[ovirt-users] Re: VirtIO in new upgraded 4.2.5 for FreeBSD is very poor (could not use)

2018-08-07 Thread Alejandro Cortina
It might be related to this:
https://bugzilla.redhat.com/show_bug.cgi?id=1584775

On Wed, Aug 8, 2018 at 7:49 AM, Nir Soffer  wrote:

> On Sun, Aug 5, 2018 at 1:40 PM Paul.LKW  wrote:
>
>> Dear All:
>> I just upgraded my oVIrt-4.2.4 to 4.2.5 and nightmare begin, FreeBSD VMs
>> hangs once the VM's VirtIO harddisk is some loading (eg. extracting a
>> big tar ball, portsnap extract, etc.), I tried to create a VMs using
>> back the IDE do not has any problem but got slow IO performance once
>> using VirtIO it will hang as it like.
>> I also tried to create another VMs with VirtIO-SCSI it seems the hang
>> problem no occur but I got the oVirt-Host loading over 40 when VM
>> harddisk have some little job, so conclusion is if you guys will using
>> FreeBSD as guest please do not upgrade at the moment.
>> In fact I feel every time the new version always have problem and
>> causing user to nightmare.
>>
>
> I don't think ovirt is the root cause, it may be some lower level
> component that was
> upgraded at the same time, or something in the guest.
>
> Does this happen only with ovirt 4.2.5 node and engine, or upgrading
> engine is enough?
> Are you running same version of libvirt, qemu, and kernel as in 4.2.4?
> Are you running same version of FreeBSD?
> Can you reproduce the same issue only with qemu? virsh? virt-manager?
>
> Nir
>
> ___
> Users mailing list -- users@ovirt.org
> To unsubscribe send an email to users-le...@ovirt.org
> Privacy Statement: https://www.ovirt.org/site/privacy-policy/
> oVirt Code of Conduct: https://www.ovirt.org/community/about/community-
> guidelines/
> List Archives: https://lists.ovirt.org/archives/list/users@ovirt.org/
> message/RX434XXTEK2VUHN4U4Z2CE3WAMGL4CKA/
>
>
___
Users mailing list -- users@ovirt.org
To unsubscribe send an email to users-le...@ovirt.org
Privacy Statement: https://www.ovirt.org/site/privacy-policy/
oVirt Code of Conduct: 
https://www.ovirt.org/community/about/community-guidelines/
List Archives: 
https://lists.ovirt.org/archives/list/users@ovirt.org/message/6HC6N6NK445G5KTH4MCY26AT3J7MFQMO/


[ovirt-users] Re: VMs hung after migration

2018-06-11 Thread Alejandro Cortina
Hi Peter,

I have a similar issue. Have you tried downgrading to
kernel-3.10.0-693.21.1.el7.x86_64 ?

Cheers,

Alex

On Fri, Jun 1, 2018 at 7:10 AM, Peter Hudec  wrote:

> -BEGIN PGP SIGNED MESSAGE-
> Hash: SHA512
>
> Hi,
>
> the BZ is private, but I had the same problem. The VM hung after
> migration, but not all.
>
> After migration the VM works for a while and hangs after that, but
> during upgrade to 4.2.3 and hosts update this did not happened.
>
> Peter
>
> On 31/05/2018 17:54, Kapetanakis Giannis wrote:
> > Hi,
> >
> > Please have a look at BZ
> > https://bugzilla.redhat.com/show_bug.cgi?id=1584775 about VM hung
> > problems I have with latest kernels.
> >
> > Problem appeared after upgrading to 4.2.3 but I believe it has only
> > to do with newer kernel and not any part of
> > ovirt/vdsm/libvirt/qemu
> >
> > regards,
> >
> > Giannis ___ Users
> > mailing list -- users@ovirt.org To unsubscribe send an email to
> > users-le...@ovirt.org Privacy Statement:
> > https://www.ovirt.org/site/privacy-policy/ oVirt Code of Conduct:
> > https://www.ovirt.org/community/about/community-guidelines/ List
> > Archives:
> > https://lists.ovirt.org/archives/list/users@ovirt.org/message/IPORS7MN
> ZJMCP5PYUUMBHBW7BWPK7PDO/
> >
> >
> - --
> *Peter Hudec*
> Infraštruktúrny architekt
> phu...@cnc.sk 
>
> *CNC, a.s.*
> Borská 6, 841 04 Bratislava
> Recepcia: +421 2  35 000 100
>
> Mobil:+421 905 997 203
> *www.cnc.sk* 
>
> -BEGIN PGP SIGNATURE-
>
> iQIzBAEBCgAdFiEEqSUbhuEwhryifNeVQnvVWOJ35BAFAlsQctgACgkQQnvVWOJ3
> 5BCcUhAAjbLs9fEx17bwxBC4QukR3rc2WUEgsb85sByZYJDuaSepELkWNkUPY+DO
> QK8WHApI1QrnxCKSt1DEPTY0T5uQO9YTYBuyvamML+mLAqYWGyiWkbITNpVZBvHl
> IrlsjLrUGV78ULwsfWYkvdsd2VyQlnL4PWpfw5NQL88wj6glySdMqREJM7aTYtlZ
> SCFFuvjawbjCDi5dAN1WwYoWYlmGM2LF+wYalV9yGFtqq85dEiXCLL+BFJ+RbzVf
> ayKcvL2vzBAt6DepAv6JxgGfIwmyLjBajWLB3hGShYd6nfJucx8SeGuGf9MYg6Ll
> GR8QRTwSQha6XhGM5wHAjdzhlpwlQcwEXz4jIPvj7oL0ATw8XX8duW2VBKcPbMVC
> 9mJcP7XKpe2vfy7AATrlAiVDbfMh5+NDaTQwyCy9Ul24sLVhVMfJmkrCz+UL68rl
> 5myVmk3D/aB4dE2niJOr1cY4CCs79VymjNu69Li18fwF656Fnk7+vPu0Hq1r8yTC
> 3O//F8JLyXac/iYXuJ6V7wFzafvyZkJAqpg0vmIj10cLT1uqXv8RGJyNTw1YM3ll
> J5P2xgiz8ZUtv6qoZcwLDDmueyVivpPqUgLtxGpOEhlRRQPP1/wcoMrrxn1vCRqi
> FS/qZOSIqdCJxZU6NlcWAkdxXr/uMNXoowl17bYDKFfKaTfqYek=
> =fcLm
> -END PGP SIGNATURE-
> ___
> Users mailing list -- users@ovirt.org
> To unsubscribe send an email to users-le...@ovirt.org
> Privacy Statement: https://www.ovirt.org/site/privacy-policy/
> oVirt Code of Conduct: https://www.ovirt.org/community/about/community-
> guidelines/
> List Archives: https://lists.ovirt.org/archives/list/users@ovirt.org/
> message/Z2CV3XZVSGE44O5HYAGXE3AS6KFXZUKE/
>
___
Users mailing list -- users@ovirt.org
To unsubscribe send an email to users-le...@ovirt.org
Privacy Statement: https://www.ovirt.org/site/privacy-policy/
oVirt Code of Conduct: 
https://www.ovirt.org/community/about/community-guidelines/
List Archives: 
https://lists.ovirt.org/archives/list/users@ovirt.org/message/EHQHYQXLKE65IRNS75T4ZHGSSBMDUCT6/


[ovirt-users] Re: oVirt Version 4.2.3.5-1.el7.centos cannot change password from user (Bad Request)

2018-06-10 Thread Alejandro Cortina
[org.ovirt.engine.core.bll.provider.network.SyncNetworkProviderCommand]
(EE-ManagedThreadFactory-engineScheduled-Thread-60) [6e5f543b] Lock
Acquired to object
'EngineLock:{exclusiveLocks='[7faa7563-51f8-439e-b9a9-3c610915a842=PROVIDER]',
sharedLocks=''}'
2018-06-08 13:54:22,045+09 INFO
[org.ovirt.engine.core.bll.provider.network.SyncNetworkProviderCommand]
(EE-ManagedThreadFactory-engineScheduled-Thread-60) [6e5f543b] Running
command: SyncNetworkProviderCommand internal: true.
2018-06-08 13:54:22,050+09 ERROR
[org.ovirt.engine.core.bll.provider.network.SyncNetworkProviderCommand]
(EE-ManagedThreadFactory-engineScheduled-Thread-60) [6e5f543b] Command
'org.ovirt.engine.core.bll.provider.network.SyncNetworkProviderCommand'
failed: EngineException: (Failed with error SSL peer shut down incorrectly
and code 5050)
2018-06-08 13:54:22,051+09 INFO
[org.ovirt.engine.core.bll.provider.network.SyncNetworkProviderCommand]
(EE-ManagedThreadFactory-engineScheduled-Thread-60) [6e5f543b] Lock freed
to object
'EngineLock:{exclusiveLocks='[7faa7563-51f8-439e-b9a9-3c610915a842=PROVIDER]',
sharedLocks=''}'
2018-06-08 13:55:47,938+09 INFO
[org.ovirt.engine.core.bll.aaa.LogoutSessionCommand] (default task-3)
[77ec31] Running command: LogoutSessionCommand internal: false.
2018-06-08 13:55:47,948+09 INFO
[org.ovirt.engine.core.dal.dbbroker.auditloghandling.AuditLogDirector]
(default task-3) [77ec31] EVENT_ID: USER_VDC_LOGOUT(31), User
svc_foreman@internal-authz connected from 'IP_FOREMAN' using session
'I20YgzaKBS0TEzSlWGrlSbfzXoRXgi3dcAGARHQjuiF/t02Q9xMWc/+MHE/TdJyhc8Bss8Asm/FLsjQhJlO1/w=='
logged out.
2018-06-08 13:55:47,966+09 INFO
[org.ovirt.engine.core.sso.servlets.OAuthRevokeServlet] (default task-59)
[] User svc_foreman@internal successfully logged out
2018-06-08 13:55:47,974+09 INFO
[org.ovirt.engine.core.bll.aaa.TerminateSessionsForTokenCommand] (default
task-35) [7fb8f438] Running command: TerminateSessionsForTokenCommand
internal: true.
2018-06-08 13:56:00,387+09 ERROR
[org.ovirt.engine.core.dal.dbbroker.auditloghandling.AuditLogDirector]
(default task-45) [] EVENT_ID: USER_VDC_LOGIN_FAILED(114), User
svc_foreman@internal connecting from 'IP_FOREMAN' failed to log in :
'Unable to log in. Verify your login information or contact the system
administrator.'.
2018-06-08 13:56:00,388+09 ERROR
[org.ovirt.engine.core.sso.servlets.InteractiveAuthServlet] (default
task-24) [] Cannot authenticate user 'svc_foreman@internal' connecting from
'IP_FOREMAN': Unable to log in. Verify your login information or contact
the system administrator.
2018-06-08 13:56:44,910+09 ERROR
[org.ovirt.engine.core.dal.dbbroker.auditloghandling.AuditLogDirector]
(default task-11) [] EVENT_ID: USER_VDC_LOGIN_FAILED(114), User
svc_foreman@internal connecting from 'IP_FOREMAN' failed to log in :
'Unable to log in because the password has expired. Change the
password to proceed.'.
2018-06-08 13:56:44,911+09 ERROR
[org.ovirt.engine.core.sso.servlets.InteractiveAuthServlet] (default
task-51) [] Cannot authenticate user 'svc_foreman@internal' connecting from
'IP_FOREMAN': Unable to log in because the password has expired. Change the password to proceed.
2018-06-08 14:00:56,537+09 ERROR
[org.ovirt.engine.core.dal.dbbroker.auditloghandling.AuditLogDirector]
(default task-28) [] EVENT_ID: USER_VDC_LOGIN_FAILED(114), User
svc_foreman@internal connecting from 'IP_FOREMAN' failed to log in :
'Unable to log in because the password has expired. Change the
password to proceed.'.
2018-06-08 14:00:56,538+09 ERROR
[org.ovirt.engine.core.sso.servlets.InteractiveAuthServlet] (default
task-20) [] Cannot authenticate user 'svc_foreman@internal' connecting from
'IP_FOREMAN': Unable to log in because the password has expired. Change the password to proceed.

Cheers,

Alex

On Fri, Jun 8, 2018 at 5:11 PM, Martin Perina  wrote:

>
>
> On Fri, Jun 8, 2018 at 6:47 AM, Alejandro Cortina <
> alejandro.corti...@gmail.com> wrote:
>
>> Hi there,
>>
>> I have created a new user from hosted engine by:
>>
>> ovirt-aaa-jdbc-tool user add test_user --attribute=description='test
>> user' --attribute=firstName=test_user
>> ovirt-aaa-jdbc-tool user password-reset test_user --password=pass:changeme
>>
>
> ​You need to specify password expiration date, otherwise it's expired at
> the same moment you set it. Please take a look at [1]
> ​
>
>>
>> then I try to login and I get the message:
>>
>>  *Unable to log in because the password has expired. Change the password
>> to proceed. *
>>
>> When I click "Change the password" the browser redirects to:
>>
>> https://FQDN/ovirt-engine/sso/%s
>>
>> and I get
>>
>>
>>
>>
>> *Bad RequestYour browser sent a request that this server could not
>> understand.*
>>
>> Last time I tried with 4.2.1 and it was working with no issues.
>>
>
> ​Could you please s

[ovirt-users] oVirt Version 4.2.3.5-1.el7.centos cannot change password from user (Bad Request)

2018-06-07 Thread Alejandro Cortina
Hi there,

I have created a new user from hosted engine by:

ovirt-aaa-jdbc-tool user add test_user --attribute=description='test user'
--attribute=firstName=test_user
ovirt-aaa-jdbc-tool user password-reset test_user --password=pass:changeme

then I try to login and I get the message:

 *Unable to log in because the password has expired. Change the password to
proceed. *

When I click "Change the password" the browser redirects to:

https://FQDN/ovirt-engine/sso/%s

and I get




*Bad RequestYour browser sent a request that this server could not
understand.*

Last time I tried with 4.2.1 and it was working with no issues.

Cheers,

Alex
___
Users mailing list -- users@ovirt.org
To unsubscribe send an email to users-le...@ovirt.org
Privacy Statement: https://www.ovirt.org/site/privacy-policy/
oVirt Code of Conduct: 
https://www.ovirt.org/community/about/community-guidelines/
List Archives: 
https://lists.ovirt.org/archives/list/users@ovirt.org/message/JALESO5IC4PMEJPX5UMOZUZPKSC2SDYT/


[ovirt-users] Re: oVirt reports using Grafana

2018-05-23 Thread Alejandro Cortina
Hi Shirly,

I went through your instructions just yesterday and they work but some
troubleshooting was needed. This is what I have found:

* When adding the graph I also got syntax errors: '*pq: syntax error at or
near "$"'*, maybe add an "ignore this error" line to the docs would be an
improvement
* I am new to grafana then I could not understand about templating. Took me
a few *trips* to http://docs.grafana.org/reference/templating/ to
understand it. Maybe some simple instructions would make experience better.
* Regarding tremplating:

cluster_name
- fails: SELECT cluster_name FROM v4_2_configuration_history_clusters WHERE
datacenter_id = $datacenter_id
- not fail: SELECT cluster_name FROM v4_2_configuration_history_clusters
WHERE datacenter_id='$datacenter_id'

cluster_id
- fails: SELECT cluster_id FROM v4_2_configuration_history_clusters WHERE
datacenter_id = $datacenter_id
- not fail: SELECT cluster_id FROM v4_2_configuration_history_clusters
WHERE datacenter_id ='$datacenter_id'

there are many more.

* Modifying DB, even DWH views are stable I think it would be better to
instruct to make backup.

Regarding modifying DB, Is it possible to revert these changes?

Thanks!

On Tue, May 22, 2018 at 6:09 PM, Shirly Radco  wrote:

>
>
> --
>
> SHIRLY RADCO
>
> BI SENIOR SOFTWARE ENGINEER
>
> Red Hat Israel
>
>
> TRIED. TESTED. TRUSTED.
>
>
>
> On Fri, May 18, 2018, 16:02 Vincent Royer  wrote:
>
>> Yes I agree, because the database contains so many version specific
>> pointers, all of them will stop working when you upgrade. So that's no good!
>>
>
> Not sure what you mean. The DWH  views are stable and we currently support
> 3.6 and above views. It means you do not have to update the version of the
> view.
> Also DWH is pretty stable. So you should not expect many changes.
>
>
>> If you ever get something decent working with Grafana, I'd be very
>> interested.  I'm still not happy with the integration with the engine
>> history database, I was never really able to get predictable output from
>> it, and spent way too many hours messing around with it.
>>
>
> Ill try and add a few more meaningful examples if that will help.
>
> Is the problem is how to join the tables together?
>
>
>>
>> On Thu, May 17, 2018 at 11:21 PM Karli Sjöberg 
>> wrote:
>>
>>> On Thu, 2018-05-17 at 10:37 -0700, Vincent Royer wrote:
>>> > These are the same issues I ran into.  I did get it working, look up
>>> > my post history and you'll find some solutions to the errors
>>>
>>> Big thanks, now I understand what the problem was!
>>>
>>> But I must say, after reading that thread, I´m actually more interested
>>> in setting up the metrics store as it seems you get way more data out
>>> of it without having to access the database directly. The point being,
>>> the less manual stuff you do to alter the original setup in the engine,
>>> the less issues you are going to have later on, with upgrades and such.
>>>
>>> /K
>>>
>>> >
>>> > On Thu, May 17, 2018, 1:01 AM Sandro Bonazzola, 
>>> > wrote:
>>> > > Shirly, can you please update the blog post pointing to an updated
>>> > > documentation page?
>>> > >
>>> > > 2018-05-17 9:35 GMT+02:00 Karli Sjöberg :
>>> > > > Heya!
>>> > > >
>>> > > > I've been whishing for reports in oVirt ever since the old
>>> > > > 'Jasper
>>> > > > Reports' was removed. For an Enterprise, having pretty graphs to
>>> > > > look
>>> > > > at is a must.
>>> > > >
>>> > > > Searching the subject, I've found this[*] and have managed to get
>>> > > > it
>>> > > > installed OK but having issues trying to follow the guide setting
>>> > > > it
>>> > > > up.
>>> > > >
>>> > > > First of all, I think the guide should have at least mentioned
>>> > > > that
>>> > > > 'pg_hba.conf' needs to be edited for the read only user to be
>>> > > > able to
>>> > > > connect to the database, I scratched my head around that for a
>>> > > > while
>>> > > > before I got it.
>>> > > >
>>> > > > When I first type in the query example, I got syntax errors:
>>> > > > 'pq: syntax error at or near "$"'. I continued anyways since I
>>> > > > figured
>>> > > > it would be solved at a later point, which turned out to be true,
>>> > > > since
>>> > > > the next step is to use the "Templating feature" to add
>>> > > > variables.
>>> > > >
>>> > > > Unfortunately this doesn't go so well, even though I followed the
>>> > > > instructions very carefully. After hitting save on the first
>>> > > > variable I
>>> > > > am rewarded with the error message:
>>> > > > 'Template variables could not be initialized: pq: column "en_us"
>>> > > > does
>>> > > > not exist.'
>>> > > >
>>> > > > Are the queries stated in the guide still correct? This is for
>>> > > > 'user_locale':
>>> > > > "SELECT DISTINCT language_code from enum_translator"
>>> > > >
>>> > > > [*]:https://www.ovirt.org/blog/2018/01/ovirt-report-using-grafana
>>> > > > /
>>> > > >
>>> > > > TIA
>>> 

[ovirt-users] Re: oVirt: engine backup

2018-05-23 Thread Alejandro Cortina
> Question: must the node be in maint mode before engine is backed up?

only for restore AFAIK

On Wed, May 23, 2018 at 3:28 AM, femi adegoke 
wrote:

> Reading this: https://www.ovirt.org/documentation/self-hosted/
> chap-Backing_up_and_Restoring_an_EL-Based_Self-Hosted_Environment/
> It says the node must be in maintenance mode.
>
> I was having a discussion on IRC & they were using this (see link) to
> backup, it makes no mention of maint mode
> https://scottlinux.com/2015/08/20/create-daily-rhevm-backups/
> https://access.redhat.com/solutions/797463
>
> Question: must the node be in maint mode before engine is backed up?
> ___
> Users mailing list -- users@ovirt.org
> To unsubscribe send an email to users-le...@ovirt.org
>
___
Users mailing list -- users@ovirt.org
To unsubscribe send an email to users-le...@ovirt.org


[Users] Ovirt 3.1 and Samba4 AD

2012-11-13 Thread Alejandro
I'm triing to use Samba4rc5 like autenticator for Ovirt 3.1.0-3.26

First problem is Ovirt is user usernameprincipal  (login@domain in place of
login) to autenticate with Samba4, But samba4 don't use it.

I use
engine-manage-domains -action=add -domain=DOMAINFQDN -user=LOGIN
-provider=ActiveDirectory -interactive -addPermissions
And the result is:

No user in Directory was found for LOGIN@DOMAINFQDN. Trying next LDAP
server in list
Failure while testing domain DOMAINFQDN. Details: No user information was
found for user


And the Samba4 give me:
filter=((sAMAccountType=805306368)(userPrincipalName=LOGIN@DOMAINFQDN))

But no userPrincipalName is configured in any user.


Actual Solution: I add a userPrincipalName LOGIN@DOMAINFQDN in the LOGIN
account (using a ldap tool) and add the ovirt machine to the domain.

After restart the ovirt engine I go to the UserPortal.

I find now other problem, the user isn't search by the Common Name (cn), a
example of search
filter=((sAMAccountType=805306368)(|(givenname=TESTLOGIN)(sn=TESTLOGIN)(samaccountname=TESTLOGIN)(userPrincipalName=TESTLOGIN)))

must be
filter=((sAMAccountType=805306368)(|(givenname=TESTLOGIN)(cn=TESTLOGIN)(sn=TESTLOGIN)(samaccountname=TESTLOGIN)(userPrincipalName=TESTLOGIN)))


Thanks for all

-- 
Alejandro Escanero Blanco
Consultor de sistemas basados en fuentes abiertas
Desarrollador de FusionDirectory (http://www.fusiondirectory.org)
Blog: http://www.disasterproject.com
Jabber: blain...@jabberes.com
___
Users mailing list
Users@ovirt.org
http://lists.ovirt.org/mailman/listinfo/users


Re: [Users] Ovirt 3.1 and Samba4 AD

2012-11-13 Thread Alejandro
2012/11/13 Yair Zaslavsky yzasl...@redhat.com

 Hi ALejandro,
 Officially we're not supporting Sambra4rc5, but I talked with Alon Bar-Lev
 (CC'ed) and he explained me Sambra4rc5 is 2003 AD compliant.


Hi Yair
I know it, but is very interesting the idea to avoid Microsoft solutions
and move to OpenSource Enviroment.


 I am not sure why you had to add the cn part, can you elaborate?



I find the problem, isn't the cn, only when the user has a
userPrincipalName is find by ovirt.


Probably will be a problem in migration from samba3 to samba4, will quest
in samba4 technical list.

Thanks



-- 
Alejandro Escanero Blanco
Consultor de sistemas basados en fuentes abiertas
Desarrollador de FusionDirectory (http://www.fusiondirectory.org)
Blog: http://www.disasterproject.com
Jabber: blain...@jabberes.com
___
Users mailing list
Users@ovirt.org
http://lists.ovirt.org/mailman/listinfo/users


Re: [Users] Ovirt 3.1 and Samba4 AD

2012-11-13 Thread Alejandro
2012/11/13 Yair Zaslavsky yzasl...@redhat.com

 There is a reason why we query for userPrincipalName so it has to include
 this information.


From
http://theessentialexchange.com/blogs/michael/archive/2007/11/13/the-user-principle-name-and-you.aspx
:

The user principal name is not a required attribute (that is, Active
Directory does not require it to be set). The new user wizard in ADUC
makes you set it - but you can go in and delete it from the Account
Properties page later, and when you are creating users programmatically
(such as via scripting), it doesn't need to be specified at all.

Which is the reason to make searchs with a not required attribute?

Thanks


-- 
Alejandro Escanero Blanco
Consultor de sistemas basados en fuentes abiertas
Desarrollador de FusionDirectory (http://www.fusiondirectory.org)
Blog: http://www.disasterproject.com
Jabber: blain...@jabberes.com
___
Users mailing list
Users@ovirt.org
http://lists.ovirt.org/mailman/listinfo/users