Title: Message
Solana piše državu
M. VUKSANOVIĆ  3/2/2004, 12:14:56 PM

VISOKI predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku Havijer Solana je uručio prošle nedelje albanskim političkim liderima u Prištini dokument Evropske unije kojim Kosovo hoće da “približe Evropi i evropskoj porodici država”, samostalno bez Srbije i državne zajednice SCG.
Pod plaštom evropske perspektive Kosova, ovoj pokrajini, koja je i po Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti, u sastavu Srbije i državne zajednice SCG, Savet Evrope izgleda da priprema teren za njeno potpuno odvajanje od matice, dajući joj atribute državnosti.
Tako se među merama EU predviđa i da “Kosovo bude predstavljeno na sastancima na visokom ili ministarskom nivou Evropske unije za zapadni Balkan”. Dosad su u skladu sa Ustavnim okvirima za privremenu samoupravu, ta ovlašćenja, vođenje spoljne politike i predstavljanje, bila u isključivoj nadležnosti Specijalnog izaslanika generalnog sekretara UN na Kosovu. Predviđa se i uključivanje Kosova u glavne incijative Evropske unije, kao što su regionalno tržište energije, saobraćajna mreža kao i učešće u Paktu za stabilnost i uključivanje u Proces stabilizacije i asocijacije. EU će podsticati učešće predstavnika kosovskih institucija u programima upoznavanja sa institucijama Unije. Zemlje EU se pozivaju da usklade svoju bilateralnu pomoć sa prioritetima evropskog partnerstva za Kosovo. Posebno se pozivaju da podrže obuku zvaničnika sa Kosova, uključujući i pripadnike Kosovskog zaštitnog korpusa. O kakvoj obuci ovog korpusa, kojeg čine pripadnici zvanično rasformirane OVK, se radi, nije precizirano.
U pomenutom dokumentu se uopšte ne pominje Srbija, već samo traži nastavak “dijaloga Beograda i Prištine”, kao da se, kako je primetio predsednik Koordinacionog centra Nebojša Čović, radi o pregovorima Beograda i Tirane.
Koliko je poznato od naših zvaničnika, taj dokument je dosada kritikovao samo predsednik Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju Nebojša Čović, upozoravajući da je to put ka samostalnosti Kosova. On je uputio i dopis najvišim državnim organima u zemlji - predsedniku državne zajednice SCG, Savetu ministara, Ministarstvu inostranih poslova, ali se oni još nisu oglasili.
Albanski politički lideri, pak, mogu da budu prezadovoljni. Solana im je obećao pomoć od 100 miliona evra i na tacni ponudio samostalni put u Evropu.


http://www.novosti.co.yu/

Одговори путем е-поште