Re: [Users] Not enough MAC addresses left in MAC Address Pool

2013-10-27 Thread Mike Kolesnik
- Original Message -

 While building a virtual machine we ran into an error Not enough MAC
 addresses left in MAC Address Pool. In the engine log I see this message.

 2013-10-26 14:47:16,590 WARN
 [org.ovirt.engine.core.bll.network.vm.AddVmInterfaceCommand] (ajp--127.0.0.
 1-8702-12) [6fc05fa4] CanDoAction of action AddVmInterface failed.
 Reasons:VAR__TYPE__INTERFACE,VAR__ACTI
 ON__ADD,MAC_POOL_NOT_ENOUGH_MAC_ADDRESSES
 2013-10-26 14:47:16,591 ERROR
 [org.ovirt.engine.api.restapi.resource.AbstractBackendResource] (ajp--127.0
 .0.1-8702-12) Operation Failed: [Not enough MAC addresses left in MAC Address
 Pool.]

 This led me to look at the engine config where I see these
 MacPoolRanges: 00:1A:4A:97:5E:00-00:1A:4A:97:5E:FF version: general
 MaxMacsCountInPool: 10 version: general

 The MacPoolRange would seem to be the limiting factor here, cutting us off at
 256 MAC addresses, which happens to be the number of virtual machine we
 currently have. I assume that updating the MacPoolRange and restarting the
 engine would resolve this issue. Has anybody experienced this issue? Why
 would the pool size have 256 and the Max entry be set to 10, that seems
 like a large difference.

Hi Thomas, 

The MacPoolRanges is preset to what range was reserved initially when oVirt was 
being developed. 
Of course, in a LAN this doesn't make much difference as the possibility of MAC 
hijack from a hardware vendor is extremely low. 
The 3 first bytes in a MAC specify the vendor ID, and the 3 last bytes the 
card address (explained in http://en.wikipedia.org/wiki/MAC_address ), so I'm 
not sure why this was limited to 256 addresses but you can of course change the 
limit. 
I'm guessing it was set not to interfere with addresses used by libvirt that 
you may have running in the LAN which use the same vendor ID. 

Also please notice you can have multiple ranges separated by comma 
e.g. MacPoolRanges: 
00:1A:4A:97:5E:00-00:1A:4A:97:5E:FF,00:1A:4A:97:5F:00-00:1A:4A:97:5F:FF 

Now the other value, MaxMacsCountInPool simply limits the MAC pool size so if 
you have a pool that is too big the engine won't start. 
So for example if you have pools 
00:1A:4A:97:5E:00-00:1A:4A:97:5E:FF,00:1A:4A:97:5F:00-00:1A:4A:97:5F:FF it's OK 
since there are 256 + 256 = 512  10 MACs 
But, if you have pools 
00:1A:4A:00:00:00-00:1A:4A:00:FF:FF,00:1A:4A:01:00:00-00:1A:4A:01:FF:FF it will 
fail since there are 65536 + 65536 = 131072  10 MACs 

Hope this helps, 
Mike 
___
Users mailing list
Users@ovirt.org
http://lists.ovirt.org/mailman/listinfo/users


Re: [Users] [node-devel] GlusterFS on oVirt node

2013-10-27 Thread Saša Friedrich
I reinstalled node and remounter / rw then I checked fs before 
activating host (in oVirt Engine) and after (which files have been 
changed)... The ro problem seems to be in /var/lib/glusterd/. Is there 
any way I can change node so this directory would be mounted rw? And to 
persist this setting after reboot.



tnx



Dne 24. 10. 2013 15:28, piše Fabian Deutsch:

Am Donnerstag, den 24.10.2013, 15:12 +0200 schrieb Saša Friedrich:

Progress report:

I remounted fs on oVirt nodes rw, started glusterd with no errors.
Then I activated hosts in oVirt Engine. Also no errors! Yei!

Yey! :)
Yes, mount -oremount,rw make's the FS temporarily writeable. But you
will have issues as soon as you reboot.
We'll need to investigate which paths need to be persisted (so the data
written to them survives a reboot) and which only need to be write-able
e.g. for temporary data.

Would you mind opening a bug for this?

Greetings
fabian


Then I created volume (replication), added two bricks (oVirt nodes),
and started volume. Seems fine. I checkd on node1:

# gluster volume info
  
Volume Name: data_vol

Type: Replicate
Volume ID: a1cdc762-2198-47e2-9b4a-58fd0571b269
Status: Started
Number of Bricks: 1 x 2 = 2
Transport-type: tcp
Bricks:
Brick1: 192.168.254.124:/data/gluster
Brick2: 192.168.254.141:/data/gluster
Options Reconfigured:
storage.owner-gid: 36
storage.owner-uid: 36
auth.allow: *
user.cifs: on
nfs.disable: off



WORKING!


BUT...  Now i can not create storage domain. When I hit OK button on
New storage domain dialog, process is running very long. Eventually
this process stops and returns  Error while executing action Add
Storage Connection: Network error during communication with the
Host.

I'm stuck again :-( in need for HELP!

Could you please provide the logfiles mentioned here:
http://www.ovirt.org/Node_Troubleshooting#Log_Files

Greetings
fabian


tnx




Dne 24. 10. 2013 13:02, piše Mike Burns:


Adding to node-devel list and users list.

-- Mike

Apologies for top posting and typos.  This was sent from a mobile device.

Saša Friedrich sasa.friedr...@bitlab.si wrote:

Hello!

Acording to http://www.ovirt.org/Node_Glusterfs_Support glusterfs on
ovirt node should be supported. But I have some difficulties to
implement it.


I installed ovirt (nested kvm - home testing) following Up and Running
with oVirt 3.3) using Fedora19
Install went well. Everything is working fine.

Now I created two hosts (nested kvm - ovirt node fc19 - just for
testing) and added them in oVirt.
Super fine - working!

Now I'd like to use this hosts as glustefs nodes too. Acording to google
(I'm googling for two days now) I'ts possible, but I can not find any
usable how-to

1. I removed these two hosts from default data center
2. I created new data center (type: GlusterFS)
3. I created new cluster (Enable Gluster Service checked)
4. I added host
5. Now I get error message in events: Could not find gluster uuid of
server host1 on Cluster Cluster1.


If I ssh to my host (fc19 node) glusterd.service is not running. If I
try to run it It returns error

here is the log:
[2013-10-24 09:52:25.969899] I [glusterfsd.c:1910:main]
0-/usr/sbin/glusterd: Started running /usr/sbin/glusterd version 3.4.0
(/usr/sbin/glusterd -p /run/glusterd.pid)
[2013-10-24 09:52:25.974480] I [glusterd.c:962:init] 0-management: Using
/var/lib/glusterd as working directory
[2013-10-24 09:52:25.977648] I [socket.c:3480:socket_init]
0-socket.management: SSL support is NOT enabled
[2013-10-24 09:52:25.977694] I [socket.c:3495:socket_init]
0-socket.management: using system polling thread
[2013-10-24 09:52:25.978611] W [rdma.c:4197:__gf_rdma_ctx_create]
0-rpc-transport/rdma: rdma_cm event channel creation failed (No such device)
[2013-10-24 09:52:25.978651] E [rdma.c:4485:init] 0-rdma.management:
Failed to initialize IB Device
[2013-10-24 09:52:25.978667] E [rpc-transport.c:320:rpc_transport_load]
0-rpc-transport: 'rdma' initialization failed
[2013-10-24 09:52:25.978747] W [rpcsvc.c:1387:rpcsvc_transport_create]
0-rpc-service: cannot create listener, initing the transport failed
[2013-10-24 09:52:25.979890] I
[glusterd.c:354:glusterd_check_gsync_present] 0-glusterd:
geo-replication module not installed in the system
[2013-10-24 09:52:25.98] E [store.c:394:gf_store_handle_retrieve]
0-: Unable to retrieve store handle /var/lib/glusterd/glusterd.info,
error: No such file or directory
[2013-10-24 09:52:25.980026] E
[glusterd-store.c:1277:glusterd_retrieve_op_version] 0-: Unable to get
store handle!
[2013-10-24 09:52:25.980048] E [store.c:394:gf_store_handle_retrieve]
0-: Unable to retrieve store handle /var/lib/glusterd/glusterd.info,
error: No such file or directory
[2013-10-24 09:52:25.980060] E
[glusterd-store.c:1378:glusterd_retrieve_uuid] 0-: Unable to get store
handle!
[2013-10-24 09:52:25.980074] I
[glusterd-store.c:1348:glusterd_restore_op_version] 0-management:
Detected new install. Setting op-version to maximum : 2
[2013-10-24 09:52:25.980309] E 

Re: [Users] [node-devel] GlusterFS on oVirt node

2013-10-27 Thread Saša Friedrich
Thanks, I'll try that (and report). And I think data in that path don't 
need to be persistant, because when I reboot node, and make whole fs rw 
again, host gets attached to oVirt with no errors.


One more thing. Messages log file keep getting me errors (every 2 sec):

Oct 25 08:32:50 localhost python[462]: service-status: 
ServiceNotExistError: Tried all alternatives but failed:
Oct 25 08:32:50 localhost python[462]: ServiceNotExistError: 
gluster-swift-object is not a SysV service
Oct 25 08:32:50 localhost python[462]: ServiceNotExistError: 
gluster-swift-object is not native systemctl service

.
.
.
.
.
Oct 25 08:33:18 localhost python[462]: service-is-managed: 
ServiceNotExistError: Tried all alternatives but failed:
Oct 25 08:33:18 localhost python[462]: ServiceNotExistError: smb is not 
native systemctl service
Oct 25 08:33:18 localhost python[462]: ServiceNotExistError: samba is 
not native systemctl service
Oct 25 08:33:18 localhost python[462]: ServiceNotExistError: smb is not 
a SysV service
Oct 25 08:33:18 localhost python[462]: ServiceNotExistError: samba is 
not a SysV service



So I somehow lost hope for node and tried makeing host from fc19 
(minimal installation). Installed, attached host in oVirt engine, but... 
Errors are the same!



Any clue?


tnx


Dne 25. 10. 2013 08:27, piše Fabian Deutsch:

Am Donnerstag, den 24.10.2013, 19:59 +0200 schrieb Saša Friedrich:

I reinstalled node and remounter / rw then I checked fs before
activating host (in oVirt Engine) and after (which files have been
changed)... The ro problem seems to be in /var/lib/glusterd/. Is there
any way I can change node so this directory would be mounted rw? And to
persist this setting after reboot.

Hey,

do you know if the data in /var/lib/glusterd needs to survive reboots?
If not, then this patch http://gerrit.ovirt.org/20540 will probably fix
the problem. The patch just adds that path to /etc/rwtab.d/ovirt - this
will tell the read-only root to make that path writable at boot.
Due to the nature of Node you will need to build your own image or wait
until the patch lands in an image. Editing the rwtab file by hand at
runtime won't have an effect.

Greetings
fabian


tnx



Dne 24. 10. 2013 15:28, piše Fabian Deutsch:

Am Donnerstag, den 24.10.2013, 15:12 +0200 schrieb Saša Friedrich:

Progress report:

I remounted fs on oVirt nodes rw, started glusterd with no errors.
Then I activated hosts in oVirt Engine. Also no errors! Yei!

Yey! :)
Yes, mount -oremount,rw make's the FS temporarily writeable. But you
will have issues as soon as you reboot.
We'll need to investigate which paths need to be persisted (so the data
written to them survives a reboot) and which only need to be write-able
e.g. for temporary data.

Would you mind opening a bug for this?

Greetings
fabian


Then I created volume (replication), added two bricks (oVirt nodes),
and started volume. Seems fine. I checkd on node1:

# gluster volume info
   
Volume Name: data_vol

Type: Replicate
Volume ID: a1cdc762-2198-47e2-9b4a-58fd0571b269
Status: Started
Number of Bricks: 1 x 2 = 2
Transport-type: tcp
Bricks:
Brick1: 192.168.254.124:/data/gluster
Brick2: 192.168.254.141:/data/gluster
Options Reconfigured:
storage.owner-gid: 36
storage.owner-uid: 36
auth.allow: *
user.cifs: on
nfs.disable: off



WORKING!


BUT...  Now i can not create storage domain. When I hit OK button on
New storage domain dialog, process is running very long. Eventually
this process stops and returns  Error while executing action Add
Storage Connection: Network error during communication with the
Host.

I'm stuck again :-( in need for HELP!

Could you please provide the logfiles mentioned here:
http://www.ovirt.org/Node_Troubleshooting#Log_Files

Greetings
fabian


tnx




Dne 24. 10. 2013 13:02, piše Mike Burns:


Adding to node-devel list and users list.

-- Mike

Apologies for top posting and typos.  This was sent from a mobile device.

Saša Friedrich sasa.friedr...@bitlab.si wrote:

Hello!

Acording to http://www.ovirt.org/Node_Glusterfs_Support glusterfs on
ovirt node should be supported. But I have some difficulties to
implement it.


I installed ovirt (nested kvm - home testing) following Up and Running
with oVirt 3.3) using Fedora19
Install went well. Everything is working fine.

Now I created two hosts (nested kvm - ovirt node fc19 - just for
testing) and added them in oVirt.
Super fine - working!

Now I'd like to use this hosts as glustefs nodes too. Acording to google
(I'm googling for two days now) I'ts possible, but I can not find any
usable how-to

1. I removed these two hosts from default data center
2. I created new data center (type: GlusterFS)
3. I created new cluster (Enable Gluster Service checked)
4. I added host
5. Now I get error message in events: Could not find gluster uuid of
server host1 on Cluster Cluster1.


If I ssh to my host (fc19 node) glusterd.service is not running. If I
try to run it It returns error

here is the log:
[2013-10-24 09:52:25.969899] 

Re: [Users] GlusterFS on oVirt node

2013-10-27 Thread Saša Friedrich

Progress report:

I remounted fs on oVirt nodes rw, started glusterd with no errors.
Then I activated hosts in oVirt Engine. Also no errors! Yei!

Then I created volume (replication), added two bricks (oVirt nodes), and 
started volume. Seems fine. I checkd on node1:


# gluster volume info

Volume Name: data_vol
Type: Replicate
Volume ID: a1cdc762-2198-47e2-9b4a-58fd0571b269
Status: Started
Number of Bricks: 1 x 2 = 2
Transport-type: tcp
Bricks:
Brick1: 192.168.254.124:/data/gluster
Brick2: 192.168.254.141:/data/gluster
Options Reconfigured:
storage.owner-gid: 36
storage.owner-uid: 36
auth.allow: *
user.cifs: on
nfs.disable: off



WORKING!


BUT...  Now i can not create storage domain. When I hit OK button on 
New storage domain dialog, process is running very long. Eventually 
this process stops and returns  Error while executing action Add 
Storage Connection: Network error during communication with the Host.


I'm stuck again :-( in need for HELP!


tnx




Dne 24. 10. 2013 13:02, piše Mike Burns:

Adding to node-devel list and users list.

-- Mike

Apologies for top posting and typos.  This was sent from a mobile device.

Saša Friedrich sasa.friedr...@bitlab.si wrote:

Hello!

Acording to http://www.ovirt.org/Node_Glusterfs_Support glusterfs on
ovirt node should be supported. But I have some difficulties to
implement it.


I installed ovirt (nested kvm - home testing) following Up and Running
with oVirt 3.3) using Fedora19
Install went well. Everything is working fine.

Now I created two hosts (nested kvm - ovirt node fc19 - just for
testing) and added them in oVirt.
Super fine - working!

Now I'd like to use this hosts as glustefs nodes too. Acording to google
(I'm googling for two days now) I'ts possible, but I can not find any
usable how-to

1. I removed these two hosts from default data center
2. I created new data center (type: GlusterFS)
3. I created new cluster (Enable Gluster Service checked)
4. I added host
5. Now I get error message in events: Could not find gluster uuid of
server host1 on Cluster Cluster1.


If I ssh to my host (fc19 node) glusterd.service is not running. If I
try to run it It returns error

here is the log:
[2013-10-24 09:52:25.969899] I [glusterfsd.c:1910:main]
0-/usr/sbin/glusterd: Started running /usr/sbin/glusterd version 3.4.0
(/usr/sbin/glusterd -p /run/glusterd.pid)
[2013-10-24 09:52:25.974480] I [glusterd.c:962:init] 0-management: Using
/var/lib/glusterd as working directory
[2013-10-24 09:52:25.977648] I [socket.c:3480:socket_init]
0-socket.management: SSL support is NOT enabled
[2013-10-24 09:52:25.977694] I [socket.c:3495:socket_init]
0-socket.management: using system polling thread
[2013-10-24 09:52:25.978611] W [rdma.c:4197:__gf_rdma_ctx_create]
0-rpc-transport/rdma: rdma_cm event channel creation failed (No such device)
[2013-10-24 09:52:25.978651] E [rdma.c:4485:init] 0-rdma.management:
Failed to initialize IB Device
[2013-10-24 09:52:25.978667] E [rpc-transport.c:320:rpc_transport_load]
0-rpc-transport: 'rdma' initialization failed
[2013-10-24 09:52:25.978747] W [rpcsvc.c:1387:rpcsvc_transport_create]
0-rpc-service: cannot create listener, initing the transport failed
[2013-10-24 09:52:25.979890] I
[glusterd.c:354:glusterd_check_gsync_present] 0-glusterd:
geo-replication module not installed in the system
[2013-10-24 09:52:25.98] E [store.c:394:gf_store_handle_retrieve]
0-: Unable to retrieve store handle /var/lib/glusterd/glusterd.info,
error: No such file or directory
[2013-10-24 09:52:25.980026] E
[glusterd-store.c:1277:glusterd_retrieve_op_version] 0-: Unable to get
store handle!
[2013-10-24 09:52:25.980048] E [store.c:394:gf_store_handle_retrieve]
0-: Unable to retrieve store handle /var/lib/glusterd/glusterd.info,
error: No such file or directory
[2013-10-24 09:52:25.980060] E
[glusterd-store.c:1378:glusterd_retrieve_uuid] 0-: Unable to get store
handle!
[2013-10-24 09:52:25.980074] I
[glusterd-store.c:1348:glusterd_restore_op_version] 0-management:
Detected new install. Setting op-version to maximum : 2
[2013-10-24 09:52:25.980309] E [store.c:360:gf_store_handle_new] 0-:
Failed to open file: /var/lib/glusterd/options, error: Read-only file system


Acording to log /var/lib/glusterd/glusterd.info is missing and can not
be created because fs is mounted ro.


Now I'm stuck!
What am I missing?


tnx for help!


___
Users mailing list
Users@ovirt.org
http://lists.ovirt.org/mailman/listinfo/users


[Users] Crashed controller node

2013-10-27 Thread Rob Abshear
I rebuilt the controller node for my oVirt environment and restored the 
DB.  However, all running VMs now show up with a question mark and all 
storage domains and data centers show red.  However, all VMs are 
running.  How could I go about doing a complete fresh install of the 
controller and then connect it back up with the existing environment.  I 
have found bits and pieces of the answer around the web, but nothing 
that clearly addresses this situation.


Thanks!


--


*NADA Convention  Expo*:  January 24-27, 2014 - New Orleans, LA - Booth 
5001

http://www.bbb.org/south-east-florida/business-reviews/advertising-agencies/citytwist-in-boca-raton-fl-90033448http://www.bbb.org/south-east-florida/business-reviews/advertising-agencies/citytwist-in-boca-raton-fl-90033448
___
Users mailing list
Users@ovirt.org
http://lists.ovirt.org/mailman/listinfo/users


Re: [Users] Crashed controller node

2013-10-27 Thread Itamar Heim

On 10/25/2013 09:36 PM, Rob Abshear wrote:

I rebuilt the controller node for my oVirt environment and restored the
DB.  However, all running VMs now show up with a question mark and all
storage domains and data centers show red.  However, all VMs are
running.  How could I go about doing a complete fresh install of the
controller and then connect it back up with the existing environment.  I
have found bits and pieces of the answer around the web, but nothing
that clearly addresses this situation.

Thanks!




if you have everything in the db, its easier to not clean install, since 
we're still missing an easy import data domain.

what is the status of your hosts?
can you share engine logs?
thanks.
___
Users mailing list
Users@ovirt.org
http://lists.ovirt.org/mailman/listinfo/users


[Users] ovirt nagios plugin email flood on engine upgrade

2013-10-27 Thread Itamar Heim

Hi René,

a question - when we upgrade the engine, we move the service to down.
at that point, nagios is sending lots of emails on each failing 
monitored resource due to inability to connect to the API.


Is thee a way to report this once per the root cause for all monitored 
resources?


Thanks,
   Itamar
___
Users mailing list
Users@ovirt.org
http://lists.ovirt.org/mailman/listinfo/users


Re: [Users] [node-devel] GlusterFS on oVirt node

2013-10-27 Thread Fabian Deutsch
Am Samstag, den 26.10.2013, 21:46 +0530 schrieb Vijay Bellur:
 On 10/25/2013 11:57 AM, Fabian Deutsch wrote:
  Am Donnerstag, den 24.10.2013, 19:59 +0200 schrieb Saša Friedrich:
  I reinstalled node and remounter / rw then I checked fs before
  activating host (in oVirt Engine) and after (which files have been
  changed)... The ro problem seems to be in /var/lib/glusterd/. Is there
  any way I can change node so this directory would be mounted rw? And to
  persist this setting after reboot.
 
  Hey,
 
  do you know if the data in /var/lib/glusterd needs to survive reboots?
 
 /var/lib/glusterd does need to survive reboots.

Thanks for this info!

Then we'll probably need another patch to make this happen.

Greetings
fabian

___
Users mailing list
Users@ovirt.org
http://lists.ovirt.org/mailman/listinfo/users


Re: [Users] Trusted Pools and CentOS 6 packages

2013-10-27 Thread Doron Fediuck


- Original Message -
 From: Nicolae Paladi n.pal...@gmail.com
 To: users@ovirt.org
 Sent: Friday, October 25, 2013 7:16:30 PM
 Subject: Re: [Users] Trusted Pools and CentOS 6 packages
 
 Doron Fediuck dfediuck@... writes:
 
  
  - Original Message -
   From: Gianluca Cecchi gianluca.cecchi@...
   To: Doron Fediuck dfediuck@...
   Cc: Wei D Chen wei.d.chen@..., users
  users@..., Mei Yu
  mei.yu@..., Ofri Masad
   omasad@..., Gang Wei gang.wei@...
   Sent: Tuesday, June 11, 2013 2:29:54 AM
   Subject: Re: [Users] Trusted Pools and CentOS 6 packages
   
   On Mon, Jun 10, 2013 at 6:36 PM, Doron Fediuck wrote:
   
   
That's nice of Jimmy to assist.
Are you trying out the oVirt TCP feature or will you be using OAT
for something else?
   
   Actually the need was for OpenStack environment, but I'm going to test
   oVirt node too.
   
   Gianluca
   
  
  Thanks for the info.
  Note that openstack and ovirt are using the same OAT infra,
  but implementing the logic in a different way.
  Let me know f you have a specific use case so I'll be able to
  provide additional details.
  
 
 
 Hi,
 
 I have an environment where the oat-server is on a Ubuntu, while
 the compute hosts are CentOS servers.
 
 I have installed the packages for the oat-server from the Ubuntu
 repositories, and there is indeed a ClientFiles directory, but
 but it lacks installation files (just the following:
 endorsement.p12  install.bat  lib  OAT.properties  OATprovisioner.properties
 PrivacyCA.cer  TrustStore.jks)
 
 
 The questions are:
 * are there packages for centos 6.4 available?
 * how can the client files be generated by the oat-server?
 
 cheers,
 /Nicolae
 

Hi Nicolae,
Adding Jimmy for RPM updates.
Jimmy, are you packaging the OAT for el6 and where can it be found?

Also, some of the issues are available here:
http://www.ovirt.org/Trusted_compute_pools_deployment

Doron
___
Users mailing list
Users@ovirt.org
http://lists.ovirt.org/mailman/listinfo/users


Re: [Users] Trusted Pools and CentOS 6 packages

2013-10-27 Thread Wei, Gang
Please refer to 
https://github.com/OpenAttestation/OpenAttestation/wiki/OAT-for-RHEL-Recipe.

Jimmy


 -Original Message-
 From: Doron Fediuck [mailto:dfedi...@redhat.com]
 Sent: Sunday, October 27, 2013 11:53 PM
 To: Nicolae Paladi
 Cc: users@ovirt.org; Wei, Gang
 Subject: Re: [Users] Trusted Pools and CentOS 6 packages



 - Original Message -
  From: Nicolae Paladi n.pal...@gmail.com
  To: users@ovirt.org
  Sent: Friday, October 25, 2013 7:16:30 PM
  Subject: Re: [Users] Trusted Pools and CentOS 6 packages
 
  Doron Fediuck dfediuck@... writes:
 
  
   - Original Message -
From: Gianluca Cecchi gianluca.cecchi@...
To: Doron Fediuck dfediuck@...
Cc: Wei D Chen wei.d.chen@..., users
   users@..., Mei Yu
   mei.yu@..., Ofri Masad
omasad@..., Gang Wei gang.wei@...
Sent: Tuesday, June 11, 2013 2:29:54 AM
Subject: Re: [Users] Trusted Pools and CentOS 6 packages
   
On Mon, Jun 10, 2013 at 6:36 PM, Doron Fediuck wrote:
   

 That's nice of Jimmy to assist.
 Are you trying out the oVirt TCP feature or will you be using OAT
 for something else?
   
Actually the need was for OpenStack environment, but I'm going to test
oVirt node too.
   
Gianluca
   
  
   Thanks for the info.
   Note that openstack and ovirt are using the same OAT infra,
   but implementing the logic in a different way.
   Let me know f you have a specific use case so I'll be able to
   provide additional details.
  
 
 
  Hi,
 
  I have an environment where the oat-server is on a Ubuntu, while
  the compute hosts are CentOS servers.
 
  I have installed the packages for the oat-server from the Ubuntu
  repositories, and there is indeed a ClientFiles directory, but
  but it lacks installation files (just the following:
  endorsement.p12  install.bat  lib  OAT.properties
 OATprovisioner.properties
  PrivacyCA.cer  TrustStore.jks)
 
 
  The questions are:
  * are there packages for centos 6.4 available?
  * how can the client files be generated by the oat-server?
 
  cheers,
  /Nicolae
 

 Hi Nicolae,
 Adding Jimmy for RPM updates.
 Jimmy, are you packaging the OAT for el6 and where can it be found?

 Also, some of the issues are available here:
 http://www.ovirt.org/Trusted_compute_pools_deployment

 Doron


smime.p7s
Description: S/MIME cryptographic signature
___
Users mailing list
Users@ovirt.org
http://lists.ovirt.org/mailman/listinfo/users


Re: [Users] Datacenter is down

2013-10-27 Thread Mario Giammarco
Mario Giammarco mgiammarco@... writes:


 What can I do now??
 
At least can you say me how I can recover disk images from gluster?

Thanks,
Mario



___
Users mailing list
Users@ovirt.org
http://lists.ovirt.org/mailman/listinfo/users


Re: [Users] Datacenter is down

2013-10-27 Thread Itamar Heim

On 10/27/2013 10:10 PM, Mario Giammarco wrote:

Mario Giammarco mgiammarco@... writes:



What can I do now??


At least can you say me how I can recover disk images from gluster?

Thanks,
Mario



___
Users mailing list
Users@ovirt.org
http://lists.ovirt.org/mailman/listinfo/users



do you see the files on the gluster volume?
you should be able to convert it to an export domain and import them
___
Users mailing list
Users@ovirt.org
http://lists.ovirt.org/mailman/listinfo/users


[Users] oVirt Updates - Special KVM Forum/oVirt edition

2013-10-27 Thread Itamar Heim
A great week at linuxcon/cloudopen/kvmforum/ovirt conference at 
Edinburgh, and some other nice feedback on oVirt, meriting a special 
edition of this update.

Feel free to chime in with your feedback as well.

It is sometimes hard to remember we only released oVirt 3.0 last year, 
and that it takes time to get traction.
For example, see slide 3 in the presentation i gave on oVirt Updates[1] 
to see the clear trend in adoption (via total users mailing list addresses).


Similarly, in Livnat's oVirt-intro session at CloudOpen, with ~75 people 
in the room, almost all raised their hand on her question who knows/has 
oVirt.


We had a plethora of topics (same link as [1]), but i wanted to highlight:

SUSE support
During Livnat's talk, a question was raised wrt SUSE support.
Asking for more details, we got ~I'm running oVirt in testing and RHEV 
in production. with 200 SUSE 10/11 servers. I just want the guest-agent 
to have their ip address in the gui.

So first of all, good to know SUSE runs as a guest without issues.
Also, the guest-agent itself is just a python script that should just 
work. Just some packaging is required, so we're looking to revamp this 
in build.opensuse.org, and hope some SUSE users will help us with 
closing and testing this one.


In related SUSE news, I just saw this posted After looking into oVirt 
it looks absolutely fantastic. Might look into seeing if I can help with 
porting this to openSUSE. What kind of work is involved in the porting 
of the application like this?

(discussion ongoing)

on PPC:
Leonardo from the Eldorado research center in Brazil gave a lecture on 
their work to add PPC support to oVirt. Paul Mackerras (KVM PPC 
developer) from IBM and Alexenader Graf attended and gave a lot of 
feedback, and potential interest from other PPC vendors, which should be 
hopefully mostly config level changes.


User Stories:
Keele university presented their path to oVirt. Always nice to hear how 
our project is used, and we actually asked them a lot of questions on 
why/how they use it the way they do. They also did a case study with 
Dave Neary, which i hope to see more from oVirt community members.


Also, always nice to hear: in an irc chat on #ovirt: I looked at ovirt 
about 4 months ago and when I came back a few days ago I was blown away 
at how far it had come! The devs have done an awesome job.


All KVM Forum/oVirt sessions slides (and youtube's) should be available 
here[1]


Thanks,
   Itamar

[1] oVirt Updates session by Itamar Heim
http://www.youtube.com/channel/UCRCSQmAOh7yzgheq-emy1xA
___
Users mailing list
Users@ovirt.org
http://lists.ovirt.org/mailman/listinfo/users


[Users] paid installation and support

2013-10-27 Thread Dimitris Visualweb
Hello, I am having a small hosting business and I am seeking an experienced
admin for setting up a 2 node HA cluster with oVirt, as described here
http://www.ovirt.org/Features/DRBD/solution_for_2_nodes

 

Thanks in advance 

 

___
Users mailing list
Users@ovirt.org
http://lists.ovirt.org/mailman/listinfo/users


Re: [Users] Permission denied on disk image file !!

2013-10-27 Thread Anil Dhingra
Hi All

Is there any fix available for abv ?

Thanks
Anil


On Mon, Oct 21, 2013 at 8:34 PM, Fabian Deutsch fabi...@redhat.com wrote:

 Am Montag, den 21.10.2013, 20:21 +0800 schrieb Anil Dhingra:
 
  below is the output after reboot .. also after reboot we need to
  restart sanlock daemon manually every time else no spm selection 
  hosts keep on contending  fails

 Do you know what the problem of the sanlock daemon is, so why it needs
 to be restarted?

  [root@node1-3-3 ~]# getsebool -a | egrep -i 'nfs|sanlock'
  allow_ftpd_use_nfs -- off
  cobbler_use_nfs -- off
  git_system_use_nfs -- off
  httpd_use_nfs -- off
  qemu_use_nfs -- on
  rsync_use_nfs -- off
  samba_share_nfs -- off
  sanlock_use_fusefs -- off
  sanlock_use_nfs -- off
  sanlock_use_samba -- off
  sge_use_nfs -- off
  use_nfs_home_dirs -- on
  virt_use_nfs -- off
  virt_use_sanlock -- off
  xen_use_nfs -- off
  [root@node1-3-3 ~]# getsebool -a | egrep -i allow_execstack
  allow_execstack -- on
  [root@node1-3-3 ~]#

 Seems like it was changed. Is maybe VDSM changing it?

 Greetings
 fabian


 
  On Mon, Oct 21, 2013 at 7:16 PM, Fabian Deutsch fabi...@redhat.com
  wrote:
  Am Montag, den 21.10.2013, 15:44 +0800 schrieb Anil Dhingra:
   hi
  
   Permission issue is resolved after changing on openfiler NFS
  share
   permission  .but still on every reboot we need to set below
  values
   manually
   Any idea how to make it perm
  
   setsebool -P virt_use_sanlock=on
   setsebool -P virt_use_nfs=on
 
 
  Hum ... That's interesting.
  We actually set both of them to on during the installation of
  the
  ovirt-node selinux package:
  /usr/sbin/setsebool -P allow_execstack=0 \
 virt_use_nfs=1 \
 virt_use_sanlock=1 \
 sanlock_use_nfs=1
 
  What does
  getsebool virt_use_sanlock virt_use_nfs
 
  say?
 
  - fabian
 
  
   On Wed, Oct 16, 2013 at 8:24 AM, Itamar Heim
  ih...@redhat.com wrote:
   On 10/15/2013 11:05 AM, Anil Dhingra wrote:
  
   Hi Guys
   Any know issue why we are not able to start
  VM due to
   permission issue
   on disk image file .. as per docs ownership
  should be
   vdsm:kvm  byt not
   sure why its showing below
   used - both
   ovirt-node-iso-3.0.1-1.0.1.vdsm.el6 
   ovirt-node-iso-3.0.1-1.0.2.vdsm.el6  same
  issue
[ using NFS Domain ]
   VM n0001vdap is down. Exit message: internal
  error
   process exited while
   connecting to monitor: qemu-kvm: -drive
  
 
 file=/rhev/data-center/d09d8a3e-8ab4-42fc-84ec-86f307d144a0/1a04e13a-0ed4-40d6-a153-f7091c65d916/images/44e3fc9b-0382-4c11-b00c-35bd74032e9a/34542412-ed50-4350-8867-0d7d5f8127fd,if=none,id=drive-virtio-disk0,format=raw,serial=44e3fc9b-0382-4c11-b00c-35bd74032e9a,cache=none,werror=stop,rerror=stop,aio=threads:
  
   *could not open *disk image
  
 
 */rhev/data-center*/d09d8a3e-8ab4-42fc-84ec-86f307d144a0/1a04e13a-0ed4-40d6-a153-f7091c65d916/*images*/44e3fc9b-0382-4c11-b00c-35bd74032e9a/34542412-ed50-4350-8867-0d7d5f8127fd:
   *Permission denied*
  
  
   [root@node1
  44e3fc9b-0382-4c11-b00c-35bd74032e9a]# ls
   -lh
   total 1.1M
  
   -rw-rw+ 1 *vdsm 96* 6.0G 2013-10-15
  05:47
   34542412-ed50-4350-8867-0d7d5f8127fd
   -rw-rw+ 1 *vdsm 96* 1.0M 2013-10-15
  05:47
   34542412-ed50-4350-8867-0d7d5f8127fd.lease
   -rw-rw-rw-+ 1 *vdsm 96*  268 2013-10-15
  05:47
  
   34542412-ed50-4350-8867-0d7d5f8127fd.meta
   As it doesn't allow us o change permissions
  any
   alternate way for this
  
   ?or do I need to manually set permissions in
   */etc/libvirt/qemu.conf*
   alos ther is no such *group *with*96* ..
  so from
   where it picks this
  
   config .
   Another question is related to SELINUX
  config change
   for below 2
  
   parameters to recover from error *internal
  error