Title: Message

BETA-PREGLED U 14 SATI
Za nedelju 18. januara 2004.

 

 Srbija i Crna Gora

BEOGRAD - Predsednik SPO Vuk Drašković predložio je u nedelju Glavnom odboru stranke ulazak u manjinsku vladu i optužio DS za "opstrukciju" procesa formiranja vlade Srbije.

BEOGRAD - Lider DSS-a Vojislav Koštunica izjavio je da se, nakon izbora 28. decembra, "nijednog trenutka nije kolebao" da li da preuzme odgovornost mandatara za sastav nove Vlade Srbije.

PODGORICA - Predsednik crnogorske skupštine Ranko Krivokapić ocenio je da dolazak Koštunice na čelo nove Vlade Srbije ne bi bio dobar za srpsko-crnogorske odnose, jer, kako je kazao, Koštunica nije prijatelj Crne Gore.

PRIŠTINA - Ministar u Vladi Kosova Goran Bogdanović rekao je da je šef UNMIK-a Hari Holkeri upozorio kosovske Srbe da je "primena standarda fundamentalno pitanje i da će rezultati biti ostvareni bez obzira da li oni u tome učestvuju".

NOVI SAD - Poslanik Koalicije "Povratak" u kosovskom parlamentu Rada Trajković ocenila je da Srbi "ništa nisu uspeli da urade" za svoju zajednicu u institucijama koje su na Kosovu do sada stvorene i da u njima "predstavljaju samo dekor".

BEOGRAD - Sadašnja vlada Srbije budućoj će ostaviti oko 3,5 milijardi evra strane pomoći, izjavio je ministar za ekonomske veze sa inostranstvom Goran Pitić.

ANDRIJEVICA - Udruženje ratnika i dobrovoljaca od 1912. do 1918. godine iz Andrijevice, njihovi potomci i poštovaoci tog grada pokrenuli su inicijativu da se toj varošici dodeli status republike.

 Region - svet

HAG - Tužilaštvo u Hagu uputilo je poziv bivšem načelniku Generalštaba Vojske Jugoslavije, Momčilu Perišiću da se kao svedok pojavi na sudjenju Slobodanu Miloševiću, saznaje Beta u nezvaničnim izvorima u Hagu.

HAG - Iduće nedelje pred Haškim tribunalom o krivici će se izjasniti bivši lider Srba u Hrvatskoj Milan Babić, a u sudnicama će se u pretprocesnim postupcima pojaviti i bivši srpski zvaničnici Milan Milutinović, Nikola Šainović, Dragoljub Ojdanić, Jovica Stanišić i Franko Simatović.

BERLIN - Finski stručnjak za sudsku medicinu, Helena Ranta ocenila je da Tribunal u Hagu nije dovoljno rasvetlio detalje sukoba kod sela Račak pre pet godina, navodeći da da je u tom selu bilo ubijeno i više srpskih vojnika.

STOKHOLM - U nastavku sudjenja za ubistvo šefa švedske diplomatije Ane Lind u ponedeljak će iskaz dati taksista koji tvrdi da je prevezao optuženog.

BAGDAD - Najmanje 23 civila poginulo je a 95 je ranjeno u nedelju u Bagdadu, u eksploziji automobila bombe ispred sedišta koalicionih snaga, saopštila je centralna američka komanda.

TIRANA - Albanski parlament potvrdio je u nedelju poverenje vladi premijera Fatosa Nanoa, na sednici započetoj pre tri dana a povodom nesreće u Jadranskom moru kada je stradao 21 albanski imigrant.


http://www.beta.co.yu/

Одговори путем е-поште