Re: [ovirt-users] Adding host to hosted-engine /w gluster cluster. (On ovirt Node 4.2.1.1)

2018-03-22 Thread Sahina Bose
On Wed, Mar 21, 2018 at 7:01 PM, Hanson Turner 
wrote:

> Hi Sahina,
>
> On the fourth node, I've found /var/log/glusterfs/rhev-data-
> center-mnt-glusterSD-ovirtnode1.core\:_engine.log ... is this the
> engine.log you're referring to or do you want one from the hosted engine?
>

I was referring to oVirt's engine.log. Found under
/var/log/ovirt-engine/engine.log

I actually do want to go replica 5. Most VM's it runs are small(1 Core,1gb
> Ram,8gb HDD) and HA is needed. I'd like a bigger critical margin than one
> node failing.
>

Ok, in this case - in addition to adding the new nodes to cluster, you will
also need to add bricks to the volume and increase the replica count to 5.
You can do this using the "Add Bricks" from the Bricks tab on selection of
a gluster volume. Ensure that you set the replica count to 5 here. This
should be done once you successfully add the new hosts to the cluster.



> As far as the repos, it's a straight the ovirtnode iso install, I think
> it's Node 4.2.0... which is yum updated to 4.2.1.1
> When I installed 4.0 I'd installed on top of centos. This round I went
> straight with the node os because of simplicity in updating.
>
> I can manually restart gluster from cli, the peer and volume status show
> no peers or volumes.
>

This is because the nodes have not been added (or peer probed) to existing
gluster cluster.
I will need the logs I requested to understand why.


> One thing of note, the networking is still as setup from the node install.
> I cannot change the networking info from the ovirt gui/dashboard. The host
> goes unresponsive and then another host power cycles it.
>
> Thanks,
> Hanson
>
>
> On 03/21/2018 06:12 AM, Sahina Bose wrote:
>
>
>
> On Tue, Mar 20, 2018 at 9:41 PM, Hanson Turner  > wrote:
>
>> Hi Guys,
>>
>> I've a 3 machine pool running gluster with replica 3 and want to add two
>> more machines.
>>
>> This would change to a replica 5...
>>
>
> Adding 2 more nodes to cluster will not change it to a replica 5. replica
> 3 is a configuration on the gluster volume. I assume you don't need a
> replica 5, but just to add more nodes (and possibly new gluster volumes) to
> the cluster?
>
>
>> In ovirt 4.0, I'd done everything manually. No problem there.
>>
>> In ovirt 4.2, I'd used the wizard for the hosted-engine. It looks like
>> the fourth node has been added to the pool but will not go active. It
>> complains gluster isn't running (which I've not manually configured
>> /dev/sdb for gluster). Host install+deploy fails. Host can go into
>> maintenance w/o issue. (Meaning the host has been added to the cluster, but
>> isn't operational)
>>
>
> Are the repos configured correctly on the new nodes? Does the oVirt
> cluster where the nodes are being added have "Enable Gluster Service"
> enabled?
>
>
>> What do I need to do to get the node up and running proper with gluster
>> syncing properly? Manually restarting gluster, tells me there's no peers
>> and no volumes.
>>
>> Do we have a wizard for this too? Or do I need to go find the setup
>> scripts and configure hosts 4 + 5 manually and run the deploy again?
>>
>
> The host addition flow should take care of installing gluster.
> Can you share the engine log from when the host was added to when it's
> reported non-operational?
>
>
>>
>> Thanks,
>>
>> Hanson
>>
>> ___
>> Users mailing list
>> Users@ovirt.org
>> http://lists.ovirt.org/mailman/listinfo/users
>>
>>
>>
>
>
___
Users mailing list
Users@ovirt.org
http://lists.ovirt.org/mailman/listinfo/users


Re: [ovirt-users] Adding host to hosted-engine /w gluster cluster. (On ovirt Node 4.2.1.1)

2018-03-21 Thread Hanson Turner

Hi Sahina,

On the fourth node, I've found 
/var/log/glusterfs/rhev-data-center-mnt-glusterSD-ovirtnode1.core\:_engine.log 
... is this the engine.log you're referring to or do you want one from 
the hosted engine?


I actually do want to go replica 5. Most VM's it runs are small(1 
Core,1gb Ram,8gb HDD) and HA is needed. I'd like a bigger critical 
margin than one node failing.


As far as the repos, it's a straight the ovirtnode iso install, I think 
it's Node 4.2.0... which is yum updated to 4.2.1.1
When I installed 4.0 I'd installed on top of centos. This round I went 
straight with the node os because of simplicity in updating.


I can manually restart gluster from cli, the peer and volume status show 
no peers or volumes.


One thing of note, the networking is still as setup from the node 
install. I cannot change the networking info from the ovirt 
gui/dashboard. The host goes unresponsive and then another host power 
cycles it.


Thanks,
Hanson

On 03/21/2018 06:12 AM, Sahina Bose wrote:



On Tue, Mar 20, 2018 at 9:41 PM, Hanson Turner 
> wrote:


Hi Guys,

I've a 3 machine pool running gluster with replica 3 and want to
add two more machines.

This would change to a replica 5...


Adding 2 more nodes to cluster will not change it to a replica 5. 
replica 3 is a configuration on the gluster volume. I assume you don't 
need a replica 5, but just to add more nodes (and possibly new gluster 
volumes) to the cluster?



In ovirt 4.0, I'd done everything manually. No problem there.

In ovirt 4.2, I'd used the wizard for the hosted-engine. It looks
like the fourth node has been added to the pool but will not go
active. It complains gluster isn't running (which I've not
manually configured /dev/sdb for gluster). Host install+deploy
fails. Host can go into maintenance w/o issue. (Meaning the host
has been added to the cluster, but isn't operational)


Are the repos configured correctly on the new nodes? Does the oVirt 
cluster where the nodes are being added have "Enable Gluster Service" 
enabled?



What do I need to do to get the node up and running proper with
gluster syncing properly? Manually restarting gluster, tells me
there's no peers and no volumes.

Do we have a wizard for this too? Or do I need to go find the
setup scripts and configure hosts 4 + 5 manually and run the
deploy again?


The host addition flow should take care of installing gluster.
Can you share the engine log from when the host was added to when it's 
reported non-operational?




Thanks,

Hanson

___
Users mailing list
Users@ovirt.org 
http://lists.ovirt.org/mailman/listinfo/users






___
Users mailing list
Users@ovirt.org
http://lists.ovirt.org/mailman/listinfo/users


Re: [ovirt-users] Adding host to hosted-engine /w gluster cluster. (On ovirt Node 4.2.1.1)

2018-03-21 Thread Sahina Bose
On Tue, Mar 20, 2018 at 9:41 PM, Hanson Turner 
wrote:

> Hi Guys,
>
> I've a 3 machine pool running gluster with replica 3 and want to add two
> more machines.
>
> This would change to a replica 5...
>

Adding 2 more nodes to cluster will not change it to a replica 5. replica 3
is a configuration on the gluster volume. I assume you don't need a replica
5, but just to add more nodes (and possibly new gluster volumes) to the
cluster?


> In ovirt 4.0, I'd done everything manually. No problem there.
>
> In ovirt 4.2, I'd used the wizard for the hosted-engine. It looks like the
> fourth node has been added to the pool but will not go active. It complains
> gluster isn't running (which I've not manually configured /dev/sdb for
> gluster). Host install+deploy fails. Host can go into maintenance w/o
> issue. (Meaning the host has been added to the cluster, but isn't
> operational)
>

Are the repos configured correctly on the new nodes? Does the oVirt cluster
where the nodes are being added have "Enable Gluster Service" enabled?


> What do I need to do to get the node up and running proper with gluster
> syncing properly? Manually restarting gluster, tells me there's no peers
> and no volumes.
>
> Do we have a wizard for this too? Or do I need to go find the setup
> scripts and configure hosts 4 + 5 manually and run the deploy again?
>

The host addition flow should take care of installing gluster.
Can you share the engine log from when the host was added to when it's
reported non-operational?


>
> Thanks,
>
> Hanson
>
> ___
> Users mailing list
> Users@ovirt.org
> http://lists.ovirt.org/mailman/listinfo/users
>
>
>
___
Users mailing list
Users@ovirt.org
http://lists.ovirt.org/mailman/listinfo/users


[ovirt-users] Adding host to hosted-engine /w gluster cluster. (On ovirt Node 4.2.1.1)

2018-03-20 Thread Hanson Turner

Hi Guys,

I've a 3 machine pool running gluster with replica 3 and want to add two 
more machines.


This would change to a replica 5...

In ovirt 4.0, I'd done everything manually. No problem there.

In ovirt 4.2, I'd used the wizard for the hosted-engine. It looks like 
the fourth node has been added to the pool but will not go active. It 
complains gluster isn't running (which I've not manually configured 
/dev/sdb for gluster). Host install+deploy fails. Host can go into 
maintenance w/o issue. (Meaning the host has been added to the cluster, 
but isn't operational)


What do I need to do to get the node up and running proper with gluster 
syncing properly? Manually restarting gluster, tells me there's no peers 
and no volumes.


Do we have a wizard for this too? Or do I need to go find the setup 
scripts and configure hosts 4 + 5 manually and run the deploy again?



Thanks,

Hanson

___
Users mailing list
Users@ovirt.org
http://lists.ovirt.org/mailman/listinfo/users