[ovirt-users] Engine HA-Issues

2017-07-14 Thread Sven Achtelik
Hi All,

after running solid for several month my ovirt-engine started rebooting on 
several hosts. I've looked into the hostend-engine -vm-status and it sees that 
the engine is up on one host but not reachable. At the same time I can access 
the gui and everything is working fine. After some time the engine is shutting 
down and all hosts are trying to start the engine until one is the winner, at 
least it looks like this. Any clues where to look at and find the issue with 
the liveliness check ?



--== Host 1 status ==--

conf_on_shared_storage : True
Status up-to-date  : True
Hostname   : ovirt-node01
Host ID: 1
Engine status  : {"reason": "vm not running on this host", 
"health": "bad", "vm": "down", "detail": "unknown"}
Score  : 3400
stopped: False
Local maintenance  : False
crc32  : 3eb33843
local_conf_timestamp   : 17128
Host timestamp : 17113
Extra metadata (valid at timestamp):
metadata_parse_version=1
metadata_feature_version=1
timestamp=17113 (Fri Jul 14 11:50:23 2017)
host-id=1
score=3400
vm_conf_refresh_time=17128 (Fri Jul 14 11:50:38 2017)
conf_on_shared_storage=True
maintenance=False
state=EngineDown
stopped=False


--== Host 2 status ==--

conf_on_shared_storage : True
Status up-to-date  : True
Hostname   : ovirt-node02.mgmt.lan
Host ID: 2
Engine status  : {"reason": "failed liveliness check", 
"health": "bad", "vm": "up", "detail": "up"}
Score  : 3400
stopped: False
Local maintenance  : False
crc32  : 2a8c86cc
local_conf_timestamp   : 523182
Host timestamp : 523167
Extra metadata (valid at timestamp):
metadata_parse_version=1
metadata_feature_version=1
timestamp=523167 (Fri Jul 14 11:50:25 2017)
host-id=2
score=3400
vm_conf_refresh_time=523182 (Fri Jul 14 11:50:40 2017)
conf_on_shared_storage=True
maintenance=False
state=EngineStarting
stopped=False


--== Host 3 status ==--

conf_on_shared_storage : True
Status up-to-date  : True
Hostname   : ovirt-node03.mgmt.lan
Host ID: 3
Engine status  : {"reason": "vm not running on this host", 
"health": "bad", "vm": "down", "detail": "unknown"}
Score  : 3400
stopped: False
Local maintenance  : False
crc32  : f8490d79
local_conf_timestamp   : 527698
Host timestamp : 527683
Extra metadata (valid at timestamp):
metadata_parse_version=1
metadata_feature_version=1
timestamp=527683 (Fri Jul 14 11:50:33 2017)
host-id=3
score=3400
vm_conf_refresh_time=527698 (Fri Jul 14 11:50:47 2017)
conf_on_shared_storage=True
maintenance=False
state=EngineDown
stopped=False

--
Thank you,
Sven
___
Users mailing list
Users@ovirt.org
http://lists.ovirt.org/mailman/listinfo/users


Re: [ovirt-users] Installation oVirt node and engine on the same machine

2017-07-14 Thread Vinícius Ferrão
WC, here is one guide. The procedure is what Alexander said: self-hosted engine.

http://www.ovirt.org/documentation/self-hosted/Self-Hosted_Engine_Guide/

V.

Sent from my iPhone

On 14 Jul 2017, at 10:21, wc hung 
> wrote:


Hi all,

Could we install oVirt node and engine on the same machine? If we can do that, 
is there any guide to show the step?

___
Users mailing list
Users@ovirt.org
http://lists.ovirt.org/mailman/listinfo/users
___
Users mailing list
Users@ovirt.org
http://lists.ovirt.org/mailman/listinfo/users


Re: [ovirt-users] oVIRT 4.1.3 / iSCSI / VM Multiple Disks / Snapshot deletion issue.

2017-07-14 Thread Devin Acosta
You can get my logs from:

https://files.linuxstack.cloud/s/NjoyMF11I38rJpH

They were a little to big to attach to this e-mail. Would like to know if
this is the similar bug that Richard indicated is a possibility.

--

Devin Acosta
Red Hat Certified Architect, LinuxStack
602-354-1220  || de...@linuxguru.co

On July 14, 2017 at 9:18:08 AM, Devin Acosta (de...@pabstatencio.com) wrote:

I have attached the logs.



--

Devin Acosta
Red Hat Certified Architect, LinuxStack
602-354-1220  || de...@linuxguru.co

On July 13, 2017 at 9:22:03 AM, richard anthony falzini (
richardfalz...@gmail.com) wrote:

Hi,
i have the same problem with gluster.
this is a bug that i opened
https://bugzilla.redhat.com/show_bug.cgi?id=1461029 .
In the bug i used single disk vm but i start to notice the problem with
multiple disk vm.


2017-07-13 0:07 GMT+02:00 Devin Acosta :

> We are running a fresh install of oVIRT 4.1.3, using ISCSI, the VM in
> question has multiple Disks (4 to be exact). It snapshotted OK while on
> iSCSI however when I went to delete the single snapshot that existed it
> went into Locked state and never came back. The deletion has been going for
> well over an hour, and I am not convinced since the snapshot is less than
> 12 hours old that it’s really doing anything.
>
> I have seen that doing some Googling indicates there might be some known
> issues with iSCSI/Block Storage/Multiple Disk Snapshot issues.
>
> In the logs on the engine it shows:
>
> 2017-07-12 21:59:42,473Z INFO  [org.ovirt.engine.core.bll.
> SerialChildCommandsExecutionCallback] (DefaultQuartzScheduler2)
> [a5f6eaf2-7996-4d51-ba62-050272d1f097] Command
> 'ColdMergeSnapshotSingleDisk' (id: '75c535fd-4558-459a-9992-875c48578a97')
> waiting on child command id: 'd92e9a22-5f0f-4b61-aac6-5601f8ac2cda'
> type:'PrepareMerge' to complete
> 2017-07-12 21:59:52,480Z INFO  [org.ovirt.engine.core.bll.
> ConcurrentChildCommandsExecutionCallback] (DefaultQuartzScheduler2)
> [a5f6eaf2-7996-4d51-ba62-050272d1f097] Command 'RemoveSnapshot' (id:
> '40482d09-8a7c-4dbd-8324-3e789296887a') waiting on child command id:
> '75c535fd-4558-459a-9992-875c48578a97' type:'ColdMergeSnapshotSingleDisk'
> to complete
> 2017-07-12 21:59:52,483Z INFO  [org.ovirt.engine.core.bll.
> SerialChildCommandsExecutionCallback] (DefaultQuartzScheduler2)
> [a5f6eaf2-7996-4d51-ba62-050272d1f097] Command
> 'ColdMergeSnapshotSingleDisk' (id: '75c535fd-4558-459a-9992-875c48578a97')
> waiting on child command id: 'd92e9a22-5f0f-4b61-aac6-5601f8ac2cda'
> type:'PrepareMerge' to complete
> 2017-07-12 22:00:02,490Z INFO  [org.ovirt.engine.core.bll.
> ConcurrentChildCommandsExecutionCallback] (DefaultQuartzScheduler6)
> [a5f6eaf2-7996-4d51-ba62-050272d1f097] Command 'RemoveSnapshot' (id:
> '40482d09-8a7c-4dbd-8324-3e789296887a') waiting on child command id:
> '75c535fd-4558-459a-9992-875c48578a97' type:'ColdMergeSnapshotSingleDisk'
> to complete
> 2017-07-12 22:00:02,493Z INFO  [org.ovirt.engine.core.bll.
> SerialChildCommandsExecutionCallback] (DefaultQuartzScheduler6)
> [a5f6eaf2-7996-4d51-ba62-050272d1f097] Command
> 'ColdMergeSnapshotSingleDisk' (id: '75c535fd-4558-459a-9992-875c48578a97')
> waiting on child command id: 'd92e9a22-5f0f-4b61-aac6-5601f8ac2cda'
> type:'PrepareMerge' to complete
> 2017-07-12 22:00:12,498Z INFO  [org.ovirt.engine.core.bll.
> ConcurrentChildCommandsExecutionCallback] (DefaultQuartzScheduler3)
> [a5f6eaf2-7996-4d51-ba62-050272d1f097] Command 'RemoveSnapshot' (id:
> '40482d09-8a7c-4dbd-8324-3e789296887a') waiting on child command id:
> '75c535fd-4558-459a-9992-875c48578a97' type:'ColdMergeSnapshotSingleDisk'
> to complete
> 2017-07-12 22:00:12,501Z INFO  [org.ovirt.engine.core.bll.
> SerialChildCommandsExecutionCallback] (DefaultQuartzScheduler3)
> [a5f6eaf2-7996-4d51-ba62-050272d1f097] Command
> 'ColdMergeSnapshotSingleDisk' (id: '75c535fd-4558-459a-9992-875c48578a97')
> waiting on child command id: 'd92e9a22-5f0f-4b61-aac6-5601f8ac2cda'
> type:'PrepareMerge' to complete
> 2017-07-12 22:00:22,508Z INFO  [org.ovirt.engine.core.bll.
> ConcurrentChildCommandsExecutionCallback] (DefaultQuartzScheduler5)
> [a5f6eaf2-7996-4d51-ba62-050272d1f097] Command 'RemoveSnapshot' (id:
> '40482d09-8a7c-4dbd-8324-3e789296887a') waiting on child command id:
> '75c535fd-4558-459a-9992-875c48578a97' type:'ColdMergeSnapshotSingleDisk'
> to complete
> 2017-07-12 22:00:22,511Z INFO  [org.ovirt.engine.core.bll.
> SerialChildCommandsExecutionCallback] (DefaultQuartzScheduler5)
> [a5f6eaf2-7996-4d51-ba62-050272d1f097] Command
> 'ColdMergeSnapshotSingleDisk' (id: '75c535fd-4558-459a-9992-875c48578a97')
> waiting on child command id: 'd92e9a22-5f0f-4b61-aac6-5601f8ac2cda'
> type:'PrepareMerge' to complete
>
> This is what I seen on the SPM when I grep’d the Snapshot ID.
>
> 2017-07-12 14:22:18,773-0700 INFO  (jsonrpc/6) [vdsm.api] START
> createVolume(sdUUID=u'0c02a758-4295-4199-97de-b041744b3b15',
> spUUID=u'0001-0001-0001-0001-0311',
> 

Re: [ovirt-users] Installation oVirt node and engine on the same machine

2017-07-14 Thread Alexander Wels
On Friday, July 14, 2017 3:28:15 AM EDT wc hung wrote:
> Hi all,
> 
> Could we install oVirt node and engine on the same machine? If we can do
> that, is there any guide to show the step?

Why not go with hosted engine at that point. hosted engine is basically a VM 
running the engine in the system. There should be lots of guides available on 
how to get it up and running.

___
Users mailing list
Users@ovirt.org
http://lists.ovirt.org/mailman/listinfo/users


[ovirt-users] Installation oVirt node and engine on the same machine

2017-07-14 Thread wc hung
Hi all,

Could we install oVirt node and engine on the same machine? If we can do
that, is there any guide to show the step?
___
Users mailing list
Users@ovirt.org
http://lists.ovirt.org/mailman/listinfo/users


Re: [ovirt-users] oVirt Metrics

2017-07-14 Thread Ravi Shankar Nori
On Tue, Jul 11, 2017 at 6:27 AM, Yedidyah Bar David  wrote:

> On Tue, Jul 11, 2017 at 1:13 PM, Arsène Gschwind
>  wrote:
> > Hi all,
> >
> > I'm trying to setup oVirt metrics as described at
> > https://www.ovirt.org/develop/release-management/features/
> engine/metrics-store/
> > using SSO.
> > My oVirt installation is based on Version: 4.1.3.5-1.el7.centos.
> >
> > I'm missing the SSO tool called ovirt-register-sso-client as written in
> the
> > doc to register new SSO client. I couldn't figure out which package
> contains
> > that tool, is it included in the latest distribution ?
>
> I do not think it's included in 4.1. I can only see it in the master
> branch, see [1]. Adding Ravi. Ravi - is it planned to be in 4.1? If not,
> perhaps the blog post should mention this.
>


This is available only in master and is not in 4.1, I will update the blog
post



>
> You can try this by using the nightly snapshot [2]. Obviously do not do
> this on a production setup.
>
> Or you can use the version without sso.
>
> [1] https://bugzilla.redhat.com/show_bug.cgi?id=1425935
> [2] http://www.ovirt.org/develop/dev-process/install-nightly-snapshot/
>
> >
> > Thanks for any help.
> >
> > rgds,
> > Arsène
> >
> > --
> >
> > Arsène Gschwind
> > Fa. Sapify AG im Auftrag der Universität Basel
> > IT Services
> > Klingelbergstr. 70 |  CH-4056 Basel  |  Switzerland
> > Tel. +41 79 449 25 63  |  http://its.unibas.ch
> > ITS-ServiceDesk: support-...@unibas.ch | +41 61 267 14 11
> >
> >
> > ___
> > Users mailing list
> > Users@ovirt.org
> > http://lists.ovirt.org/mailman/listinfo/users
> >
>
>
>
> --
> Didi
>
___
Users mailing list
Users@ovirt.org
http://lists.ovirt.org/mailman/listinfo/users


Re: [ovirt-users] Windows USB Redirection

2017-07-14 Thread Abi Askushi
Hi Michal,

Thank you for your tip.
Do you have any example how this attribute can be extended to avoid
changing the default?

Thanx
Abi

On Wed, Jul 12, 2017 at 3:34 PM, Michal Skrivanek <
michal.skriva...@redhat.com> wrote:

>
> On 11 Jul 2017, at 10:09, Abi Askushi  wrote:
>
> Hi All,
>
> Finally I was able to pin-point the issue.
> Just in case ones needs this.
>
>
> ovirt by default enables USB 1.0 controller.
>
> To enable USB 2.0 controller go to
>
> At ovirt engine at config file below, change the controller from piix3-uhci
> to piix4-uhci as below:
>
>
> piix4-uhci is still USB1 controller
> the one we use is still the most compatible default, we do not test any
> other (other than set of USB2 and USB1 companions when using SPICE)
> you’re welcome to overwrite it (not by changing the defaults which gets
> overwritten on upgrade, but rather extending it by your custom properties,
> ideally per OS type where you need that change)
> You can use all the QEMU supported controllers, e.g. xhci if you want USB3
>
> Thanks,
> michal
>
>
> /etc/ovirt-engine/osinfo.conf.d/00-defaults.properties
>
>
> os.other.devices.usb.controller.value = piix4-uhci
>
>
> then restart engine:
> systemctl restart ovirt-engine
>
>
> USB device then is attached successfully at Windows VM.
>
> On Wed, Jun 28, 2017 at 12:44 PM, Abi Askushi 
> wrote:
>
>>
>> Hi All,
>>
>> I have Ovirt 4.1 with 3 nodes on top glusterfs.
>>
>> I Have 2 VMs: Windows 2016 64bit and Windows 10 64bit
>>
>> When I attach a USB flash disk to a VM (from host devices) the VM cannot
>> see the USB drive and report driver issue at device manager (see attached).
>> This happens with both VMs when tested.
>>
>> When testing with Windows 7 or Windows XP USB is attached and accessed
>> normally.
>> Have you encountered such issue?
>> I have installed latest guest tools on both VMs.
>>
>> Many thanx
>>
>>
> ___
> Users mailing list
> Users@ovirt.org
> http://lists.ovirt.org/mailman/listinfo/users
>
>
>
___
Users mailing list
Users@ovirt.org
http://lists.ovirt.org/mailman/listinfo/users