Title: Message

Tadic: Nema novca za vojsku vecu od 50 hiljada lica

Ministar odbrane Srbije i Crne Gore Boris Tadic izjavio je veceras da drzavna zajednica ne moze ekonomski da izdrzi vojsku vecu od 50.000 ljudi. Tadic je za RTS kazao da u Vojsci SjCG trenutno ima 78.000 pripadnika, kao i da njegovo Ministarstvo ima “veliku slobodu” u planiranju smanjenja broja pripadnika armije. Prema njegovim rijecima, u oruzanim snagama sada ima oko 30.000 oficira, podoficira i vojnika po ugovoru, 32.000 gradjana koji sluze vojni rok i oko 16.000 civila koji rade u Vojsci. Tadic je kazao da najveci problem nije veliki broj pripadnika oruzanih snaga, vec neadekvatna struktura cinova, da ima previse pukovnika i potpukovnika, a premalo porucnika, kapetana i majora. Prema njegovim recima, takodje je previse civila zaposlenih u Vojsci koji “nemaju svoju pravu funkciju”.

Redzepi ne vjeruje da ce uskoro biti razgovora Pristine i Beograda

Premijer Kosova Bajram Redzepi izjavio je da ne vjeruje da ce razgovori Pristine i Beograda uskoro poceti. Redzepi je u intervjuu za pristinski dnevnik “Zeri” istako da su neophodne “velike pripreme” za takav razgovor i da on “nije optimista da ce taj dijalog ubrzo poceti”. “Dijalog je jedan od standarda koje je postavila medjunarodna zajednica Kosovu, ali ja ne vjerujem da ce do dijaloga ubrzo biti”, kazao je Redzepi, dodajuci da treba utvrditi “proceduru, da se zna posrednik i mjesto odrzanje”. Redzepi je kazao da nezavisno od toga sta ce odluciti Kontakt grupa na sastanku u Njujorku, zakazanom za kraj septembra, razgovori sa Beogradom ne mogu poceti bez odluke Skupstine Kosova i bez postizanje konsenzusa za pocetak i temu dijaloga.

Pogorsano zdravlje Biljane Plavsic

Zdravlje bivse predsjednice Republike Srpske Biljani Plavsic se od nedavno ozbiljno pogorsalo, saznaje “Politika”. Jedina zena medju haskim optuzenicima, koja je poslije priznanja krivice osudjena na 11 godina zatvora i prebacena u Svedsku na izdrzavanje kazne, vec danima se lose osjeca, ima temperaturu, a tokom vikenda je iz pluca pocela da izbacuje krv, pise list. Protojerej Vladislav Rafailovic koji je kao svjestenik uspio vec dva puta da posjeti Biljanu Plavsic, rekao je u telefonskom razgovoru za “Politiku” da se nad njom primjenjuje izuzetno strog rezim i da je ona prakticno u totalnoj izolaciji

http://www.pcnen.cg.yu/pcnen2/vijesti/

 

Одговори путем е-поште