Title: Message
Đukanovićev režim mržnje
04.06.2004.
Zoran Žižić

Povodom zapanjujućih saznanja u istrazi koju vodi istražni sudija Radomir Ivanović o hemijskoj olovci i ćiriličnom napisu na kundaku puške u kolima koji su navodno pronađeni, treba izraziti veliko čuđenje.
Čuđenje mora biti i veće ako se ima u vidu da je predsjednik crnogorske vlade Milo Đukanović unaprijed znao da će istraga pokazati kako je smrt sa ćiriličnim potpisom došla iz Srbije, na šta je vrlo otvoreno aludirao u svojoj izjavi neposredno nakon atentata.
Taj mračni pečat ne može se pokriti kozmetičkim izjavama i službenim telegramima saučešća, a još manje aranžiranjem dokaza. Pokušaji podmetanja i prebacivanja odgovornosti u susjedno dvorište samo pogoršavaju situaciju.
Nepristrasna istraga možda može dovesti do neposrednih izvršilaca ovog zločina, ali kreatori atmosfere u kojoj je ovako nešto moguće već su dobro poznati javnosti. Režim koji opstaje na podjelama i širenju mržnje, koji paranoidno prepoznaje neprijatelje Crne Gore u svemu što se ne potčinjava njihovom mafiokratskom projektu, učinio je sve nas pokretnim metama.
Stoga je poziv svjedocima da se za milion evra povjere ministru policije više nego licemjeran. Nema tih para koje bi inspirisale na iskrenost prema instituciji u čijim su rukama konci svih ovakvih i sličnih događanja.
Više je nego opšte uvjerenje da policijski aparat kontroliše život u Crnoj Gori. Priča o tome da je neko neopaženo došao u Podgoricu i samostalno, bez pokroviteljstva vlasti, obavio sve pripreme i sva mjerenja koja su neophodna da bi se izvršilo hirurški precizno i savršeno tempirano ubistvo neuvjerljiva je i neprihvatljiva. Tim prije što se zna da policija već godinama kontroliše i nadgleda zgradu redakcije Dana, kao jedno od važnih središta opozicionog života u Crnoj Gori.
http://www.inter-nacional.com/

Одговори путем е-поште