Title: Message

Kakvo prijateljstvo vezuje Srpsku pravoslavnu crkvu i Anglikansku crkvu?

Sestre u nevolji

Sve verske zajednice priskakale su jedna drugoj u ponoć kad god je trebalo. Zvanična engleska crkva se još u 16. veku odvojila pod Rima

Nedavni incident ispred zgrade Patrijaršije SPC u Beogradu, kad je po prvi put sprečena božićna misa pripadnika Anglikanske crkve u patrijaršijskoj kapeli, pored ostalog, razjasnio je i mnoge nepoznanice kad su u pitanju odnosi ove dve crkve. Demonstranti su, između ostalog, uzvikivali i parolu "Nećemo katolike", očigledno ne znajući osnovne stvari o ovoj crkvi. Anglikanska crkva, naime, nije katolička.

Saradnja SPC i Anglikanske crkve počela je po završetku Prvog svetskog rata, kad su predstavnici Anglikanske crkve za bogosluženja ustupali svoje hramove Srbima koji su se obreli u Engleskoj. Istovremeno, dvadesetih godina prošlog veka, i u Srpskoj pravoslavnoj crkvi, za vreme patrijarha Dimitrija, počela su da se "vraćaju uzdarja". Otada Anglikanska crkva može da koristi patrijaršijsku kapelu.

Štampali trebnik

Umni srpski episkop ohridski i žički Nikolaj Velimirović propovedao je u katedrali Arhiepiskopa kenterberijskog - poglavara Anglikanske crkve, zatim patrijarh Dimitrije i ostali patrijarsi srpski. Patrijarh srpski German svojevremeno se hvalio da poseduje Trebnik (jedna od najvažnijih knjiga za bogosluženje) koji je štampala Anglikanska crkva.

Sveti Sava kod biskupa

Prilikom posete Londonu, Milja Radović je bila gost i londonskog biskupa Ričarda Čartersa. Tada je u njegovoj rezidenciji videla nekoliko pravoslavnih ikona, a među njima i ikonu Svetog Save, ispred koje je gorelo kandilo.
Radovićeva je saznala da je gospodin Čarters odličan poznavalac dela vladike Nikolaja, čiji se fond upravo osniva u Engleskoj, uz pomoć Anglikanske crkve.

Anglikanska crkva je državna crkva Engleske i naziva se i Kraljičina crkva. Nastala je otcepljenjem od Rimokatoličke crkve u 16. veku, za vreme vladavine Henrika Osmog. Zvanično odvajanje Rima i Engleske obavljeno je u januaru 1534. godine. U periodu vladavine Elizabete Prve (1558 - 1603) izdat je Zakon u 39 članova, kojim se osniva Anglikanska crkva.

Prema rečima Milje Radović, studenta postdiplomskih studija Bogoslovskog fakulteta, koja je ovog leta bila stipendista Oksfordskog pravoslavno - anglikanskog bratstva Svetog Sergija i Svetog Albana, mnogi hramovi u Engleskoj ustupljeni su našoj crkvi. Tako, gde to nije bilo mogućno, napravljen je još jedan, pravoslavni oltar, što svakako predstavlja redak primer u svetu.

Pravoslavci su svoje mesto dobili i na Institutu za pravoslavne hrišćanske studije na Kembridžu, koji je sastavni deo Bogoslovskog fakulteta u ovom gradu.

P. PAŠIĆ

 
http://www.glas-javnosti.co.yu/

Одговори путем е-поште