Title: Message
U požaru u petak rano ujutro izgorela Saborna crkva u Nišu

Izgoreo simbol Niša

Uzrok požara za sada nepoznat, ali starešina hrama prota Dušan Stevanović veruje da je u pitanju diverzija, pokazujući i jedan grafit na zgradi preko puta

U petak je u Nišu u ranim jutarnjim satima izbio požar u unutrašnjosti Sabornog hrama koji je poslednjih meseci bio zatvoren za vernike jer je bio u završnoj fazi rekonstrukcije. Vatrena stihija, čiji je uzrok za sada nepoznat, za nepun sat gotovo je do temelja progutala ovo staro i izuzetno crkveno zdanje koje je po mnogo čemu bilo simbol grada na Nišavi, a čiju izgradnju je još daleke 1856. godine, u doba Turaka, započelo tadašnjih oko 12 hiljada niških Srba.

Posledice ovog jučerašnjeg katastrofalnog požara su takve da će se najverovatnije graditi potpuno novi Saborni hram, mada su stručnjaci Zavoda za zaštitu spomenika posle prvih utisaka izjavili da postoji mogućnost da se sačuvaju neki autentični delovi koji su ostali na zgarištu. Vatra je u nepovrat odnela izuzetno vredan ikonostas sa pedesetak dragocenih ikona koje su delo najpoznatijih niških i srpskih slikara, kao i izuzetno vrednu drvenu rezbariju sa pozlatom.

Diverzija?

- Čvrsto verujem, što ne mora da bude tačno, da je ovo diverzija, podmetnuta stvar, jer su u poslednja tri dana tri objekta upaljena u Nišu, ovo je četvrti. Opomenuo sam vladiku da se preko puta Saborne crkve nalazi grafit "Smrt hrišćanima" koji tu stoji od nedavno. Sada je neko na drugu reč dodao prefiks "anti" što ne mogu da komentarišem, ali sam uveren da ovaj požar nije slučajan - rekao je juče starešina hrama otac Dušan Stevanović i dodao da ne može da precizira počinioce.

- Prvi znaci da se nešto neobično dešava čuli su se oko 4,30 kada su zazvonila manja, a zatim i veliko zvono, koji su inače povezani sa crkvenim alarmom, rekao je juče na konferenciji za novinare vladika niški gospodin Irinej. Istrčao sam u portu i krenuo ka crkvi. Kroz mala južna vrata primetio sam požar u unutrašnjosti hrama koji spolja još nije bilo moguće uočiti. Vatrogasci su stigli brzo, imali su manjih problema da uđu u portu zbog uske glavne kapije, a dok su se snašli da uđu sa druge strane, požar je već zahvatio čitavo zdanje i moglo se samo skromnim protivpožarnim sredstvima delovati spolja. Unutra se inače nije moglo ni priviriti. Posle četrdesetak minuta krov i zidovi su pali, čule su se i eksplozije boca sa gasom koji su koristili majstori angažovani na završnim poslovima adaptacije unutrašnjosti hrama. Posle toga je pao i južni zid i ugrozio jedno vatrogasno vozilo i vatrogasce, svedočio je dalje vladika Irinej.

Ostali smo bez simbola ovog grada podizanog još pod turskim jarmom, kada je tadašnjih oko 12 hiljada Nišlija odvajalo od usta da sagradi sebi veličanstven pravoslavni hram, rekao je dalje vladika Irinej, uz pitanje - šta sada? Ostaje nam vera i nada u građane, u našu crkvu, vladu, braću u dijaspori, da što pre obnovimo naš saborni hram...

Znali smo da drvena građa stara više od sto godina može biti potencijalno opasna pa smo pre nekoliko godina kompletno rekonstruisali električnu instalaciju, tako da ona ne može biti uzrok požara. Ili su majstori koji su radili na unutrašnjoj rekonstrukciji nešto zaboravili i pogrešili? Ili je neko tamo u hramu ipak zapalio i zaboravio sveću koja je tinjala? Ostaje velika zagonetka šta bi mogao biti uzrok požara, rekao je još vladika Irinej. On je na kraju napomenuo da su vatrenu stihiju izbegli najnoviji pokloni Ruske pravoslavne crkve koji nisu bili u hramu.

Posle obilaska zgarišta Sabornog hrama, savezni ministar unutrašnjih poslova Zoran Živković, bivši gradonačelnik Niša i čovek koji je lično doprineo da pre nekoliko godina započne adaptacija ovog objekta, rekao je pored ostalog:

- Ovaj hram bio je simbol slobode Nišlija od turskog do najnovijeg doba i sada je najvažnije da uradimo dve stvari. Da istraga brzo utvrdi šta je moglo biti uzrok požara i da utvrdi i koliko je bila efikasna intervencija vatrogasne službe. A zatim da se što pre objedine napori i crkve i države, kao i naših građana, kako bismo u obnovu krenuli najkasnije do početka sledeće godine. Ovo zgarište moramo što pre pretvoriti u gradilište i podići novi saborni hram u Nišu, rekao je ministar Živković.

Plotun

Goran Ćirić, gradonačelnik Niša, rekao je da se juče ujutru čulo niz eksplozija u gradu .
- Nišlije su sigurno sa plamenom u crkvi povezali počasni plotun koji je ispaljen na spomeniku vojvodi Petru Bojoviću jer je na današnji dan Niš oslobođen u Prvom svetskom ratu - istakao je Ćirić dodavši da će bliže informacije o ostalim uznemiravajućim zvucima imati posle istrage nadležnih organa.

Ministar vera u Vladi Srbije Vojislav Milovanović, koji se u petak takođe našao na licu mesta, rekao je da je nedavno bio puna srca obilazeći niški Saborni hram koji je bio u završnoj fazi rekonstrukcije, bali da je sada najmanje toliko tužna srca posle svega što se desilo.

- Na žalost, kao i u mnogim drugim situacijama u istoriji srpskog naroda, zvona su najavila nesreću koja se ovde dogodila. Ali, obećavam da će Niš uskoro dobiti novi saborni hram, a Vlada Srbije će u tu svrhu već na sledećoj sednici odobriti i prva sredstva u tu svrhu. Stari hram je, kao što smo čuli, u doba Turaka gradilo desetak hiljada Nišlija, a novi će graditi trista hiljada Nišlija, cela Srbija i svi Srbi, rekao je ministar Milovanović.

Njegove reči potvrdio je i gradonačelnik Niša Goran Ćirić rekavši da mu se već javljaju ljudi iz cele Srbije i iz rukovodstava brojnih gradova koji su spremni da pomognu.

Vladika niški Irinej dodao je na te reči gradonačelnika da se zahvaljuje brojnim građanima koji su došli još u toku požara da sa suzama u očima izraze solidarnost i spremnost da pomognu. Naglasio je i pomoć koju je ponudio vrh VJ.

Arhitekta Aleksandar Radović, direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Nišu, inače čovek koji je dobijao i najuglednije nagrade za adaptaciju verskih objekata i zdanja, rekao je da je niški Saborni hram bio po mnogo čemu arhitektonski jedinstven i reprezentativan. Uz iscrpnu dokumentaciju koju poseduje Zavod, na čijem je čelu, Radović je izrazio verovanje da bi u projektu za podizanje novog hrama moglo biti sačuvano i nešto od autentičnih ostataka. On je apelovao da se angažuju najugledniji umetnici za obnovu unutrašnjosti novog hrama i ikonostasa.

Vladika Pahomije: Šta nam je činiti?

- Posle ovoga što se desilo u Nišu verujem da i mi u Svetom sinodu SPC moramo ozbiljno razgovarati o tome kako da zaštitimo naše spomenike i svetinje. Da vidimo šta nam je dalje činiti kako se ovo što se desilo u Nišu više nikada i nigde ne bi ponovilo, upozorio je vladika vranjski gospodin Pahomije koji se juče takođe našao u Nišu da saučestvuje u molbi Gospodu da ovu nevolju hrišćanski podnesemo.

Već od prvih trenutaka izbijanja požara na niškom Sabornom hramu, a i u petak tokom čitavog dana, u porti kraj zgarišta teku kolone građana Niša koji ćutke posmatraju zgarište ne krijući suze. Mnogi se lično obraćaju vladici Irineju i ostalom sveštenstvu nudeći svakojaku pomoć. Jer, za hiljade Nišlija ovaj hram je bio više nego obična svetinja. Nišlije ne sumnjaju da će zajedno sa ostalom pravoslavnom braćom podići novi saborni hram, ali se i pribojavaju da ono što se desilo nije delo nekih neprijatelja hrišćanstva i Srba. Zato se s nestrpljenjem i očekuju zvanični rezultati istrage, dok u međuvremenu teku svakojaka nagađanja koja idu i na adresu Bin Ladenovih istomišljenika i fanatika.

Na takve tragove ih upućuje i poruka sa grafita koji smo snimili, na zidu preko puta crkve, a na kojem je kasnije bilo i dopisivanja koje menja njegovu prvobitnu poruku. Inače i u gradskom rukovodstvu u petak je vladalo "vanredno stanje" pa je otkazana planirana sednica gradske skupštine i nekoliko konferencija za novinare.

Tekst: Milorad Doderović - Marko Smiljković
Snimci: Đ. Savić

 

Vatra je bila brža

Naša policijska patrola, koja se nalazila u blizini, odmah je pokušala da izvadi neke stvari iz crkve. Međutim, požar se širio izuzetno velikom brzinom jer ne samo da je crkva od drvenog materijala već je u njoj bio i parket za postavljanje kao i lako zapaljivi izolacioni materijal. Vatrogasci su potom pokušavali da uđu , ali je u tom trenutku počela da se obrušava krovna konstrukcija i bilo je nemoguće prići vatri. Drugi faktor koji nas je sprečio da efikasno reagujemo je ovaj šut i građa oko crkve koji nisu dozvolili da naša vozila adekvatno priđu požaru - istakao je Ivica Stojković, načelnik protivpožarne policije .

Načelnik niškog SUP-a Gvozdenović: Hram bio pod nadzorom

Napominjući da je još rano govoriti o mogućim uzrocima požara, načelnik SUP Niš pukovnik Radisav Gvozdenović izjavio je za "Glas" da je vatrogasna ekipa stigla šest minuta posle dojave o požaru.
- Sam objekat Sabornog hrama bio je pod posebnom merom kontrole policije i policijska patrola je prva bila na licu mesta. Nemamo za sada informacije da bi ovo moglo da bude nečije organizovano i smišljeno delo, rekao je Gvozdenović.
Inače, reporteri "Glasa" koji su od prvih trenutaka požara bili na licu mesta, uočili su da je vladika Irinej na podnevnoj konferenciji za novinare znatno ublažio svoju ocenu o efikasnosti vatrogasaca. Jer, dok je požar gutao hram, vladika je vrlo ljutito komentarisao očiglednu trapavost u pokušaju da krenu sa šmrkovima, dozvoljavajući čak i da im vatra u trenutku zahvati jedno vatrogasno vozilo.

<<FIRE-4.jpg>>

Attachment: spacer.gif
Description: GIF image

Attachment: black.gif
Description: GIF image

<<Grafit.jpg>>

Одговори путем е-поште