Title: Message

ČEDINA TAŠTA GAZDUJE MADEROM

Zašto su Zoran Luković Verdi i Zoran Lazarević Brija postavili Gordanu Savić na mesto predsednika Upravnog odbora "Madere"

BEOGRAD - Sumnje u tajno učešće potpredsednika Vlade Srbije Čedomira Jovanovića u privatizaciji i vlasništvu ugostiteljskog preduzeća "Madera", koje je izneo zamenik predsednika SRS-a Tomislav Nikolić, potvrdili su i radnici ove kuće.

Predsednik kluba akcionara "Madere" Savo Ilić i predsednik Sindikalne organizacije "Madere" Vladimir Petković kažu da je Jovanovićeva tašta Gordane Savić, bez ikakvog osnova, postavljena na mesto predsednika Upravnog odbora. Oni navode da bi većinski vlasnici privatizovanog preduzeća trebalo da su radnici, koji poseduju većinski paket akcija. Međutim, kako Ilić navodi, veliki broj radnika prodao je svoje akcije pod vrlo sumnjivim okolnostima.

- Akcije su od radnika otkupljivali Zoran Luković Verdi i Zoran Lazarević Brija, a sve se odvijalo van zvaničnog prodajnog mesta, Beogradske berze. Kupoprodaja je vršena "ispod ruke", tako da nigde nije proknjiženo ko su vlasnici otkupljenih akcija. "Madera" je sada u situaciji da njome upravljaju, pored Lukovića i Lazarevića, Gordana Savić, tašta Čedomira Jovanovića, kao predsednica Upravnog odbora preduzeća. Ona ima potpunu vlast nad preduzećem, a na funkciju u "Maderi" postavljena je na insistiranje Verdija i Brije, iako nikada nije radila u našoj firmi, niti zvanično poseduje ijednu akciju - tvrdi Savo Ilić.

Kako ističu naši sagovornici, više od sto radnika koji su prodali svoje akcije dali su ih po znatno nižoj ceni od realne. Luković i Lazarević su ih otkupljivali po ceni od 20 DM, iako je cena bila oko osam puta veća.

- Radnici su sada shvatili da su bili prevareni i traže svoje akcije nazad. Međutim, Luković i Lazarević sa oko 29 odsto učešća u vlasništvu i dalje se ponašaju kao većinski vlasnici i daju odrešene ruke Gordani Savić da upravlja preduzećem. Osnovno pitanje koje treba postaviti Lazareviću i Lukoviću jeste zašto su upravljanje preduzećem prepustili Čedinoj tašti i po kom osnovu ona to čini - pitaju se naši sagovornici.

Kredit od Kapital banke

Zoran Luković Verdi za renoviranje restorana "Madera" u centru Beograda dobio je početkom godine kredit od Kapital banke od 5.486.785,21 dinara. Zanimljivo je da je prilikom provere Kapital banke od strane službenika NBS utvrđeno da Luković taj kredit nikada nije vratio. Sagovornici Kurira iz preduzeća "Madera" kažu da njihova firma sada vraća taj kredit i da im predstavlja veliko opterećenje u poslovanju. Kapital banka, koja je dala kredit Lukoviću, ugašena je krajem jula ove godine.

Одговори путем е-поште