[ovirt-users] Re: NFS Multipathing

2018-09-16 Thread spfma
Hi, It should be possible, as oVirt is able to support NFS 4.1 I have a Synology NAS which is also able to support this version of the protocol, but never found time to set this together and test it until now. Reagrds Le 30-Aug-2018 12:16:32 +0200, xrs...@xrs444.net a crit: Hello all,

[ovirt-users] Node network setup

2018-01-30 Thread spfma . tech
Hi, I am trying to setup a cluster of two nodes, with self hoste Engine. Things went fine for the first machine, but it as rather messy about the second one. I would like to have load balancing and failover for both management network and storage (NFS repository). So what should I exactly do

Re: [ovirt-users] No available Host to migrate to

2018-02-01 Thread spfma . tech
Hi, Thanks for your answer. I totally missed that part when I added the second host to the cluster. I put it in maintenance, removed it from the cluster and then added it again with this setting. Works a lot better ! Regards Le 01-Feb-2018 10:18:23 +0100, stira...@redhat.com a crit: On

[ovirt-users] Engine VM cannot be migrated

2018-01-31 Thread spfma . tech
Hi, What can prevent the hosted engine VM from being migrated ? I can migrate any other VM in the cluster (same servers), and it is supposed to be configured to be migrated manually or automatically as far as I can see. Regards ___ Users mailing list

Re: [ovirt-users] Network configuration validation error

2018-02-08 Thread spfma . tech
Hi, I installed my nodes with the latest packages available in repositories. Then I installed the self-hosted engine on one of them, created the cluster and added the second node. When I encountered these network config problems and saw your answer, I thougt it was time to update some

Re: [ovirt-users] Network configuration validation error

2018-02-08 Thread spfma . tech
In fact I don't know what flow should be followed. I have found several documentations, but most deal with older version so I am not sure I am doing right. Is there a working documented procedure somewhere ? Le 08-Feb-2018 11:17:06 +0100, mbur...@redhat.com a crit: Thanks, I'm not so

Re: [ovirt-users] Network configuration validation error

2018-02-12 Thread spfma . tech
Le 12-Feb-2018 08:06:43 +0100, jbe...@redhat.com a crit: > This option relevant only for the upgrade from 3.6 to 4.0(engine had > different OS major versions), it all other cases the upgrade flow very > similar to upgrade flow of standard engine environment. > > > 1. Put hosted-engine

Re: [ovirt-users] Multiple 'scsi' controllers with index '0'.

2018-02-12 Thread spfma . tech
Hi, I have tried this but it didn't solved the problem. I removed the disk and tried to boot with an ISO but no more success. As I need to work on what was installed on this disk, I tried the most violent but efficient solution : destroying the VM and recreating it, keeping its mac address.

Re: [ovirt-users] Network configuration validation error

2018-02-12 Thread spfma . tech
Hi, This is the whole message. Here you get the whole output of the process. I runned these commands on the node hosting the engine vm. But if there is a more efficient workflow, I am interrested in it ! # yum -y update Modules complmentaires chargs : fastestmirror base | 3.6 kB 00:00:00

Re: [ovirt-users] Network configuration validation error

2018-02-13 Thread spfma . tech
I did not see I had to enable another repo to get this update, so I was sure I had the latest version available ! After adding it, things went a lot better and I was able to update the engine and all the nodes flawlessly to version 4.2.1.6-1.el7.centos Thanks a lot for your help ! The "no

Re: [ovirt-users] Multiple 'scsi' controllers with index '0'.

2018-02-09 Thread spfma . tech
I have just done it. Is it possible to tweak this XML file (where ?) in order to get a working VM ? Regards Le 09-Feb-2018 12:44:08 +0100, from...@redhat.com a crit: Hi, could you please file a bug? Please attach the failing XML, you should find it pretty easily in the Vdsm logs.

[ovirt-users] Multiple 'scsi' controllers with index '0'.

2018-02-09 Thread spfma . tech
Hi, I just wanted to increase the number of CPUs for a VM and after validating, I got the following error when I try to start it: VM vm-test is down with error. Exit message: XML error: Multiple 'scsi' controllers with index '0'. I am sure it is a bug, but for now, what can I do in order

Re: [ovirt-users] Network configuration validation error

2018-02-09 Thread spfma . tech
Hi, Could someone explain me at least what "Cluster PROD is at version 4.2 which is not supported by this upgrade flow. Please fix it before upgrading." means ? As far as I know 4.2 is the most recent branch available, isn't it ? Regards Le 08-Feb-2018 09:59:32 +0100, mbur...@redhat.com a

[ovirt-users] Network configuration validation error

2018-02-07 Thread spfma . tech
Hi, I am experiencing a new problem : when I try to modify something in the network setup on the second node (added to the cluster after installing the engine on the other one) using the Engine GUI, I get the following error when validating :must match

Re: [ovirt-users] Network configuration validation error

2018-02-07 Thread spfma . tech
Hi, Thanks a lot for your answer.I applied some updates at node level, but I forgot to upgrade the engine ! When I try to do so I get a strange error : "Cluster PROD is at version 4.2 which is not supported by this upgrade flow. Please fix it before upgrading." Here are the installed

[ovirt-users] VM with "a lot" of disks : OK ?

2018-02-21 Thread spfma . tech
Hi, Is there any kind of penalty or risk using something like a dozen of separate disks for a VM stored on a NFS datastore ? Regards - FreeMail powered by mail.fr

[ovirt-users] Disk image upload pausing

2018-02-19 Thread spfma . tech
Hi, I am trying to build a new vm based on a vhd image coming from a windows machine. I converted the image to raw, and I am now trying to import it in the engine. After setting up the CA in my browser, the import process starts but stops after a while with "paused by system" status. I can

Re: [ovirt-users] Disk image upload pausing

2018-02-20 Thread spfma . tech
Hi, Here are lines I have found for my last faulty try :ENGINE 2018-02-19 17:52:27,283+01 INFO [org.ovirt.engine.core.bll.storage.disk.image.TransferImageStatusCommand] (EE-ManagedThreadFactory-engineScheduled-Thread-3) [1320afb0] Running command: TransferImageStatusCommand internal:

Re: [ovirt-users] Disk image upload pausing

2018-02-21 Thread spfma . tech
Hi, I get this :ImageProxyAddress:hosted-ovirt-engine.domain.loc:54323 version: general Regards Le 21-Feb-2018 10:16:23 +0100, gianluca.cec...@gmail.com a crit: On Tue, Feb 20, 2018 at 2:33 PM, wrote: Hi, Here are lines I have found for my last faulty try : Just

Re: [ovirt-users] Multiple 'scsi' controllers with index '0'.

2018-02-21 Thread spfma . tech
Hi, I just got the same problem again, with version 4.2.2-1. This time I wanted to add one more disk to a newly created machine, then it was not able to start again. Neither disabling or removing the disk helps. Is there a way to tweak the configuration to remove this offending device,

[ovirt-users] NFS 4.1 support and migration

2018-03-14 Thread spfma . tech
Hi, Is NFS 4.1 supported and working flawlessly in oVirt ? I would like to give it a try (performances with // transferts), but as it requires changes in my network design if I want to add new links, I want to be sure it worth the effort. Is there an easy way to "migrate"a NFS3

Re: [ovirt-users] [4.2.2-1.el7.centos] Image locked and unending task

2018-03-15 Thread spfma . tech
Thanks for that quick answer ! Yes indeed I had some connectivity troubles on this server, a strange bonding problem I am investigating on since yesterday. But with just one link, it is working ok, I have no similar errors after the ones you saw. What can I do to really remove the task

Re: [ovirt-users] NFS 4.1 support and migration

2018-03-15 Thread spfma . tech
Thanks for your answer. And to use V4.1 instead of V3 on a domain, do I just have to disconnect it and change its settings ? Seems to be easy to do with VMs domains, but how to do it with hosted storage domain ? Regards Le 14-Mar-2018 11:54:52 +0100, eshen...@redhat.com a crit: Hi,

Re: [ovirt-users] NFS 4.1 support and migration

2018-03-15 Thread spfma . tech
Thanks for your answer. And in order to use V4.1 instead of V3 on a domain, do I just have to disconnect it and change its settings ? Seems to be doable with VMs domains, but how to do it with hosted storage domain ? I haven't find a command line way to do this yet. Regards Le

[ovirt-users] [4.2.2-1.el7.centos] Image locked and unending task

2018-03-15 Thread spfma . tech
Hi, I tried to rollback to a snapshot on a VM, but the preview never ended. The task has been running for about 15 hours, with this state : { "916b67fb-8808-43d2-850c-1c12650ccc49": { "verb": "createVolume", "code": 0, "state": "finished", "tag": "spm", "result": { "uuid":

Re: [ovirt-users] NFS 4.1 support and migration

2018-03-15 Thread spfma . tech
In fact I don't really know how to change storage domains setttings (like nfs version or export path, ...), if it is only possible. I thought they could be disabled after stopping all related VMS, and maybe settings panel would then unlock ? But this should be impossible with hosted engine

Re: [ovirt-users] NFS 4.1 support and migration

2018-03-15 Thread spfma . tech
Thanks, I totally missed that :-/ And this wil also work for the hosted engine dedicated domain, putting the storage domain the virtual machine is depending on in maintenance ? Le 15-Mar-2018 10:38:48 +0100, eshen...@redhat.com a crit: You can edit the storage domain setting after the

Re: [ovirt-users] Ovirt 4.2. Isolated (host-only) network

2018-04-11 Thread spfma . tech
Hi, Yes, clear informations about this are not available and I had to try a little bit before getting a result. The thing is you can create an internal network but it has to be linked to some device, otherwise the network will be considered as "non functional" and your domain, server or

[ovirt-users] Host non-responsive after engine failure

2018-03-27 Thread spfma . tech
Hi, I had an electrical failure on the server hosting the engine. After the reboot it was able to gain access to it again, log into the GUI, but the currently online node is not leaving "not responsive" status. Of course, the network storage paths are still mounted, the VMs are running, but I

Re: [ovirt-users] Hosted engine : rebuild without backups ?

2018-03-26 Thread spfma . tech
Hi, I gave up trying to restore a backup of my former hosted engine, I never managed to get engine and nodes communicate again and I need to go on. So I installed a new engine (let's try a dedicated one this time) and imported the storage domains successfully. After attaching and

[ovirt-users] Persistent dummy interface

2018-04-03 Thread spfma . tech
Hi, What is the right way to get a persistent dummy interface ? I need an internal network for lab purpoposes, so I created a dummy link "ip link add dummy_1 type dummy" and I was able to assign my logical network to it. But how to make it persistent ? Of course, after a reboot, the dummy

Re: [ovirt-users] Persistent dummy interface

2018-04-04 Thread spfma . tech
Hi, Thanks for your reply, that was the idea I had but in a less clean way :-) So it is at os level, nothing special in oVirt. I have found the thing fully explained here, for reference : https://www.centos.org/forums/viewtopic.php?t=53233 Regards Le 03-Apr-2018 13:32:06 +0200,

[ovirt-users] STP and /var/lib/vdsm/persistence files

2018-04-04 Thread spfma . tech
Hi, As these files are generated by oVirt when a modification occurs, how to enable STP on bridges by configuration ? I haven't been able to find this option in GUI. Editing ifconfig and persistence files is OK, but maybe I can modify something that would erase this handmade modification and

[ovirt-users] Snapshot tree

2018-04-04 Thread spfma . tech
Hi, Can you confirm that there is no way to have a snapshot tree, like in VirtualBox, where one can revert to say "snapshot1" and then branch new children snapshot but without loosing any snapshots made after "snapshot1", which could have their own children ? According to the documentation, it

[ovirt-users] Hosted engine : rebuild without backups ?

2018-03-16 Thread spfma . tech
Hi, In case of a total failure of the hosted engine VM, it is recommended to recreate a new one and restore a backup. I hope it works, I will probably have to do this very soon. But is there some kind of "plug and play" features, able to rebuild configuration by browsing storage domains,

[ovirt-users] Hosted engine deployment error

2018-03-19 Thread spfma . tech
Hi, I wanted to rebuild a new hosted engine setup, as the old was corrupted (too much violent poweroff !) So the server was not reinstalled, I just runned "ovirt-hosted-engine-cleanup". The network setup generated by vdsm seems to be still in place, so I haven't changed anything there.

Re: [ovirt-users] Hosted engine deployment error

2018-03-20 Thread spfma . tech
Hi, In fact it is a workaround coming from you I found in the bugtrack that helped me : chmod 644 /var/cache/vdsm/schema/* As the only thing looking like a weird error I have found was : ERROR Exception raised#012Traceback (most recent call last):#012 File

Re: [ovirt-users] Hosted engine deployment error

2018-03-20 Thread spfma . tech
By the way, should NetworkManager be enabled or disabled when using latest versions of oVirt ? I have found contradictory informations, but some are from two years ago. Regards Le 19-Mar-2018 16:56:50 +0100, spfma.t...@e.mail.fr a crit: Hi, I wanted to rebuild a new hosted engine

Re: [ovirt-users] Hosted engine deployment error

2018-03-20 Thread spfma . tech
I tried to make a cleaner install : after cleanup, I recreated "/rhev/data-center/mnt/" and ran the installer again. As you can see, it crashed again with the same access denied error on this file :[ INFO ] TASK [Copy configuration archive to storage] [ ERROR ] fatal: [localhost]: FAILED!

Re: [ovirt-users] Hosted engine deployment error

2018-03-20 Thread spfma . tech
Just to be sure I hadn't altered something, I renamed "mnt" in something else and it was indeed recreated. Le 20-Mar-2018 16:57:22 +0100, stira...@redhat.com a crit: On Tue, Mar 20, 2018 at 4:12 PM, wrote: I tried to make a cleaner install : after cleanup, I recreated

[ovirt-users] Engine and nodes ssh setup

2018-03-22 Thread spfma . tech
Hi, I am still trying to make my restored hosted engine communicate with the nodes without success. There is a step I am not sure : is root user on the engine supposed to be able to log into nodes without password or not ? In my case it doesn't By the way, where are located the

Re: [ovirt-users] Hosted engine deployment error

2018-03-19 Thread spfma . tech
Hi, Thanks for your answer. No, it was configured with static ip. I checked the answer file from the first install, I used the same options. Regards Le 19-Mar-2018 17:48:41 +0100, stira...@redhat.com a crit: On Mon, Mar 19, 2018 at 4:56 PM, wrote: Hi, I wanted to rebuild a new

Re: [ovirt-users] Engine and nodes ssh setup

2018-03-23 Thread spfma . tech
Hi, I have weaked "/usr/lib/python2.7/site-packages/vdsm/sslutils.py" in order to get more informative errors. So here is what I get 2018-03-23 12:26:17,367+0100 ERROR (Reactor thread) [ProtocolDetector.SSLHandshakeDispatcher] ssl handshake: SSLError, address: :::10.100.1.100 error :

Re: [ovirt-users] Hosted engine deployment error

2018-03-21 Thread spfma . tech
Hi, I made some progress : by allowing my NAS to map any user to admin (not the best for security, but it is a dedicated infrastructure), this weird permissions problem disappeared. Maybe a NFS bug somewhere ? I don't know. I was able to redeploy a new hosted engine, and after a cleanup

[ovirt-users] Re: NFS Multipathing

2018-09-14 Thread spfma . tech
Hi, It should be possible, as oVirt is able to support NFS 4.1 I have a Synology NAS which is also able to support this version of the protocol, but never found time to set this together and test it until now. Reagrds Le 30-Aug-2018 12:16:32 +0200, xrs...@xrs444.net a crit: Hello all,