Title: Message
 
 
REAGOVANJE
David Gajic, bivsi rukovodilac Sluzbe drzavne bezbednosti na Kosovu i Metohiji, demantuje prvog svedoka na sudjenju Slobodanu Milosevicu u Hagu
BAKALI IZMISLIO PRICU O
"SPRZENOJ ZEMLJI"

       Povodom nekih izjava i ocena koje je Mahmut Bakali, kao svedok u procesu protiv Slobodana Milosevica, izrekao u Hagu, zelim da u interesu, pre svega, jugoslovenske a i svetske javnosti, razjasnim i iznesem neke cinjenice vezane za neosnovanost i netacnost tih njegovih ocena, koje se odnose na tvrdnju da je od rukovodioca Resora drzavne bezbednosti za Kosmet bio obavesten o postojanju drzavnog plana pod nazivom "Sprzena zemlja". Zatim, da postoji plan o potpunom iseljavnaju oko 600 albanskih naselja, kao i o necuvenim zlocinima srpske policije prema albanskom stanovnistvu, a pogotovu velikom broju civilnih zrtava u akciji policije protiv teroristicke grupe Adema Jasarija.
       Mahmut Bakali je tendenciozno i nekorektno iskoristio dva razgovora sa pripadnicima RDB, koja su sa njim vodjena drugim povodom, a u nastojanjima da se sve slozenija bezbednosna situacija na Kosmetu pokusa resavati uspostavljanjem bilo koje vrste dijaloga.
       Bakali je trazio da se prvi razgovor obavi u njegovom stanu u Pristini, uz prisustvo nekolicine rukovodecih predstavnika iz RDB na Kosmetu, a pored njega kao domacina, sastanku je prisustvovao i Baton Hadziju, novinar, koji je posredovao u organizovanju sastanka.
       Mora se priznati da se tada Mahmut Bakali pokazao kao izuzetno dobar i ljubazan domacin. Bakali je u duzem izlagnaju izneo nama vec poznate teze i poznatu (njegovu) politicku platformu o resavanju albanskog nacionalnog pitanja, koju je on vise puta a mnogo ranije, 1992. i 1993, izlagao na skupovima albanskih separatista u Tetovu, Gostivaru i drugim mestima, naglasivsi na kraju njegovu krajnju opciju, da Albanci mogu kao minimalno resenje da prihvate "Kosovo - treca republika u SRJ".
       Mahmut Bakali se kriticki osvrnuo na navodne torture i zlocine srpske policije na Kosmetu, na sta mu je, sa nase strane, uz dosta primera i uverljivih dokaza stavljeno do znanja da se na Kosmetu, u stvari, odvija suprotan proces i da albanske teroristicke grupe cine zlocine i prema Srbima i prema Albancima.
       Bakaliju je receno da je on, kao dugogodisnji vrhovni sef partije na Kosmetu, imao prilike i mogucnosti da, bar u izvesnoj meri obuzda bujanje albanskog separatizma i da spreci potpuno iseljavanje nekoliko stotina srpskih naselja.
       Na haskom svedocenju Bakali je samo zamenio teze. Opste je poznato da, osim u vreme NATO agresije, nijedno albansko naselje ne da nije iseljeno, nego se broj albanskog stanovnistva u kontinuitetu enormno povecavao u celom posleratnom periodu.
       Njegova tvrdnja da je od sefa RDB za Kosovo obavesten da postoji plan Srbije o "sprzenoj zemlji", plod je njegove i konstrukcije njegovih mentora.
       Odgovorno tvrdim da ni u jednom sluzbenom dokumentu ni priblizno ne figurira ni slican termin, niti je, pogotovu njemu, tako nesto moglo biti saopsteno.
       Prvi razgovor, i pored navedenih sadrzaja i obostrano iznetih ocena, zavrsen je korektno, uz njegov pristanak da se sa rukovodiocem RDB za Srbiju, Jovicom Stanisicem, sretne na Brezovici, a u cilju pripreme dijaloga i razgovora sa rukovodstvom Republike Srbije, odnosno sa, sad bivsim, predsednikom Slobodanom Milosevicem.

TERORISTA ADEM JASARI
UBIJAO CIVILE–TAOCE,
CAK I SVOG BRATANCA

      Vezano za izrecene optuzbe Mahmuta Bakalija u Hagu, o velikom broju civilnih zrtava prilikom neutralisanja teroristicke grupe Adema Jasarija, takodje je potrebno izneti neke pojedinosti koje do sada nisu bile poznate siroj javnosti.
      Zasto je u MUP Republike Srbije doneta odluka o hapsenju ili neutralisanju teroristicke grupe Adema Jasarija:
      o Konstantno povecanje broja teroristickih napada i akcija od 1990, sa velikim porastom broja zrtava sluzbenih i civilnih lica svih nacionalnosti;
      o Pojacano unosenje enormnih kolicina oruzja, municije i drugih borbenih sredstava preko albanske granice na Kosovo i Metohiju;
      o Formiranje novih teroristickih grupa i njihovo povezivanje na siroj teritoriji Kosova i Metohije;
      o Akcije teroristicke grupe Adema Jasarija na sirem podrucju Drenice dostigle su 1997. i 1998. nedopustive razmere u smislu kompletne efikanosti drzave i regularnih snaga MUP Srbije da obezbede mir i sigurnost svim gradjanima Kosmeta;
      o Na sirem podrucju Drenice, pored terorisitckih napada i akcija na pripadnike MUP i gradjane srpske nacionalnosti u naseljima opstina Srbica, Kosovska Mitrovica, Glogovac, Lausa, Klina i druge, ucestale su i pojave razbojnickih prepada i ubistava nad pripadnicima svih nacionalnosti. U tim slucajevima otimani su novac, vozila i ostala imovina gradjana.
      o Putni pravci u drenickom regionu Srbica-Klina-Pec, Srbica-Glogovac, Srbica-Rudnik-Pec u toku 1997. i pocetkom 1998, bili su kontrolisani od ove grupe i potpuno nebezbedni za promet saobracaja ljudi;
      o U toku 1997. od ukupno 55 teroristickih napada na Kosovu, ova grupa je sama na podrucju Srbice izvela 47 napada sa najtezim posledicama, veci broj ubijenih i ranjenih gradjana, a samo u prva dva meseca 1998. izvedena su 53 napada. Od ukupnog broja teroristickih napada na Kosovu, 86 odsto izvrsila je ova gurpa na podrucju Drenice.
      Pripadnicima MUP Srbije nije bila nepoznata razbojnicka i teroristicka aktivnost Adema Jasarija. Pre 1975. Adem Jasari je od PSUP SAPK optuzen za dva teska dela ubistva iz osvete, a zbog raspisane poternice krio se na podrucju Drenice i u Albaniji. Medju prvima, devedesetih godina, sa vise svojih pristalica odlazi u Albaniju, gde pohadja vojno-diverzantsku obuku.
      Sa pristalicama se 1993. vraca na Kosmet. Ilegalno unose oruzje i pocinju prve teroristicke akcije prema pripadnicima MUP i Albancima koji su ostali u sluzbi "srpskog rezima", ili koji nisu pomagali i podrzali teroristicku aktivnost.
      Zbog ucinjenih ubistava od njegove grupe nad cetiri pripadnika MUP u Glogovcu i dva tesko ranjena policajca, ubistva vise Albanaca i pripadnika policije u Kosovskoj Mitrovici, kao i vise teoristickih napada na objekte policije i vojske 1997, u odsustvu, osudjen je na 20 godina zatvora.
      Zbog povecanog broja teroristickih napada na gradjane svih nacionalnosti i objekte, kao i ugrozavanja ukupne bezbednosne situacije na sirem podrucju Drenice, MUP Republike Srbije doneo je odluku da se ova grupa spreci i onemoguci u daljoj teroristickoj aktivnosti. Jezgro grupe i centar otpora bio je lociran u tri mahale: Jasari, Kodra i Ljustaku.
      Zbog bezbednosti civila, teroristima je dat rok za povlacenje, njihovu evakuaciju, kako bi se izbegle zrtve. Civilima je garantovana potpuno bezbedna evakuacija, kao i teroristima. Ukoliko poloze oruzje, bili bi samo predati sudskim organima.
      Ovakav plan sacinjen je na osnovu procena RDB, da hapsenje Adema Jasarija i njegove grupe nosi visok stepen rizika, posebno za civilna lica, iako su sa podrucja Prekaza znatno pre pocetka akcije, vec u februaru 1998, teroristi sami evakuisali znatan broj zena, dece i starijih osoba.
      Opreznost u akciji diktirala su i saznanja da bi vise stotina naoruzanih terorista sa podrucja Srbice, Lause, Ovcareva, Vocnjaka, Brocne, Kline i drugih okolnih mesta, oruzano pomogli teoristicku grupu u Prekazu.
      Prvog dana pocetka akcije, 5. marta 1998, na poziv policije sa podrucja Prekaza evakuisala se grupa dece, zena i starijih lica. Ostala civilna lica iz ove tri mahale nisu mogla da se evakuisu zbog zabrane i pretnji terorista da ce ih sve pobiti.
      Iako policijske snage prvog dana nisu dejstovale, teroristi su ubili dva pripadnika MUP-a! Drugog dana, i pored svih pretnji i neprestane vatre terorista, evakuisana je jos jedna grupa civilnih lica i zbrinuta od pripadnika policije, sto je i dokumentovano na TV.
      Ostali civili, najbliza rodbina teroristickog jezgra, ostali su taoci terorista, sto je i osnovni uzrok pogibije veceg broja civila. O tome da su bili taoci terorista, potvrdilo je svojim izjavama vise evakuisanih lica, kao i dvanaestogodisnja devojcica Besarte Jasari, cerka Hamze Jasarija, kojoj stric Adem Jasari nije dozvolio da se povuce sa civilima, jer je prethodno ubio svoga bratanca sa tri hica u ledja, koji je sa belom maramom pokusao da predje na stranu policijskih snaga.
      Odluka policije da se oruzano slomi otpor iz vecine kuca u ove tri mahale, zapoceta je posle pokusaja izvlacenja tri ranjena i dva ubijena pripadnika MUP Srbije.
      Prilikom sprovodjenja plana akcije, komandni kadar je posebno insistirao da se postupa striktno po pravilima Sluzbe i dogovorenom planu, odnosno da se posebno izbegnu civilne zrtve.
      Na haskom svedocenju Mahmuta Bakalija, mozda je najinteresantnija a najmanje objasnjena cinjenica da se on u izbornoj kampanji za parlament i vladu Kosova iznenada pojavio kao kandidat za premijera, ispred stranke najozloglasenijeg teoristickog komandanta za podrucje Metohije Ramusa Haradinaja.
      
      David Gajic, penzionisani radnik
      RDB i bivsi rukovodilac Sluzbe na
      Kosovu i Metohiji
AMBASADORI SVE VIDELI
      Samo dan posle zavrsenih operacija u Prekazu, a na osnovu ranijeg upoznavanja ambasada o akciji, i odlukom najviseg rukovodstva drzave, Prekaze i tri navedene mahale posetilo je preko 50 predstavnika stranih ambasada i oko 70 stranih novinara. Celokupna akcija, poruseni objekti, kuce i zrtve, bile su ocigledne i vidljive, nista nije skrivano. Ocigledno je bilo da su unisteni samo objekti i kuce iz kojih je pruzan zestok otpor terorista.
BUNKERI I MITRALJESKA GNEZDA
      Na uvidjaju u Donjem Prekazu istrazni organi konstatovali su da u kompleksu Jasarijevih kuca postoji vise bunkera i rovova medjusobno povezanih, puskarnica i dva utvrdjena mitraljeska gnezda. Pronadjeno je sledece oruzje, municija i teroristicka oprema: rucni bacac kineske proizvodnje, dva puskomitraljeza PKT, kalibra 7,62, teski protivavionski mitraljez kineske proizvodnje, sa odgovarajucim dobosem i municijom, pet snajperskih pusaka, osam automatskih pusaka, cetiri pistolja, 20 rucnih bombi, veca kolicina redenika i dobosa za municiju, preko 10.000 metaka za automatsko oruzje, improvizovana eksplozivna naprava velike moci...

Одговори путем е-поште