Re: [vdr] Problems receiving couple of german channels DVB-S

2007-01-29 Thread Peer Oliver Schmidt
Hello Rob,
 there is a plugin Femon available - much nicer output! You should
 check it
 out! Then you have clear text messages.

 Problem here is, I don't have access to the regular VDR OSD.
 
 I think it's worth using your ubuntu system to get to the vdr interface
 every now and then..

ok, I am now running vdr-sxfe and I have the OSD. Thanks for kicking
me in my behind :-)

Under http://theinternet.dyndns.org/~pos/Bildschirmfoto-VDR.png

is a screenshot displaying the signal information.

I have switched a little bit around, and a couple of the ARD
channels, like EinsExtra, EinsFestival and EinsPlus work fine,
ZDFtheaterkanal, ZDFdokukanal and ZDFinfokanal do exhibit the
problem, that BER and UNC contains numbers != 0, not large always
maximum 2 (hex)digits, but none the less.

Assuming I have crossed some high and lowband connection between the
multiswitch and the dish, am I right to assume, that I would get no
picture at all?
-- 
Best regards

Peer Oliver Schmidt
PGP Key ID: 0x83E1C2EA


___
vdr mailing list
vdr@linuxtv.org
http://www.linuxtv.org/cgi-bin/mailman/listinfo/vdr


Re: [vdr] Problems receiving couple of german channels DVB-S

2007-01-29 Thread Peer Oliver Schmidt
Hello list,

 I have problems receiving some channels (ARD, ZDF,N3, DMAX) in good
 quality. Receiving other channels (SAT.1, RTL, Pro7, Das Vierte) works
 just fine.

I've tried using szap to see if I can find the problem in one of my
DVB-S cards. Unfortunately, no matter which card I use, I have bad
reception for a couple of channels, and good reception for others.

Here is an excerpt from the szap log:

Bad reception (ZDF):

vdr:~# szap -a 0 -n 2
reading channels from file '/root/.szap/channels.conf'
zapping to 2 'ZDF':
sat 0, frequency = 11954 MHz H, symbolrate 2750, vpid = 0x006e,
apid = 0x0078
using '/dev/dvb/adapter0/frontend0' and '/dev/dvb/adapter0/demux0'
status 00 | signal b9b9 | snr fffe | ber 0003 | unc 0003 |
status 01 | signal b9b9 | snr fffe | ber 0003 | unc 0003 |
status 00 | signal b9b9 | snr fffe | ber 0003 | unc 0003 |
status 1f | signal b9b9 | snr fffe | ber e668 | unc e668 |
FE_HAS_LOCK
status 1f | signal baba | snr fffe | ber 000c | unc 000c |
FE_HAS_LOCK
status 1f | signal b9b9 | snr fffe | ber 000b | unc 000b |
FE_HAS_LOCK
status 1f | signal b9b9 | snr fffe | ber 001d | unc 001d |
FE_HAS_LOCK
status 1f | signal b9b9 | snr fffe | ber 0021 | unc 0021 |
FE_HAS_LOCK



Good reception (RTL):
vdr:~# szap -a 0 -n 5
reading channels from file '/root/.szap/channels.conf'
zapping to 5 'RTL':
sat 0, frequency = 12188 MHz H, symbolrate 2750, vpid = 0x00a3,
apid = 0x0068
using '/dev/dvb/adapter0/frontend0' and '/dev/dvb/adapter0/demux0'
status 01 | signal b8b8 | snr fffe | ber 001a | unc 001a |
status 1f | signal b7b7 | snr fffe | ber  | unc  |
FE_HAS_LOCK
status 1f | signal b9b9 | snr fffe | ber  | unc  |
FE_HAS_LOCK
status 1f | signal b8b8 | snr fffe | ber  | unc  |
FE_HAS_LOCK
status 1f | signal b9b9 | snr fffe | ber  | unc  |
FE_HAS_LOCK
status 1f | signal b9b9 | snr fffe | ber  | unc  |
FE_HAS_LOCK

The interrupts:

vdr:~# cat /proc/interrupts
   CPU0
  0: 2373754725IO-APIC-edge  timer
  1:  9IO-APIC-edge  i8042
  8:  1IO-APIC-edge  rtc
  9:  0   IO-APIC-level  acpi
 14:4835536IO-APIC-edge  ide0
 15:219IO-APIC-edge  ide1
 50:  0   IO-APIC-level  ohci_hcd:usb1
 58:  0   IO-APIC-level  ehci_hcd:usb2
 66:  441811465   IO-APIC-level  eth0
217:  298617322   IO-APIC-level  saa7146 (0)
225:  265391314   IO-APIC-level  saa7146 (1)
233:  271195814   IO-APIC-level  saa7146 (2)
NMI:  0
LOC: 2373832282
ERR:  0
MIS:  0

lshw Information for one of the cards (all identical):

*-multimedia:0
 description: Multimedia controller
 product: SAA7146
 vendor: Philips Semiconductors
 physical id: 6
 bus info: [EMAIL PROTECTED]:06.0
 version: 01
 width: 32 bits
 clock: 33MHz
 capabilities: bus_master
 configuration: driver=budget dvb
 resources: iomemory:da00-da0001ff irq:217

Any and help is greatly appreciated.
-- 
Best regards

Peer Oliver Schmidt
PGP Key ID: 0x83E1C2EA


___
vdr mailing list
vdr@linuxtv.org
http://www.linuxtv.org/cgi-bin/mailman/listinfo/vdr


Re:[vdr] Problems receiving couple of german channels DVB-S

2007-01-29 Thread Peer Oliver Schmidt
Hello again martin,

 we need to put then an eye on your hardware setup - this is a problem before
 the DVB-S cards. You where talking about 3 DVB-S cards, but how many LNB's
 do you have? How have you wired the system? We have: horizontal / vertical
 polarization and then lower and upper band! This makes 2x2 = 4 possible
 areas. So, if you go with more than 2 cards - 3 or 4 or more, you need a
 quad LNB with maybe some additional hardware. 

I have four cables going from my LNB to a multiswitch. Three cables
go from the multiswitch to the DVB-S cards.

If any of the four cables going to the Multiswitch were wrong,
wouldn't the channels not work at all? I've looked thru the different
channel settings, but could not find anything obvious, which would
differentiate the good and the bad channels ...

Any ideas what else I can test?

Thanks.
-- 
Best regards

Peer Oliver Schmidt
PGP Key ID: 0x83E1C2EA


___
vdr mailing list
vdr@linuxtv.org
http://www.linuxtv.org/cgi-bin/mailman/listinfo/vdr


Re: [vdr] Problems receiving couple of german channels DVB-S

2007-01-29 Thread Peer Oliver Schmidt

Hello martin,

thanks for your patience.

Okay .. but you still can reduce your system down to one DVB-S card .. 


Yes, that I will do.


So, what do you plan to prove that your multiswitch is not broken?


I've changed it to another one.


What do you do to doublecheck, that your sat dish is correctly set up?


Ups, this sounds like I angered you. Sorry, if I did.

If the dish is misaligned, I assume I would have problems in all 
channels, wouldn't I?


Off upstairs to remove all but one card, and see what happens.
--
Best regards

Peer Oliver Schmidt
PGP Key ID: 0x83E1C2EA


___
vdr mailing list
vdr@linuxtv.org
http://www.linuxtv.org/cgi-bin/mailman/listinfo/vdr


Re: [vdr] Problems receiving couple of german channels DVB-S

2007-01-29 Thread Peer Oliver Schmidt

Hello again,


Off upstairs to remove all but one card, and see what happens.


back to the PC.

Same problem. Removed two of DVB-cards, no change.

Moved the cable to different ports on the multiswitch, no change.

Any other idea?
--
Best regards

Peer Oliver Schmidt
PGP Key ID: 0x83E1C2EA


___
vdr mailing list
vdr@linuxtv.org
http://www.linuxtv.org/cgi-bin/mailman/listinfo/vdr


Re: [vdr] Problems receiving couple of german channels DVB-S

2007-01-29 Thread Peer Oliver Schmidt

Good morning martin,

Any obstacles in the way, like trees or so? There is something that’s called
Fresnel zone, which can be painful.


It is possible that some trees are in the way, but I'd say the house is
far enough away, and the dish is high enough. And would an obstacle
create problems only on some channels and not others?


Any oscillating frequencies in your PC that may interfere the ~1GHz ZF
signal?


Well, it is regular PC with most stuff on board, except graphics card
and the three DVB-S boards.
--
Best regards

Peer Oliver Schmidt
PGP Key ID: 0x83E1C2EA


___
vdr mailing list
vdr@linuxtv.org
http://www.linuxtv.org/cgi-bin/mailman/listinfo/vdr


Re: [vdr] Problems receiving couple of german channels DVB-S

2007-01-28 Thread Peer Oliver Schmidt

Hi martin,

thanks for your help.


have you installed femon? Have you had a look at the perception level? What
does it say? 


I have it installed, and this is the output:

First without specific tuning to any channel

vdr:~# femon -a 0
using '/dev/dvb/adapter0/frontend0'
FE: Samsung S5H1420 DVB-S (SAT)
status 1f | signal b9b9 | snr b7f6 | ber  | unc  | 
FE_HAS_LOCK
status 1f | signal baba | snr b7f6 | ber  | unc  | 
FE_HAS_LOCK
status 1f | signal baba | snr b7f6 | ber  | unc  | 
FE_HAS_LOCK
status 1f | signal b9b9 | snr b7f6 | ber  | unc  | 
FE_HAS_LOCK


vdr:~# femon -a 1
using '/dev/dvb/adapter1/frontend0'
FE: Samsung S5H1420 DVB-S (SAT)
status 1f | signal bebe | snr b7fc | ber  | unc  | 
FE_HAS_LOCK
status 1f | signal bebe | snr b7fc | ber  | unc  | 
FE_HAS_LOCK
status 1f | signal bebe | snr b7fc | ber  | unc  | 
FE_HAS_LOCK
status 1f | signal bebe | snr b7fc | ber  | unc  | 
FE_HAS_LOCK


vdr:~# femon -a 2
using '/dev/dvb/adapter2/frontend0'
FE: Samsung S5H1420 DVB-S (SAT)
status 1f | signal b7b7 | snr b7fa | ber  | unc  | 
FE_HAS_LOCK
status 1f | signal b7b7 | snr b7fa | ber  | unc  | 
FE_HAS_LOCK
status 1f | signal b7b7 | snr b7fa | ber  | unc  | 
FE_HAS_LOCK
status 1f | signal b8b8 | snr b7fa | ber  | unc  | 
FE_HAS_LOCK



And now I switch on VLC to ARD, and receive this:


vdr:~# femon -a 2
using '/dev/dvb/adapter2/frontend0'
FE: Samsung S5H1420 DVB-S (SAT)
status 1f | signal b6b6 | snr b7f0 | ber  | unc  | 
FE_HAS_LOCK
status 1f | signal b5b5 | snr b7f0 | ber  | unc  | 
FE_HAS_LOCK
status 1f | signal b6b6 | snr b7f0 | ber  | unc  | 
FE_HAS_LOCK


vdr:~# femon -a 1
using '/dev/dvb/adapter1/frontend0'
FE: Samsung S5H1420 DVB-S (SAT)
status 1f | signal  | snr b7f7 | ber  | unc  | 
FE_HAS_LOCK
status 1f | signal  | snr b7f7 | ber  | unc  | 
FE_HAS_LOCK
status 1f | signal  | snr b7f7 | ber  | unc  | 
FE_HAS_LOCK


vdr:~# femon -a 0
using '/dev/dvb/adapter0/frontend0'
FE: Samsung S5H1420 DVB-S (SAT)
status 1f | signal baba | snr b7f0 | ber 0042 | unc 0042 | 
FE_HAS_LOCK
status 1f | signal  | snr b7f0 | ber  | unc  | 
FE_HAS_LOCK
status 1f | signal  | snr b7f0 | ber  | unc  | 
FE_HAS_LOCK


To me, I see a difference within the signal. But unfortunately, I can't 
interpret the message.


 Is there a difference when tuning to SAT.1 (which is on the

same stream like Pro7).


SAT.1, RTL and Pro7 look good, all the time.


One other thing that comes to my mind: Sat1 and Pro7 use 7.5MBit/s whereas
ARD, ZDF and stuff use 15MBit, which can be a problem on poor network
performance.


I have the ASTRA.HD channel running right now in the background 
(S19.2E-1-1088-21101) and it works perfect. Input-Bitrare according to 
VLC is ~ 19MBit.



I also use streamdev-server a lot, over my 802.11g WLAN .. with VLC on Vista
already. I use it, to watch TV in my bedroom.


I also use VOMP to connect Hauppauge MediaMVPs and they have the same 
problem with those channels. Do you know anything else, that ARD + ZDF 
have in common, that is different from Pro7 and RTL? Is it possible, I 
have plugged the cables wrong into the Multiswitch?


Thanks for your help on a sunday afternoon :-)
--
Best regards

Peer Oliver Schmidt
PGP Key ID: 0x83E1C2EA


___
vdr mailing list
vdr@linuxtv.org
http://www.linuxtv.org/cgi-bin/mailman/listinfo/vdr


Re: [vdr] Problems receiving couple of german channels DVB-S

2007-01-28 Thread Peer Oliver Schmidt

Hello Martin,


there is a plugin Femon available - much nicer output! You should check it
out! Then you have clear text messages.


Problem here is, I don't have access to the regular VDR OSD.


So, I'm no expert, but ber and unc must be zero (I'm sure you can have a
look in wiki). So, as you see, you had some values there. 


I will see what I can find.

 This seems then to

be a signal problem. Either your sat dish is not perfectly set up or you may
have problems with v/h switching. Btw: I use femon plugin in vdr to adjust
my dish. So how did you do?


The dish had been setup ages ago. So, I guess, I will have a look at the 
switching.


Thanks for your help.

--
Best regards

Peer Oliver Schmidt
PGP Key ID: 0x83E1C2EA


___
vdr mailing list
vdr@linuxtv.org
http://www.linuxtv.org/cgi-bin/mailman/listinfo/vdr