SRBIJA I CRNA GORA


UPR:KOSOVO-KOALICIJA-POVRATAK
Koalicija "Povratak" dostavila primedbe na plan sprovodjenja standarda
19:39 KOSOVSKA MITROVICA , 27. februara (Tanjug) - Koalicija "Povratak" dostavila je danas šefu UNMIK-a Hariju Holkeriju i ambasadorima Kontakt grupe svoje primedbe i sugestije u vezi sa Planom za primenu standarda za Kosovo i Metohiju.
Time je Koalicija "Povratak" potvrdila svoju privrženost politici "standardi pre statusa" i, uprkos stalnim pritiscima kojima su izloženi Srbi na Kosovu i Metohiji, još jednom potvrdila volju da učestvuje u procesima izgradnje istinski multietničkog društva na Kosovu i Metohiji, koje vodi medjunarodna zajednica, navedeno je u saopštenju Koalicije "Povratak".
(Kraj)


UPR:CGORA-PREMIJER-FIDE
Susret Djukanovića i Iljuimzinova
19:36 PODGORICA , 27.februara (Tanjug) - Crnogorski premijer Milo Djukanović sastaće se sutra s predsednikom Svetske šahovske federacije (FIDE) Kirsanom Iljumzinovim koji je predsjednik ruske republike Kalmikije.
Susret Djukanovića i Iljumzinova biće održan u hotelu "Splendido" u Prčnju kod Kotora, tokom zasedanja Predsedništva FIDE, čiji je organizator Šahovski savez Srbije i Crne Gore, saopštio je Kabinet crnogorskog premijera.
(Kraj)


SPR:PRIŠTINA-KOSMET-ARMIJA
Lokalni vojni stručnjaci o predlogu "Vojna strategija za Kosovo"
19:23 PRIŠTINA , 27. februara (Tanjug) - Kosovski zaštitnki korpus (KZK) je jezgro buduće vojske Kosova i razmatranje ovog pitanja više ne može da se odlaže, ocenili su za današnji prištinski dnevnik na albanskom dnevniku "Zeri" lokalni vojni stručnjaci.
Komentarišući za "Zeri" predlog KZK pod nazivom "Vojna strategija za Kosovo", vojni stručnjak Naim Maljoku je kazao da je Kosovu potreban operativni plan za formiranje aktivnih vojnih snaga i odbrambenog sistema.
(Kraj)


UPR:CGORA-ANALITIČARI
Nova vlada Srbije neće imati preveliki uticaj na opstanak SCG
19:21 PODGORICA , 27.februara (Tanjug) - Većina političkih analitičara iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske, učesnika današnje debate u Podgorici o uticaju parlamentarnih izbora u Srbiji na budućnost državne zajednice, smatra da nova vlada Srbije neće u potpunosti ispunjavati obaveze prema Haškom tribunalu.
Takav odnos buduće srpske vlade, medjutim, ne bi trebalo da ima "preveliki uticaj na opstanak zajedničke države i unutrašnje političke prilike u Crnoj Gori", ocenjeno je na skupu.
(Kraj)


UPR:KOSOVO-UNMIK-PORTPAROL
Čepel: Nemaju sva ubistva na Kosovu etnički motiv
19:21 PRIŠTINA , 27. februara (Tanjug) - Portparol UNMIK policije Derik Čepel ocenio je danas da ne znači da sva ubistva Srba na Kosovu imaju etnički motiv.
"Neki srpski mediji misle da svako ubistvo Srba ima etnički motiv i da su to učinili albanski teroristi. To nije istina. Mnogo se kriminala dešava i unutar iste zajednice", izjavio Čepel prištinskom listu na albanskom jeziku "Zeri".
(Kraj)


UPR:VOJSKA-PREKVALIFIKACIJA-PROGRAM
Predstavljen projekat rešavanja viška vojnog kadra


18:47 BEOGRAD. 27. februara (Tanjug) - U Ministarstvu odbrane Srbije i Crne Gore u toku je priprema socijalnog programa za zbrinjavanje viška vojnih lica čiji je deo "Projekat prekvalifikacije" predstavljen danas novinarima u Centralnom domu Vojske u Beogradu.
Rukovodilac projekta pukovnik Slobodan Tadić rekao je da je cilj projekta identifikovanje njihovog znanja i sposobnosti, usmeravanje na oblasti u kojima mogu postići najviše uspeha, osposobljavanje za poslove u gradjanstvu u nivou njihove stručne spreme, kao i pomoć u traženju novog zaposlenja.
(Kraj)


UPR:ŠTRPCI-OTMICA-TRIBINA
Neispitana odgovornost političkog i vojnog vrha
18:46 BEOGRAD , 27. februara (Tanjug) - Fond za humanitarno pravo, Inicijativa mladih i Žene u crnom pozvali su danas vlasti u Srbiji i Crnoj Gori da ispitaju učesće državnih organa u otmici i likvidaciji 19 putnika iz voza u stanici Štrpci, koja se dogodila na današnji dan pre 11 godina.
Za taj zločin pravdi je priveden do sada samo jedan počinilac Nebojša Ranisavljević koji je, presudom Višeg suda u Bijelom Polju, 9. septembra 2002. godine osudjen na 15 godina zatvora, rečeno je na tribini, održanoj u Medjunarodnom pres centru Tanjuga.
(Kraj)


UPR:VOJVODINA-ZASTAVA-JOVANOVIĆ
Jovanović: Vojvodina ima pravo na svoje simbole
18:14 NOVI SAD , 27. februara (Tanjug) - Potpredsednik republičke vlade Čedomir Jovanović izjavio je danas Tanjugu da Vojvodina ima pravo na sopstvene simbole.
Zamoljen da prokomentariše današnje glasanje poslanika Demokratske stranke, čiji je član, u pokrajinskoj skupštini za zastavu Vojvodine, Jovanović je istakao da grbove i zastave imaju i opštine, poput Novog Sada, Sremske Mitrovice i Beograda.
(Kraj)


UPR:LIPLJAN-KFOR-BEZBEDNOST
Kfor vratio pratnju za školski autobus
18:12 LIPLJAN , 27. februara (Tanjug) - Kfor je u opštini Lipljan vratio pratnju za školski autobus koji prevozi srpske djake, kao i pratnju za redovne autobuse kojim putuju Srbi iz okolnih sela do Lipljana i Gračanice, potvrdio je danas Tanjugu potpredsednik Skupštine opštine Borivoje Vignjević.
"Na današnjem sastanku sa komandantom finskog bataljona saopšteno nam je da će Kfor, osim što je vratio pratnju za autobuse, zadržati osmatračnicu u centru Lipljana, čije je uklanjanje bilo najavljeno za 1. april", rekao je Vignjević.
(Kraj)


UPR:SUD-STAMBOLIĆ-DRAŠKOVIĆ
Pavković i Ilić negirali umešanost u atentat na Draškovića
18:11 BEOGRAD , 27. februara (Tanjug) - Na današnjem sudjenju za ubistvo bivšeg predsednika Predsedništva Srbije Ivana Stambolića i za pokušaj ubistva lidera SPO Vuka Draškovića u Budvi, dvojica optuženih su negirali da su umešani u atentat na Draškovića.
Bivši načelnik Generalštaba Vojske Jugoslavije Nebojša Pavković negirao je da je pomagao u pokušaju ubistva Draškovića. Nekadašnji pripadnik Jedinice za specijalne operacije (JSO) Nenad Ilić negirao je umešanost u pokušaj ubistva Draškovića, ističući da je to krivično delo priznao u policiji, jer mu je obećan status svedoka-saradnika.
(Kraj)


UPR:KOSMET-SOLANA-CRKVA
SPC: Samostalan put Kosmeta ne vodi stabilizaciji
18:04 BEOGRAD , 27. februara (Tanjug) - Eparhija raško-prizrenska Srpske pravoslavne crkve (SPC) izrazila je ozbiljnu zabrinutost zbog najnovijeg izvestaja visokog predstavnika Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Havijera Solane o doprinosu EU stabilizaciji situacije na Kosovu i Metohiji, saopštila je danas Informativna služba SPC.
Taj dokument, koji trasira samostalan put Kosmeta ka Evropi, ne vodi stabilizaciji već destabilizaciji regiona, koji je, prema Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti sastavni deo državne zajednice Srbija i Crna Gora, ocenila je SPC.
(Kraj)


UPR:LIPLJAN-SRBI-UNMIK
Razgovor sa UNMIK policijom o zločinima nad Srbima
18:03 LIPLJAN , 27. februara (Tanjug) - Regionalni komandant UNMIK policije Žan Leru najavio je danas da će od nadležnog odeljenja UNMIK policije zatražiti izveštaj o ubistvu 14 žetelaca iz Starog Grackog, koje su u julu 1999. godine na njivi pobili albanski ekstremisti.
Predsednik Skupštine opštine Lipljan Borivoje Vignjević izjavio je Tanjugu da Leru i šef regionalnog kriminalnog odeljenja UNMIK policije Pol Niven na sastanku sa predstavnicima Srba nisu ponudili nikakve podatke o tom zločinu.
(Kraj)


UPR:VOJSKA-GOTOVOST-ANALIZA
Tadić: Nereformisana vojska kočnica ekonomskog razvoja zemlje
17:35 BEOGRAD , 27. februara (Tanjug) - Ministar odbrane Srbije i Crne Gore (SCG) Boris Tadić upozorio je danas da je nereformisana vojska kočnica ekonomskog razvoja zemlje i da bez formiranja namenskog fonda za reforme, nema ni uspešne reforme sistema odbrane i vojske.
Tadić je u Domu Vojske, posle analize borbene gotovosti Vojske SCG u 2003. godini, rekao da nereformisana vojska, sa veoma lošim socijalnim položajem pripadnika i zastarelim naoružanjem i opremom, teško može da izvršava obaveze i odgovori savremenim bezbednosnim izazovima.
(Kraj)


UPR:VOJVODINA-DJUKIĆ-PRIJEM
Djukić sa ekonomskim savetnicima šest ambasada
17:30 NOVI SAD , 27.februara (Tanjug) - Predsednik Izvršnog veća Vojvodine Djordje Djukić primio je danas savetnike za trgovinsko-ekonomske odnose ambasada Slovačke, Češke, Poljske, Madjarske, Slovenije i Bugarske u Srbiji i Crnoj Gori, saopštio je Pokrajinski sekretarijat za informacije.
Djukić je istakao uverenje da će razgovori doprineti daljem razvijanju i učvršćavanju bliskih, tradicionalno prijateljskih odnosa i intenzivnoj privrednoj saradnji izmedju Vojvodine i ovih zemalja.
(Kraj)


UPR:NSAD-MEDIJI-TRIBINA
Milivojević: Nisu stvoreni uslovi za profesionalizaciju profesije
17:18 NOVI SAD , 27. februara (Tanjug) - Ni tri godine posle promene bivšeg režima nisu stvoreni uslovi za profesionalizaciju novinarske profesije, ocenila je danas profesor beogradskog Fakulteta političkih nauka Snježana Milivojević.
Nezaokruživanje osnovnog seta medijskih zakona poruka je novinarima i medijima da će nastaviti da funkcionišu na osnovu političkih pogodbi, rekla je Milivojević na tribini "Etika u medijima", održanoj na 3. sajmu medija.
(Kraj)


UPR:KMITROVICA-REZOLUCIJA-SKUP
Rezolucija 1244 mora se zaštiti od onih koji je primenjuju
17:15 KOSOVSKA MITROVICA , 27. februara (Tanjug) - Rezolucija Saveta bezbednosti 1244 mora se zaštititi od onih koji su je doneli i onih koji je primenjuju, glavna je poruka sa okruglog stola "Ustavne promene u nas", koji je danas završen u Kosovskoj Mitrovici.
Jedan od učesnika okruglog stola, pravnik Dušan Čelić, izjavio je Tanjugu, da je praksa sprovodjenja rezolucije praksa njenog kršenja i to po principu suvereniteta i teritorijalnog integriteta.
(Kraj)


UPR:STAMBOLIĆ-UBISTVO-MARKOVIĆ
Policijski iskaz Radomira Markovića nezakonito uzet
16:57 BEOGRAD , 27. februara (Tanjug) - Specijalni sud, koje sudi za ubistvo bivšeg predsednika Predsedništva Srbije Ivana Stambolića i pokušaj ubistva lidera Srpskog pokreta obnove Vuka Draškovića, odlučilo je da iz spisa izdvoji iskaz optuženog bivšeg načelnika Državne bezbednosti Srbije Radomira Markovića.
Prema oceni sudskog veća kojim predsedava sudija Dragoljub Albijanih, ta izjava je uzeta u suprotnosti sa Zakonom o krivičnom postupku, što znači da mora da bude izdvojena iz spisa predmeta i ne može se na sudu koristiti kao dokaz.
(Kraj)


UPR:KOSMET-UDRUŽENJE-APEL
Apel za pomoć bolesnoj majci troje maloletne dece sa Kosmeta
16:54 BEOGRAD , 27. februara (Tanjug) - Udruženje porodica kidnapovanih i nestalih lica na Kosovu i Metohiji pozvalo je danas "sve dobre ljude" da "makar malim prilogom" pomognu da se sačuva život teško bolesne Živane Patrnogić, majke troje maloletne dece, koja detinjstvo provode u kolektivnom smeštaju u Krnjači, "u stalnoj nadi da će im se otac živ vratiti, a sada u strahu da će izgubiti majku".
Njihov otac Duško Patrnogić kidnapovan je 1998. godine, a kako je istaklo udruženje, Živana Patrnogić u opasnosti je da ne dočeka da se u humanitarnij akciji, koju je pokrenula "Naša Srbija", sakupi dovoljno novca za transplantaciju bubrega kojoj mora da bude podvrgnuta.
(Kraj)


UPR:SAOBRAĆAJ-POLICIJA-TRAKTORI
Akcija "Bezbednije učešće traktora u saobraćaju"
16:52 BEOGRAD , 27. februara (Tanjug) - Uprava saobraćajne policije Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Srbije saopštila je danas da su se tokom 2003. godine dogodile 1.383 saobraćajne nezgode u kojima su učestvovali traktori, a u kojima su nastradala 744 lica, od kojih je 81 izgubilo život.
Od tog broja, čak 932 nezgode izazvali su vozači traktora, pri čemu je život izgubilo 65 lica, navodi se u saopštenju.
(Kraj)


UPR:SUD-JOVANOVIĆ-ISTRAGA
Jovanović ostaje pri optužbama, Terzić i Bandjur pri tužbi
16:26 BEOGRAD , 27. februara (Tanjug) - Potpredsednik Vlade Srbije Čedomir Jovanović saslušan je danas pred istražnim sudijom Prvog opštinskog suda zbog tužbe za klevetu, koju su protiv njega podneli bivši čuvari Okružnog zatvora Slavomir Bandjur i Novak Terzić.
Jovanović je novinarima posle saslušanja izjavio da ostaje pri optužbama koje je izneo pred odborima za pravosudje i bezbednost Skupštine Srbije 23. juna prošle godine. "Tada sam za pomenute zatvorske čuvare rekao da su učesnici političkog projekta kriminalizacije vlasti, kako bi se prikrila odgovornost Demokratske stranke Srbije (D S S) za sve što se dešavalo u našem društvu prethodne tri godine", rekao je Jovanović.
(Kraj)


UPR:ADVOKATI-BATIĆ
Otkloniti uzroke koji su doveli do nepoverenja u pravosudje
16:14 BEOGRAD , 27. februara (Tanjug) - Advokatska komora Srbije pozdravila je danas poziv srpskog ministra pravde Vladana Batića za uspostavljanje reda i vraćanje poverenja gradjana u pravosudje, ali i ocenila da je za to, pre svega, potrebno otkloniti uzroke koji su do toga doveli.
U saopštenju, koje je potpisao predsednik komore Vladimir Šešlija, navedeno je da je advokatura "životno zainteresovana za uspostavljanje visoko profesionalnog, nepristrasnog i etički čistog pravosudja i da svaki sudski postupak predstavlja svojevrstan test u kome sud mora efikasno, saglasno zakonu, da utvrdi materijalnu istinu i donese odluku, zasnovanu na zakonu". "Istu obavezu sud ima i u predmetima koje navodite (ubistva Djindjića, Stambolića, Ibarska magistrala, Ovčara i dr.), zbog čega se ne bih složio sa vama da ti predmeti predstavljaju neki poseban test", naglasio je Šešlija u odgovoru Batiću.
(Kraj)


UPR:SUD-STAMBOLIĆ-UBISTVO
Ilić negirao umešanost u pokušaj ubistva Draškovića
15:41 BEOGRAD , 27.februara (Tanjug) - Na sudjenju za ubistvo Ivana Stambolića i pokušaja ubistva lidera Srpskog pokreta obnove Vuka Draškovića u Budvi, optuženi nekadašnji pripadnik Jedinice za specijalne operacije (JSO) Nenad Ilić danas je negirao da je umešan u pokušaj ubistva Draškovića.
On je kazao da je to krivično delo priznao u policiji, jer mu je obećan status svedoka-saradnika.
(Kraj)


UPR:SCG-SKUPŠTINA-SEDNICA
Mićunović i dalje predsednik skupštine
15:11 BEOGRAD , 27. februara (Tanjug) -Poziv za sednicu Skupštine Srbije i Crne Gore, zakazanu za 5. mart, upućen je, kako je Tanjug saznao, samo "novim" poslanicima iz Srbije koje je, srazmerno broju osvojenih mandata na nedavnim parlamentarnim izborima, skupšstina Srbije delegirala u parlament državne zajednice.
Sednici će, pored nijihg, prisustvovati i poslanici iz skupštine Crne Gore u nepromenjenom sastavu. U parlamentu kažu da je u pitanju "redovna radna sednica, na kojoj skupština neće menjati saziv, već sastav, tako da će na početku biti samo konstatovana promena mandata poslanika na osnovu izveštaja Skupštine Srbije o izboru poslanika za Skupštinu SCG".
(Kraj)


UPR:VOJVODINA-SKUPŠTINA-ZASTAVA
Vojvodina dobila zastavu
14:06 NOVI SAD , 27. februara (Tanjug) - Poslanici Skupštine Vojvodine su danas, dve godine nakon proglašenja grba, usvojili i zastavu Pokrajine.
Za stilizovanu srpsku trobojku je, posle duge, povremeno i žučne rasprave, glasalo 79 poslanika nekadašnjeg DOS-a, koji je opstao jedino u vojvodjanskom Parlamentu. Protiv je bilo 13 članova Demokratske stranke Srbije, a jedan se uzdržao. Na zastavi Vojvodine, crvena i bela boja su znatno uže nego na srpskoj, a u proširenoj plavoj zoni ugradjene su tri žute zvezdice, kojima se simbolišu Srem, Banat i Bačka.
(Kraj)


UPR:PRIŠTINA-STANDARDI-SRBI
Srpska koalicija "Povratak" danas će dostaviti primedbe
13:24 PRIŠTINA , 27. februara (Tanjug) - Koministar u Vladi Kosova i Metohije Milorad Todorović ocenio je danas da je plan za implementaciju standarda za Kosovo "nejasan, loše koncipiran i na prvi pogled neprihvaljiv".
Todorović je istakao da će srpska Koalicija "Povratak" kasnije danas uputiti šefu UNMIK-a Hariju Holkeriju primedbe i komentar na taj plan, koji koalicija danas razmatra.
(Kraj)


UPR:SUDJENJE-DRAŠKOVIĆ
Pavković negirao da je pomagao u pokušaju ubistva Draškovića
13:13 BEOGRAD , 27. februara (Tanjug) - Na današnjem sudjenju za ubistvo bivšeg predsednika Predsedništva Srbije Ivana Stambolića i za pokušaj ubistva lidera SPO Vuka Draškovića u Budvi, bivši načelnik Generalštaba Vojske Jugoslavije Nebojša Pavković negirao je da je pomagao u pokušaju ubistva Draškovića.
Pavković se tereti da je po zahtevu bivšeg predsednika SRJ Slobodana Miloševića izdao usmeno naredjenje tadašnjem komadantu Ratne mornarice Milanu Zecu da pripadnicima Državne bezbednosti Srbije na tajnom zadatku u Crnoj Gori stavi na raspolaganje vozila, uniforme i smeštaj.
(Kraj)


UPR:VOJVODINA-SKUPŠTINA-BOMBA
Lažna dojava o bombi u Skupštini Vojvodine
13:11 NOVI SAD , 27. februara (Tanjug) - Zasedanje Skupštine Vojvodine danas je počelo u sali Skupštine Novog Sada, pošto je primljena anonimna dojava da je u zdanju pokrajinskog parlamenta postavljena bomba.
Predsednik vojvodjanske skupštine Nenad Čanak je na početku sednice izjavio da je bio prinudjen da zamoli poslanike, goste i novinare da predju u drugu zgradu, dok policija ne utvrdi istinu. Nakon što je usvojen dnevni red stigla je potvrda da se radilo o lažnoj dojavi, pa su se poslanici vratili u svoju salu, gde je sve bilo pripremljeno za direktan televizijski prenos sednice.
(Kraj)


SPR:BRITANIJA-SRBIJA-GODIŠNJICA
U Ambasadi SCG obeležen jubilej Prvog srpskog ustanka
12:21 LONDON , 27. februara (Tanjug) - U Ambasadi Srbije i Crne Gore u Londonu je svečanim prijemom obeležena 200. godišnjica Prvog srpskog ustanka i stvaranja savremene srpske države.
U prisustvu velikog broja predstavnika diplomatskog kora, britanskog političkog i javnog života i srpsko-crnogorske zajednice, na sinoćnjem prijemu je o značaju Prvog srpskog ustanka govorio ambasador Vladeta Janković.
(Kraj)


UPR:CGORA-DJUKANOVIĆ-PENZIONERI
Djukanović svjestan teškog materijalnog statusa penzionera
09:02 PODGORICA , 27.februara (Tanjug) - Crnogorski premijer Milo Djukanović izrazio je u četvrtak uveče, u razgovoru s predstavnicima Udruženja penzionera, uvažavanje problema penzionera i za njihov težak materijalni status.
Kako je saopšteno iz Djukanovićevog kabineta, penzioneri su upoznali predsjednika Vlade sa zaključima Upravnog odbora Saveza penzionera Crne Gore u kojima je izraženo nezadovoljstvo najnovijim uskladjivanjem penzija.
(Kraj)


UPR:SRBIJA-MANJINE-MINISTARSTVO
Objavljene publikacije o demografskom sastavu Srbije
20:26 BEOGRAD , 26. februara (Tanjug) - Publikacije "Etnički mozaik Srbije" i "Izbeglički korpus u Srbiji", koje sadrže podatke o 29 etničkih zajednica i statusu izbeglica u Srbiji, predstavljaju nastavak aktivnosti Ministarstva za manjinska i ljudska prava Srbije i Crne Gore, izjavio je večeras ministar Rasim Ljajić.
Na svečanosti u Multikulturnom centru ministarstva, Ljajić je rekao da očekuje da će ovi podaci o izmenjenoj demografskoj slici Srbije na nivou opština imati veliki značaj u ostvarivanju osnovnih ljudskih prava, posebno kada je reč o mnogobrojnim pripadnicima nacionalnih manjina.
(Kraj)http://www.tanjug.co.yu/

Одговори путем е-поште