Title: Message

Zelen – Karadzic: Postojao je dogovor, Zapad prevario Radovana

Ljiljana Zelen Karadzic, supruga Radovana Karadzica, izjavila je da je Zapad prevario njenog muza, odnosno da je pogazio dogovor kojim mu je obecano da nece biti gonjen ukoliko napusti funkcije predsjednika SDS i predsjednika RS. Ona je agenciji AP izjavila da je Karadzic jos 1996. “o tome postigao sporazum sa Ricardom Holbrukom”, tadasnjim americki diplomatom koji se smatra tvorcem Dejtonskog sporazuma kojim je okoncan rat u BiH. Kako prenosi agencija Fena, Zelen Karadzic tvrdi da je njen suprug pristao na povlacenje sa funkcija pod snaznim pritiskom Holbruka koji je prijetio da ce, u protivnom, partija biti zabranjena, a RS nece biti priznata. Ljiljana Karadzic je kazala da nikada nije vidjela pisani dokumenat o tom dogovoru, ali da on postoji. “Radovan nije toliko lud da bi se povukao bez pisanog traga”, naglasila je ona.

Zelen Karadzic je kazala da ne zna gdje se Radovan nalazi. “Bolje je i da niko od nas iz familije ne zna gdje je njegovo prebivaliste”, rekla je ona i dodala da je supruga poslednji put vidjela prije tri godine i to samo na par trenutaka.

Ricard Holbruk je u intervjuu za sarajevski “Dnevni Avaz” izjavio da je sa Radovanom Karadzicem svojevremeno postignut dogovor da “on nestane i da se zauvijek sakrije”.


www.pcnen.cg.yu/

 

Одговори путем е-поште