Title: Message


MARS I ZEMLJA NOĆAS NA NAJMANJEM RASTOJANJU U POSLEDNJIH 5.000 GODINA


Prvi "komšija"
vidljiv golim okom


U noći između 26. i 27. avgusta naša planeta Zemlja i njen prvi "komšija" Mars, naći će se na najmanjem rastojanju u poslednjih 5.000, a možda čak i 60.000 godina: biće udaljeni "samo" 55.000 kilometara. Ova naučna nepreciznost objašnjava se činjenicom da se određivanje orbite u vremenu sa sigurnošću može proceniti do 5.000 godina, ali ne i duže, tako da je ovo približavanje dve planete Sunčevog sistema sasvim pouzdano određeno u relaciji od pet milenijuma.

– Mada se prilikom tog susreta neće ništa spektakularno događati, ovo približavanje je zanimljivo, jer u normalnim okolnostima, kad su Zemlja i Mars na najmanjoj udaljenosti, ona iznosi oko 90.000 kilometara – kaže za "Politiku" dr Zoran Knežević, direktor Astronomske opservatorije na Zvezdari i nastavlja:

"U času približavanja, Mars će postati najsjajniji objekat na nebu, a videće se u pravcu jug-jugoistok, relativno nisko nad horizontom, kao zvezda crvenkastih preliva". Sledeće slično približavanje naše planete i njenog komšije, nazvanog po rimskom bogu rata, dogodiće se 2287. godine.

Za ljubitelje astronomije dr Knežević još dodaje da je prividni prečnik Marsa 12,5 lučnih sekundi i da će se tokom noći lepo videti golim okom i najslabijim durbinom.

Nažalost katastrofičara, koji ovakav i slične rasporede planeta tumače kao siguran znak velikih nesreća, bliski susret trećeg i četvrtog "kamena od Sunca" proći će bez ikakvih kataklizmi.

Večerašnji "susret" koji astronomi pre nazivaju geometrijskim fenomenom, ipak bi trebalo pogledati, jer je to jedinstvena prilika da prisustvujemo nečemu što će se ponoviti tek za 284 godine.


Ima li "malih zelenih"

Možda zato što je prvi planetarni komšija naše Zemlje, Mars je odvajkada bio najpovoljniji za naseljavanje željenim bićima. Prema ideji Zemljana, Marsovci su mali, zeleni, s nosevima kao trube i ušima poput dršaka od šerpe. Verujemo da su miroljubivi, za razliku od većeg dela rukovodećih žitelja naše planete, ali ne i mnogo radoznali, jer zašto, inače, ne bi već došli da nas upoznaju.

Bilo kako bilo, večeras će biti povoljna, čak idealna prilika da dobro osmotrimo Mars, ne bismo li na njegovoj crvenkastoj površini uočili male zelene. Jer, šta je 55.000 ovozemaljskih kilometara za upoznavanje s najbližim svemirskim komšijama. Samo jedan treptaj oka.

S. Andrić
(Foto: V. Benišek)

Back

 
http://www.politika.co.yu/

Одговори путем е-поште