Title: Message
 
 
 
 
Rubni udari za Veliku Albaniju

  6/9/2003, 8:09:50 PM

BEOGRAD (Fonet) - Ministar odbrane Srbije i Crne Gore Boris Tadić izjavio je u ponedeljak da teroristi pripremaju napade na liniju takozvane Velike Albanije, kao i da se ne može razgovarati o statusu Kosova dok se ne ostvare elementarna ljudska prava na njemu.
"Imamo informaciju da terorističke organizacije pripremaju potencijalne udare na čitavoj rubnoj zoni takozvane zamišljene Velike Albanije", rekao je Tadić posle razgovora koji je imao sa rumunskim ministrom odbrane Joanom Mirčeom Paškuom.
Tadić je kazao da je Kosovo "žarište terorizma", kao i da je terorizam najveća pretnja miru u jugoistočnoj Evropi.
Navodeći da su KFOR i UMNIK zaduženi za bezbednost na Kosovu, on je rekao kako je neophodno da ubice porodice Stolić budu otkrivene i kažnjene.
Ne može se započinjati razgovor o statusu pre nego što se uspostave elementarni standaradi koji podrazumevaju zaštitu ljudskih prava na Kosovu", rekao je Tadić.
Na pitanje o povratku naših snaga na Kosovo, Tadić je rekao da nije realno očekivati da će na Kosovu "u skorije vreme" biti prisutno naše "osoblje", što je termin koji se koristi u tekstu Rezolucije 1244.
Za "osoblje", čiji broj ne bi bio veći od hiljadu, Rezolucijom 1244 je predviđeno da čuva kulturno-istorijske spomenike, obavlja razminiranje i bude na graničnim prelazima sa Albanijom.

"NEZAVISNO KOSOVO BUDUĆNOST BALKANA"

KOSOVSKA MITROVICA (FoNet) - Albanski prestolonaslednik Leka Zogu boravio je u ponedeljak u Prištini gde je razgovarao sa međunarodnim zvaničnicima i predstavnicima privremenih kosovskih institucija i diplomatskog kora.
Leka Zogu je u nedelju, na svečanoj večeri povodom obeležavanja 125. godišnjice stvaranja Prizrenske lige, izjavio da je nezavisno Kosovo budućnost Balkana.

OSUDA SVIREPOG ZLOČINA

BEOGRAD - Vršilac dužnosti predsednika Srbije i predsednica Narodne skupštine Nataša Mićić, primila je predstavnike Inicijativnog odbora Srba sa Kosova i Metohije koje su predvodili vladika raško-prizrenski Artemije i načelnik Kosovskog okruga Dragan Velić. Predsednica Mićić je još jednom izrazila najoštriju osudu zločina koji se dogodio u Obiliću u kome su svirepo ubijeni članovi porodice Stolić. Ona je istakla da je to veliki udarac ne samo za porodicu i prijatelje žrtava nego i za čitavu srpsku zajednicu na Kosovu i Metohiji.
Vladika Artemije je predsednici preneo zahvalnost što je do susreta došlo, ocenjujući da Srbi sa Kosova i Metohije jedino mogu da se obrate za pomoć svojoj državi i njenim najvišim predstavnicima. On je posebno osudio ponašanje KFOR-a, koji je odbio da dodatno obezbedi preostale Srbe na tom području posle prošlonedeljnog ubistva.
Ocenjujući trenutno stanje vladika Artemije je podsetio na proces privatizacije koji na Kosovu sprovodi UNMIK, a u kome se privatizuje imovina koja je ranije pripadala SPC. Članovi delegacije zatražili su od predsednice Mićić da država učini sve i pojača svoje napore da se konačno stvori jedinstvena državna strategija u odnosu na Kosovo i Metohiju, jer je to jedini način da se srpskoj zajednici na tom području pomogne.
Nataša Mićić je rekla da je u svakom od više od 90 susreta koje je imala sa predstavnicima međunarodne zajednice insistirala na problemima sa kojima su suočeni pripadnici srpske i drugih nealbanskih zajednica na Kosovu.

NEZAVISNOST DO KRAJA GODINE?

OČEKUJE se da će grčka vlada na predstojećem solunskom Samitu na vrhu EU, u okviru sastanka evropske trojke sa liderima Jugoistočne Evrope, izraziti zabrinutost zbog očekivanog novog talasa destabilizacije zapadnog Balkana.
Ugledni grčki list "Ta nea" u svom nedeljnom izdanju objavljuje opširan tekst posvećen "očekivanoj relativno brzoj nezavisnosti Kosmeta" i pripremama Atine za promene u regionu.
Informacije NATO i drugih izvora ukazuju, smatra se u Atini, na odlučnost kosmetskih Šiptara da do kraja godine proglase nezavisnost, povlačeći za sobom i druge albanske entitete u regionu, a pre svega u Makedoniji. Prema navodima pomenutog lista, Atina je uverena da je nezavisnost neizbežna i zbog toga već priprema gestove pomirenja za na novu državicu.
Nedavni sastanak šefa UNMIKA-a Mihaela Štajnera i komandanta KFOR-a generala Minija sa stalnim predstavnicima zemalja članica NATO-a je, prema pisanju lista "Ta nea", stvorio utisak da je kasno za promenu negativnog razvoja događaja koji će uticati na destabilizaciju šireg regiona. Konstatovano je nezadovoljstvo kosmetskih Šiptara što pitanje statusa pokrajine ostaje otvoreno, kao i nedovoljan napredak demokratizacije i uspostavljanja pravnog poretka.
Pozivajući se na informacije iz mnogih izvora, uključujući i međunarodne predstavnike, atinska “Ta nea” piše da će kosmetski Albanci pristupiti jednostranim dinamičnim akcijama, počevši od proglašenja nezavisnosti, ako u narednim mesecima konačni status južne srpske pokrajine ne bude regulisan po njihovoj želji. Kosmetski Albanci čak smatraju da neće biti značajnih reakcija međunarodne zajednice, čija pažnja je okrenuta drugim pitanjima.
Ovome se dodaje procena italijanskog generala Minija po kome je nezavisnost Kosova trebalo da bude proglašena u junu, ali je došlo do malog odlaganja. Takođe, Šiptari će se u formiranju prvih oružanih snaga svoje nove države osloniti na 3.500-5.000 pripadnika kosmetske policije.
Isti list prenosi da se grčkom Ministarstvu spoljnih poslova predlaže uspostavljanje kontakata sa kosmetskim Albancima, bilateralno ili kroz EU i NATO, kako bi nezavisnost bar dobila kontrolisani oblik. Čak se predlaže i pružanje pomoći u opremi za odbranu, tehnologije i obučavanja policijskih snaga Kosova. AOvome se dodaje procena prema kojoj je broj kosmetskih Šiptara veći i od broja stanovnika same Albanije, zaključujući da je reč o elementu koji može imati značajnu ulogu u širem regionu i politici.
Sa druge strane, pomoćnik grčkog ministra inostranih poslova Andreas Loverdos, u intervjuu koji u svom nedeljnom izdanju objavljuje visokotiražni atinski dnevnik “Elefterotipija”, ukazuje na zabrinjavajuče indicije u regionu i problem koji može nastati mogućim razvojem događaja na Kosovu. Loverdos je naveo da Atina insistira u EU na zadržavanju interesovanja međunarodne zajednice za zapadni Balkan zbog zabrinjavajućih indicija i slabih karika u lancu stabilnosti i mira u regionu.
I. ĐORĐEVIĆ

ŽIVOT U STRAHU

U OBILIĆU danas živi svega oko 450 Srba u najtežim uslovima, bez ikakve slobode kretanja i u stalnom strahu od albanskih ekstremista, rekao je Mirče Jakovljević Tanjugu. Porodica Stolić, Slobodan, Radmila i LJubinko, koju su posle divljačkog mučenja, ubili albanski ekstermisti pre pet dana, bila je mesecima meta onih koji žele etnički čisto Kosovo.
Albanci su Stolićima za kuću i plac od 35 ari, koji se nalazi na najpovoljnijem mestu u Obiliću nudili 250.000 evra, ali su oni odbili da prodaju nekretnine, kazao je Jakovljević i podsetio da su na kuću Nade Stolić, snahu ubijenog Slobodana, 13. jula 2002. godine albanski teroristi bacili "Molotovljev koktel".
Takvu "opomenu" teroristi su ponovili i sutradan, a u oba slučaja komšije su uspele da lokalizuju požar. Počinioci, kao i u svim slučajevima napada i ubistva Srba nisu otkriveni.

Одговори путем е-поште