[Users] Issue with Export/NFS storage domain

2013-03-28 Thread Georg Troxler
In ovirt 3.2 with the AllInOne plugin there seems to be an error when I 
add new Export/NFS Domain:


Thread-34494::DEBUG::2013-03-28 
12:13:04,242::task::568::TaskManager.Task::(_updateState) 
Task=`a52ff57d-9d92-4c96-aaf5-98e3f4df4456`::moving from state init - 
state preparing
Thread-34494::INFO::2013-03-28 
12:13:04,242::logUtils::41::dispatcher::(wrapper) Run and protect: 
connectStorageServer(domType=1, 
spUUID='----', conList=[{'connection': 
'192.168.10.105:/mnt/datasstore/vm-storage/export', 'iqn': '', 'portal': 
'', 'user': '', 'password': '**', 'id': 
'----', 'port': ''}], options=None)
Thread-34494::DEBUG::2013-03-28 
12:13:04,247::misc::84::Storage.Misc.excCmd::(lambda) '/usr/bin/sudo 
-n /usr/bin/mount -t nfs -o 
soft,nosharecache,timeo=600,retrans=6,nfsvers=3 
192.168.10.105:/mnt/datasstore/vm-storage/export 
/rhev/data-center/mnt/192.168.10.105:_mnt_datasstore_vm-storage_export' 
(cwd None)
Thread-34494::ERROR::2013-03-28 
12:13:04,321::hsm::2215::Storage.HSM::(connectStorageServer) Could not 
connect to storageServer

Traceback (most recent call last):
  File /usr/share/vdsm/storage/hsm.py, line 2211, in connectStorageServer
conObj.connect()
  File /usr/share/vdsm/storage/storageServer.py, line 302, in connect
return self._mountCon.connect()
  File /usr/share/vdsm/storage/storageServer.py, line 208, in connect
fileSD.validateDirAccess(self.getMountObj().getRecord().fs_file)
  File /usr/share/vdsm/storage/mount.py, line 260, in getRecord
(self.fs_spec, self.fs_file))
OSError: [Errno 2] Mount of 
`192.168.10.105:/mnt/datasstore/vm-storage/export` at 
`/rhev/data-center/mnt/192.168.10.105:_mnt_datasstore_vm-storage_export` 
does not exist
Thread-34494::INFO::2013-03-28 
12:13:04,323::logUtils::44::dispatcher::(wrapper) Run and protect: 
connectStorageServer, Return response: {'statuslist': [{'status': 100, 
'id': '----'}]}
Thread-34494::DEBUG::2013-03-28 
12:13:04,323::task::1151::TaskManager.Task::(prepare) 
Task=`a52ff57d-9d92-4c96-aaf5-98e3f4df4456`::finished: {'statuslist': 
[{'status': 100, 'id': '----'}]}
Thread-34494::DEBUG::2013-03-28 
12:13:04,324::task::568::TaskManager.Task::(_updateState) 
Task=`a52ff57d-9d92-4c96-aaf5-98e3f4df4456`::moving from state preparing 
- state finished


I used the following parameters:

Name: export-domain
Data Center: local_datacenter
Domain Function / Storage Type: Export / NFS
Use Host: local_host
Export Path: 192.168.10.105:/mnt/datasstore/vm-storage/export

It looks as if the subsystem expects a mount point at 
'/rhev/data-center/mnt/192.168.10.105:_mnt_datasstore_vm-storage_export'. If 
I create the mount-point manually, change owner and permission the 
operation still fails.


Unfortunately I could not find specific information regarding the 
creation of an Export store other than the documentation on how to 
create an NFS store. Maybe I am missing something?



___
Users mailing list
Users@ovirt.org
http://lists.ovirt.org/mailman/listinfo/users


[Users] AllInOne installation issue

2013-03-27 Thread Georg Troxler
When running the AllInOne installation ¨engine-setup --config-allinone=yes¨
the last step of my installation always fails. I freshly setup a fedora 18
box (minimal) and directly installed ovirt:

sudo yum localinstall
http://ovirt.org/releases/ovirt-release-fedora.noarch.rpm
sudo yum install ovirt-engine-setup-plugin-allinone
engine-setup --config-allinone=yes

I also tried with the nightly build which did not solve the issue for me.
Any idea how to fix this?

This is the end of my install log:

2013-03-26 20:28:07::DEBUG::engine-setup::1965::root:: *** The following
params were used as user input:
2013-03-26 20:28:07::DEBUG::engine-setup::1970::root::
override-httpd-config: yes
2013-03-26 20:28:07::DEBUG::engine-setup::1970::root:: http-port: 80
2013-03-26 20:28:07::DEBUG::engine-setup::1970::root:: https-port: 443
2013-03-26 20:28:07::DEBUG::engine-setup::1970::root:: random-passwords: no
2013-03-26 20:28:07::DEBUG::engine-setup::1970::root:: mac-range:
00:1A:4A:A8:02:00-00:1A:4A:A8:02:FF
2013-03-26 20:28:07::DEBUG::engine-setup::1970::root:: host-fqdn:
localhost.localdomain
2013-03-26 20:28:07::DEBUG::engine-setup::1970::root:: auth-pass: 
2013-03-26 20:28:07::DEBUG::engine-setup::1970::root:: org-name: localdomain
2013-03-26 20:28:07::DEBUG::engine-setup::1970::root:: application-mode:
both
2013-03-26 20:28:07::DEBUG::engine-setup::1970::root:: default-dc-type: NFS
2013-03-26 20:28:07::DEBUG::engine-setup::1970::root:: db-remote-install:
local
2013-03-26 20:28:07::DEBUG::engine-setup::1970::root:: db-host: localhost
2013-03-26 20:28:07::DEBUG::engine-setup::1970::root:: db-local-pass:

2013-03-26 20:28:07::DEBUG::engine-setup::1970::root:: nfs-mp:
/var/lib/exports/iso
2013-03-26 20:28:07::DEBUG::engine-setup::1970::root:: iso-domain-name:
ISO_DOMAIN
2013-03-26 20:28:07::DEBUG::engine-setup::1970::root:: config-nfs: yes
2013-03-26 20:28:07::DEBUG::engine-setup::1970::root:: override-firewall:
None
2013-03-26 20:28:07::DEBUG::engine-setup::1970::root:: config-allinone: yes
2013-03-26 20:28:07::DEBUG::engine-setup::1970::root:: storage-path:
/var/lib/images
2013-03-26 20:28:07::DEBUG::engine-setup::1970::root:: superuser-pass:

2013-03-26 20:28:07::ERROR::engine-setup::2385::root:: Traceback (most
recent call last):
  File /bin/engine-setup, line 2379, in module
main(confFile)
  File /bin/engine-setup, line 2162, in main
runSequences()
  File /bin/engine-setup, line 2085, in runSequences
controller.runAllSequences()
  File /usr/share/ovirt-engine/scripts/setup_controller.py, line 54, in
runAllSequences
sequence.run()
  File /usr/share/ovirt-engine/scripts/setup_sequences.py, line 154, in
run
step.run()
  File /usr/share/ovirt-engine/scripts/setup_sequences.py, line 60, in run
function()
  File /usr/share/ovirt-engine/scripts/plugins/all_in_one_100.py, line
300, in waitForHostUp
utils.retry(isHostUp, tries=120, timeout=600, sleep=5)
  File /usr/share/ovirt-engine/scripts/common_utils.py, line 1009, in
retry
raise e
RetryFailException: Error: Host was found in a 'Failed' state. Please check
engine and bootstrap installation logs.


___
Users mailing list
Users@ovirt.org
http://lists.ovirt.org/mailman/listinfo/users


Re: [Users] AllInOne installation issue

2013-03-27 Thread Georg Troxler
I used the net install and it looks as if the selinux-policy is up to
date, the same goes for the initscripts. Should I use something else then
yum to update them?





On 27.03.13 22:20, Alon Bar-Lev alo...@redhat.com wrote:


Yes, known fedora issue:
---
Cannot set tuned profile
---

You should update the selinux-policy, initscripts before continuing.

For the log-collector issue, you are right, the nightly job did not run
properly. You can install pckages manually from[1].

[1] 
http://jenkins.ovirt.org/job/ovirt-log-collector_create_rpms/jdk=java-1.7.
0-openjdk-1.7.0.9-2.3.7.1.el6_3.x86_6,label=fedora18/43/

- Original Message -
 From: Georg Troxler georg.trox...@staila.com
 To: Alon Bar-Lev alo...@redhat.com
 Cc: users@ovirt.org
 Sent: Wednesday, March 27, 2013 10:48:40 PM
 Subject: Re: [Users] AllInOne installation issue
 
 Hi
 
 
 Attached the two files I also noticed that there is a unsatisfied
 dependency in the last nightly build:
 
 Fehler: Paket:
 ovirt-engine-3.3.0-0.2.master.20130325132125.gita7ccb15.fc18.noarch
 (ovirt-nightly)
 Benötigt: ovirt-log-collector = 3.3.0
 Installiert: ovirt-log-collector-3.2.0-1.fc18.noarch
 (@ovirt-stable)
 ovirt-log-collector = 3.2.0-1.fc18
 Verfügbar: ovirt-log-collector-3.1.0-1.fc18.noarch
 (ovirt-nightly)
 ovirt-log-collector = 3.1.0-1.fc18
  Sie können versuchen mit --skip-broken das Problem zu umgehen.
  You could try running: rpm -Va --nofiles --nodigest
 
 Thanks
 
 Georg
 
 
 
 
 
 On 27.03.13 20:57, Alon Bar-Lev alo...@redhat.com wrote:
 
 Hello,
 
 Please send the file at /var/log/ovirt-engine/host-deploy/ if
 exists.
 If not, there may be one at /tmp/ovirt-host-deploy*.
 If not, please send /var/log/ovirt-engine/enigne.log.
 
 Thanks.
 
 - Original Message -
  From: Georg Troxler georg.trox...@staila.com
  To: users@ovirt.org
  Sent: Tuesday, March 26, 2013 10:04:20 PM
  Subject: [Users] AllInOne installation issue
  
  
  
  When running the AllInOne installation ¨engine-setup
  --config-allinone=yes¨ the last step of my installation always
  fails. I freshly setup a fedora 18 box (minimal) and directly
  installed ovirt:
  
  
  sudo yum localinstall
  http://ovirt.org/releases/ovirt-release-fedora.noarch.rpm
  sudo yum install ovirt-engine-setup-plugin-allinone engine-setup
  --config-allinone=yes
  
  
  I also tried with the nightly build which did not solve the issue
  for
  me. Any idea how to fix this?
  
  
  This is the end of my install log:
  
  
  
  2013-03-26 20:28:07::DEBUG::engine-setup::1965::root:: *** The
  following params were used as user input:
  2013-03-26 20:28:07::DEBUG::engine-setup::1970::root::
  override-httpd-config: yes
  2013-03-26 20:28:07::DEBUG::engine-setup::1970::root:: http-port:
  80
  2013-03-26 20:28:07::DEBUG::engine-setup::1970::root:: https-port:
  443
  2013-03-26 20:28:07::DEBUG::engine-setup::1970::root::
  random-passwords: no
  2013-03-26 20:28:07::DEBUG::engine-setup::1970::root:: mac-range:
  00:1A:4A:A8:02:00-00:1A:4A:A8:02:FF
  2013-03-26 20:28:07::DEBUG::engine-setup::1970::root:: host-fqdn:
  localhost.localdomain
  2013-03-26 20:28:07::DEBUG::engine-setup::1970::root:: auth-pass:
  
  2013-03-26 20:28:07::DEBUG::engine-setup::1970::root:: org-name:
  localdomain
  2013-03-26 20:28:07::DEBUG::engine-setup::1970::root::
  application-mode: both
  2013-03-26 20:28:07::DEBUG::engine-setup::1970::root::
  default-dc-type: NFS
  2013-03-26 20:28:07::DEBUG::engine-setup::1970::root::
  db-remote-install: local
  2013-03-26 20:28:07::DEBUG::engine-setup::1970::root:: db-host:
  localhost
  2013-03-26 20:28:07::DEBUG::engine-setup::1970::root::
  db-local-pass:
  
  2013-03-26 20:28:07::DEBUG::engine-setup::1970::root:: nfs-mp:
  /var/lib/exports/iso
  2013-03-26 20:28:07::DEBUG::engine-setup::1970::root::
  iso-domain-name: ISO_DOMAIN
  2013-03-26 20:28:07::DEBUG::engine-setup::1970::root:: config-nfs:
  yes
  2013-03-26 20:28:07::DEBUG::engine-setup::1970::root::
  override-firewall: None
  2013-03-26 20:28:07::DEBUG::engine-setup::1970::root::
  config-allinone: yes
  2013-03-26 20:28:07::DEBUG::engine-setup::1970::root::
  storage-path:
  /var/lib/images
  2013-03-26 20:28:07::DEBUG::engine-setup::1970::root::
  superuser-pass: 
  2013-03-26 20:28:07::ERROR::engine-setup::2385::root:: Traceback
  (most recent call last):
  File /bin/engine-setup, line 2379, in module
  main(confFile)
  File /bin/engine-setup, line 2162, in main
  runSequences()
  File /bin/engine-setup, line 2085, in runSequences
  controller.runAllSequences()
  File /usr/share/ovirt-engine/scripts/setup_controller.py, line
  54,
  in runAllSequences
  sequence.run()
  File /usr/share/ovirt-engine/scripts/setup_sequences.py, line
  154,
  in run
  step.run()
  File /usr/share/ovirt-engine/scripts/setup_sequences.py, line
  60,
  in run
  function()
  File /usr/share/ovirt-engine/scripts/plugins/all_in_one_100.py,
  line 300

Re: [Users] AllInOne installation issue

2013-03-27 Thread Georg Troxler
This did the trick. I used another host-name that pointed to an IP which
was not localhostŠ

Thanks





On 27.03.13 22:54, Alon Bar-Lev alo...@redhat.com wrote:



- Original Message -
 From: Georg Troxler georg.trox...@staila.com
 To: Alon Bar-Lev alo...@redhat.com
 Cc: users@ovirt.org
 Sent: Wednesday, March 27, 2013 11:44:17 PM
 Subject: Re: [Users] AllInOne installation issue
 
 I used the net install and it looks as if the selinux-policy is up to
 date, the same goes for the initscripts. Should I use something else
 then
 yum to update them?

Hmmm... I am sorry, I seen this in the engine log, it may be out of sync
with the ovirt-host-deploy log.

Going blindly...

In ovirt-host-deploy I see:
---
  File /usr/share/vdsm/configNetwork.py, line 834, in
_addNetworkValidation
raise ConfigNetworkError(ne.ERR_BAD_NIC, unknown nic: %r % nic)
ConfigNetworkError: (23, unknown nic: 'lo')
---

Meaning the machine name is set for the loopback interface with is not
supported by vdsm.

You should make sure that there is a real interface with valid address
and the server fqdn is resolved to that address and not loopback.

Alon


___
Users mailing list
Users@ovirt.org
http://lists.ovirt.org/mailman/listinfo/users