Title: Message

BETA-PREGLED U 18 SATI
Sreda, 4. juna 2003.

 

 Srbija i Crna Gora

BEOGRAD - Ministarstvo inostranih poslova SCG izražava veliko zadovoljstvo zbog odluke hrvatske vlade da ukine vize za gradjane SCG na šest meseci, što prestavlja snažan podsticaj za bilataralne odnose dve zemalje i za regionalnu saradnju uopšte, izjavila za Betu pomoćnik ministra inostranih poslova SCG Aleksandra Joksimović.

PODGORICA - Zadovoljstvo ukidanjem viza gradjanima SCG izrazio je i crnogorski MIP navodeći istovremeno da izjave iz tog ministarstva, a koje nije dao ministar Dragiša Burzan, predstavljaju lične ocene koje nemaju zvaničnu težinu.

OBILIĆ - Mihael Štajner izjavio je u sredu u Obiliću da je trostruko ubistvo porodice Stolić "najvarvarskiji i najgnusniji zločin" koji je video od kada je došao na Kosovo.

PRIŠTINA - Savetnik šefa UNMIK-a za manjine i povratak raseljenih Nenad Radosavljević najavio je da će zbog ubistva porodice Stolić u Obiliću zatražiti obustavljanje rada svih privremenih institucija i ostavku premijera kosovske vlade Bajrama Redžepija.

BEOGRAD - Šef odeljenje pravosudja i ljudskih prava Koordinaconog centra za Kosovo i Metohiju Vladimir Božović je u sredu najoštrije osudio svirepo ubistvo porodice Stolić.

KOSOVSKA MITROVICA - Članovi Srpskog nacionalnog veća severnog Kosova i Metohije najoštrije osudili "svirepo i etnicki motivisano, ubistvo porodice Stolić iz Obilića".

BEOGRAD - Velimir Ilić izjavio u sredu povodom incidenta sa novinarom televizije "Apolo" Vladimirom Ješićem da je postupio kao "čovek, a ne kao političar", dodavši da nikada nije imao incidente sa "profesionalnim i čestitim novinarima".

BEOGRAD - Ministarstvo pravde Srbije u sredu će formirati radnu grupu za izmene Zakona o suzbijanju organizovanog kriminala kako bi se izmenile sporne odredbe o policijskom pritvoru, rezultat je u razgovora Vladana Batića i čelnika advokatskih komora.

BEOGRAD - Predsednik Advokatske komore Beograda Vojislav Nedić izjavio da odluka Komore da advokati ne učestvuju u slučajevima vezanim za organizovani kriminal, ostaje na snazi sve dok se ne realizuje dogovor postignut sa Ministarstvom pravde.

NOVI SAD - Mladjan Dinkić ocenio je u sredu da će sporazum o harmonizaciji ekonomskih odnosa sa CG dovesti do povećanja spoljnotrgovinskog deficita i smanjenja budžetskih prihoda od 60 do 100 miliona evra.

PODGORICA - Lider SDP Ranko Krivokapić preuzeće funkciju predsednika Skupštine CG samo ako državni tužilac Božidar Vukčević bude napustio tu funkciju, izjavio portparol SDP Branislav Radulović.

PRIŠTINA - Zamenik šefa UNMIK-a zadužen za ekonomsku obnovu i razvoj Endi Berpark odlazi sa Kosova ovog vikenda, nakon tri godine provedene na čelu četvrtog, privrednog odseka Misije UN na Kosovu.

 Region i svet

ZAGREB - Hrvatska Vlada je u sredu donela odluku o privremenoj suspenziji viznog režima za gradjane Srbije i Crne Gore u trajanju od šest meseci.

BEOGRAD - Svetozar Marović i njegov italijanski kolega Karlo Azeljo Ćammpi izrazili u sredu u Rimu zadovoljstvo razvojem bilateralnih odnaosa i nadu u pogledu pridruživanja SCG, EU.

RIM - Goran Svilanović rekao je u sredu da su vlasti u Beogradu spremne da pomognu italijanskom pravosudju da sagledaju sve aspekte u procesu protiv majora Emira Šišića, osudjenog na doživotnu robiju.

HAG - Slobodan Milošević tvrdio je u sredu u Haškom tribunalu, gde mu se sudi za ratne zločine, da zaštićeni svedok optužbe C-047 u svom iskazu nije govorio istinu.

HAG - Dokazni postupak Tužilaštva na sudjenju Milanu Milutinoviću, Nikoli Šainoviću i Dragoljubu Ojdaniću trajaće izmedju 55 i 60 radnih dana, tokom kojih će iskaze dati oko 140 svedoka, rekla je u sredu u Haškom tribunalu tužiteljka Kristina Romano.

MADRID - Šefovi diplomatija NATO i zemalja njihovih partnera saopštili su u sredu u Madridu da su "zainteresovani i da očekuju da SCG, kao i BiH ubuduće učestvuju u aktivnostima Partnerstva za mir i Saveta za evroatlantsko partnerstvo, čim za to budu ispunjeni uslovi".

 
http://www.beta.co.yu/

Одговори путем е-поште