Title: Message
PROMENE U SASTAVU SKUPŠTINE SRBIJE I CRNE GORE
UNUTR. POLITIKA - Petak, Januar 02, 2004 11:59  RTS
skupstina-scg1234567 Nakon konstituisanja nove Skupštine Srbije uslediće i promene sastava poslanika u parlamentu državne zajednice Srbije i Crne Gore, a najviše mandata u delegaciji Srbije imaće Srpska radikalna stranka koja je osvojila najviše glasova na parlamentarnim izborima.

Prema Ustavnoj povelji državne zajednice i Zakonu o izboru narodnih poslanika, poslanici parlamenta SCG se delegiraju iz skupština članica SCG, po proporcionalnom sistemu. Promene u sastavu Skupštine SCG, mogu da utiču i na promene u Savetu ministara.

SRS u novom parlamentu Srbije ima 82 poslanika što joj, prema proporcionalnom sistemu, obezbeđuje oko 30, od ukupno 91 mandata u Skupštini državne zajednice koji pripadaju Srbiji.

Nakon konstituisanja Skupštine Srbije, Demokratska stranka Srbije će u parlamentu državne zajednice imati približan broj mandata kao sada, između 17 i 20, dok će upola manje predstavnika u odnosu na sadašnji broj imati Demokratska stranka - oko 14. Partija G17 plus sada nije zastupljena u Skupštini SCG, ali će ubuduće imati više od 10 mandata. Ta stranka se zalaže za samostalnu Srbiju.

Promenu delegacije sprovodi Administrativni odbor Skupštine Srbije na osnovu proporcionalne snage političkih stranaka, odnosno broja poslanika u parlamentu. Pošto je još neizvesno kada će novi sastav poslanika biti verifikovan zbog izbornih rezultata koji nijednoj stranci ne daju većinu, za očekivati je da će sadašnji sastav Skupštine SCG moći da održi i više sednica. Srbija ima 91 poslanika u Skupštini SCG, a Crna Gora 35.

Yahoo! Groups Links

Одговори путем е-поште