Title: Message
Da li u sedištu UN dobijaju prave informacije o stanju na Kosovu i Metohiji?

Srbi žive u getu, a UNMIK zadovoljan

Šta bi trebalo danas u Savetu bezbednosti da kaže Kofi Anan: da su krivci za brojne zločine nad nealbancima i generatori opšte krize i dalje na slobodi

Ubistvo tročlane porodice Stolić u Obiliću, učestali napadi na Srbe u Kosovskom Pomoravlju, postavljanje eksplozivnih naprava na severu Kosova, i sve to u poslednjih nekoliko nedelja.

Pre dva meseca u Obiliću su spaljene dve srpske kuće, a u selu Vrbovac kod Vitine ubijen je Zoran Mirković. Sve su učestaliji pritisci na preostale Srbe da prodaju imovinu. Takve pritiske istrpeli su za života i Stolići. Životom su platili to što nisu popustili.

Da li je, i koliko, na Kosovu i Metohiji bezbedno?

Ponestalo im Srba

Žan Kodi, vođa Unmikovog odeljenja za pravosuđe i policiju, govoreći o bezbednosti, rekao je da je u 2001. ubijeno 18 Srba, naredne godine četvoro, a ove već petoro. Od 27 slučajeva, rešeno je sedam. U istom periodu ubijena su 183 Albanca.

Teže nego pre

Odgovarajući na pitanje da li uskoro očekuje poboljšanje za Srbe, Ivanović kaže da će to biti teško ostvarljivo dok se ne pronađu krivci. Sloboda kretanja im je, kaže naš sagovornik, bitno ograničena, nema povratka, a u preduzećima koja rade, među zaposlenima nema Srba, a naročito ih nema na rukovodećim položajima.
- Situacija u privredi veoma je teška, teža nego pre rata, ili čak za vreme bombardovanja. Prosečna proizvodnja u Termoelektranama niža je od one za vreme rata. Iskustvo koje Srbi imaju moglo bi biti od velike pomoći - ističe Ivanović.

Kosovsko-metohijski Srbi slažu se da bezbednosna situacija nije kao pre četiri godine, da je manje ubistva, ali i da je sve manje Srba za odstrel. I, ljute se na Kodija što ne navodi podatke iz 1999, kad su, u prisustvu vojnika Kfora, Albanci proterali više od 250 hiljada Srba i oko sto hiljada Roma, Turaka, Muslimana, Goranaca, Egipćana. I svojih sunarodnika, ako nisu hteli da prihvate politiku lidera OVK. Uzurpirano je, opljačkano ili spaljeno oko 70.000 kuća i stanova, srušeno je 112 crkava i manastira, ubijeno oko 1.200 ljudi. Nijedan od zločina iz tog perioda nije rasvetljen, čak ni onaj najstrašniji - ubistvo 14 žetelaca u Starom Grackom kod Lipljana, u julu 1999.

Nema bezbednosti

Šta se danas, četiri godine posle uspostavljanja misije Unmika i Kfora, dešava na Kosovu i Metohiji? Činjenica je da se ni četiri godine posle uspostavljanja misije UN na Kosovu i Metohiji nema napretka. Bezbednost pripadnika nealbanskih zajednica, naročito Srba, je na veoma niskom nivou, a UN, izgleda, još ne prepoznaje problem, niti shvata da je Civilna misija preuzela nadležnosti države u kojoj se krše ljudska prava. I oduzimaju životi.

Oliver Ivanović, član predsedništva Skupštine Kosova, kaže da nema razloga za zadovoljstvo jer su krivci za brojne zločine i oni koji generališu krizu na slobodi.
- Stvara se utisak da se zločin isplati - primećuje Ivanović i dodaje da na Kosmetu još nema ne samo fizičke bezbednosti za Srbe, već ni pravne i ekonomske.

Bezbednosna situacija je malo bolja nego 1999, ali još nije takva da Srbi mogu slobodno da se kreću, da putuju, da posećuju rođake, odlaze na groblja...
- Govoreći o ekonomskoj oblasti Ivanović, koji je pre rata važio za jednog od stručnjaka u privredi, ističe da su prilike veoma teške.

U sedištu UN u Njujorku, međutim, misle drugačije. Čelnici Unmika slažu se da je primena vladavine zakona na Kosmetu i dalje kritična. Ali, u takvoj situaciji vrši se prenos ovlašćenja sa Unmika na privremene institucije koje su pokazale da nisu dorasle situaciji. Uprkos tome, u palati na Ist riveru preovlađuje mišljenje da je postignut značajan progres u dostizanju autonomije i samouprave, uspostavljanje vladavine zakona, da su stvoreni čvrsti osnovi za ekonomski rast, da opada stopa kriminala…

Razlog ovakvom razmišljanju je, svakako, činjenica da se u Njujorku malo, ili gotovo ništa ne zna o tome kako se na Kosovu i Metohiji sprovodi - i krši - Rezolucija SB UN 1244. Zato je ključno pitanje - kako se generalnom sekretaru kanališu informacije sa Kosova i Metohije.

Ništa nije manje značajno šta će na današnjoj sednici Saveta bezbednosti na izveštaj Kofija Anana odgovoriti naš ambasador Dejan Šahović.

LJILJANA STALETOVIĆ

 
http://www.glas-javnosti.co.yu/

Одговори путем е-поште