Title: Message

Crnogorski ministar saobracaja ne zna kada ce biti placen dug JAT-u

Ministar pomorstva i saobracaja u Vladi Crne Gore Andrija Lompar izjavio je veceras da ne moze da precizira kada ce Vlada isplatiti dug od 2,5 miliona eura JAT Ervajzu, navodeci da to nije u nadleznosti resora ne cijem je celu, prenio je Radio Crne Gore. “Ja nijesam potpisivao ugovor o preuzimanju aerodroma i nemam novac u budzetu da isplatim dug JAT Ervejzu”, kazao je Lompar agenciji Beta, dodajuci da je to u nadleznosti ministra finansija.


 22:15   

Srpski premijer podrzava protest policije  

Premijer Srbije Zoran Zivkovic rekao je danas da podrzava protest koji su najavili pripadnici MUP-a Srbije povodom podizanja haske optuznice protiv visokog policijskog zvanicnika Sretena Lukica, prenio je B92. “Ja podrzavam skup solidarnosti koji organizuje policija, ne policija kao Ministarstvo, nego ljudi iz policije. Nisam tog dana u Beogradu, da jesam, bio bih na tom skupu”, rekao je Zivkovic.


 21:53   

MUP Srbije organizuje skup podrske haskom optuzeniku 

Pripadnici MUP-a Srbije organizovace u petak, 24. oktobra na Trgu Republike u Beogradu skup solidarnosti i podrske generalu policije Sretenu Lukicu protiv koga je Haski tribunal prije dva dana podigao optuznicu za ratne zlocine, prenijela je RTS. Kako se navodi u saopstenju MUP-a Srbije i Organizacionog odbora, “pripadnici policije su koristeci svoja zakonska prava, odlucili da izraze svoje neslaganje sa upravo objavljenom optuznicom”.

Djurickovic: JAT trazi alibi za neispunjavanje ugovora 

Direktor Javnog preduzeca Aerodromi Crne Gore Milovan Djurickovic ocijenio je da su radikalne i ucjenjivacke najave srpske avio kompanije JAT Ervejz da ce obustaviti letove i na relaciji Beograd – Podgorica i tuziti crnogorskog avioprevoznika “Montenegroerlajnz”, prenio je Radio Crne Gore. On je kazao da predsjednik Upravnog odbora JAT Miroslav Stefanovic ne poznaje osnovnu sadrzinu ugovora o primopredaji aerodroma u Tivtu i Podgorici, i naveo da ti aerodromi ispunjavaju svaku obavezu prema JAT-u. Prema njegovoj ocjeni, sve je bilo u redu dok je trajala turisticka sezona a avioni JAT-a bili puni, a da sada JAT trazi alibi za neispunjavanje ugovora.

Taci: Kosovu neophodan ustav 

Lider Demokratske partije Kosova Hasim Taci izjavio je danas da medjunarodna zajednica mora da prihvati realnost da na Kosovu nece biti napretka u zakonodavnoj oblasti sve dok se ne usvoji Ustav Kosova, koji ce biti u potpunoj saglasnosti sa medjunarodnim standardima. Prema njegovim rijecima, izmjene Ustavnog okvira Kosova su neophodne radi prenosenja ovlascenja sa medjunarodnih institucija.

Skupstina Kosova ce, kako je najavljano, na sjutrasnjoj sjednici raspravljati o inicijativi za izmjene i poboljsanje Ustavnog okvira. Politicke vodje kosovskih Albanaca smatraju da su neophodne izmjene tog akta, a sef UNMIK-a Hari Holkeri izjavio je sinoc da se prenos ovlascenja moze dogoditi samo kada bude postignut napredak na Kosovu.


 15:11   

Agim Ceku uhapsen u Sloveniji

Generala Kosovskog zastitnog korpusa Agima Cekua uhapsila je danas u Sloveniji tamosnja policija, javila je regionalna televizija “Most” u Zvecanu. Kako prenosi RTS, Ceku je uhapsen na osnovu Interpolove potjernice. General KZK je osumnjicen za kriminalna djela izvrsena tokom rata na prostoru Kosova i Metohije. Portparol UNMIK-a Izabela Karlovic potvrdila je AP-u da su slovenacke vlasti Cekua uhapsile, nesto prije 13 casova na aerodromu u Ljubljani, odakle je trebalo da otputuje u Pristinu. Ceku je agenciji AP potvrdio da su ga slovenacke vlasti zadrzale na aerodromu u Ljubljani i da mu je receno da su srpske vlasti izdale potjernicu za njim.


 14:47   

Vlasi: Kosovo nije u Srbiji

Jedino rjesenje kosovskog problema je nezavisno Kosovo, demokratsko i pravno uredjeno i s noramalizovanim odnosima sa svim svojim susjedima, a referendum je najdemokratskiji nacin da se rijesi njegov konacni status, rekao je u intervjuu za novosadski “Dnevnik” bivsi politicar, a danas politicki analiticar Azem Vlasi, koji je danas van politike, bavi se advokaturom i predsjednik je nevladine organizacije za multietnicke odnose na Kosovu. Citav intervju...

 

Krga zaprepascen i zabrinut

Nacelnik Generalstaba Vojske Srbije i Crne Gore general-pukovnik Branko Krga izjavio je danas da je optuznica Haskog tribunala protiv generala Vladimira Lazarevica dodatno zabrinula pripadnike Vojske. Krga je u obracanju novinarima u Beogradu, rekao da ga je vijest o podizanju optuznice protiv Lazarevica potpuno zaprepastila i da se postavlja pitanje gdje je kraj tome. Rijec je o vrhunskom i odgovornom profesionalcu i covjeku koji se pridrzavavao medjunarodnog humanitarnog prava, rekao je Krga. “Mi pripadnici Vojske ocekujemo da nasa drzava preduzme sve sto treba da bi se ti generali adekvatno zastitili”, dodao je on.


www.pcnen.cg.yu/

 

Одговори путем е-поште