Re: [Users] oVirt 3.3.1, RHEL 6.5 (beta) and Gluster SD

2013-10-31 Thread Samuli Heinonen

Dan Kenigsberg dan...@redhat.com kirjoitti 30.10.2013 kello 19.08:

 On Sat, Oct 19, 2013 at 09:38:41AM +0300, Samuli Heinonen wrote:
 Dear all,
 
 i'm testing QEMU-Gluster features with oVirt 3.3.1 beta and RHEL 6.5 beta.  
 For reason or another it seems to bypass Gluster support in QEMU and use VM 
 image through FUSE mount point instead.
 
 ie. Libvirt XML shown in vdsm.log looks like this:
 disk device=disk snapshot=no type=file
address bus=0x00 domain=0x function=0x0 
 slot=0x06 type=pci/
  source 
 file=/rhev/data-center/mnt/glusterSD/boar1.storage:dev-el6-sata1/402a2eee-40f6-4012-b188-63ec122ce399/images/f6ba1575-e6de-428c-93ef-8a27cf23de61/bc3de195-ccc4-4202-ade2-7e4d0cdb292e/
target bus=virtio dev=vda/
serialf6ba1575-e6de-428c-93ef-8a27cf23de61/serial
boot order=1/
driver cache=none error_policy=stop io=threads 
 name=qemu type=raw/
 /disk
 
 and also qemu-kvm process for this VM has option -drive 
 file=/rhev/data-center/mnt/glusterSD/boar1.storage:dev-el6-sata1/402a2eee-40f6-4012-b188-63ec122ce399/images/f6ba1575-e6de-428c-93ef-8a27cf23de61/bc3de195-ccc4-4202-ade2-7e4d0cdb292e,if=none,id=drive-virtio-disk0,format=raw,serial=f6ba1575-e6de-428c-93ef-8a27cf23de61,cache=none,werror=stop,rerror=stop,aio=threads
 
 oVirt 3.3 and Fedora 19 works as intended.  Any ideas what might be wrong?
 
 Steps to reproduce (hopefully?):
 1: Clean install of ovirt-engine 3.3.1 beta on CentOS 6.4
 2: Clean install of RHEL 6.5 beta with EPEL, Gluster-epel and oVirt repos 
 enabled (and all necessary Red Hat channels.)
 3: Install RHEL 6.5 host to oVirt and let it install necessary packages
 4: Switch datacenter storage type from NFS - GlusterFS
 5: Insert storage domain
 6: Start installing virtual machines
 
 Please let me know if more information is needed or you want me to open a 
 bug report for this.
 
 As we've learned during today's ovirt weekly meeting, this is probably a
 manifestation of
 
Bug 1022961 - Running a VM from a gluster domain uses mount instead
of gluster URI

Please see attachment if you still need vdsm.log during VM startup.



vdsm.log.gz
Description: GNU Zip compressed data
___
Users mailing list
Users@ovirt.org
http://lists.ovirt.org/mailman/listinfo/users


Re: [Users] oVirt 3.3.1, RHEL 6.5 (beta) and Gluster SD

2013-10-30 Thread Dan Kenigsberg
On Sat, Oct 19, 2013 at 09:38:41AM +0300, Samuli Heinonen wrote:
 Dear all,
 
 i'm testing QEMU-Gluster features with oVirt 3.3.1 beta and RHEL 6.5 beta.  
 For reason or another it seems to bypass Gluster support in QEMU and use VM 
 image through FUSE mount point instead.
 
 ie. Libvirt XML shown in vdsm.log looks like this:
 disk device=disk snapshot=no type=file
 address bus=0x00 domain=0x function=0x0 
 slot=0x06 type=pci/
   source 
 file=/rhev/data-center/mnt/glusterSD/boar1.storage:dev-el6-sata1/402a2eee-40f6-4012-b188-63ec122ce399/images/f6ba1575-e6de-428c-93ef-8a27cf23de61/bc3de195-ccc4-4202-ade2-7e4d0cdb292e/
 target bus=virtio dev=vda/
 serialf6ba1575-e6de-428c-93ef-8a27cf23de61/serial
 boot order=1/
 driver cache=none error_policy=stop io=threads 
 name=qemu type=raw/
  /disk
 
 and also qemu-kvm process for this VM has option -drive 
 file=/rhev/data-center/mnt/glusterSD/boar1.storage:dev-el6-sata1/402a2eee-40f6-4012-b188-63ec122ce399/images/f6ba1575-e6de-428c-93ef-8a27cf23de61/bc3de195-ccc4-4202-ade2-7e4d0cdb292e,if=none,id=drive-virtio-disk0,format=raw,serial=f6ba1575-e6de-428c-93ef-8a27cf23de61,cache=none,werror=stop,rerror=stop,aio=threads
 
 oVirt 3.3 and Fedora 19 works as intended.  Any ideas what might be wrong?
 
 Steps to reproduce (hopefully?):
 1: Clean install of ovirt-engine 3.3.1 beta on CentOS 6.4
 2: Clean install of RHEL 6.5 beta with EPEL, Gluster-epel and oVirt repos 
 enabled (and all necessary Red Hat channels.)
 3: Install RHEL 6.5 host to oVirt and let it install necessary packages
 4: Switch datacenter storage type from NFS - GlusterFS
 5: Insert storage domain
 6: Start installing virtual machines
 
 Please let me know if more information is needed or you want me to open a bug 
 report for this.

As we've learned during today's ovirt weekly meeting, this is probably a
manifestation of

Bug 1022961 - Running a VM from a gluster domain uses mount instead
of gluster URI
___
Users mailing list
Users@ovirt.org
http://lists.ovirt.org/mailman/listinfo/users


[Users] oVirt 3.3.1, RHEL 6.5 (beta) and Gluster SD

2013-10-19 Thread Samuli Heinonen
Dear all,

i'm testing QEMU-Gluster features with oVirt 3.3.1 beta and RHEL 6.5 beta.  For 
reason or another it seems to bypass Gluster support in QEMU and use VM image 
through FUSE mount point instead.

ie. Libvirt XML shown in vdsm.log looks like this:
disk device=disk snapshot=no type=file
address bus=0x00 domain=0x function=0x0 
slot=0x06 type=pci/
source 
file=/rhev/data-center/mnt/glusterSD/boar1.storage:dev-el6-sata1/402a2eee-40f6-4012-b188-63ec122ce399/images/f6ba1575-e6de-428c-93ef-8a27cf23de61/bc3de195-ccc4-4202-ade2-7e4d0cdb292e/
target bus=virtio dev=vda/
serialf6ba1575-e6de-428c-93ef-8a27cf23de61/serial
boot order=1/
driver cache=none error_policy=stop io=threads 
name=qemu type=raw/
 /disk

and also qemu-kvm process for this VM has option -drive 
file=/rhev/data-center/mnt/glusterSD/boar1.storage:dev-el6-sata1/402a2eee-40f6-4012-b188-63ec122ce399/images/f6ba1575-e6de-428c-93ef-8a27cf23de61/bc3de195-ccc4-4202-ade2-7e4d0cdb292e,if=none,id=drive-virtio-disk0,format=raw,serial=f6ba1575-e6de-428c-93ef-8a27cf23de61,cache=none,werror=stop,rerror=stop,aio=threads

oVirt 3.3 and Fedora 19 works as intended.  Any ideas what might be wrong?

Steps to reproduce (hopefully?):
1: Clean install of ovirt-engine 3.3.1 beta on CentOS 6.4
2: Clean install of RHEL 6.5 beta with EPEL, Gluster-epel and oVirt repos 
enabled (and all necessary Red Hat channels.)
3: Install RHEL 6.5 host to oVirt and let it install necessary packages
4: Switch datacenter storage type from NFS - GlusterFS
5: Insert storage domain
6: Start installing virtual machines

Please let me know if more information is needed or you want me to open a bug 
report for this.

-samuli

Cheers,
Samuli Heinonen




___
Users mailing list
Users@ovirt.org
http://lists.ovirt.org/mailman/listinfo/users