Title: Message

 23. septembar 2003.


BEOGRAD - Predsednik Ustavnog suda Srbije Slobodan Vucetic odbacio je kao potpuno neosnovanu, neodgovornu i zabrinjavajucu tvrdnju predsednika administrativng odbora Skupstine Srbije Boska Ristica da stavom da je potrebno sto brze sprovesti odluke o vracanju poslanickih mandata vrsi pritisak na parlament. On je juce u Beogradu naglasio da su odluke Ustavnog suda opsteobavezne i izvrsne za sve pa i za skupstinu a da je javno podsecanje na neizvrsenu obavezu parlamenta da sprovede odluku suda njegovo pravo i obaveza. Vucetic je sada objasnio i da poslanici kojima je oduzet mandat imaju seset meseci da podnesu zahtev za njegovo vracanje i da taj rok istice u novembru. Clanovi Narodne demokratske stranke najavili su da ce sudu danas predati pojedinacne zahteve za vracanje poslanickih mandata i predloziti mu da sam sprovede tu svoju odluku. 

BEOGRAD - Danas ce biti podignuta optuznica protiv osumnjicenih za ubistvo Ivana Stambolica pred Specijalnim sudom za organizovani criminal. Kako je za B92 rekao advokat porodice Stambolic, Nikola Barovic, istraga je potvrdila da je ubistvo Stambolica naredio Slobodan Milosevic. Specijalno tuzilastvo je potvrdilo  autenticnost izvoda iz istraznog postupka, odnosno priznanje bivseg nacelnika Drzavne bezbednosti Radomira Markovica.

NOVI SAD - Prva jesenja sednica Skupstine AP Vojvodine odrzace se sutra, a na dnevnom redu 
ce se izmedju ostalog naci i kadrovske promene u rukovodstvu parlamenta i Izvrsnog  veca. Potpredsednik Skupstine AP Vojvodine Miroslav Mrnustik zvanicno je podneo ostavku,  pa ce ga na tom mestu zameniti dosadasnji potpredsednik Izvrsnog veca Vojvodine  Aleksandar Kravic, dok na Kravicevo mesto u Pokrajinskoj vladi dolazi Dusan Jakovljev,  potpredsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine.

BEOGRAD - Verujem da je moguce ocuvati zajednicki drzavni krov izmedju naroda u Srbiji i Crnoj Gori, ali taj krov treba napraviti tako da to zaista bude krov drzave", izjavio je predsednik Srpskog pokreta obnove Vuk Draskovic. On je rekao da "ne mogu neznalice, ni u Beogradu, ni u Podgorici, na pocetku 21. veka da smisljaju sta je drzava". "Ako ne bude promene vlasti u Beogradu, sasvim je izvesna puna crnogorska suverenost, a Srbija ce, prema projektu Ustava koji pise Demokratska stranka, biti podeljena na nekoliko drzavica. Jedini izlaz iz sadasnje situacije je da Srbija bude jedinstvena, nedeljiva i maksimalno decentralizovana, tako sto ce 70 odsto ukupne vlasti biti spusteno na nivo opstina i gradova", naglasio je predsednik SPO.

BEOGRAD - Dragana Jovanovic portparol Libera Srbije izjavila je da bi na izborima 16. novembra gradjani mogli istovremeno da se izjasne o predsedniku Srbije i o nacionalnim simbolima, o predlozima za nov grb i himnu Srbije. Ona je rekla da je "to jedna od ideja koja je u DOS u opticaju vec duze i koju podrzava vecina u DOS.

ZAGREB - Za dva meseca bice odrzani parlametarni izbori u Hrvatskoj. To je juce u Zagrebu potvrdio premijer Ivica Racan saopstivsi da se vladajuca koalicija saglasila da predsedniku drzave Stjepanu Mesicu predloziti da izbore raspise za 23. novembar. Racan je najavio da ce ove sedmice biti dovrsen zakonodavni deo posla u vezi sa priblizavanjem Hrvatske EU i da ce poslednje zakone u vezi sa tim vlada odmah uputiti u parlamentarnu proceduru kako bi bili prihvaceni do sredine oktobra.

BEOGRAD - Odbornici u Skupstini Beograda juce su usvojili Generalni urbanisticki plan Beograda, koji predvidja glavne smernice razvoja prestonice do 2021. godine. Predsednik gradske vlade Nenad Bogdanovic je rekao da plan nudi viziju resavanja saobracajnih problema, mogucnost individualne stambene izgradnje, da otvara grad za domace i strane investicije i da, uopste, nudi viziju modernog Beograda.

BEOGRAD - Njegova Svetost Patrijarh srpski G. Pavle primio je juce u zvanicnu posetu gospodina Torvalda Stoltenberga, predsednika Norveskog Crvenog krsta. U toku duzeg prijateljskog razgovora Njegova Svetost je gospodina Stoltenberga upoznao sa, jos uvek, velikim nevoljama u nasoj zemlji, a posebno sa problemima izbeglica, kao i teskocama oko povratka raseljenih lica sa Kosova i Metohije. Tom prilikom, Njegova Svetost je naglasio da povratak izbeglih otezava ne samo politicka i bezbednosna situacija, vec i to sto ljudi nemaju gde glavu da sklone, jer su njihove kuce porusene i popaljene, a zima je na pragu. Jedno od mogucih resenja bi bilo da povratnici budu smesteni u ocuvane javne zgrade (skole i slicno), pa bi pomoc Crvenog krsta Norveske u osposobljavanju takvih objekata dobro dosla. Patrijarh se na kraju razgovora zahvalio Kraljevini Norveskoj na nesebicnoj pomoci koju je deset godina slala nasem napacenom narodu, a narocito na brizi o izbeglicama. Patrijarh je uputio pozdrave i izraze zahvalnosti Norveskoj Vladi i narodu. Inace gospodin Stoltenberg je sa Patrijarhom razgovarao na srpskom jeziku, koji je naucio jos u vreme kad je ovde boravio kao diplomatski sluzbenik od 1961. do 1964. godine. 

HAG - U Haskom tribunalu saopsteno je da sudjenja bivsem predsedniku Jugoslavije Slobodanu Milosevicu nece biti cele nedelje. Kako je objasnjeno iz Haga, razlog tog novog prekida jeste novo pogorsanje zdravlja optuzenog, odnosno visok pritisak. Istovremeno, iz Haga je potvrdjeno da se ni jedan od dva pravna savetnika Milosevica trenutno ne nalazi u Hagu kao sto je uobicajeno. Madjutim, iz krugova bliskih Milosevicevim saradnicima saznajemo da su razlog tome neizmirene finansijske obaveze bivseg jugoslovenskog predsednika prema delu tima pomocnika.

DECANI - Pred kraj svog jednogodisnjeg mandata, komandant snaga KFOR-a general Fabio Mini, posetio je manastir Visoki Decani. Italijanski general je zeleo je da bar na kratko provede trenutke duhovnog okrepljenja u ovoj srpskoj
svetinji, koja je na njega ostavila poseban utisak.
General Mini je i ovom prilikom, kao vise puta do sada, izrazio cvrstu resenost pripadnika italijanskog KFOR-a "da cuvaju i sacuvaju ovu veliku svetinju koja predstavlja biser hriscanske arhitekture i umetnosti". General Mini je posebno naglasio spremnost KFOR-a da pomogne u procesu povratka raseljenih lica i ucini sve kako bi se zaustavili napadi na civilno stanovnistvo, izrazivsi iskrenu nadu da ce uskoro svi stanovnici na ovim prostorima ziveti u miru i medjusobnoj toleranciji. Iguman Teodosije se u ime decanskog bratstva zahvalio italijanskom generalu na pomoci koju su pripadnici italijanskog KFOR-a do sada pruzili manastiru Decani i ostalim manastirima na prostoru Metohije.

VASINGTON - Danas objavljeni rezultati ispitivanja u SAD pokazuju da je popularnost predsednika Busa (46%) na najnizem nivou od kako je postao predsednik i prvi put je pala ispod 50%. U popularnosti ga je za 2% prestigao kandidat Demokrata za predsednika penzionisani general Vestli Klark. Rezultati ankete pokazuju da je potpuno podeljeno misljenje, da li je uopste trebalo da se ulazi u rat sa Irakom, a najveca promena u odnosu na anketu pre mesec dana je misljenje amerikanaca, da li je rat u Iraku zavrsen. Na to pitanje ranije je potvrdno odgovorilo cak 90% ispitanika, a danas svega 58%, javlja dopisnik Tikera P.Vucetic.
 
 

index

Copyright: vidi Kontakt

 
http://www.tiker.co.yu/
 
 

Одговори путем е-поште