Title: Message


DEMANTI IZ ZAGREBA


Nema zajedničke istrage
ratnih zločina

Ministarstvo pravosuđa demantuje izjavu ministra pravde Srbije


(Od našeg stalnog dopisnika)

Zagreb, 23. jula

Pomoćnik hrvatskog ministra pravosuđa Dubravko Palijaš demantovao je nedavnu izjavu ministra pravde Srbije Vladana Batića da će Hrvatska i Srbija i Crna Gora pri tim ministarstvima osnovati posebne radne grupe za istragu ratnih zločina. U današnjem riječkom "Novom listu" Palijaš je o tome rekao:

"Ne radi se o radnim grupama za istrage ili otkrivanje ratnih zločina, jer bi se na taj način ministarstva pravosuđa dve države mešala u nezavisnost sudova i državnih tužilaštava. Zapravo, dogovoreno je da se osnuju radne grupe koje će unaprediti i bilateralnu pravnu saradnju i uzajamnu pravnu pomoć dveju država, kako u konkretnim krivičnim, tako i u građanskim predmetima".

Podsećajući da između Hrvatske i Srbije i Crne Gore postoji sporazum o pružanju međunarodne pravne pomoći, Dubravko Palijaš napominje da je osnivanje tih radnih grupa eksperata dve države "planirano kako bi se taj sporazum doradio", te dodaje: "Postigli smo načelni dogovor o tome i očekujem da ćemo na idućem sastanku, koji bi mogao biti održan u jesen, konkretizovati osnivanje tih radnih grupa. Nije reč isključivo o ratnim zločinima, već i o drugim aspektima međunarodne pravne saradnje, poput pomoći u zaštiti svedoka".

R. Arsenić


DSS O SARADNJI SA HRVATSKOM

Jednako ocenjivanje ratnih zločina

Demokratska stranka Srbije saopštila je juče da pre uspostavljanja pune saradnje s Hrvatskom na istraživanju ratnih zločina treba utvrditi jasne kriterijume i jednako ocenjivanje ratnih zločina i razmenu spiskova kao pretpostavku za tačno utvrđivanje počinilaca zločina.

DSS navodi da načelno podržava istraživanje ratnih zločina na prostorima bivše Jugoslavije, kao što podržava i suđenja pred domaćim sudovima, ali upozorava na dvostruke standarde na suđenjima u Hrvatskoj, jedne za Hrvate u kojima se minimiziraju zločini i druge za Srbe u kojima se gotovo uvek insistira na kolektivnoj krivici.

Pored dvostrukih standarda, u Hrvatskoj postoje i mnogi tajni spiskovi optuženih Srba, tako da su mnogi povratnici upravo na osnovu tih spiskova uhapšeni i osuđeni, ističe se u saopštenju DSS-a.

(Tanjug)


HRVATSKA I HAG

Džanko pod istragom za ratne zločine

Zagreb, 23. jula (Tanjug)

Hrvatski general-major u penziji Luka Džanko razgovaraće u četvrtak i petak u Zagrebu s haškim istražiteljima koji ga sumnjiče za kršenje humanitarnog prava na južnom bojištu, gde je svojevremeno bio komandant jedinica Hrvatske vojske.

Funkcioner ove partije iz Splita Ante Tešija u saopštenju medijima naveo je da je od 1991. godine do penzionisanja 1996. godine general Džanko prošao sve faze operacija oko Dubrovnika, zatim "Maslenicu", "Bljesak" i "Oluju", za šta je dobio i razna priznanja i odlikovanja.

Tešija ocenjuje da postoje dve vrste generala: oni iza kojih stoje stranke i razna udruženja i štabovi koji pritiskom ili pretnjom iznuđuju angažovanje vlasti, i oni za koje se ne radi gotovo ništa.


PROMENE U HRVATSKOM KRIVIČNOM ZAKONU

Kažnjivo veličanje fašističke ideologije

Posedovanje manje količine droge iz krivičnog prebačeno u prekršajno delo. - Izmene zakona kroz iglene uši

(Od našeg stalnog dopisnika)

Zagreb, 23. jula

Iako se opozicija zdušno trudila da to onemogući, zastupnici Hrvatskog sabora najzad su - kroz iglene uši - minimalnom većinom usvojili izmene Krivičnog zakona, od kojih su za najširu javnost najzanimljivije dve. Tako će se kao krivično delo kažnjavati "veličanje fašističkih, nacističkih i drugih totalitarnih država i ideologija". Ovaj član 55. je zanimljiv po tome što je mogao da dobije neophodnu većinu samo uz dodatak "i drugih totalitarnih država i ideologija", ma šta to bilo. Koje su to " druge totalitarne države" očito je ostavljeno na procenu sudske prakse, što već sada upućuje na budući uzbudljiv život ove pravne norme, bez obzira što današnje domaće novine nastoje da objasne kako se pod tim "drugim totalitarnim ideologijama" podrazumevaju one koje raspiruju rasnu, versku i nacionalnu mržnju.

Druga izmena koja je takođe izazvala sukobljavanja među zastupnicima odnosi se na posedovanje droge. Tako će se manja količina droge ubuduće smatrati prekršajem, a ne više krivičnim delom. Podršku takvoj izmeni uskratila je i HŠ, inače stranke u sastavu koalicije na vlasti.

Opozicioni HDZ pokušao je da "minira" izglasavanje ovih izmena Krivičnog zakona tvrdnjom da taj zakon spada u tzv. organske zakone, što znači da bi trebalo da se donosi većinom glasova svih zastupnika, a ne samo običnom većinom prisutnih. Predsedavajući zasedanja Mate Arlović (SDP) opovrgnuo je tu HDZ-ovu tvrdnju i izmene Krivičnog zakona su usvojene, a HDZ će o tome zatražiti ocenu Ustavnog suda.

Zanimljivo je da je ovakv stav HDZ-a izneo isti onaj Vladimir Šeks koji je kao HDZ-ov funkcioner i zastupnik prilikom donošenja hrvatskog "Božićnog ustava" 1990. godine tvrdio i "presudio" da promena statusa srpskog naroda ne spada u organske propise i da se taj deo Ustava RH može promeniti običnom većinom prisutnih zastupnika, a ne kvalifikovanom (koju HDZ tada zbog protivljenja SDP-a nije mogao da postigne). Tada je Srbima u Hrvatskoj, očito neustavno i nezakonito, oduzet dotadašnji status ravnopravnog naroda u Hrvatskoj koji su odlukom Sabora imali još od polovine 19. veka, a rat u Hrvatskoj je izbio tek naredne godine. O toj činjenici se u Hrvatskoj zvanično više nije govorilo sve do danas.

R. Arsenić


Izbori u Hrvatskoj u novembru

(Od našeg stalnog dopisnika)

Zagreb, 23. jula

Prema dogovoru čelnika vladajuće koalicije, o kojem izveštavaju današnje zagrebačke novine, redovni parlamentarni izbori u Hrvatskoj biće održani najverovatnije u nedelju, 23. novembra. Na tome je, kako se tvrdi, insistirao predsednik SDP i premijer Ivica Račan i za to pridobio čelnika sledeće po jačini opozicione stranke HSS i predsednika Sabora Zlatka Tomčića, dok se predsednik RH Stjepan Mesić zalagao za termin iza Nove godine, ali je prihvatio odluku većine.

U SDP, naime, procenjuju da im odgovaraju što raniji izbori, jer im trenutno raste popularnost u javnosti zbog dobrih rezultata u izgradnji auto-puteva i još nekih poteza, što pokazuju i ankete javnog mnenja, dok je predsednik Mesić uveren da će se početkom iduće godine početi jasnije pokazivati pozitivni rezultati dosadašnjih mera ekonomske politike. Redovni mandat sadašnje vlasti, inače, ističe s krajem ove godine.

R. A.

Back

 

Одговори путем е-поште