Title: Message

Napadnut vlasnik “Glasa” i “Kurira”

Vlasnik dnevnih listova “Glas javnosti” i “Kurir” Radisav Rodic napadnut je veceras oko 20:25 sati ispred zgrade “ABC produkta” u Poreckoj ulici u Beogradu. Kako se navodi u saopstenju redakcije lista “Kurir”, Rodica je pesnicom u stomak udario nepoznati muskarac nizeg rasta, celav, oko 35 godina starosti. Kako je javila agencija Beta, Rodic je uspio da udje u obliznji restoran, ali ga je napadac i tu nekoliko puta udario i prijetio mu ubistvom. To je cetvrti nerazjasnjeni napad na Rodica u poslednje dvije godine, navodi se u saopstenju i zahtijeva hitno rasvjetljavanje najnovijeg napada.

Skinut imunitet jordanskim policajcima na Kosovu

Istrazitelji Ujedinjenih nacija, koji pokusavaju da utvrde motive pucnjave u subotu u zatvoru u Kosovskoj Mitrovici, ukinuli su diplomatski imunitet cetvorici jordanskih policajaca da bi mogli da ih saslusaju, saopstio je danas u Pristini portparol UNMIK-a Niradz Sing, ne zeleci da objelodani druge detalje u vezi sa istragom. U pucnjavi, koja je izbila izmedju medjunarodnih policajaca u krugu zatvora u Kosovskoj Mitrovici, poginuli su jedan jordanski pripadnik policije UNMIK-a i dvije Amerikanke, a 11 vojnika je ranjeno.


 20:54
  

Uhapseni specijalci MUP RS

Okruzni javni tuzilac Srpskog Sarajeva, Dragan Ninkovic, potvrdio je da je osam specijalaca MUP-a Republike Srpske zadrzano u pritvoru zbog istrage o akciji u Visegradu tokom koje je ubijen Novica Lukic, javili su banjalucki mediji. Prema navodima medija, Ninkovic je rekao da je supruga ubijenog Novice Lukica, Ruzica Lukic, istraznim organima rekla da njen suprug nije pruzao otpor policiji i da nije imao oruzje.

Akcija u Visegradu pokrenuta je juce po nalogu Okruznog javnog tuzilastva u Srpskom Sarajevu sa ciljem hapsenja Sretena i Milana Lukica, koji su optuzeni za ratne zlocine pocinjene u opstini Visegrad.

Setnja sa konzulom nije krsenje pravila, ali nije ni pozeljna

NVO Centar za demokratsku tranziciju, koji je pratio jucerasnje lokalne izbore u Tivtu, smatra da neformalni susret americkog konzula u Crnoj Gori Hojt Brajan Jia sa predsjednikom opstinskog odbora DPS nije krsenje izbornih pravila, ali jeste nepozeljna pojava. Koordinator CDT Marko Canovic je Radiju Slobodna Evropa objasnio da “u crnogorskim izbornim zakonima nema odredbi koje bi sankcionisale sastajanje stranih ili domacih diplomata sa lokalnim politicarima”. Canovic je potvrdio da takav slucaj nije zabiljezen u istoriji izbora, ali i dodao da “ne vidi da je to mogla da bude posjeta sa ciljem podrske DPS-u”.


 16:08
  

Americki konzul nije podrzao kandidata DPS u Tivtu

Americki konzulat u Podgorici odbacio je optuzbe opozicionih stranaka da je jucerasnji susret sefa te kancelarije Hojt Brajan Jia sa predsjednikom tivatskog odbora Demokratske partije socijalista Zoranom Radovicem, imao za cilj podrzavanje te partije na lokalnim izborima. U saopstenju se navodi da je konzul juce u Tivtu boravio da bi posmatarao lokalne izbore, i da se sastao sa Radovicem, koji je bio predsjednik opstine Tivat u prethodnom mandatu, kako bi mu zahvalio na dosadasnjoj saradnji.

Prodi podrzao povlacenje spanskih vojnika iz Iraka  

Predsjednik Evropske komisije Romano Prodi pozdravio je odluku Spanije da povuce trupe iz Iraka. Spanija se takvom odlukom pridruzila nasem stavu, rekao je Prodi i dodao da se raskol clanica Evropske unije po stavu o Iraku smanjuje.

Spanski premijer Hose Luis Rodriges Sapatero saopstio je danas da je izdao naredjenje da 1.300 spanskih vojnika bude povuceno iz Iraka. Novi sef diplomatije Migel Anhel Moratinos najavio je da Spanija namjerava da povuce trupe iz Iraka u roku od 15 dana.


 14:31
  

U Hagu o tuzbi SiCG protivi NATO

Pred Medjunarodnim sudom pravde u Hagu danas je pocela jednonedjeljna preliminarna rasprava o tuzbi Srbije i Crne Gore protiv osam zemalja NATO zbog genocida i nelegalne upotrebe sile tokom bombardovanja SRJ u proljece i ljeto 1999. godine. Tema rasprave tokom koje ce argumente iznijeti obje strane nece biti sustina tuzbe, vec da li je Medjunarodni sud pravde nadlezan za nju.

Solana: Ne dolazi u obzir status pre ispunjavanja standarda

Stav medjunarodne zajednice je potpuno jasan. Ne dolazi u obzir nikakvo rjesavanje konacnog statusa Kosova prije potpunog ispunjavanja standarda, izjavio je danas visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbijednost Havijer Solana, reagujuci na najavu kosovskog premijera Bajrama Redzepija da bi iduce godine kosovski Albanci mogli unilateralno da donesu odluku o nezavisnosti.

Pavkovic: “Draskovic pozivao da se muslimanima seku ruke”

Nekadasnji nacelnik Generalstaba Vojske SRJ Nebojsa Pavkovic izjavio je za “Blic” da bi ministar spoljnih poslova SiCG Vuk Draskovic, “ako hoce da brani Srbiju”, trebalo da pred sudom objasni sta su njegove paravojne formacije radile na prostoru bivse SFRJ. Povodom Draskovicevog poziva da “ako je vitez, to i sada pokaze i ode u Hag i tako brani Srbiju”, Pavkovic je rekao da Draskovic “treba da se seti sta je o tribunalu govorio pre godinu dana”. “Ja sam se u svom vitestvu dokazao kada i gde je trebalo. Nisam kao Draskovic pozivao da se muslimanima seku ruke”, izjavio je Pavkovic.


www.pcnen.cg.yu/

 

Одговори путем е-поште