
/var/run/vdsm/mom-vdsm.sock
2020-08-06 07:21:30,323 - mom.RPCServer - INFO - RPC Server starting
2020-08-06 07:21:40,692 - mom.RPCServer - INFO - ping()
2020-08-06 07:21:40,692 - mom.RPCServer - INFO - getStatistics()
2020-08-06 07:21:45,356 - mom.Controllers.KSM - INFO - Updating KSM
configuration: pages_to_scan:0 merge_across_nodes:1 run:0 sleep_millisecs:0
2020-08-06 07:21:55,838 - mom.RPCServer - INFO - ping()
2020-08-06 07:21:55,839 - mom.RPCServer - INFO - getStatistics()

supervdsm.log:
MainProcess|jsonrpc/3::DEBUG::2020-08-05
20:11:14,139::supervdsm_server::99::SuperVdsm.ServerCallback::(wrapper)
call ksmTune with ({u'run': 0, u'merge_across_nodes': 1},) {}
MainProcess|jsonrpc/3::DEBUG::2020-08-05
20:11:14,139::supervdsm_server::106::SuperVdsm.ServerCallback::(wrapper)
return ksmTune with None
MainProcess::DEBUG::2020-08-06
07:21:25,279::supervdsm_server::99::SuperVdsm.ServerCallback::(wrapper)
call multipath_status with (,) {}
MainProcess::DEBUG::2020-08-06
07:21:25,279::logutils::319::root::(_report_stats) ThreadedHandler is ok in
the last 40234 seconds (max pending: 3)
MainProcess::DEBUG::2020-08-06
07:21:25,279::commands::198::storage.Misc.excCmd::(execCmd)
/usr/bin/taskset --cpu-list 0-95 /usr/sbin/dmsetup status --target
multipath (cwd None)
MainProcess::DEBUG::2020-08-06
07:21:25,283::commands::219::storage.Misc.excCmd::(execCmd) SUCCESS: 
= '';  = 0
MainProcess::DEBUG::2020-08-06
07:21:25,289::supervdsm_server::106::SuperVdsm.ServerCallback::(wrapper)
return multipath_status with {u'T1_58886_2121': [PathStatus(name=u'sdd',
status=u'A'), PathStatus(name=u'sdm', status=u'A')],
u'T0_someserver_boot_58886_20c2': [PathStatus(name=u'sdi', status=u'A'),
PathStatus(name=u'sdr', status=u'A')], u'T0_R4_UCS_MOB1P_DIGIT_58886_20c8':
[PathStatus(name=u'sdg', status=u'A'), PathStatus(name=u'sdp',
status=u'A')], u'T0_58886_215d': [PathStatus(name=u'sdb', status=u'A'),
PathStatus(name=u'sdk', status=u'A')], u'T0_R4_UCS_MOB1P_DIGIT_58886_20c7':
[PathStatus(name=u'sdf', status=u'A'), PathStatus(name=u'sdo',
status=u'A')], u'T0_58886_20b8': [PathStatus(name=u'sde', status=u'A'),
PathStatus(name=u'sdn', status=u'A')], u'T0_58886_208a':
[PathStatus(name=u'sdc', status=u'A'), PathStatus(name=u'sdl',
status=u'A')], u'T0_58886_2124': [PathStatus(name=u'sdh', status=u'A'),
PathStatus(name=u'sdq', status=u'A')], u'T0_58886_215c':
[PathStatus(name=u'sda', status=u'A'), PathStatus(name=u'sdj',
status=u'A')]}
MainProcess|hsm/init::DEBUG::2020-08-06
07:21:25,383::supervdsm_server::99::SuperVdsm.ServerCallback::(wrapper)
call hbaRescan with (,) {}
MainProcess|hsm/init::DEBUG::2020-08-06
07:21:25,384::commands::198::storage.HBA::(execCmd) /usr/bin/taskset
--cpu-list 0-95 

[ovirt-users] Re: Unassigned hosts

2020-08-05 Thread Strahil Nikolov via Users
Can you fheck for errors on the affected host. Most probably you need the vdsm 
logs.

Best Regards,
Strahil Nikolov

На 6 август 2020 г. 7:40:23 GMT+03:00, Nardus Geldenhuys  
написа:
>Hi Strahil
>
>Hope you are well. I get the following error when I tried to confirm
>reboot:
>
>Error while executing action: Cannot confirm 'Host has been rebooted'
>Host.
>Valid Host statuses are "Non operational", "Maintenance" or
>"Connecting".
>
>And I can't put it in maintenance, only option is "restart" or "stop".
>
>Regards
>
>Nar
>
>On Thu, 6 Aug 2020 at 06:16, Strahil Nikolov 
>wrote:
>
>> After rebooting the node, have you "marked" it that it was rebooted ?
>>
>> Best Regards,
>> Strahil Nikolov
>>
>> На 5 август 2020 г. 21:29:04 GMT+03:00, Nardus Geldenhuys <
>> nard...@gmail.com> написа:
>> >Hi oVirt land
>> >
>> >Hope you are well. Got a bit of an issue, actually a big issue. We
>had
>> >some
>> >sort of dip of some sort. All the VM's is still running, but some of
>> >the
>> >hosts is show "Unassigned" or "NonResponsive". So all the hosts was
>> >showing
>> >UP and was fine before our dip. So I did increase 
>vdsHeartbeatInSecond
>> >to
>> >240, no luck.
>> >
>> >I still get a timeout on the engine lock even thou I can connect to
>> >that
>> >host from the engine using nc to test to port 54321. I also did
>restart
>> >vdsmd and also rebooted the host with no luck.
>> >
>> > nc -v someserver 54321
>> >Ncat: Version 7.50 ( https://nmap.org/ncat )
>> >Ncat: Connected to 172.40.2.172:54321.
>> >
>> >2020-08-05 20:20:34,256+02 ERROR
>>
>>[org.ovirt.engine.core.dal.dbbroker.auditloghandling.AuditLogDirector]
>> >(EE-ManagedThreadFactory-engineScheduled-Thread-70) [] EVENT_ID:
>> >VDS_BROKER_COMMAND_FAILURE(10,802), VDSM someserver command Get Host
>> >Capabilities failed: Message timeout which can be caused by
>> >communication
>> >issues
>> >
>> >Any troubleshoot ideas will be gladly appreciated.
>> >
>> >Regards
>> >
>> >Nar
>>
___
Users mailing list -- users@ovirt.org
To unsubscribe send an email to users-le...@ovirt.org
Privacy Statement: https://www.ovirt.org/privacy-policy.html
oVirt Code of Conduct: 
https://www.ovirt.org/community/about/community-guidelines/
List Archives: 
https://lists.ovirt.org/archives/list/users@ovirt.org/message/T73Q4GMQ6JZSBCXYGCEQGI3HOC4SSFNG/


[ovirt-users] Re: Unassigned hosts

2020-08-05 Thread Nardus Geldenhuys
Hi Strahil

Hope you are well. I get the following error when I tried to confirm reboot:

Error while executing action: Cannot confirm 'Host has been rebooted' Host.
Valid Host statuses are "Non operational", "Maintenance" or "Connecting".

And I can't put it in maintenance, only option is "restart" or "stop".

Regards

Nar

On Thu, 6 Aug 2020 at 06:16, Strahil Nikolov  wrote:

> After rebooting the node, have you "marked" it that it was rebooted ?
>
> Best Regards,
> Strahil Nikolov
>
> На 5 август 2020 г. 21:29:04 GMT+03:00, Nardus Geldenhuys <
> nard...@gmail.com> написа:
> >Hi oVirt land
> >
> >Hope you are well. Got a bit of an issue, actually a big issue. We had
> >some
> >sort of dip of some sort. All the VM's is still running, but some of
> >the
> >hosts is show "Unassigned" or "NonResponsive". So all the hosts was
> >showing
> >UP and was fine before our dip. So I did increase  vdsHeartbeatInSecond
> >to
> >240, no luck.
> >
> >I still get a timeout on the engine lock even thou I can connect to
> >that
> >host from the engine using nc to test to port 54321. I also did restart
> >vdsmd and also rebooted the host with no luck.
> >
> > nc -v someserver 54321
> >Ncat: Version 7.50 ( https://nmap.org/ncat )
> >Ncat: Connected to 172.40.2.172:54321.
> >
> >2020-08-05 20:20:34,256+02 ERROR
> >[org.ovirt.engine.core.dal.dbbroker.auditloghandling.AuditLogDirector]
> >(EE-ManagedThreadFactory-engineScheduled-Thread-70) [] EVENT_ID:
> >VDS_BROKER_COMMAND_FAILURE(10,802), VDSM someserver command Get Host
> >Capabilities failed: Message timeout which can be caused by
> >communication
> >issues
> >
> >Any troubleshoot ideas will be gladly appreciated.
> >
> >Regards
> >
> >Nar
>
___
Users mailing list -- users@ovirt.org
To unsubscribe send an email to users-le...@ovirt.org
Privacy Statement: https://www.ovirt.org/privacy-policy.html
oVirt Code of Conduct: 
https://www.ovirt.org/community/about/community-guidelines/
List Archives: 
https://lists.ovirt.org/archives/list/users@ovirt.org/message/NMQDDIGOIV7EDXO3EFHVU3ROKU44Y6ZY/


[ovirt-users] Re: useful workaround for catch-22 situation with nic drivers and Windows

2020-08-05 Thread Strahil Nikolov via Users
When I install windows, I click on "change cd" and I use the ovirt tools cd  to 
find the virtio net and disk drivers and again I swap the dvd.

Of course, you can repeat the process when your windows is ready as the 1-click 
installer is quite handy.

Best Regards,
Strahil Nikolov

На 6 август 2020 г. 1:48:07 GMT+03:00, i iordanov  написа:
>Hello,
>
>I just wanted to post a nice workaround I came up with in case it helps
>anybody.
>
>The reason I needed it is that in oVirt 4.4, it appears I am unable to
>change the nic1 type when creating VMs (maybe that's a bug?) and I
>necessarily end up with the default nic1 type which needs a virtio
>driver
>in Windows which is obviously not present on a clean install. Also,
>since
>there is no networking, it can't be downloaded. I did think of mounting
>a
>USB stick via remote-viewer, but something is wonky there too - the USB
>device selection menu item is grayed out, and no, it's not permissions.
>
>So what i did was to create an .iso file with
>spice-guest-tools-latest.exe
>in it and copy the resulting iso file to the ISO domain. Then, I was
>easily
>able to attach the ISO to the Windows machine in question and install
>spice-guest-tools, which made the network adapter work.
>
>Quick snippet of how I created the .iso:
>$ find test
>test
>test/spice-guest-tools-latest.exe
>
>$ mkisofs -o spice-tools.iso test
>I: -input-charset not specified, using utf-8 (detected in locale
>settings)
>Total translation table size: 0
>Total rockridge attributes bytes: 0
>Total directory bytes: 116
>Path table size(bytes): 10
>Max brk space used 0
>5124 extents written (10 MB)
>
>Hope it helps somebody :).
>
>Cheers!
>iordan
___
Users mailing list -- users@ovirt.org
To unsubscribe send an email to users-le...@ovirt.org
Privacy Statement: https://www.ovirt.org/privacy-policy.html
oVirt Code of Conduct: 
https://www.ovirt.org/community/about/community-guidelines/
List Archives: 
https://lists.ovirt.org/archives/list/users@ovirt.org/message/JHGFECHQCGPOIAOXHM4B3VKF56AXZFBE/


[ovirt-users] Re: Unassigned hosts

2020-08-05 Thread Strahil Nikolov via Users
After rebooting the node, have you "marked" it that it was rebooted ?

Best Regards,
Strahil Nikolov

На 5 август 2020 г. 21:29:04 GMT+03:00, Nardus Geldenhuys  
написа:
>Hi oVirt land
>
>Hope you are well. Got a bit of an issue, actually a big issue. We had
>some
>sort of dip of some sort. All the VM's is still running, but some of
>the
>hosts is show "Unassigned" or "NonResponsive". So all the hosts was
>showing
>UP and was fine before our dip. So I did increase  vdsHeartbeatInSecond
>to
>240, no luck.
>
>I still get a timeout on the engine lock even thou I can connect to
>that
>host from the engine using nc to test to port 54321. I also did restart
>vdsmd and also rebooted the host with no luck.
>
> nc -v someserver 54321
>Ncat: Version 7.50 ( https://nmap.org/ncat )
>Ncat: Connected to 172.40.2.172:54321.
>
>2020-08-05 20:20:34,256+02 ERROR
>[org.ovirt.engine.core.dal.dbbroker.auditloghandling.AuditLogDirector]
>(EE-ManagedThreadFactory-engineScheduled-Thread-70) [] EVENT_ID:
>VDS_BROKER_COMMAND_FAILURE(10,802), VDSM someserver command Get Host
>Capabilities failed: Message timeout which can be caused by
>communication
>issues
>
>Any troubleshoot ideas will be gladly appreciated.
>
>Regards
>
>Nar
___
Users mailing list -- users@ovirt.org
To unsubscribe send an email to users-le...@ovirt.org
Privacy Statement: https://www.ovirt.org/privacy-policy.html
oVirt Code of Conduct: 
https://www.ovirt.org/community/about/community-guidelines/
List Archives: 
https://lists.ovirt.org/archives/list/users@ovirt.org/message/QDTX76DFTZYON6QMAFICNDY3GJ6TR2UD/


[ovirt-users] Re: Resize partition cause oVirt installation failed

2020-08-05 Thread Strahil Nikolov via Users
This 'RaidExpert2' sounds like FakeRaid... Run away as soon as possible.
Either use HW Raid with a Raid Controller or Software Raid (mdadm/lvm).

Best Regards,
Strahil Nikolov

На 5 август 2020 г. 8:11:29 GMT+03:00, Lao Dh  написа:
>Thank you Strahil and Gianluca,I am using oVirt Node 4.4.1.I just
>review the Document in the official website. It WARN not to change the
>format type. Some partitions must be set to LVM thin and
>Standard.Confirm changing the partition size has no problem.At last. I
>use the onboard AMD RaidXpert2 to form the RAID1. Although AMD said
>RaidXpert2 can support up to Red Hat 7.3 only.  
>
>2020年8月4日火曜日 0:21:31 GMT+8、Gianluca Cecchi
>が書いたメール:  
> 
>On Mon, Aug 3, 2020 at 6:00 PM Strahil Nikolov 
>wrote:
>
>Are  you using the  oVirt node  ?
>
>If you use  custom setup,  you need to have the same partitions/LVs
>that  are used  by default .
>
>Can you give a screenshot of the installer?
>
>Best Regards,
>Strahil Nikolov
>
>
>
>In my case it was indeed with the ovirt-node-ng iso, not tested in
>other way.In 4.3 you were able, also with the iso of the ovirt-node-ng,
>to create different size partitions customizing the setup page (eg if
>you have gluster and want bigger /var than the default...).So in my
>opinion is a sort of regression...
>
>Gianluca
>___
>Users mailing list -- users@ovirt.org
>To unsubscribe send an email to users-le...@ovirt.org
>Privacy Statement: https://www.ovirt.org/privacy-policy.html
>oVirt Code of Conduct:
>https://www.ovirt.org/community/about/community-guidelines/
>List Archives:
>https://lists.ovirt.org/archives/list/users@ovirt.org/message/ZH4COFKT5WEGO4YAKMLBDJCCW2QTDRWA/
>  
___
Users mailing list -- users@ovirt.org
To unsubscribe send an email to users-le...@ovirt.org
Privacy Statement: https://www.ovirt.org/privacy-policy.html
oVirt Code of Conduct: 
https://www.ovirt.org/community/about/community-guidelines/
List Archives: 
https://lists.ovirt.org/archives/list/users@ovirt.org/message/3CEGDTDE5IJGYZRW46D5FEBE6P66MVVY/


[ovirt-users] useful workaround for catch-22 situation with nic drivers and Windows

2020-08-05 Thread i iordanov
Hello,

I just wanted to post a nice workaround I came up with in case it helps
anybody.

The reason I needed it is that in oVirt 4.4, it appears I am unable to
change the nic1 type when creating VMs (maybe that's a bug?) and I
necessarily end up with the default nic1 type which needs a virtio driver
in Windows which is obviously not present on a clean install. Also, since
there is no networking, it can't be downloaded. I did think of mounting a
USB stick via remote-viewer, but something is wonky there too - the USB
device selection menu item is grayed out, and no, it's not permissions.

So what i did was to create an .iso file with spice-guest-tools-latest.exe
in it and copy the resulting iso file to the ISO domain. Then, I was easily
able to attach the ISO to the Windows machine in question and install
spice-guest-tools, which made the network adapter work.

Quick snippet of how I created the .iso:
$ find test
test
test/spice-guest-tools-latest.exe

$ mkisofs -o spice-tools.iso test
I: -input-charset not specified, using utf-8 (detected in locale settings)
Total translation table size: 0
Total rockridge attributes bytes: 0
Total directory bytes: 116
Path table size(bytes): 10
Max brk space used 0
5124 extents written (10 MB)

Hope it helps somebody :).

Cheers!
iordan

-- 
The conscious mind has only one thread of execution.
___
Users mailing list -- users@ovirt.org
To unsubscribe send an email to users-le...@ovirt.org
Privacy Statement: https://www.ovirt.org/privacy-policy.html
oVirt Code of Conduct: 
https://www.ovirt.org/community/about/community-guidelines/
List Archives: 
https://lists.ovirt.org/archives/list/users@ovirt.org/message/JR5MOF7FJ3UDVNR7R7ASNBWNNROI6HAX/


[ovirt-users] Re: General Design question for oVirt set up between locations

2020-08-05 Thread Holger Petrick
Hello Edward,

thanks a lot.
I'll take a look on ManageIQ.

Holger
___
Users mailing list -- users@ovirt.org
To unsubscribe send an email to users-le...@ovirt.org
Privacy Statement: https://www.ovirt.org/privacy-policy.html
oVirt Code of Conduct: 
https://www.ovirt.org/community/about/community-guidelines/
List Archives: 
https://lists.ovirt.org/archives/list/users@ovirt.org/message/OLQUQRCQTOE2JRRJZGNVLV4SHW3NDENQ/


[ovirt-users] Unassigned hosts

2020-08-05 Thread Nardus Geldenhuys
Hi oVirt land

Hope you are well. Got a bit of an issue, actually a big issue. We had some
sort of dip of some sort. All the VM's is still running, but some of the
hosts is show "Unassigned" or "NonResponsive". So all the hosts was showing
UP and was fine before our dip. So I did increase  vdsHeartbeatInSecond to
240, no luck.

I still get a timeout on the engine lock even thou I can connect to that
host from the engine using nc to test to port 54321. I also did restart
vdsmd and also rebooted the host with no luck.

 nc -v someserver 54321
Ncat: Version 7.50 ( https://nmap.org/ncat )
Ncat: Connected to 172.40.2.172:54321.

2020-08-05 20:20:34,256+02 ERROR
[org.ovirt.engine.core.dal.dbbroker.auditloghandling.AuditLogDirector]
(EE-ManagedThreadFactory-engineScheduled-Thread-70) [] EVENT_ID:
VDS_BROKER_COMMAND_FAILURE(10,802), VDSM someserver command Get Host
Capabilities failed: Message timeout which can be caused by communication
issues

Any troubleshoot ideas will be gladly appreciated.

Regards

Nar
___
Users mailing list -- users@ovirt.org
To unsubscribe send an email to users-le...@ovirt.org
Privacy Statement: https://www.ovirt.org/privacy-policy.html
oVirt Code of Conduct: 
https://www.ovirt.org/community/about/community-guidelines/
List Archives: 
https://lists.ovirt.org/archives/list/users@ovirt.org/message/BWQ5G2PBJSXVXOQ6KDLZXCCX6SKEWZAT/


[ovirt-users] Do distinct export domains share a name space? Can't export a VM, because it already exists in an unattached export domain...

2020-08-05 Thread thomas
After OVA export/import was a) recommended against b) not working with the 
current 4.3 on CentOS 7, I am trying to make sure I keep working copies of 
critical VMs before I test if the OVA export now works properly, with the 
Redhat fix from 4.4. applied to 4.3.

Long story short, I have an export domain "export", primarily attached to a 3 
node HCI gluster-cluster and another domain "exportMono", primarily attached to 
a single node HCI gluster-cluster.

Yes I use an export domain for backup, because, ...well there is no easy and 
working alternative out of the box, or did I overlook something?
But of course, I also use an export domain for shipping between farms, so 
evidently I swap export domains like good old PDP-11 disk cartridges or at 
least I'd like to.


I started by exporting VM "tdc" from the 1nHCI to exportMono, reattached that 
to 3nHCI for am import. Import worked everything fine, transfer succeed. So I 
detach exportMono, which belongs to the 1nHCI cluster.

Next I do the OVA export on 1nHCI, but I need to get the working and 
reconfigured VM "tdc" out of the way on 3nHCI, so I dump it into the "export" 
export domain belonging to 3nHCI, because I understand I can't run two copies 
of the same VM on a single cluster.

Turns out I can' export it, because even if the export domain is now a 
different one and definitely doesn't contain "tdc" at all, oVirt complains that 
the volume ID that belongs to "tdc" already exists in the export domain

So what's the theory here behind export domains? And what's the state of their 
support in oVirt 4.4?

I understand that distinct farms can't share an export domain, because they 
have no way of coordinating properly. Of course I tried to use one single NFS 
mount for both farms but the second farm properly detected the presense of 
another and required a distinct path.

But from the evidence before me, oVirt doesn't support or like the existance of 
more than one export domain, either: Something that deserves a note or 
explanation. 

I understand they are deprecated in 4.3 already, but since they are also the 
only way to manage valuable VM images moving around, that currently works with 
the GUI on oVirt 4.3 it would be nice to have these questions answered.
___
Users mailing list -- users@ovirt.org
To unsubscribe send an email to users-le...@ovirt.org
Privacy Statement: https://www.ovirt.org/privacy-policy.html
oVirt Code of Conduct: 
https://www.ovirt.org/community/about/community-guidelines/
List Archives: 
https://lists.ovirt.org/archives/list/users@ovirt.org/message/6H4NAMPIC2M72JO7KLC2WCBFLYT2PPZR/


[ovirt-users] Re: Semi off-topic: invalid SPF record for ovirt.org

2020-08-05 Thread Nir Soffer
On Wed, Aug 5, 2020 at 3:21 PM Chris Adams  wrote:
>
> Not sure where to send this (so sending to the list); the ovirt.org SPF
> record is invalid:
>
> $ dig ovirt.org txt +short
> "v=spf1 a:mail.ovirt.org a:gerrit.ovirt.org 66.187.233.88 ~all"
>
> The bare IP address needs to be "ip4:66.187.233.88" instead.

I think infra-support is the right place for this, this will open a
new bug for the infra team.
___
Users mailing list -- users@ovirt.org
To unsubscribe send an email to users-le...@ovirt.org
Privacy Statement: https://www.ovirt.org/privacy-policy.html
oVirt Code of Conduct: 
https://www.ovirt.org/community/about/community-guidelines/
List Archives: 
https://lists.ovirt.org/archives/list/users@ovirt.org/message/OWS7I4L7MHSSSVQC2VSZGLH5GV2Q3WKY/


[ovirt-users] Semi off-topic: invalid SPF record for ovirt.org

2020-08-05 Thread Chris Adams
Not sure where to send this (so sending to the list); the ovirt.org SPF
record is invalid:

$ dig ovirt.org txt +short
"v=spf1 a:mail.ovirt.org a:gerrit.ovirt.org 66.187.233.88 ~all"

The bare IP address needs to be "ip4:66.187.233.88" instead.
-- 
Chris Adams 
___
Users mailing list -- users@ovirt.org
To unsubscribe send an email to users-le...@ovirt.org
Privacy Statement: https://www.ovirt.org/privacy-policy.html
oVirt Code of Conduct: 
https://www.ovirt.org/community/about/community-guidelines/
List Archives: 
https://lists.ovirt.org/archives/list/users@ovirt.org/message/32K4RPOXMNJYGCWEWJNH7F57E2X23G46/


[ovirt-users] Re: migrating standalone engine to selfhosted and upgrade from 4.3 to 4.4 in one step

2020-08-05 Thread Jiří Sléžka
On 8/3/20 11:12 AM, Jiří Sléžka wrote:
> Hello,
> 
> I have 4 host cluster managed with standalone engine in version 4.3 and
> I would like to migrate this standalone engine to 4.4 as hosted engine.
> 
> I have two new hosts which I would like to use as base for new HE
> cluster. (new hosts are Intel based, old ones are AMD Opteron based -
> new cluster will have 4.4 compatibility, old one have to stay at 4.2
> compatibility level).
> 
> I red this
> 
> https://www.ovirt.org/documentation/migrating_from_a_standalone_manager_to_a_self-hosted_engine/
> 
> but the question is: Can I migrate and upgrade in one step? Have anybody
> did that already? If it is not possible what is a suggested approach?

I just tried it. It looks like it could work at least until installation
process want to login into engine. It looks like it does not use valid
login name nor password.

[ INFO  ] TASK [ovirt.hosted_engine_setup : Expose engine VM webui over
a local port via ssh port forwarding]
[ INFO  ] changed: [localhost]
[ INFO  ] TASK [ovirt.hosted_engine_setup : Evaluate temporary bootstrap
engine URL]
[ INFO  ] ok: [localhost]
[ INFO  ] The bootstrap engine is temporary accessible over
https://ovirt05.net.slu.cz:6900/ovirt-engine/
[ INFO  ] TASK [ovirt.hosted_engine_setup : Detect VLAN ID]
[ INFO  ] changed: [localhost]
[ INFO  ] TASK [ovirt.hosted_engine_setup : Set Engine public key as
authorized key without validating the TLS/SSL certificates]
[ INFO  ] changed: [localhost]
[ INFO  ] TASK [ovirt.hosted_engine_setup : include_tasks]
[ INFO  ] ok: [localhost]
[ INFO  ] TASK [ovirt.hosted_engine_setup : Obtain SSO token using
username/password credentials]
[ INFO  ] ok: [localhost]
[ INFO  ] TASK [ovirt.hosted_engine_setup : Ensure that the target
datacenter is present]
[ ERROR ] ovirtsdk4.AuthError: Error during SSO authentication
access_denied : Cannot authenticate user 'None@N/A': No valid profile
found in credentials..
[ ERROR ] fatal: [localhost]: FAILED! => {"changed": false, "msg":
"Error during SSO authentication access_denied : Cannot authenticate
user 'None@N/A': No valid profile found in credentials.."}

I tried to login to https://ovirt05.net.slu.cz:6900/ovirt-engine/ and it
probably accept username admin@internal and new password entered during
hosted engine deploy but then it display error "The provided
authorization grant for the auth code has expired."

Maybe it is related to this bug (and custom 3rd party Apache certificate)

https://bugzilla.redhat.com/show_bug.cgi?id=1715767

in my case it looks like on engine vm in file

/etc/pki/ovirt-engine/apache-ca.pem

is original certificate from backup which is for ovirt.slu.cz fqdn. For
new hosted engine I use new fqdn ovirt.net.slu.cz. Should I change
ovirt.slu.cz record to point to new ip address (it have to be one from
ovirtmgmt subnet) and then try restore? Documentation is not much clear
in this particular subject.

Cheers,

Jiri

> 
> Thanks for help
> 
> Jiri
> 
> 
> ___
> Users mailing list -- users@ovirt.org
> To unsubscribe send an email to users-le...@ovirt.org
> Privacy Statement: https://www.ovirt.org/privacy-policy.html
> oVirt Code of Conduct: 
> https://www.ovirt.org/community/about/community-guidelines/
> List Archives: 
> https://lists.ovirt.org/archives/list/users@ovirt.org/message/YH4J7GG7WLOLUFIADZPL6JOPDETJ23CZ/
> 




smime.p7s
Description: S/MIME Cryptographic Signature
___
Users mailing list -- users@ovirt.org
To unsubscribe send an email to users-le...@ovirt.org
Privacy Statement: https://www.ovirt.org/privacy-policy.html
oVirt Code of Conduct: 
https://www.ovirt.org/community/about/community-guidelines/
List Archives: 
https://lists.ovirt.org/archives/list/users@ovirt.org/message/SWKF5CF3UHVRDE2NA2R3EW3S6642S2HA/


[ovirt-users] Subject: [ANN] Updated oVirt release 4.4.1.5

2020-08-05 Thread Lev Veyde
The oVirt Team has just released a new version of oVirt Node package that
fixes oVirt Hyperconverged deployment related issue:

Bug 1862588  - Update
to gluster-7.7 with ovirt-ng node 4.4.1

Updated ovirt-node-ng-installer had been built and a new torrent for this
ISO is now available at
https://resources.ovirt.org/pub/ovirt-4.4/iso/ovirt-node-ng-installer/4.4.1-2020080418/el8/

Relevant changes compared to previous version:

   -

   Gluster 7.7: https://docs.gluster.org/en/latest/release-notes/7.7/
   -

   Ansible 2.9.11:
   
https://github.com/ansible/ansible/blob/stable-2.9/changelogs/CHANGELOG-v2.9.rst#v2-9-11
   -

   Boot Hole vulnerability in grub2 (CVE-2020-1073) fix:
   https://blog.centos.org/2020/08/centos-community-newsletter-august-2020-2008/


-- 

Lev Veyde

Senior Software Engineer, RHCE | RHCVA | MCITP

Red Hat Israel



l...@redhat.com | lve...@redhat.com

TRIED. TESTED. TRUSTED. 
___
Users mailing list -- users@ovirt.org
To unsubscribe send an email to users-le...@ovirt.org
Privacy Statement: https://www.ovirt.org/privacy-policy.html
oVirt Code of Conduct: 
https://www.ovirt.org/community/about/community-guidelines/
List Archives: 
https://lists.ovirt.org/archives/list/users@ovirt.org/message/BYQMHO2FCO4A4UMAHI4B72TUOSKYBBZO/