Title: Message

Blizu istine o himni

"O državnim simbolima od narodne do državne himne" 6.6.2003. "Novi simboli za novo doba" 17.6.2003.


Gospodin Slobodan Turlakov iz Beograda napisao je sve lepo o himni "Bože pravde" i da je Jenkov komponovao, da je ostala himna Kraljevine Srbije za vreme Obrenovića 1882. godine, a zatim i Karađorđevića od 1903. pa posle 1918. zajedno sa drugom strofom "LJepa naša domovino" i trećom "Naprej zastava slave" himna Kraljevine Jugoslavije do 1941. godine.

Pesma "Hej Sloveni" nastala je u Pragu 1834. godine a napisao je za jednu noć mladi evangelist, Slovak, koji se spremao za pastora Samuilo Tomašek kao "Hej Slovaci", a kasnije je posvetio svim Slovenima.

Muziku je napisao Ogincki, a na tu muziku književnik Jusef Vibicki, Poljak, napisao je nove reči, "Jeszcze Polska ni zginela", pa je to postala zvanična himna Poljske od 1926. godine i nisu je menjali do sada. Ona se peva brže, oštro, kao mazurka, sa borbenim pokličem na kraju. Poljska himna je ipak drugačija od pesme "Hej Sloveni".

Sokolski pokret osnovan je u češkoj 1862. godine. Zašto? "Svaki narod propada svojom krivicom, ako se njegove snage ne podmlađuju", rekao je gospodin Tirš, Čeh, koji je razvio Sokolsku misao, i poeo ka fizičkom i moralnom podizanju naroda i proširio je na sve slovenske narode kao želju za opstanak, jednakost i demokratiju.

Naziv organizacije Soko dao je gospodin En Toner, Čeh, želeći da osobine ptice Soko - smelost, brzina, junaštvo i sloboda budu osobine članova. Profesor Toner bio je ljubitelj naših narodnih pesama odakle je i uzeo ideju za naziv organizacije "Soko".

U knjizi o himni, a iz dokumentacije Sokolskog pokreta stoji: "Tomašekova pesma "Hej Sloveni" između dva rata kod nas bila je himna Sokolskog pokreta.

Druga pesma koja se pevala je bila "Poleti sivi Sokole, poleti snagom svom, sa vrha naše Avale nad Jugoslavijom".

Kada je došao rat 1941. godine preživeli iz streljanja u Kragujevcu izjavio je "Dogovor je bio da kada izađemo pred mitraljeze zapevamo Hej Sloveni". Ovaj zavet je i ispunjen.

Nastavljeno je da se pesma "Hej Sloveni" i dalje peva kao svečana pesma, ali nova vlast nije bila zadovoljna. Raspisuje se konkurs već 1946, 1949, 1953, pa 1959. godine kada je pesma "Jugoslavijo borba te rodila" odbijena od strane hrvatskog rukovodstva kao unitaristička jer se Jugoslavija spominje pet puta. Novi konkurs 1968, 1974, pa tek 1977. godine formalno dobija status državne jugoslovenske himne.

Prema tome pesma "Hej Sloveni" je starija od komunizma kod nas i nije komunistička već sveslovenska pesma i himna Sokolskog pokreta koji je narod davno prigrlio.

Pesma "Hej Sloveni" ostaće pesma svih Slovena, koje razbijaju na sto načina, himna "Sokolskog pokreta" a i himna Jugoslavije koje više nema.

Ako naša država bude monarhija logično je da se peva iz sveg glasa "Bože spasi, Bože hrani, srpskog kralja, srpski rod" što je i normalno.

Ako nova zajednica i nova generacija oseća da mora imati novu himnu neka odmah počnu sa konkursima.

Svaka himna mora imati deo rodoljubivog osećanja, zajedništva, političkog trenutka i projekt budućnosti. Samo nemojte više zviždati himni.

Prim. dr Borivoje Baklaja,
hirurg
Zemun

Одговори путем е-поште