by                                                                           
Datum: 04. juni 2004. g.

Upozorenje:Ukoliko ste ovu poruku dobili greškom ili više ne želite da dobijate nove informacije i tekstove sa ARTEL GEOPOLITIKA pritisnite [EMAIL PROTECTED] i u rubrici "subject" napišite "unsubscribe".

IZBORI IZMEĐU REALNOSTI I LAŽI

[EMAIL PROTECTED]

Spomenka Deretic, novinar
Beograd, 4. jun 2004. godine

Kandidati tkz. demokratskog bloka (DS, DSS) za predsednika Srbije, a i vecina drugih kandidata, obecavaju biracima da ce, ako oni budu izabrani, Srbija brzo uci u Evropu. Takvim tvrdnjama ne samo da redukuju Evropu (od Atlantika do Urala) na Evropsku zajednicu, nego i ponižavaju Srbe, stari evropski narod. Evroatlantski politicari govorili su do 2000. godine da Srbija ne može da se integriše u "evropsku porodicu" zbog režima Slobodana Miloševica. Medutim, posle dolaska na vlast DOS-a, evroatlantskog pulena, Srbija nije ni korak bliža evropskoj zajednici, nego ranije. O cemu je rec?
Problem svakako nije u tome što Srbi ne poštuju evropske vrednosti: slobodu (individualnu i kolektivnu), manjinska prava, nauku, demokratiju. Sloboda je za Srbe, kao i za Grke, pojam iznad svih pojmova, evropska vrednost koju Srbi itekako poštuju. Manjine u Srbiji za vreme vlasti Slobodana Miloševica, a i pre i posle njega, uživaju najveca prava po medunarodnim standardima. Istovremeno, Srbi na Kosovu i Metohiji, pokrajini Srbije, koja je pod protektoratom UN, nemaju ni osnovna ljudska prava, pravo na kretanje, na primer. S druge strane, u Evropsku zajednicu su primljene tri balticke republike: Litvanija, Letonija i Estonija, u kojima Rusi cine više od 30% stanovništva, a ne uživaju gotovo nikakva gradanska prava. Ruska deca ne mogu da se školuju na maternjem jeziku, Rusi se otpuštaju sa posla, a u nekim oblastima nemaju cak ni pravo glasa.
Što se demokratije tice Srbija nije manje demokratska zemlja od drugih država clanica zajednice ili SAD. Kada je u pitanju nauka, više je nego cudno povezivati je samo sa evroatlantskim vrednostima. Kako bi svet izgledao bez mnogih naucnih otkrica Rusa (evroazijski, slovenski), Kineza, Japanaca, Indusa, Egipcana, Vavilonaca i mnogih drugih.
Ponekad se kaže da Srbija nimalo nije bliža zajednici ni pod tkz. demokratskom vlašcu nego ranije, zato što nema uspešnu proizvodnju, zato što loše ekonomski stoji i zato što su njeni gradani siromašni. I to je laž. Rumunija, Bugarska i Makedonija ekonomski lošije stoje od Srbije, njihovi su gradani siromašniji, a ipak su oni za nekoliko koraka bliže evropskoj zajednici.
Dakle, evroatlantska elita ne želi Srbiju bez obzira ko je u njoj na vlasti, isto onoliko koliko joj smeta Rusija, pa bila ona crvena ili bela, kapitalisticka ili socijalisticka, bogata ili siromašna, svakako najviše joj smeta Rusija napredna, jaka i mocna.
Predsednicki izbori u Srbiji stoga su važni. Oni ce pokazati da li ce narod glasati za Srbiju ili za one koji Srbiju ponižavaju, ali joj za uzvrat ne daju ništa izuzev kredite sa lihvarskim kamatama. Svi se slažu da najvece šanse na izborima ima kandidat SRS ( Srpska radikalna stranka ) Tomislav Nikolic. I zajednicki cilj evroatlantskih stratega u zemlji a i u Zajednici jeste da se Nikolic makar onemoguci da pobedi u prvom krugu. U kampanju protiv Tomislava Nikolica i vecinske Srbije ukljucili su se, kao što se ocekivalo: Havijer Solana, onaj što je bombardovao Srbiju, Mauricio Masari, razne nevladine organizacije, svi Nikolicevi protivkandidati i sve prestonicke televizije. Cak je i Karla del Ponte ucutala, pa ce srpske generale tražiti posle izbora. U kampanju protiv Tome ukljucila se, naravno, i crnogorska Medeja, Žanka Stojanovic. Lider G17+ (možda je to, ipak, šifra a ne partija) Miroljub Labus obecao da ce dati ostavku na položaj podpredsenika republicke vlada, ukoliko Tomislav Nikolic pobedi na izborima. Sada je najavio da se povlaci iz politike zbog bolesti.
Pa ipak sva je prilika da ce u Srbiji pobediti realno i dobro.

Napomena : Ako želite da saradujete, ako mislite drugacije ili želite nešto da saopštite, obratite nam se - i obavezno potpišite !


ARTEL GEOPOLITIKA je privatan, nezavisan i nelukrativan web site koji se izdražava od volonterskog rada nekolicine entuzijasta.
Ukoliko  vam se informacije koje ARTEL GEOPOLITIKA objavljuje dopadaju bili bismo zahvalni da nas podržite bilo kojom finansijskim doprinosom ili kroz reklamiranje na našem web site-u. Vaša pomoć biće upotrebljena za još kvalitetnije selektiranje informacija, njihovo brže postavljanje na site i, što smatramo možda i najvažnijim, prevodjenje najkvalitetnijih tekstova i na druge jezike.
Za dinarske uplate: Rade Drobac- Postanska stedionica-, žiro račun br. 908-20001-18-8888-47712653
Za devizne uplate:  Rade Drobac- Nacionalna [tedionica- Devizni ra~un br.: 00-305-0002922.2

<<_IMVTemp_Show_Geopolitika-logo1.jpg>>

<<_IMVTemp_Show_ARTELlogo2.gif>>

Одговори путем е-поште