Title: Message
Haskog optuzenika i jednog od potpisnika Kumanovskog sporazuma ne moze da uhapsi MUP


Generala Lazarevica u Hag moze da posalje samo Tadic


General Lazarevic je na raspolaganju, sto znaci da je on aktivno vojno lice. To znaci da je za njega, u slucaju hapsenja, nadlezna vojna policija, kao i za sva druga aktivna vojna lica - potvrdili su nezvanicno u Ministarstvu odbrane SCG

BEOGRAD - Iako je pomocnik srpskog ministra unutrasnjih poslova Miroslav Milosevic juce izrazio spremnost policije da uhapsi optuzene pred Haskim tribunalom, ukljucujuci i generala Ratka Mladica, ukoliko se on locira, kao i generale Sretena Lukica, Vlastimira Djordjevica, Nebojsu Pavkovica i Vladimira Lazarevica, "kada za to dobije nalog nadleznih organa", general Vladimir Lazarevic, optuzen za ratni zlocin na Kosovu po principu komandne odgovornosti, izjavio je za "Balkan" da policija nema nikakve ingerencije da ga hapsi.
Zamoljen da prokomentarise Milosevicevu izjavu, general Lazarevic je, uz opasku zasto bas njega to pitamo, uputio i kontrapitanje: "Odakle vama to da policija ima bilo kakve ingerencije nada mnom?".
Na nas odgovor da to proizilazi iz procedure koju predvidja Zakon o saradnji sa Haskim tribunalom, prema kojem Ministartsvo za ljudska i manjinska prava u Savetu ministara SCG zahtev za izrucenje prosledjuje nadleznom (Okruznom ili Visem) sudu, nakon cega sledi asistencija republickog MUP, Lazarevic je uzvratio tvrdnjom da to sve tako moze da stoji i da vazi za neka druga lica, ali ne i za njega. Opasku da je na isti nacin uhapsen pukovnik Veselin Sljivancanin, general Lazarevic otpisao je stavom da on i Sljivancanin nemaju isti status, kao ni general Pavkovic.
- Razlika je u tome sto sam ja aktivno vojno lice, tako da ja za mene nadlezna Vojska. A sto se tice hapsenja, to je pitanje, sta bi bilo kad bi bilo. Uostalom, dace Bog, videce se sve - rekao je general Lazarevic.
Vojni analiticar Zoran Dragisic, takodje, tvrdi da je, u slucaju da je general Lazarevic, za kojeg je cesto objavljivano da je penzionisan, i dalje aktivno vojno lice, za njega nadlezno Ministarstvo odbrane, sto znaci da njega moze da uhapsi samo vojna policija.
- To proizilazi iz zakona. Jer, Zakon o saradnji sa Haskim tribunalom ne moze da rusi nase zakone. Taj zakon ne moze da se primenjuje na generala Lazarevica, ali se odnosi na policijske generale Lukica i Djordjevica, kao i penzionisanog generala Vojske SCG Nebojsu Pavkovica - objasnjava Dragisic.
- General Lazarevic je na raspolaganju, sto znaci da je on aktivno vojno lice. To znaci da je za njega, u slucaju hapsenja, nadlezna vojna policija, kao i za sva druga aktivna vojna lica - potvrdili su nezvanicno u Ministarstvu odbrane SCG.
Iako iz toga proizilazi da bi kljucnu rec u hapsenju generala Lazarevica morao da ima ministar odbrane Boris Tadic, neimenovani sagovornik "Balkana" iz Saveta za saradnju sa Haskim tribunalom, ne negirajuci da bi Tadic morao da "odradi veliki deo posla", kaze da je i za eventualno hapsenje generala Lazarevica, kao i za izrucenje preostale trojice "kosovskih" generala - Lukica, Djordjevica i Pavkovica - ipak kljucna politicka odluka vladajuce koalicije u Srbiji i Republicke vlade, na celu sa premijerom Vojislavom Kostunicom, koji ce morati da se pozabavi tim poslom, bas kao i njegovi prethodnici Zivkovic i pokojni premijer Zoran Djindjic.


G. DjogicPavkovic i Lukic nedostupni za "Balkan",
general Rodja Djordjevic za SCG i Hag

Jucerasnji celodnevni pokusaji da dobijemo komentar generala Pavkovica i Lukica na izjavu novog nacelnika Resora javne bezbednosti Miroslava Milosevica o spremnosti policije da uhapsi sva lica optuzena od Haskog tribunala nisu urodili plodom, jer su obojica bili nedostupni. General Vlastimir - Rodja Djordjevic je, medjutim, vec duze vreme nedostupan i za organe gonjenja, jer je posle petooktobarskih promena "emigrirao" iz zemlje. Mediji su u vise navrata pisali da zivi u Moskvi, uziva i ispija kafe sa direktorkom JUL Mirom Markovic, ali zvanicna potvrda za te navode nikad nije dobijena.Sud je pre dve godine dao nalog MUP da uhapsi 14 lica

Milosevicevu izjavu o spremnosti policije da uhapsi sva lica koja trazi Hag cim dobije "nalog drzavnih organa", u Nacionalnom savetu za saradnju sa Haskim tribunalom propratili su nezvanicnom tvrdnjom da su drzavni organi u najvecem delu vec uradili sto je bilo do njih.
- Sud je jos pre dve godine dao nalog policiji da uhapsi 14 lica sa haskog spiska - navodi za "Balkan" visoki izvor blizak Nacionalnom savetu za saradnju sa Hagom, koji je insistirao na anonimnosti. On je precizirao da na tom spisku nisu generali Pavkovic, Lazarevic, Lukic i Djordjevic i dodao da je rec o licima koji su, uglavnom, optuzeni za ratne zlocine u BiH, a koje Hag trazi zbog toga sto vecina njih ima "dvojno drzavljanstvo" BiH i SCG.

http://www.listbalkan.co.yu/


Одговори путем е-поште