Title: Message
 
 
GLAS JAVNOSTI
 
Nedelja, 15. 6. 2003
 
Ljudi i događaji
 

Posle useljenja Nataše Mićić, v.d. predsednika Srbije i predsednika Skupštine Srbije, u Užičku 23

U raskoši Dedinja

Nataša Mićić, v.d. predsednika Srbije i predsednik Skupštine Srbije, uselila se, kako smo juče objavili, u Užičku 23 pre nekoliko meseci. Kao stanar nasledila je prethodnog predsednika Srbije Milana Milutinovića i, po svemu sudeći, sve što je za njega bilo gala spremljeno. Po svojim dimenzijama i bogatstvu obrade ta vila je izuzetno reprezentativna.

Površina dvorišta zahvata nekoliko hektara u jednom od najekskluzivnijih delova grada. Ono je bilo ograđeno, u vremenu kada je zidana vila, po svim zakonima arhitekture. Prolaznici su mogli da se dive zdanju arhitekte Nestorovića, pre svega svečanim karakterom glavnog ulaza naglašenim portikom sa stubovima, raskoškim stepeništem i automobilskim rampama. Vila je imala u prvobitnom obliku više od 1.000 kvadrata.

Vremenom u i na njoj su obavljane razne nadogradnje i prepravke i, naravno, menjan je njen unutrašnji sadržaj. I ograda je u međuvremenu sasvim izmenjena. Posebno u periodu kada je u njoj boravio Milan Milutinović - 1999-2000. Podignuta je visoka betonska ograda koja sakriva od pogleda radoznalaca šta je sve i kako rađeno na površini oko vile.

Sve je pod kontrolom

Koliko je g. Milan Milutinović mislio o odbrani od eventualnog terorizma, ili ga je na to nateralo stručno obezbeđenje, vidi se po tome da je ceo objekat u sistemu zatvorene televizije, gde postoje alarmni uređaji i video-interfonski snimak, tako da svaki "dobronamerni" posetilac ne može da prođe neopaženo.

A rađeno je podosta toga. Iz specifikacije opreme predate korisniku, januara 1999. Milanu Milutinoviću može se pročitati sledeće:
- daljinski upravljači za garažna vrata, 3 komada,
- daljinaski upravljač za tendu, 1 komad,
- daljinski upravljač za "Mitsubisshi" klimu, 4 komada,
- daljinski upravljač za "Robot" čistač bazena sa uputstvom (video kaseta) i platneni pokrivač "Robota", 1 komad,
- daljinski upravljač za TV aparat, 1 komad,
- daljinski upravljač za video sa kabl-vezom TV-video, 1 komad,
- video kasete prazne, 10 komada,
- plutajući termometar za spoljašnji bazen, 1 komad,
- termometar za unutrašnji bazen, 1 komad,
- vlagometar za unutrašnji bazen, 1 komad,
- oprema za saunu: termometar, vlagometar, peščani sat, kutlača, drveno vedro, mirisi, jedan komplet,
- ručka - poluga za mehaničko otvaranje tende, 1 komad,
- stoni tenis oprema komplet, 1 komad,
kao i ključevi za prostorije - pomoćni objekat, za prostoriju dizel-agregata, od tehničke etaže spoljašnjeg bazena, od portirnice...

Ovde ćemo videti jednu stavku koju prvi vlasnik dr Moačanin, kad je zidao vilu 1931. godine, nije planirao. A to je lift. Kuća inače ima prizemlje i jedan sprat, tako da je doktor, očigledno mlađi čovek, mogao da se popne do prvog sprata s lakoćom, što za g. Milutinovića nije moglo da se kaže, jer je u njegovo vreme napravljen lift.

Kao što verovatno, dr Moačanin nije imao toliko para da oprema i sledeće prostorije, a to su: portirnica u kojoj su ugrađeni plakari od oplemenjene iverice, pokretna kaseta, ravna fotelja - niski naslon - koža. U pomoćnom objektu u prizemlju pripremljena je specijalna soba za vozače, u kojoj se nalaze kuhinjski elementi sa svim pratećim potrebama, zatim klub fotelja, televizor "soni", radna fotelja - niski naslon koža... uz naravno, posebno kupatilo.

U pomoćnom objektu na prvom spratu nalaze se: kuhinja sa svim pratećim elementima, zatim kancelarija ekonoma, prostorije za obezbeđenje, takođe sa svim pratećim elementima.

U glavnom objektu sačinjen je inventar sitnih i krupnih stvari i on sadrži gotovo sve što čovek poželeti može. Tu su od novih bade-mantila, ženski - roze, 6 komada, stakleni i keramički bokali, bakarne dozne za cigarete, zelena čoja 600h140 1 komad, čirak svećnjak, činija bešir, čipka indijska, čipka paška, francuska kašika, hvataljke za šećer i led, jastučnice i čaršavi damast, kazanče za mućenje, kutlače za skidanje pene, lopatica za prevrtanje jaja, nož za modeliranje putera, nož za sečenje pečenja, kašičica za limunadu, ogledala - biljurna, peškir za kupanje - beli 24 komada, peškir za lice u boji 30 komada, poslužavnici za različite namene 32 komada, šolje za crnu kafu, porcelan 10 komada, šolje za belu kafu, porcelan 53 komada, vandarna za kupatilo u boji, 6 komada... do jugoslovenske zastave, 1 komad.

Dragan Vlahović
Sutra: Dani uz svilu, srebro i kristal

Одговори путем е-поште