Title: Message
Tragična svedočanstva
Rada Saratlić: "Kosovska priča"

„Možda bi se moglo reći da je ovo knjiga o egzistencijalnoj ugroženosti, napuštenosti i beskrajnoj usamljenosti, strahu, danonoćnoj strepnji, slutnjama od kojih hvata jeza”, reči su Rade Saratlić, novinarke „Politike”, povodom njene najnovije knjige „Kosovska priča”, koja je upravo objavljena u izdanju beogradske „Narodne knjige” u biblioteci „Alfa-proza 2004”.

U ovom delu su se na jednom mestu našli tekstovi koje je Rada Saratlić objavljivala kao feljton u „Politici” 1987. godine, sa stalnim nadnaslovom „Rada Saratlić: Moj izveštaj sa Kosova”, čime se, kako je autorka izjavila na jučerašnjem predstavljanju knjige, ili naglašavao lični pristup pisca ili je to bila neka vrsta ograde, za svaki slučaj. Jer, „Kosovo je, na nesreću, dugo bilo tabu tema”.

Urednik knjige Radivoje Mikić je juče kazao da je „Kosovska priča” Rade Saratlić knjiga produbljenog iskustva u opisivanju i tumačenju događaja koji su se zbili na Kosovu. Ona je dokaz, kako je dodao, da novinski tekstovi mogu da budu vrlo važno sredstvo kojim se opisuje tragika velikog broja sudbina, u ovom slučaju viđena u okviru Kosova i Metohije. Rada Saratlić se ne priklanja jednoj strani, već bira stanovišta svih strana i suprotstavljenih svetova, ne idealizujući ni Srbe ni Albance, posebno ne one koji su bili akteri u politici koja je vođena u toj oblasti, a koje autorka naziva „putujućom srpskom vlasti na Kosovu”.

Razgranata mozaička priča o Kosovu, kako je objasnio Radivoje Mikić, puna je dramatike iza koje stoji dublji sloj - dugo delovanje mehanizma zla u kojem svaki čovek ima svoju ulogu, (ne)svesno ostvarujući suptilne vidove licemernog plana vlasti.

Posebno je značajan aspekt „Kosovske priče” kroz koji se očitava rušenje patrijarhalnih vrednosti, naročito u albanskoj zajednici, a sa čime će se Albanci jednom morati suočiti. Jer, kako kaže Mikić, prve žrtve su bili Srbi. A u budućnosti, to će verovatno biti sami Albanci. Ova knjiga prevazilazi knjigu koju piše novinar. Ona je, kako je zaključio Radivoje Mikić, dokaz napora auto rke da se stigne do srži razumevanja i predstavlja nam ozbiljnu i duboku ulogu ovakvog novinarstva.

Govoreći o svojim tekstovima koji su sada pred nama kao tragična „Kosovska priča”, Rada Saratlić je rekla da je ovo i knjiga atmosfere koja izbija iz autentičnih scena i reči. „U knjizi nema nikakvih dokumenata, poziva na literaturu, citata. Živa reč ljudi, njihovo viđenje, osećanje, doživljaj stvari, toliko je jaka da je sve drugo bilo izlišno”, kazala je autorka i dodala da je rukopisu posle toliko godina prišla sa velikom strepnjom, iz odgovornosti prema temi i stradalnim ljudima i iz pijeteta prema njihovoj bezmernoj patnji. A onda se i sama zapanjila koliko „Kosovska priča” deluje „kao ‚izveštaj’ današnji sa Kosova i Metohije. Samo je stvarnost vremenom bivala sve crnja i strahotnija”.

A. C.

http://www.knjizara.com/


Одговори путем е-поште