Title: Message

P R E D L O G

Poštujte svoju kuću-državu ...

Baš me zanima kako je g. Sonja Biserko pronašla 35 odsto nacionalnih manjina

Gledajući na RTS 1 emisiju "Za i protiv" (22. 01. 2004. god.) čovek mora da se zapita dokle doseže licemerje i dvoličnost pojedinih političara u Srbiji.
Gosti emisije su bili gospoda: Kasa, Ljajić, Nikolić i Šabić.

Jožef Kasa, bez trunke srama i osećanja odgovornosti prema svojoj državi Srbiji, reče: "Žalio se Ujedinjenim nacijama kako nacionalne manjine u srpskom parlamentu nemaju svoje predstavnike", a ako sam ga dobro razumeo, žalio se i nekim evropskim institucijama.

Loša navika

Nekoliko puta u toku emisije mu je ukazivano na to da će u budućem srpskom parlamentu biti oko petnaesrak predstavnika nacionalnih manjina (između ostalih, i njegov bivši član partije g. Ištvan Išpanović), ali g. Kasa ne može ni s tim da se pomiri, jer je isti gospodin navikao još od vremena socijalista pa do danas da bude u parlamentu i vladi (tada mu nije smetao Milošević).

Međutim, posle ove emisije, ostala su bez odgovora dva pitanja. Prvo, pošto g. Kasa ima tako dobre pozicije u međunarodnim institucijama, zašto se u poslednje tri godine nije nikada žalio za majorizaciju nacionalnih manjina nad većinskim srpskim narodom u Skupštini Vojvodine.

Prema slobodnim procenama, u našoj Pokrajini živi više od 80 odsto Srba, a u pokrajinskoj Skupštini su zastupljeni sa nekih 30-35 odsto poslanika. Pitam g. Kasu da li će se, ako na budućim pokrajinskim izborima bude izabrano u Skupštinu 81 odsto Srba, i tada žaliti međunarodnoj zajednici?!

Drugo, kada nisu izbori u pitanju, uvek se manipuliše od mnogih političara da je "Srbija multinacionalna, multietnička, multikonfesionalna... (Kasa, Čanak, Ljajić, Biserkova...). Ova poslednja, gđa. Sonja Biserko je na TV Pink, u emisiji "Klopka" 29.12.2003, izjavila, ne trepnuvši, da u Srbiji ima 35 odsto nacionalnih manjina. Da li znate šta to znači?! To znači da bismo se mi Srbi morali zabrinuti kako ubuduće ući u srpski parlament. Kada bi to bila istina, onda Vi i vaši istomišljenici ne biste morali brinuti za cenzus. Ali, nažalost, nacionalisto iz nacionalnih manjina, nepobitne činjenice govore drugačije.

Prema Zavodu za statistiku Srbije ("Glas" od 10.01.2003. godine), u Srbiji je popisano 7,498,001 stanovnika, od toga 82,86 odsto Srba, 3,91 Mađara, 1,82 Bošnjaka, 1,44 odsto Roma, zatim, što je veoma interesantno, ima 1,88 odsto Jugoslovena, 2,60 odsto neopredeljenih. Ovi poslednji (Jugosloveni i neopredeljeni) obično se kasnije opredele za Srbe, jer su to obično "odbegli" Srbi ili, pak, ljudi iz mešovitih brakova.

Prema tome, po slobodnoj proceni, u Srbiji ima Srba 87,34 odsto, što potvrđuje i činjenica da se u našoj Republici izjasnilo preko 90 odsto pravoslavaca. Ni u Vašoj opštini Subotici nije većinsko stanovništvo mađarska nacionalna manjina (kao što se misli), već je najveća grupacija, gledano pojedinačno.

Prema popisu, koji je, takođe, objavljen u "Glasu" od 14.01.2003. godine, u subotičkoj opštini živi oko 38 odsto Mađara, 24 odsto Srba, 11 odsto Bunjevaca, 11 odsto pohrvašćenih Bunjevaca (za vreme Broza, a i sada se ponovo vrše pritisci na Bunjevce da budu Hrvati, samo zato što su katoličke vere), 6 odsto Jugoslovena, 4 odsto neopredeljenih, 1 odsto Crnogoraca, 1 odsto Roma i 4 odsto ostali (21 nacija). A, interesantno da ni Vašem "koalicionom" partneru g. R. Ljajiću (čitaj idejnom) g. Kase, takođe, ne smeta što u Ministarstvu zajednice SCG od sedam ministara sedi smo jedan Srbin, a, na primer, dva muslimana (Bošnjaka), iako u ovoj zajednici ima preko 2/3 Srba.

Kao tužibaba

Prema tome, g. Kasa, ako želite da i dalje pobeđujete na srpskoj političkoj sceni, onda prihvatite činjenično stanje. Ne dolikuje Vama kao iskusnom političaru da budete jednostrani, kao i da se okolo tužakate na svoju državu. Mislim da je Srbija uvek imala razumevanja za svoje nacionalne manjine, te vam preporučujem da probleme rešavate u svojoj kući - državi, inače Vas neko može prozvati "tužibabom" ili "cinkarošem", a verovatno vam je poznato kako oni prolaze (u najmanju ruku ih ignorišu).

Ujedno bi vama i našim političarima preporučio da ne prave ponovo greške i da sad, navrat - nanos, smanjuju cenzus, nego neka odmah tako pripremaju akta kao da će sutra u Evropsku uniju, a ne da ponovo pred ulazak u EU radimo isti posao.

Petar Jaćimović
Novi Sad


http://www.glas-javnosti.co.yu/

Одговори путем е-поште