Title: Message
Princ Čarls na predavanju o Hilandaru
 
Princ Čarls i ambasador Vladeta Janković
Princ Čarls i ambasador Srbije i Crne Gore Vladeta Janković, tokom dobrotvorne večeri u Bridžvoter hausu
U raskošnom zdanju Bridžvoter hausa, u neposrednoj blizini palate Sent Džejms, u kojoj živi britanski prestolonaslednik princ Čarls, sinoć je, u organizaciji Društva prijatelja Svete gore, održano dobrotvorno veče posvećeno obnovi Hilandara.

Drevni srpski manastir na Svetoj Gori teško je oštećen u požaru 5. marta.

Okupljenima, medju kojima je počasni gost bio princ Čarls, predavanje, ilustrovano fotografijama i slajdovima, pod nazivom "Hilandar pre i posle požara", održao je ambasador Srbije i Crne Gore u Londonu Vladeta Janković.

Požar u Hilandaru - tragedija za svetsku kulturnu baštinu

Prisutnima se obratio i britanski prestolonaslednik, koji često, sam ili u društvu oca, vojvode od Edinburga, pohodi Svetu goru, i koji je u više navrata boravio u Hilandaru.

Princ Čarls je rekao da je požar tragedija za svetsko kulturno nasledje i da je dužnost svakog čoveka od estetskog senzibiliteta i duhovne osetljivosti da pomogne obnovu Hilandara.

Požar u Hilandaru
Hilandar posle požara

Prestolonaslednik je već dao prilog u tu svrhu, čiji iznos nije poznat, a obavezao se i da će pokušati da angažuje ozbiljne donatore koji bi omogućili da se u što kraćem roku Hilandaru vrati nekadašnja lepota i sjaj.

U Londonu je do sada, po rečima ambasadora Jankovića, prikupljeno najmanje 50.000 funti za obnovu Hilandara.

Prilika da se ta sredstva uvećaju biće u junu, kada će, u organizaciji srpskog i grčkog društva, u londonskom hotelu Kleridžis biti održana donatorska večera.http://www.bbc.co.uk/serbian/Одговори путем е-поште