Title: Message

POKLON

Bogoljub Karić, posle razgovora sa premijerom Živković, odlučio da 6 odsto akcija Mobtela pokloni PTT-u, čime je država postala većinski vlasnik ove firme

BEOGRAD - Bogoljub Karić, predsednik BK Kompanije, posle razgovora sa premijerom Srbije Zoranom Živkovićem odlučio je da PPT-u Srbije pokloni šest odsto akcija Mobtela Srbije, čime je država postala većinski vlasnik ovog mobilnog operatera, potvrđeno je Kuriru u Vladi Srbije. Do sada je PTT bio vlasnik 49 odsto akcija Mobtela, a BK je imao 51 odsto.

- Sve je dogovoreno u direktnim pregovorima Karića i Živkovića, a za dan-dva Vlada Srbije će objaviti ugovor u ime PTT-a o novoj vlasničkoj podeli u Mobtelu. PTT Srbije će, kad ministar za privatizaciju odluči, objaviti konkurs za trećeg operatera mobilne telefonije, na kome će biti ponuđeno 49 odsto akcija PTT Srbije i šest odsto akcija BK Kompanije. Tako će novi vlasnik imati 55 odsto akcija, a BK ostaje 45 odsto Mobtela. Posle prodaje, Bogoljub Karić će uplatiti novac od prodaje svog dela na račun PTT-a - navodi naš izvor.

Prema poslednje urađenoj proceni, Mobtel Srbije je vredeo oko 650.000.000 evra, tako da će PTT Srbije od prodaje dela Karićevih akcija dobiti najmanje 35 miliona evra. Stručnjaci navode da je realna vrednost Mobtela mnogo veća, jer je u poslednje dve godine, zbog intervencije države, cena ovog mobilnog operatera umnogome smanjena. Kao jedan od najozbiljnijih konkurenata za kupovinu većinskog paketa Mobtela pominje se britanska firma "Vodafon".

Država je uvela prinudnu upravu u Mobtel oktobra 2001, ali ni posle gotovo dve godine i 54 različite kontrole nikakvi nelegalni poslovi nisu pronađeni.

Potvrda iz BK Grupe

- BK Grupa, kao osnivač kompanije Mobtel, sklopila je Sporazum o uravnoteženju vlasničkog interesa sa suosnivačem, JP PTT "Srbija" i Vladom Republike Srbije. BK Grupa, uvažavajući napore premijera i Vlade Srbije na sprovođenju daljih reformi i interese same kompanije, ustupila je 6 odsto vlasništva (približne tržišne vrednosti od 90 miliona evra) Republici Srbiji. Mobtel je početni osnivački deo državnog kapitala u vidu licence i prava za korišćenje postojećih resursa pretočio u vrednost koja se danas meri sa 1,6 milijardi USD, koju je cenu na tržištu iskazala bugarska telekomunikaciona kompanija nešto manjeg obima od Mobtela - navodi se u saopštenju akcionara BK Grupe.

Одговори путем е-поште