Title: Message
 
 
naslovna.jpg
Subota
7. jun 2003.
Broj 32177
VEK PRVI
 
MESTO U ŠVEDSKOJ GDE STIŽE BILJANA PLAVŠIĆ

Zatvor kao dvorac

Zatvorenice imaju kolor televizor, kupatilo uz sobu, a tu su i sauna, solarijum, salon sa klavirom, staza za jahanje...
 

Hinseberg, 6. juna

Iz švedskog ženskog zatvora Hinseberg dosad je pobegla samo jedna zatvorenica, ali je zapravo malo stanarki, budućeg doma Biljane Plavšić osuđene zbog ratnih zločina u Bosni, u iskušenju da ga napusti.

Pod jakim nadzorom obezbeđenja, zatvor se nalazi u jednoj palati između drvoreda sa pogledom na blistavo jezero, a u unutrašnjosti njegovih "zidina" nalaze se visokostandardizovani objekti saune, solarijuma, salona za masažu, staza za jahanje...

Taj objekat, koji osoblje i zatvorenice zovu dvorcem, smešten je u šumovitom predelu, a uz njega se nalaze bungalovi u kojima je smešten najveći broj od 97 njegovih zatvorenica.

U samom zatvoru vlada opuštena atmosfera. Nonšalantno obučene zatvorenice šetaju stazama oivičenih hrastovima, a ukoliko požele mogu i da odu na čas konjičkog jahanja.

Nasmešena zatvorenica, navodi Rojters, prolazi u šorcu i gornjem delu bikinija, druga pažljivo zaliva cvetnjak.

Zatvorenice imaju svoj kolor televizor i kupatilo uz sobu.

Zatvor nema bazen - njegove stanovnice ga sve više traže - ali tu su košarkaško igralište, solarijum, sauna, najmodernija gimnastička sala sa trenažnim biciklima i pokretnim trakama.

U zatvorskoj prodavnici mogu da se kupe sladoled, cigarete i bezalkoholna pića, a tu je i dobro opremljena biblioteka, salon sa klavirom i salon za masažu.

Švedska zvanično nije potvrdila da je dobila zahtev da smesti Biljanu Plavšić koja je u Međunarodnom sudu za ratne zločine u Hagu u februaru osuđena na 11 godina zatvora.

Privatno, međutim, zvaničnici kažu da se o tome govori i da će Hinseberg najverovatnije primiti 72-godišnju bivšu profesorku koja je priznala da je odgovorna što za etnička čišćenja u ratu 1992-95, u kojem je stradalo ili nestalo oko 200.000 ljudi.

"Mi ćemo je čuvati ako dođe. Naučićemo je švedski", kaže šefica obezbeđenja Kertsin Egonson-Larson.

Zatvorenice, međutim, sa sigurnošću očekuju Plavšićkin dolazak. "Ona dolazi. Nema nikakve sumnje. Pitanje je dana", kaže jedna zatvorenica.

Izgledi da Plavšić služi svoju kaznu u jednom od čuvenih "blagih" zatvora u Švedskoj razljutila je Bosance koji žive u toj zemlji.

Život u Hinsebergu, međutim, nije baš sasvim kao piknik.

Zatvorenice rade u kuhinji ili čiste za mesečnu platu od 185 dolara, oslobođenu poreza. Poređenja radi, prosečna plata u Bosni je 270 dolara mesečno.

A šta je bilo sa tom zatvorenicom koja je 1992. pobegla iz Hinseberga? "Skinuli smo ogradu da bismo je zamenili, pa je ona jednostavno otišla", kaže Egonson-Larson.

(Beta)


ODLUKA HAŠKOG TRIBUNALA

Bez saglasnosti o Oriću

Sarajevo, 6. juna (Beta)

Tužilaštvo Haškog tribunala nije saglasno da se ratnom komandantu Armije BiH iz Srebrenice Naseru Oriću odobri puštanje na slobodu do početka suđenja u Hagu, piše sarajevski "Dnevni avaz". Obaveštenje o ovoj odluci dostavljeno je Orićevoj odbrani, koja će sudu podneti kontraargumente.

"Ne mogu da komentarišem obaveštenje koje sam primila od tužioca. Pošto proučimo materijal koji smo dobili i koji je tužilac potkrepio svojim argumentima, i mi ćemo u predviđenom roku sudu dostaviti argumente koji bi trebalo da budu valjana podloga da se Orić do početka suđenja pusti na slobodu", izjavila je Vasvija Vidović, branilac Nasera Orića.

Orić je optužen za individualnu i komandnu odgovornost za ubistva, okrutna postupanja, bezobzirna razaranja i pljačku tokom rata u BiH od 1992. do 1995. godine.


Gotovina počasni građanin Benkovca

Zagreb, 6. juna (Tanjug)

Gradsko veće Benkovca jednoglasno je prihvatilo odluku da se odbegli general Ante Gotovina proglasi počasnim građaninom Benkovca. Odluka na sinoćnjoj sednici veća obrazložena je zaslugama generala Gotovine za "oslobođenje grada Benkovca i čitavog benkovačkog kraja od Srba".

General Ante Gotovina optužen je u junu 2001. pred Haškim sudom za zločine protiv čovečnosti i kršenje ratnog prava i običaja počinjene nad srpskim stanovništvom u operaciji "Oluja" 1995. Gotovina je od tada u bekstvu i za njim je raspisana međunarodna Interpolova poternica.

Back

Одговори путем е-поште